EI-OPEC MAIDEN ÖLJYN TUOTANTOHUIPPU OHITETTU 2004 (Bioetanoli mukaan lukien 2007)

TheOilDrum'ilta voi näitä tylyjä tarinoita lukea tasaiseen tahtiin vuorenvarmasti.

Vimosin on tosiaan tämä, öljyn (sisältäen raakaöljyn, öljyhiekat ja nesteytetyn kaasun) tuotantohuippu ei-OPEC-maiden kohdalla oli 2004 tuloksella 46,8 mtp. Tästä on hyvä huomata sekin, että huipun voi yleensä todeta vasta jonkun vuoden tapahtuman jälkeen.

 

Kun lisätään lukuihin eksponentiaalisesti kasvanut bioetanolin tuotanto (USA ja Brasilia) vimosten muutaman vuoden ajalta, niin kokonaisnestetuotanto on mitä ilmeisimmin ohitettu 2007.

Asian mielenkiintoiseksi tietenkin tekee, se että sekä IEA että EIA ovat hiljaa tästä kehityksestä.

 

NonOpecOil

Kuva 1: Raakaöljyn, öljyhiekan ja nesteytetyn kaasun tuotantohuippu oli 2004 (klikkaa suuremmaksi)

IEA varoitti viime heinäkuussa, että ei-OPEC tuotanto saattaa saavuttaa huipun 2010, mutta Meksikonlahden myrskyt sekä Azerbaijan ja Kazakhstan'in tuotanto ongelmat ovat osoittautumassa isoksi kynnykseksi.

Naulana arkkuun em. maiden arvioitu yhteinen tuotannonkasvu tänä vuonna on 0,09 mtp'n verran eli varsin vaatimatonta. Merkittävin ei-OPEC tuottaja, Venäjä, on laskussa (jopa 8% lasku 2013 mennessä).

 

Bioetanoli, josta on kovaan ääneen puhuttu pelastajaa, on isoissa vaikeuksissa mm. jenkkilässä, missä 20% tuotannosta on pistetty kuivumaan/odottamaan öljyn hinnannousua.

Bioetanolin tuotanto huomioon otettuna maksimi nestepolttoaineiden tuotanto ei-OPEC-maissa on 50 mtp.

 

NonOpecTot

Kuva 2: Bioetanoli mukaan luettuna ei-OPEC-maiden nestemäisten polttoaineiden tuotantohuippu oli 2007 (klikkaa suuremmaksi)

Usein puhutaan, että syvänmeren öljyntuotanto pelastaa.

Näin ei kuitenkaan näyttäisi tapahtuvan - Meksikonlahden vastaava tuotanto on hyytynyt 1,7 mtp'n tuntumaan kesästä 2002 lähtien. Brasilian vastaavien tuotanto oletettavasti kasvaa tämän vuoden loppuun ja jatkaa tasaisena useita vuosia.

Sikäli jos/kun Brasilian viimeisin löydös (2007) tulee tuotantoon, niin se jää nähtäväksi. Lisäksi "kypsien" syvänmeren lähteiden tuotantolasku huipun jälkeen on yleisesti 20% tuntumassa - lue: tuotanto tippuu 50% kolmessa vuodessa.

 

Kokonaistilanteen kannalta Norjan, Venäjän, UKn ja Meksikon (maan kohdalla arviot ovat tod.näk. liian optimistisia muutenkin, 9,2% tuotannonlasku pelkästään tammikuussa) yhteenlasketut arviot tuotannon laskusta ovat 0,9 mtp - kun kasvua voidaan toivoa 0,5 mtp.

Toisin sanoen ei-OPEC-maiden öljyntuotanto on lähtenyt pysyvään laskuun. Asian varmistaa talouden totaalikurahtaminen kuten jokainen kuluvana vuonna tulee todistamaan.

Talousahdingossa ei entisiä kenttiä pidetä yllä, uusia ei tuoda tuotantoon ja mahdollisesti joskus tuotantoon tulevia ei pystytä hyödyntämään maksimaalisesti.

 

Ace, joka artikkelin kirjoitti, otti yhteyttä IEA'han, mutta sieltä ei asiaa jaksettu pahemmin kommentoida.

EIA puolestaan totesi, että emme ole nähneet tulevaisuuden tuotantolukuja. Molempien vastauksista kuitenkin käy ilmi vuoden 2004 tuotantohuippu ei-OPEC-maiden kohdalla.

 

Kaiken lisäksi Kanadan öljyhiekan tuotanto on tasanteella - ellei itse asiassa jo pienessä laskussakin. Siellä ongelmia lisäävät typerät ympäristösäädökset ja talouden/sijoitusten haihtuminen kuin tuhka tuulee.

Ts. öljyn hinta on liian alhainen, jotta toimintaa kannattaisi jatkaa/laajentaa. Eri yhteyksissä on mainittu 80-100 US$n tynnyrihinta välttämättömäksi kannattavalle tuotannolle.

Tässä on vielä mielenkiintoinen lisä. Liekö sattumaa vai mitä, mutta WTI-raakaöljyn hinta lähti nousuun juuri 2004.

 

EIA_Crude

Kuva 3: WTI-öljylaadun keskihinta 1975 alkaen

Kaiken kukkuraksi sekä IEA että EIA vielä arvioivat öljyntuotannon nousua viimeisimmissä arvioissaan (tässä ja tässä).

Miten se olikaan - pää pensaaseen? Ja niin ratsastaa Homo Petroleum auringonlaskuun...

 

Loppukaneetti: USAn energian tuonti on kasvanut 1985 alkaen nopeasti - veikkauksia kuinka siellä käy nyt talouden lähdettyä vapaaseen pudotukseen?

US_energian_kulutus

 

Kommentoi 

 


26.02.2009 12:43 |