LYHYT LISÄYS REILUN VIIKON TAKAISEEN JUTTUUN

TOD'illa jatketaan tuon Venäjän ja Ukrainan välisen kaasukinastelun setvimistä.

Kuka tilannetta on seurannut, niin huomasi varmaan että Venäjä taipui julkisesti joku päivä sitten. Nyt kun virallisten lähteiden mukaan Ukraina ei päästä tavaraa läpi, niin Venäjäkin laittoi stopin toimituksilleen.

Mitä ilmeisimmin Venäjä olettaa saavansa uudet pohjoisen ja etelän kautta kulkevat (ainakin suunnitelmissa) kaasuputket myytyä hyvin EUlle ja sijoittajille.

 

Nyt voimme sitten arvuutella, että onko Venäjä laskemassa sen varaan, että saisi EUn puolelleen ja tuomitsemaan Ukrainan.

Tämä (toive)ajatus saattaa puraista kuitenkin pahasti takaisin, sillä EU on tähän asti luottanut Gazprom'in toimitusvarmuuteen. Nyt kun se alkaa olla (jälleen) kyseenalaista, niin voisi kuvitella, että EUssa herättäisiin tuuli- ja mahdollisesti ydinenergian laajentamiseen (sekä ehkä aurinkoenergiapuistoihin Pohjois-Afrikassa).

 

Mitä esiripun takana tapahtuu on eri juttu - jos kyse on edelleen busineksen pelaamisesta, niin mihin se loppuu? Ja onko Putin johdossa - vai johtohahmo piuhan jatkeena muiden tavoin?

Jos kenellä on aikaa, niin tuon TOD'n keskustelupalstalla saa lukea mielenkiintoista faktaa ja fiktiota taustoista. Lähes välittömästi tulee tuo USAn heikkeneminen yhdeksi syyksi Venäjän "röyhkeydelle". Muutakin sieltä löytyy...

 

Toiverikkaana saattaisin kuvitella tuon ikuisen kasvun läiskimisen onnistuvan tämän episodin myötä eli alettaisiin puhumaan myös käytön kutistamisen puolesta.

Siinä tuulienergian viime vuosien nopea ja suht. helppo kasvu voisi olla hyvä apuväline. Vaan talousongelmat ovat käymässä enemmän kuin rasitteeksi tässä vaiheessa - seurataan tilanteen kehitystä.

Tästä kartasta näkee miten lähes kaikki Venäjän Keski-Eurooppaan tulevat kaasuputket yhtyvät Ukrainan länsiosassa. Alempi letku menee Balkanille.

 

UkrainaGasPipes

Alkuperäinen pitempi juttuni on täällä.

 

Kommentoi 

 


15.01.2009 18:17 |