TOD: MAAILMAN ÖLJYTUOTANNON HUIPPU OHITETTU 2008?

Sarjassamme hyvin menee, Maailma - näyttäisi siltä, että maailman öljyntuotanto saavutti max suorituksen viime vuonna.

Ei-OPECin tuotantohuippu oli jo 2004, joten maailma on OPEC'in öljyn tuotannonkasvun viikatteen alla. Saudi-Arabia ilmeisesti ohitti oman huippunsa 2005, mutta vimosimpien lehtiartikkelien mukaan pitäisi nostaa tuotantokapasiteettiaan 12,5 mtp'ksi.

Jää nähtäväksi, sillä SA on pystynyt buustaamaan tuotantoaan ennenkin. Tämä kaikki voitaneen luokitella tasannevaiheeksi huipulla. Jos kun lipsahdetaan tasanteelta, niin pitäkää hatuistanne kiinni.

Alkuperäinen artikkeli täällä, jälleen kannattaa tavata noita kommentteja tekstin perässä.

 

Kuva 1: Maailman öljytuotannon huippu 2008 sisältäen öljyn, prosessoinnin sivutuotteet, tervahiekat ja nesteytetyn maakaasun. Klikkaa suuremmaksi.

 

 

 

Öljylähteitä katsoen paljastuu yksi hassu juttu. Kun öljyksi lasketaan raakaöljy, prosessoinnin sivutuotteet, tervahiekat ja maakaasutuotannon nestemäinen sivutuote, niin 81,73 mtp (miljoonaa tynnyriä päivässä) on 2008 huippu.

Jos laskettavista poistetaan maakaasutuotannon sivutuote, niin huippu on 73,79 mtp samoin 2008. Edelleen jos nesteistä poistetaan tervahiekat, niin huipputuotanto saavutettiin jo 2005 72,75 mtp.

Tuo on tietysti yksi syy sille, että puheet tervahiekasta pelastajana öljyn tuotannossa ovat vähintäänkin toiveajattelua. Varsinkin kun tiedämme, että Kanada on panostanut tervahiekkojen prosessointiin jo 30v.

Alkanut talousmyllerrys on kaiken lisäksi tappanut jo ties kuinka monta projektia Albertan öljyhiekka-alueella eli nopeaa pelastusta ei ole tarjolla Kanadasta käsin.

 

Ei-OPEC'in tuotannon vääjämättömän laskun taustalla on isoimpien tuottajien (Venäjä, Pohjanmeri, Meksiko) huipputuotannon jääminen jo taakse.

Varsinkin kun niiden tuotannonlasku näyttäisi kiihtyvän, erityisesti Meksiko on oikeastaan median ohittama katastrofi.

OPEC'in kohdalla lyhyellä aikavälillä (vuosi-pari) pitäisi pystyä kasvattamaan tuotantoaan (ehkä Irak ja Nigeria), mutta sen jälkeen niiden tuotanto ei pystyne paikkaamaan ei-OPEC-maiden tuotannon laskua ja Peak Oil on nykyihmisen kohdalla taakse jäänyt tosiasia.

 

Alkuperäisen tekstin kirjoittaja on ottanut huomioon tapahtumat varsin laajalla rintamalla: tilastot kaikista öljyä tuottavista maista kenttäkohtaisesti sekä niiden tuotantoon vielä tulemattomat projektit.

Todettakoon, että syvänmeren öljytuotanto näyttäisi saavuttaneen jo huippunsa 7 mtp jo 2008, kun alunperin odotukset olivat lähellä 9 mtp 2012. Ongelmina ovat olleet nopeat tuotannonlaskut, jopa 20%/v.

 

Tällä hetkellä kokonaisöljyntuotantoon lasketaan myös bio-nesteet, öljy hiilestä ja nesteytetty kaasu sekä tuotantoprosessin antama kasvu.

Näistä bioetanolin tuotanto on ilmeisesti ohittamassa huippunsa (USA 0,6 mtp, Brasilia 0,4 mtp, muut 0,5 mtp). Tuotantoprosessissa saatu etu tarkoittaa, että pitkäketjuista, raskastä öljyä pilkotaan lyhyemmiksi, jolloin nesteen tilavuus kasvaa.

Koska raakaöljyn tuotanto on laskussa, niin em. totaalitilavuuden kasvu prosessoinnin kautta laskenee jatkossa sekin.

 

Öljy hiilestä ja nesteytetty kaasu ovat varsin marginaalista ja niiden kasvu vaatimatonta kokonaiskuvassa: nesteytetty kaasu nyt 0,10 mtp ja 2012 0,27 mtp sekä hiilen 0,20 mtp pysynee käytännössä muuttumattomana.

Molempien ongelma on suuret energiahävikit ja CO2 tupruttelu, jolloin molemmat on järkevämpi käyttää sähkön tuotantoon suoraan polttamalla.  

Mutta,mutta kun minun pitäisi päästä ajamaan autolla - vinku, vinku, ininää, kitinää...


Tuttuun tyyliin isot instituutit ovat ennakoimassa ihan päinvastaista: öljynkulutus IEAn mukaan 106,4 mtp poislukien bionesteet ja Exxon-Mobil 108 mtp mukaanlukien bionesteet - molemmat vuonna 2030.

Tosin CERAn kanssa molemmat ovat lyhyen tähtäimen ennakoinneissaan joustaneet alaspäin. OPECin ennakointi parin vuoden takaa on 117,6 mtp vuonna 2030.

Kaikki nämä joutunevat myöntämään ennusteensa uusiksi seuraavan kymmenen vuoden aikana, mutta itse arvaan että selitykset ovat "ei tarvinnut tuottaa enempää kun ei ollut kysyntääkään".

Ts. J. Ollilan tyylillä "en usko maksimituotannon saavuttamiseen pitkään aikaan". Asian kieltämällähän asia muuttuukin toiseksi...

 

Kuva 2: Maailman kokonaisöljyntuotanto mukaanlukien bionesteet, hiili/kaasu nesteiksi sekä  prosessointihyödyt. Klikkaa suuremmaksi.

 

Jatkojen kannalta IEA on kuitenkin julkaissut jo joitakin käytön tehostamissuosituksia.

Tosin noita kun tavaa, niin mietityttää taas - vaihda polttoaineen kulutusta säästäviin renkaisiin (esim. nastarenkaat Suomessa pois ja kitkarenkaat sekä ajonopeuden lasku) tai vähän kuluttavaan ajoneuvoon (nythän on alkamassa ostajan markkinat, jos vain malttaa mielensä vuoden pari päähän).

Lisäksi tietysti jokaisen arvattavat julkisten käytön lisäys, kimppakyydit jne. - joihin valtaosa suostuu vasta kun alkaa olla myöhäistä (ihminen on erinomainen ennakoija. Tai, no - ainakin huomiseen asti).

 

IEAlla on myös äkkinäisten toimitusongelmien kannalta (terrorismi yms.) säännöstelysopimuksia OECD-maiden kesken.

Se tietenkin jättää Kiinan ja Intian näiden ulkopuolelle. Syy on selvä, sopimus perustuu maakohtaisiin kiintiöihin ei ihmiskohtaisiin kiintiöihin (malliesimerkki tasa-arvosta taas).

Tämä taas tarkoittaa, että Kiina ja Intia varmasti yrittävät varmistaa oman öljyn saantinsa muuta kautta. Jokainen arvannee taas miten puheet ja käytäntö menevät... terppa resurssisodat.

 

Sivuston pitäjän omia kommentteja: Kokonaisuuden kannalta pelastajaksi tietenkin tullaan heittämään milloin mikäkin bionesteeksi, uusiutuvaksi, jätteiden uudelleen kierrätys yms. nimikkeellä pelastavaksi menetelmäksi kehuttu tuotantotapa.

Näiden esittämisessä on hyvä muistaa pikkujuttu historiasta: sekä Kreikan että Rooman imperiumit parturoivat metsänsä Välimeren ympäristöstä varsin tehokkaasti (osin vieläkin palautumattomasti).

Joo, olemme paljon tehokkaampia käyttämään kuin he, mutta meitä on myös monikymmenkertainen määrä käyttämässä biomassaa tänä päivänä. Eikä meidän kulutuksemme ja kulkemisemme ole rajoittunut ruoan lämmittämiseen ja hevos/jalkakyytiin.

Tosin tällä menolla niihin palataan jossain välissä.

 

Sinänsä biomassan käyttö perustarpeiden (lääkkeet, välttämätön julkinen ja raskas liikenne) tyydyttämiseen tarvittavan öljyn tuottamiseen on erittäin hyvin perusteltua.

Suomen öljyn kulutus on 230ooo tynnyriä öljyä päivässä (2007) eli 84 milj. tynnyriä vuodessa (13+ Mrd litraa) reilun 3 miljoonan auton/rekan jne. ruokkimiseen. Iso homma pusertaa biomassasta noin paljon nestettä.

Ei mahdotonta, mutta voidaan miettiä onko tuossa mitään järkeä. Itse olen varsin vakuuttunut, että säännöstely ei ole kaukana muutaman vuoden kuluessa. Siinä pitäisi tulla varsin äkkiä vastaan ajatus, että minne kannattaa ajaa autolla - mikä on mielestäni erittäin hyvä ajatus pohdittavaksi.

 

Kommentoi 

 


18.03.2009 15:07 |