SHORT'AUKSESTA JA VÄHÄN MUUSTAKIN

19.9.2008 totesimme short'auksen muuttuneen laittomaksi niin USAssa kuin UKssakin.

Kielto tuli voimaan, kun kurssit olivat sukeltaneet rajusti kaksi päivää ja kurssit odotetusti kääntyivät nousuun. Miksi näin tapahtui? Miksi kiellon sanotaan takaavan markkinoiden oikeudenmukaisuuden?

 

Short'aus perustuu tapahtumaan, jossa sijoittaja tilaa välittäjälle kohteen esim. hinnalla 10 ja sitoutuu ostamaan sen itselleen myöhemmin (esim. 1 kk jälkeen). Ajatus/toive on, että kohteen arvo laskee esim. 7:ään, jolloin sijoittaja saa voittoa 3 (minus kulut).

Jos kurssi nousee ylös, niin short'aaja joutuu ostamaan kohteen kalliimmalla (esim. 14:lla) ja joutuu maksamaan enemmän eli tappiota tulee 4.

 

Short'aus on tietämättömälle vaarallista, koska kohteen hintahan voi nousta ylöspäin vaikka kuinka (esim. 100) ja tappiot 10-kertaistuvat kun max. voitto esimerkissämme on 10 (arvo menee nollaan).

Short'aus on laillista (tähän asti siis) ja toimii erinomaisena merkkivalona vaarallisesta sijoituksesta (huonoa sijoitusta kannattaa short'ata). Kielto poisti läpinäkyvyyttä markinoilta ja samalla lopunkin likviditeetin mitä siellä oli jäljellä.

 

USAssa kielto koskee 799 finanssialan tuotetta ja UKssa ilmeisesti kaikkia.

Kiellon astuessa voimaan short'aajat joutuivat ostamaan kohteet itselleen ja varsinkin finanssialan kurssit nousivat selvästi. Mitä ilmeisimmin markkinoille ei tullut uusia sijoittajia, mutta tämä nousu varmasti houkuttelee taas heitäkin puheilla "nyt kyllä on kurssien pohja ohitettu".

 

Se että muissakin maissa/pörsseissä short'auksen rajoitusta harkitaan (osin toteutetaan), kertoo koko finanssisysteemin rajusta epävarmuudesta.

Joka tapauksessa short'auksen kielto aiheuttaa tilanteen, jossa osakkeiden yms. rajulle hinnanlaskulle ei ole vastapainoa (tavallisestihan short'aajat saavat kurssilaskun yhteydessä katettua muita tappioita) ja itse asiassa nykyisten kurssihintojen "alle" on auennut suoranainen musta aukko.

Romahdus tullee olemaan nopea ja syvä.

 

Yksi karmeista yksityiskohdista on, että kielto esim. Irlannissa ei koske 'market makers'eitä (markkinoiden tekijöitä, lue pankkeja).

Ts. pankeilla on lupa jatkaa short'austa samalla kun muut eivät saa short'ata pankkeja. Tämä mahdollistaa voiton keräyksen sitten, kun omien osakkeiden hinta lähtee laskuun. Ei kuulosta kovin yksityissijoittajan parasta ajattelevalta.

 

Pikemminkin länsimainen finanssiala tosiaan taiteilee neulan kärjellä etsien tukea ilmasta. Toistaiseksi USAn short'aus kielto on voimassa lokakuun 2. päivään asti, mutta sitä mahdollisesti jatketaan (max 30 pv?).

UKssa kielto on voimassa 120pv, mutta tilanne tarkastetaan 1kk välein (virallisesti ainakin). Iso kysymys tietenkin on se, että mitä tapahtuu, kun kielto poistuu? Onko silloin ostajia nostamassa kursseja?

 

Tämän ajattelun perusteella seuraavaa Taloussanomien sivun ylempää tarinaa pitäisi pohtia huomattavan varovaisesti (kiitos kuvasta, JP). Niin, ja se "markkinoiden oikeudenmukaisuuden takaus" taitaa olla myyntipuhe yleisölle samalla kun pönkitetään finanssialaa.

Kauppalehti

 

Kommentoi 

 


21.09.2008 00:00 |