KOROT DEFLAATIOSSA - ja muuta mukavaa

Tätä olen sivunnut satunnaisesti jutuissani, mutta lienee syytä vetää yhteen paikkaan tämän hetken makusteluni.

Korot ovat tietenkin yksi oleellinen osa virallisia inflaatiolukuja, joita sitten eri maissa saatetaan siloitella haluttuun suuntaan. Esim. jenkkilässä on ollut vallalla varsin "hedonistinen" kuluttaja-hinta-indeksin (CPI, consumer prize index) määrittely jo pitemmän aikaa.

Virallisia lukuja laskiessa on ollut mahdollista vaihtaa sisäfilepihvi jauhelihaan ja -voila- ei ole CPI yllättäen kauheasti noussut. Vastaavia varmaan jokainen voi keksiä - ja niitä on todellakin käytetty varsin vapaasti.

Mutta nyt siis siihen varsinaiseen asiaan eli korkoihin.

 

Keskuspankit ovat kohta kilpajuoksunsa juosseet eli EKP'kin päässee maaliin kesällä - siis lähelle nollaa ohjauskorkonsa kanssa (kukaanhan ei sellaista osannut arvata?).

Sen jälkeen (mahdollisesti jo ennenkin) tulee mielenkiintoinen tilanne - miten valtiot saavat rahoitettua velkaansa, jota näytetään varsin surutta kerättävän meidän kaikkien niskaan armaiden johtoporsaidemme toimesta.

 

Jo tammikuussa Saksalla oli yksi epäonnistunut obligaatioiden myyntiyritys (tarjottu korko liian alhainen siis, ei ostajia) - ja maa on sentään aikasen paljon vahvemmassa asemassa kuin moni muu valtio.

Tuon tapahtuman pitäisi pistää jokaisella kuitenkin herätyskellot soimaan - jotta valtiot saisivat myytyä paprujaan, niiden on tarjottava parempaa korkoa. Se tulee väistämättä siirtymään myös keskuspankkien ohjauskorkoihin ja/tai pankkien ottamiin marginaaleihin.

 

Kenellä on asuntolaina, josta ei pääse eroon kovin pian (tapauskohtaisesti harkitsisin -10% tai enemmänkin hintapyynnön leikkausta), kannattaisi kesän kynnyksellä alkaa miettimään 10v kiinteää korkoa (loppukesästä on tulossa melkoinen talousmyrsky - jos yhtään arvaukset menevät oikein).

Tämä siksi, että kun valtiot alkavat kilpalaulannan kutistuvan rahamäärän perään (pörssien alamäki on vasta alussa muista sijoituskohteista puhumattakaan), niin korkojen heilunta tulee olemaan monelle suorastaan pöyristyttävää.

Siinä tilanteessa kiinteä 3%(?) korko tuo kummasti mielenrauhaa - varsinkin jos se on 10v korko.

 

Ja vaikka pankkien korot eivät lähtisikään nousuun, niin deflaatiossa reaalikorot ovat ne jotka tappavat.

Jos näennäinen korkosi on 2%, mutta reaalimaailmassa korot ovat -5% deflaation takia on oikea korkosi 7%. Eikä tässä edes puhuta mitä 5% - tai 10% pankin vaatimana tarkoittaa. Tietenkin tulee erittäin mielenkiintoiseksi seurata mitä virallisia rosentteja saamme mediasta lukea.

 

Jos mitä omaisuutta on jota ei kauheasti käytä (vene, kakkos-auto, lomaosake jne.), niin itse miettisin niiden myyntiä.

Samoin jos voi helpohkosti down-grade'ta eli vaihtaa kevyempään, niin esim. ostit ison motukan 18ooo € vuosi sitten, nyt myyt sen 13ooo €'lla ja ostat 5ooo €n pelin tilalle. Siinä on 8ooo € hätävaraa muualle laitettavaksi.

Valitettavasti tällainen toiminta sotii vallitsevaa ajatusmaailmaa vastaan.

 

Vuokralla asuminen ei ole huono ajatus. Jos saisit asunnostasi 100ooo (yksiö/kaksio) ja viiden vuoden päästä sen arvo on laskenut 70ooo, se on 30ooo (varsin kohtuullinen arvio, vaikka moni varmaan ampuukin tuon sanomisesta).

Jos löydät asunnon väliajalle 500/kk, niin 5v (60kk) on 30ooo. Olet siis plusmiinusnollassa. Omakotitalojen hinnanlaskuja voi jokainen arvailla.

 

Mutta asiassa on pikku lisä, jonka moni ohittaa helposti.

5v lainankorot (vaikka 200/kk antaa 12ooo), yhtiövastikkeet (100/kk antaa 6ooo) jne. kasaantuvat 5v'ssa melkoisesti (18ooo). Mutta suurin epävarmuustekijä on mielestäni josko asunnolle löytyy ostajaa 5v päästä, sijainnista on tulossa enemmän kuin kriittinen tekijä.

Kaiken lisäksi nyt vuokralla oleva voi siirtyä työn perässä todella paljon helpommin - ja asuntokaupan hyytyessä entisestään asunto-riippakivestä voi tulla melkoinen tekijä.

 

Kaiken lisäksi yksilön kohdalla työttömyys, osa-aikaisuus, työkyvyttömyys jne. tekevät nopeasti ison muutoksen näennäiseen omaisuuteen ja lainanmaksukykyyn.

Ts.n itse olen miettinyt, että jos on pienintäkään epäilystä maksukyvyn ylläpitämisessä, niin pyrkisin leikkaamaan "turhia" menoja nopeasti. Etelän lomamatkat ovat ensimmäiset, uudet autot, moottoripelit yleensäkin jne. kylmästi pois listoilta.

Ravintolakierrokset vaihtuvat kotiruokaan, kotiviiniin/olueen jne. jokainen pystynee kuvittelemaan vaihtoehtoja - eri asia sitten on mihin kykenee ympäristöpaineessa (perhe, ystävät, media). Näitä asioita kannattaa miettiä vielä kun on valinnan vapaus.

 

"Valoisana" puolena voi pitää laman hintojen laskua (ei ostajia, hintoja laskettava kunnes on ostajia).

Ts. jos sinulla on rahaa/työpaikka, niin lamahan on ihana olotila. Valitettavasti meistä monella ei ole idioottivarmaa tulonlähdettä, maksettua asuntoa, autoa jne.

Pikemminkin useimmat ovat laskeneet tulonsa/menonsa varsin tarkasti tasapainoon. Valtaosalle tilanteesta onkin tulossa arkipäiväistä turaamista pienten asioiden kautta - isoja ei ole aikaa ja tarmoa paljoa miettiä.

Mikä tietysti helposti antaa poliitikoille vapaat kädet "pelastaa" tilannetta.

 

Kommentoi 

 


23.02.2009 19:58 |