QUO VADIS TERRA - RAHA & TALOUSPOLITIIKKA

Tämä on ensimmäinen osa visioistani tulevaisuudelle - ja ajatuksia niiden paikkaamiseksi.

Perusteluni ovat tietenkin "hieman" valtavirrasta poikkeavia, mutta niin ovat ajatkin. Joka tapauksessa kaikki olemme varmaan yhtä mieltä siitä, että jotain radikaalia tarttis tehrä - pää pensaaseen (muista tummeli) vai härkää sarvista (mitä - minäkö? eikö joku muu? TV'ssä kun pyörisi NNN-ohjelma, Nintendo on kiva jne...)?

Kuten tavallista toivon palautetta keskustelupalstalle, mutta ennen kaikkea jos teksti on mietteitä herättävää, niin laittakaa jakoon mahdollisimman moneen suuntaan. Oletko valmis?

 

RAHA - VERENPUNAINEN PILLERI

Jos et ole vielä lukenut kirjoittamaani nykytalouden perusteet -osaa, niin nyt voisi olla sen aika.

Lyhyesti: nykytalous perustuu velkaan ja eri tavoin laskien nykyisestä "rahasta" 95-98% on aina jonkun velkaa - joka pitäisi maksaa jossain välissä takaisin korkojen kanssa.

Fyysistä rahaa (setelit, kolikot) on häviävän pieni osa: Euroopassa oli 2007 lopussa 1400€/sierainpari ja Suomessa luultavasti selvästi vähemmän, täältä kun setelit ovat valuneet Keski-Eurooppaan mm. autojen oston myötä.

Oletuksella 1000€/suomalainen fyysistä rahaa on reilut 5 Mrd € kotimaassa - vastakupissa on digitaaleja eri tileillä, eläkerahastoissa ja sijoitusinstrumenteissa satoja miljardeja. Kaikki pelkkiä bittejä tietokoneissa.

 

Systeemin ongelma on kaksijakoinen: pankkijärjestelmällä ei käytännössä ole enää reservivaatimuksia ja sen seurauksena yksityiset pankit ovat voineet syöttää bittejä ruokkimaan inflaatiota (kierrossa olevan rahamäärän kasvua) hurjasti vimoset 30-40v koko maailmassa.

Eri puolilla maailmaa on ollut paikallisia lamoja, joista rahat (bitit) ovat siirtyneet salamannopeasti muualle, kun paikallisesti ei enää ole kyetty kasvattamaan taloutta.

Nuo paikalliskasvut ovat kaikki sisältäneet hurjat hinnannousut asunnoissa, osakkeissa jne. kunnes sisäpiiri on rahastanut ja alemmat työmuurahaiset ovat jääneet keskelle mielettömiä velkoja - ja kurjuutta.

 

Nyt kuitenkin ollaan tultu tilanteeseen, että biteille ei ole enää paikkaa minne mennä kasvamaan - kasvu kun edellyttää, että joku ottaa lisää velkaa. Johtoelimien epätoivoisesta kuplan uudelleen pumppausyrityksestä kertovat massiiviset apupaketit, joille ei tunnu olevan mitään rajaa.

Pelkästään jenkeissä puhutaan jo yli kymmenestä tuhannesta miljardista US$'sta (elokuu 2009), kun maan BKT 2008 oli 14ooo Mrd US$a.

 

Toinen pahempi (jos mahdollista) puoli on tietenkin korko.

Rahaa (velkaa) synnyttäessään pankit antavat luottoa (joka toimii rahana) kiertoon - mutta korkoa ei tule mistään.

Koronmaksun edellytyksenä on, että talous (bittivirta) kasvaa, jolloin jonkun myöhemmin "leikkiin" hyppäävän velka maksaa aikaisempien korot (pyramidihuijaus?).

 

Mikä tietty tarkoittaa, että jotta uudet korot voitaisiin maksaa, niin seuraavia lainoja on otettava jatkuvasti nopeammin ja suurempina. Samalla syntymättömien korkojen summa kasvaa aina vain suuremmaksi - olo on kuin ilmapallon pinnalla kun sisälle pumpataan lisää ja lisää ilmaa.

Räjähtääkö se - hmm, väärä kysymys - milloin se räjähtää?


Korkoa puolustavilla sanomana on tietenkin, että pankit palauttavat saamansa koron kiertoon maksamalla palkkoja, veroja jne.

Systeemi toimisikin jos pankkien keräämät korot palautettaisiin kiertoon 100%sesti, jolloin työmuurahaisilla olisi mahdollista ansaita ne ja maksaa korot - mutta näinhän tilanne ei ole.

Pankkien tulokset siirtyvät uusiksi sijoituksiksi - myös omistajiensa kautta - ja nämäkin odottavat korkoa sijoituksilleen. Tuotakaan korkoa ei ole synnytetty missään - ja jälleen pitäisi kasvua tapahtua (= uusia velkaisia).

Yhtälö on matemaattinen mahdottomuus.

 

Seuraus on selvä - SuperLamaTM, jollaista kukaan elossa oleva ei ole kokenut (Argentiina ja Islanti ovat vasta aavistusta tulevasta).

Deflaatio (kierrossa olevan rahan lasku = 98%sesti luottoa, joista iso osa laskee reisille) on väistämätön vientivetoisen ajattelun ja lukemattomien firmojen kaatuessa, vaikka inflaatiolla meitä pelotellaan.

Kannattaisi ehkä miettiä ketä tuo inflaatiolla pelottelu hyödyttää...

 

Dmitri Orlov kirjoittikin kärjistetysti joku aika sitten miten pitäisi miettiä taloutta jatkossa - oletko valmis tulojesi tippumiseen 99,99%sesti?

Kyse ei ole pelkästään käytössä olevan rahan rajusta kutistumisesta, vaan terveydenhuollolla, ruokavalikoimalla, työmahdollisuuksilla jne. - matkustamisesta, vapaa-ajan mahdollisuuksista yms. puhumattakaan.

On ikävän suuri todennäköisyys muuttua ihan toiseksi kuin kukaan haluaisi nähdä - myös allekirjoittanut. Jatkot riippuvat nykyisen talousajattelun muuttamisesta - HETI, sillä ilman toimivaa taloutta energia, ruoka, vaatteet jne. ei tule saataville, ei vaikka kuinka puhuttaisiin kauniisti.

 

RAHA - MYRKYNVIHREÄ PILLERI

Usein törmää ehdotuksiin palata kulta/hopea -kantaisiin valuuttoihin, koska ne ovat ns. rehellisiä rahoja (engl. sound money) eli niitä ei voida tuottaa tyhjästä.

Mutta metallivaluutoilla on yksi armoton akilleen kantapää, jota eivät niiden puolustajat kykene muuttamaan - olemme rajallisella planeetalla (tämän takia Itävaltalainen talous"tieteen" koulukunta menee osin metsään vaikka onkin kuppikunnista "järkevimmästä" päästä).

Koska myös metallivaluuttojen käytön oletuksena on myös kasvu (kuka haluaisi luopua tuottokoroista?), niin rahamäärän kasvattamiseksi metalleja olisi tuotettava koko ajan lisää rahan liikkeellelaskun perusteeksi.

 

Kuten sivuston etusivulta huomaa, niin minä perustan ajatteluni peak oil (öljyn tuotantohuippu on nyt +/- joku vuosi) -ajatteluun.

Tarkemmin sanoen peak everything (kaikessa saavutetaan maksimituotanto rajallisella planeetalla) -ajatteluun - poislukien peak ihmisen tyhmyys (engl. stupidity), joka ei näytä tuntevan rajoja (myös allekirjoittanut mukaanlukien).

Planeetan rajallisuus useimmiten ohitetaan "pian matkustamme avaruuteen", "teknologia pelastaa" jne. heitoilla, mutta noiden toteutuminen on vähintään kyseenalaista. Energia-alan yhteenveto -osio valoittaa katsantokantojeni perusteita lisää.

 

Mitä siis pitäisi tehdä talouden ja rahan kanssa?

Lyhyesti - astuttava peilin läpi toiselle puolelle ja luovuttava vallitsevista dogmeista. Mutta "uusien" ajatusten toimiminen vaatisi uskomatonta selkärankaisuutta nykyisiltä johtoporsailta ja systeemiltä yleensäkin - mikä tietenkin viimeaikaisten tapahtumien valossa on vähintäänkin epätoivoinen haave.

Politiikasta alempana lisää.

 

Mielestäni itsenäisen valtion määritelmä on että se laskee liikkeelle oman rahansa.

Tänä päivänä tuon perusteella ei ole olemassa muitakaan itsenäisiä nEUvostovaltioita. Keskuspankit ovat lähinnä pankeille lainoja antavia instituutteja - tai no, nykyään vain noiden pystyssäpysymistä varmistavia dinosauruksia.

Tietoisena valintana pitäisi olla valtioiden itsemääräämisoikeuden otto takaisin (nyt pankit tekevät rahan, poliitikot/me tottelemme rahaa). Esim. Suomen pankin pitäisi tehdä omat rahansa, jotka valtio voisi lainata ilman korkoa omiin menoihinsa.

Tietokoneaikana tuo olisi yksinkertainen veto, SP'ssa aukaistaan Suomen Valtio -tili ja sieltä sitten Valtio käyttämään tiliään.

 

Samoin paperirahan painamista pitäisi kasvattaa huomattavasti, jolloin palattaisiin pikkuhiljaa enemmän fyysiseen maailmaan - itsestäni tuntuu, että lukemattomilla ihmisillä on hävinnyt täysin käsitys rahasta pelkän bittirahan vinguttamisen myötä.

Positiivisena puolena lyhyesti  

  1.  korot eivät karkaisi maasta ja 
  2.  ei olisi kitinä-kitinä-vinku-vinku-leikatkaa-sosiaalitukia -IMF-ehtoja nykylainauksessa.
Ts. valtion toimintamahdollisuudet säilyisivät nykymenosta hyvin poikkeavana.

 

Valtio kykenisi maksamaan tällä reaali-€urolla vanhusten hoidon, terveydenhuollon, poliisin, palokunnat, sairaalat, koulut ruokineen opettajineen, julkisen liikenteen ylläpitämisen jne. eläkkeineen ja palkkoineen puhumattakaan perusturvasta jokaiselle (esim. 700€/kk).

Vähän kuin nykyäänkin - ilman ulkomaisten lainojen ja niiden koron maksuvelvoitetta.

Perusturvan myötä poistuisi samalla tukiviidakko, jota kukaan ei hallitse - tapahtuman vastaväittäjina tietysti olisi kymmeniä (ellei satoja) tuhansia valtiolla ja kunnilla töissä olevia sosiaalialan ihmisiä.

 

Väittäisin kuitenkin, että hoito- ja sosiaalialalla olisi tarjolla runsaasti työpaikkoja uudelleenorganisoitumisen ja rahoitusmahdollisuuksien paranemisen uudella ajattelulla.

Vanhusten huolto, kehitysvammaisten avustus, erityisopetus, koulujärjestelmän max 24 oppilasta luokalla jne. vaatisivat valtavasti työntekijöitä.

 

Samalla jokaiselle hoito-alan opiskelijalle olisi varma työpaikka ja naisvaltaisten alojen palkkaukset saataisiin kerralla ojennukseen.

Tosin miesvaltaiset alat asiasta tuskin innostuisivat, sen verran sovinismia suomiyhteiskunnassa kytee.

Toinen ongelma on tietenkin valitettava suomalainen kateusajattelu, että jonkun toisen palkan korotus on jotenkin ihmeellisesti pois omasta palkasta. Soh, ehkä siitä opitaan eroon jatkossa...

 

Kansantaloudellisesti järkevien projektien (rautatiet, puhelinverkosto, energia-laitokset jne.) rahoittaminen helpottaisi todella paljon.

Kriittinen kohta tässä onkin sitten että jokainen poliitikko olisi todella helposti vaatimassa omaan vaalikuntaansa megaprojekteja työllisyyden nimissä - raha kun olisi "ilmaista" (tai näin ainakin tällaista ei-yksityispankkiperusteista tai ei-kulta/hopeapohjaista rahaa vastustetaan).

Ettei ajatus pullahtaisi omaan mahdottomuuteensa (tähtitieteelliseen "rahan" printtaukseen Zimbabwe'n tyylillä), niin rahan liikkeelle laskemiselle pitäisi olla selvät rajat (esim. NNN €/Suomessa asuva ihminen), joita ei voisi ylittää.

Samalla päästäisiin eroon materiaalisen kasvun uskonnosta. Henkisestä kasvustahan puhutaan kovasti, mutta en kauheasti olen siitä nähnyt todisteita ;-)

 

Rautatieverkoston massiivinen modernisointi, kaupungeissa kaukolämpöverkoston laajennus sekä maaseudulla maalämmön asennus ja biokaasun keräyksen reilu liikkeelle potkaisu ynnä asuntojen peruskorjaustoiminta olisivat enemmän kuin isoja työllistäjiä pitkäksi aikaa.

Ei tästä maasta ole työt loppumassa - vaan raha.

 

Em. perusinfrastruktuurin varmatoimisuus toisi varmasti työtä myös muille aloille - eikä kaukomaille siirtyminen olisi enää niin houkutteleva valinta isoille firmoille.

Varsinkin kun kuljetusten hinnat ovat erittäin todennäköisesti jo muutaman vuoden kuluttua lähdössä taas ylöspäin.

Tällä kaikella olisi tarkoitus varmistaa Suomi-Oyn toimivuus riippumatta muun maailman myllerryksestä.

 

Projektien "järkevä" käynnistäminen (eli rahan kohdistus) vaatisi melkoista kriittisyyttä, vaan eipä noiden perustelu ole helppoa nykyjärjestelmässäkään.

Joka tapauksessa yhteiskunnalle kriittisillä aloilla (energia, julkinen- ja dataliikenne, koulutus, infrastruktuuri, posti yms.) voiton tuottamisesta pitäisi luopua - ylläpitokulut ja palkat riittävät (tietenkin tulosvastuu pitäisi pitää mukana).

 

Esim. kouluissa ja yliopistoissa parhaista oppituloksista ja valmistumisnopeudesta pytingit saisivat bonuksia - mutta ei liikatuotannosta, kuten nyt.

Koulutusjärjestelmämme nyt muutoinkin pitäisi vetää aika lailla uusiksi ja saada nuoremmat innostumaan myös perinteisemmistä "hikitöistä".

 

Sitä vastoin teollisuus, palvelut jne. olisivat oikeiden vapaiden markkinoiden huomassa - niin hyvässä kuin pahassa (asuntolainoihin ei verovähennystä, minimipalkat varmistuisivat tuolla perusturvalla, kiinteät peruspalkkat voisivat olla paikallaan valtion töissä, mutta tulosperusteiset bonukset tietenkin olisivat käytössä jne.).

Nykyisiä palkkamenoja firmat voisivat kutistaa suoraan tuon perustoimeentulon verran ja kummasti keventyisivät nykyisen laman alkuvaikutukset.

 

Verotus pysyisi aluksi ennallaan nykyisessä, jolloin valtionvelkaa voitaisiin lyhentää huomattavan nopeassa tahdissa.  

Edellyttäen että halutaan nykyiset valtionvelat edes maksaa, kun mietitään miten kansainväliset pankit ovat vain parilla näppäimen painalluksella koko saamasummansa loihtineet esiin.

 

Ylivoimaisesti tavan kansalaisille parasta olisi tietenkin, että valtion ei tarvitsisi ottaa lisää velkaa yksityisiltä pankeilta.

Irlannin hylkäämä EUn perustuslakihan (petkutussopimus?) kieltää valtioita lainaamasta maidensa omilta keskuspankeilta (kannattaa katsoa nuo kommenttiosion linkit läpi).

Miksiköhän tästä ei ole mediassa puhuttu - tai oikeastaan: miksi koko sopimuksen tuominen kansan päätettäväksi on niin tuskaisen vaikeaa?

 

Yksityiset pankithan (IMFä ja Maailmanpankkia unohtamatta, molemmat ovat isojen ylikansallisten pankkien talutusnarussa) ovat isoja valtioiden ja kuntien rahoittajia yksinkertaisesti siksi, että mailla ja kunnilla on verotusoikeus.

Mikäs parempi velallinen kuin joka tekee likaisen työn (kerää maksut) ja ottaa ihmisten heikkenevän taloustilanteen syyt niskoilleen - eikös ole tavallista että sanotaan "leväperäiset poliitikot ovat syyllisiä talousongelmiin"?

Sanoisin, että poliitikot ovat osasyyllisiä kyllä - mutta isompi ongelma on rahan "synty" nykyjärjestelmässä.

 

Aikaa myöten henkilöverotusta voitaisiin laskea, mutta muun verotuksen kautta huolehdittaisiin siitä, että osa kiertoon lasketusta raha palaisi taas valtion uudelleen käytettäväksi (inflaatiomörkö pitää tappaa joskin siitä ei tarvitse vuosikausiin huolestua yleisen talouden alamäen kiihtyessä).

Ja valtionhan pitäisi tietenkin käyttää sitä aina uudelleen - infrastruktuurin ylläpito ja ihmisten palkkaus tietenkin selvimpinä kohteina.

Aikanaan maasta ulosmaksettavien lainojen korkojen poistuttua (Suomikin maksaa miljardeja vuosittain ulos) rasittamasta kohdemaata, pitäisi taloudenmenon järkeistyminen kummasti helpottaa ihmisten epävarmuutta tulevaisuudesta - varsinkin verotuksen keventyessä.

 

Isona kompastuskivenä eteenpäin on tietenkin vallitseva pankkijärjestelmä.

Kukaan tuskin kuvittelee, että muusta yhteiskunnasta vampyyrinä voittoa imevä yksityinen pankkiala poistuu areenalta ilman verbaalitaistelua.

Jos tässä esittämäni ja vastaavat ajatukset joskus pääsevät muuallekin kuin bittiavaruuteen, niin odottaisin armotonta torpedointi vallitsevalta järjestelmältä.

 

Tietenkin tällaisesta puhuminen johtaisi myös kansainvälisen kiristyksen mukaan tuloon eli nykymenon muuttamiselle on varsin kivinen tie edessä.

Pahimmassa tapauksessa mahtimaiden aseet saattaisivat kääntyä isojen valtioiden pankkiirien määrittämästä rivistä lipsuvia kohtaan - jokainen muistanee Saddam'in Irakin halut vaihtaa öljyn myynti €uropohjaiseksi ennen BushBlair -johtoista hyökkäystä.

 

JOS systeemi jotenkin pääsisi suunnittelupöydältä eteenpäin, niin ulkomaankauppa olisi varsin hankala purtava.

Yksinkertaisesti kuitenkin tasapainoon pitäisi tähdätä vastakaupoilla ja erilaisilla clearing-systeemeillä (näistä löytyy kirjoituksia vaikka kuinka netistä).

 

TALOUSPOLITIIKKA - VERENPUNAINEN PILLERI

Demokratian ongelma on, että suuri osa ihmisistä haluaa itselleen vähintään saman (tai mieluummin vähän enemmän hyvää) kuin naapurilla.

Tragedy of Commons tai Yhteismaan tarina kertoo hyvin kirvelevästi tuosta "minun pieni ylimääräisen otto ei ole pois keneltäkään" :-(

 

Kaiken lisäksi nykysysteemin edustuksellisessa "demokratiassa" parhaat lupaukset edustajat tuntuvat valitettavan usein olevan eniten huolissaan omasta seuraavasta kaudestaan.

Seuraukset ovat nähtävissä tänään joka paikassa, eikä Rooman ajan heitto "leipää ja sirkushuveja" ole muuttunut mihinkään.

 

Tavan tallaajat: "onhan meillä ne asioiden hoitajat": kansanedustajat, finanssigurut (useimmat toinen toisensa sellaisiksi nimittäneinä), residentit ja muut - "heidän hommansahan se on meidän etua valvoa".

"Heidän tehtävänsä on huolehtia, että minun ei tarvitse muuttaa tottumuksiani - tai ainakin mahdollisimman vähän".

Mitä sitten kun se etu on haavemaailmaa - illuusioita fyysisten tosiasioiden keskellä?

 

Edustajat: "ei tässä näin pitänyt mennä - ehkä oma asemani paranee kun ihmisillä on muuta mietittävää...".

Nykymedia? Seurustelu-uutiset? "Skandaalit"?

Suomen vaalirahoituksesta jokeltelu piilottaa paljon isommat rahasummat, joiden käsittely näyttäisi menevän vähintään vasurilla tai suoraan sanottuna juosten ku5tuna. Pankkituet? Suomen elintarvikeveron alennus?

 

500 milj. € on pikkujuttu samalla kun Kataisen/Vanhasen/Urpilaisen (nykyjärjestelmässä puolueilla ei ole väliä, velkaa haluavat kaikki) johdolla velkaa otetaan 13 Mrd € nyt ja pian 50 Mrd € (jos riittääkään).

Tällä hetkellä ei talouden menoon tosin niin kauheasti kiinnitetäkään huomiota... ei varsinkaan kun se nousu on kuulemma jo alkanut - ainakin pörssit sitä nyt näyttävät (elokuu 2009).

 

Toinen mantra on sitten tietysti - "kysytään asiantuntijoilta".

Valitettavasti tällä hetkellä "asiantuntijat" ovat vain ja ainoastaan nykymenon jatkumista puolustavia ("kestävä" kasvu/kehitys? - miten syövän kohdalla määritellään kestävä kasvu?) - ja epätoivo paistaa teksteistä enemmän kuin tylynä.

"Nousu tulee, koska nousu on aina ennenkin tullut".

 

Historia tosin on täynnä tarinoita, miten nousun tuloon saattaa mennä satoja vuosia. Phhht, ne olivat tyhmempiä ne keskiaikaiset ihmiset - me olemme paljon viisaampia (mm-mmm?).

Tämän päivän oikea kysymys kuuluu - miten paljon metsään pitää mennä, että kartanlukijaa vaihdetaan?

 

TALOUSPOLITIIKKA - MYRKYNVIHREÄ PILLERI

SuperLamaTMn oikeasti käynnistyessä lukemattomat kuvitteelliset arvot (bittejä) kutistuvat rajusti, kun ihmiset yrittävät vaihtaa bittejään fyysiseksi rahaksi (jota ei siis riitä kaikille).

Seurauksena on viime syksynä vähän esimakua antaneet Lehman Brothers'in kaatumisen jälkimaininkien mukaiset osakkeiden ja hyödykkeiden digitaaliarvojen romahdukset.

Paniikin kasvaessa (nythän vimosen vuoden lupaukset tilanteen kääntymisestä paljastuvat valheiksi) näennäisten arvojen romahdus kiihtyy - ja se taas ruokkii paniikkia jolloin ympyrä on valmis.

 

Tavan tallaajille tämä hahmottuu ehkä tylyimpänä eläkerahastojen kautta, sillä ne koskettavat meitä kaikkia - osakkeitahan ei ole läheskään kaikilla.

Vaan eläkerahastot - niihin voi sanoa Suomessakin lähes kaikkien työpanoksia siirretyn jossain välissä. Eikä jälki tule olemaan nättiä vuosituhannen kuplan puhjetessa. Samoin asuntojen näennäiset arvot tulevat ottamaan armotta kuonoonsa - jossain enemmän ja jossain vielä enemmän.

Eri kohteiden arvojen alennukset tekevät kulutusyhteiskunnan tulevaisuudesta vähintäänkin kyseenalaisen.

 

Finanssiromahduksen väistämätön seuraus on syntipukkien etsiminen - poliitikot tietenkin, banksterit samoin ovat helppoja osoittaa.

Noiden paikka useimpien meistä elämässä on kuitenkin lähinnä vain median kautta nähtävissä ja siksi monessa paikassa luulenkin, että lähempää etsitään ukkosenjohdattimia.

Historiaa kun katsoo, niin yleensä sellaisia ovat väärän väriset naapurit, kummallisia tapoja/uskontoja seuraavat jne.

 

Monessa paikassa maahanmuuttajat saavat väistämättä tuon roolin, joskus syyttä - joskus heidän näennäisen "hyödyttömän" olemuksensa takia jne.

Tilannetta ruokkivat väistämättä myös erinäiset kiihottajat, joita saattavat esiripun takaa "auttaa" isommat kihot (niin Hitler'in kuin Lenin'in taustalla oli länsimaisia pankkeja).

 

Osa kiihkoilijoista tietenkin löytää roolinsa oman uskontonsa (filosofian?) kautta - ja sitten päästäänkin niihin pahimpiin tapahtumiin.

Polttoroviot, noitavainot jne. eivät olleet vahinkoja... samoin rotuhygienia -ajattelu nousee hyvin nopeasti tällaisissa tilanteissa pintaan. Esim. nykyistä kapitalismi-rotua vastustaviahan vainotaan armotta Suuressa Maailmassa - eikä Suomessakaan näiden elämä niin herkkua ole.

 

Maahanmuuttajat on vaikea asia puhua, koska he ovat tämän päivän Suomessa media-tabu - "ongelmat ovat yksittäistapauksia" ja "kyllä se tästä".

Se ei tietenkään tarkoita, että reaalimaailmassa asiat olisivat vähän toisin kuin otsikoissa (työttömyys ja rikollisuus korkeita, mutta toisaalta eivät suomalaisetkaan ihan niin viattomia ole kuin aina haluttaisiin ajatella).

 

Itse näen pitkälti tilanteen Suomessa sellaisena, että huoletonta maahanmuuttoa jatketaan varsin löperöin perustein.

Joskus olen "leikitellyt" ajatuksella, että maahanmuuttoa edistetään myös nimenomaan näiden ukkosenjohdattimien esilläolon varmistamiseksi.

 

Itse tulen mielenkiinnolla seuraamaan niin alkuperäisväestön kuin uusienkin uusienkin suomiasukkien reaktioita, kun esim. ruoan eteen pitäisi alkaa tekemään fyysisesti töitä.

Sossun tukeen luultavasti jossain välissä liitetään työedellytys vaikka kaupungin kasvitarhalla - eikä asia ole mielestäni ollenkaan huono ajatus.

 


 

Yllä oleva saanee monella niskakarvat pystyyn, ultrakapitalisti-kommunisti-sosialisti-anarkisti jne. nuolet lentänevät allekirjoittaneen selkään varsin varmasti katsantokannasta riippuen.

Hyvä näin, toivottavasti jokainen saa uutta ajateltavaa oman näkemyksensä kriittiseen tarkasteluun.

 

Olemme tilanteessa, jossa pitäisi rohkeasti tarkastella ongelmaa laatikon ulkopuolelta - eikä tekstini varmasti ole mitään kaikenpelastavaa, mutta olkoon "oma" (sikäli kun tänä päivänä mikään on oikeasti kenenkään "omaa" keksintöä) panokseni asiaan.

Jos kirjoitan jotenkin sekavasti, niin vastaava on toiminut historiassa ennenkin esim. Guernsey'n saarella Englannin kanaalissa - klik ja klik.

Homma tuolla meni tietenkin kiville, kun UKn isot pankit saivat vakuutettua paikalliset poliitikot toimimaan "paremmin" eli velkaperusteisen UKn £n ehdoilla.

 

Äkkiseltään reaali-€uro/dollari/jne. näyttäytyy Shangri La'na, mutta näinhän asia ei ole - meillä on kaikilla edessä energia- ja resurssirajoitteinen maailma (toivoakseni Suomessa hiukan vähemmän kuin muualla).

Asian kieltäminen ei tietenkään auta tulevaisuuden kannalta. Nyt tarvittaisiinkin todellisuuteen heräämistä monella tasolla ja itse näen rahan olemuksen muuttamisen olevan väistämätöntä jos totaaliromahdus halutaan välttää.

 

Selkein askel olisi yksityisen pankkitoiminnan raju leikkaus.

Nykyisistä pankeista muokattaisiin wanhoja säästöpankkeja tai postipankkeja vastaavat organisaatiot - ts. talletuspankkeja.

 

Lainoitus pankeista firmoille menisi huomattavasti tarkemmaksi, kun nykyisistä käytännön nollan reservivaatimusperusteisesta siirryttäisiin 100% reservivaatimukseen - eli koko pankki-instituutio kääntyisi täysin ympäri.

Hyvät firmat tietysti hakisivat rahoitustaan kuten tänäänkin, osakeanneilla ja riskirahoittajien kautta.

Samalla tietysti kasvaisi Finnveran rooli firmojen rahoituksessa.

 

Asuntolainoitus pitäisi tapahtua osuuspankkityyppisesti kuten esim. JAK -pankki Ruotsissa toimii - ilman voiton tavoittelua.

Tuolla olisi tietenkin väistämätön asuntojen hintoja painava vaikutus - toisille hyvä toisille huono asia... jolloin nykyisten asuntolainojen arvotukset ja maksuaikataulut joutuisivat melkoisen perusteellisen uudelleen arvioinnin kohteiksi.

No, siihen ne joutuvat kyllä muutenkin, mutta olisi edes jotain toivoa valosta tunnelin päässä.

 

Rahan pitäisi olla yhteiskunnan toiminnan varmistava voiteluöljy - ei rohmuamisen kohde ja fallossymboli. Tulee mieleen, että "Tuli Raha on hyvä palvelija, mutta huono isäntä". Tai Tolkien -faneille "one ring to rule them all - yksi sormus heitä hallitsee".

 

Realistina itse varaudun toisenlaiseen todellisuuteen.

Luulen, että politiikka/talous ei kykene korjaamaan kurssia reaali-€uroa (tai mikä nimi sille sitten keksittäisiinkin) tai mitään muutakaan vaihtoehtoa kohti, vaan jatkaa velkaa, velkaa, lisää velkaa akselilla (esim. näin).

 

Velat edellyttävät kasvavia leikkauksia kaikesta "ylimääräisestä" eli ensimmäisenä sosiaalialasta sekä massiivista yksityistämistä - standardit IMF -ehdot siis kapitalismi pelastaa -oletuksella.

Tyly tosiasia vain on, että jos rahan luonteeseen ei puututa, niin mikään ei muutu.

 

Valitettavasti yllä hahmottelemani suuntaviivat vaatisivat vuosia toteuttaa ja maailmanmenoa katsoessani ajatuksen onnistumismahdollisuus on tuskaisen pieni.

Talousnousun useimmille meistä "koskaan" (20-40v?) palaamatta seurauksena on massiivinen ja pitkäkestoinen työttömyys, ruoka- ja terveydenhuolto-ongelmat - kaikenlaisista levottomuuksista (väestöryhmien/luokkien keskeinen riitely/syyttely, sisällissodat, isommat sodat) jne. puhumattakaan.

 

Tätähän reaalimaailma on paljolti ollut kolmansissa maissa (IMFn ja Maailmanpankin lainojen takia, Islannissa ja Balttiassahan tuo on jo nyt nykypäivää) ja moni on varmaan tietoinen köyhien maiden isoista velkataakoista.

Asian perverssillä tavalla "hyväksi" länsimaille teki se että länsimaat tukivat ensin diktaattoreita helpoilla lainoilla, joilla ostettiin paljolti aseita ja siirrettiin Cayman-saarille jne. jemmaan.

Aikanaan sotien yms. jälkeen kun "demokratiat" pääsivät pintaan, niin ne on pakotettu maksamaan diktaattorien velat moneen kertaan korkojen takia.

 

Käytännössä kierteestä ei ole poispääsyä.

Moni meistä on varmaan todennut, että voi-voi noita... ja jatkanut elämäänsä sen enempää asiaa miettimättä. Nyt ikäväkseni joudun väittämään, että tilanne on tulossa ihan kotiporteille eikä ongelma poistu voi-voi noita -sanomisilla.

Jenkkiläisittäin tähän sopinee sanonta "chickens come home to roost" eli "kanat palaavat kotiorrelle lepäämään". Pelkään, että monin paikoin saadaan tutustua kolmansien maiden elämänlaatuun nykyjatkumolla...

 

Näen erittäin todennäköisenä kaksikerroksisen talouden syntymisen - viralliset valuutat pysyvät pelissä verojen maksuun ja ihmisten rivissä pitämiseksi, mutta samalla ei-viralliset valuutat tulevat pysyväksi todellisuukseksi.

Vaihdantatalous - ruoka, vaatteet, jalometallit, työpanokset jne. tulevat korvaamaan digitaaleja. Tämä yksinkertaisesti siksi, että odotan paperirahalle nostorajoituksia.

Digitaaliraha toimii jos siihen luotetaan, mutta vallitsevan systeemin romahdus saa väistämättä epämieluisia seurauksia aikaan... ja jotenkin epäilen kansan luottamuksen johtoporsaisiin sekä systeemiin yleensäkin murentuvan pahan kerran tulevina vuosina.

 

Matrix'in punainen vs. sininen pilleri -analogia ei ihan toimi kuten elokuvassa, sillä ei ole olemassa sinistä pilleriä (=paluuta entiseen).

Tosin tuota on hieman vaikea uskoa, kun kuuntelee poliitikkojen ja talousgurujen kommentteja. Toisaalta voimmeko me heitä niin valtavasti kritisoida, sillä kuka haluaisi vapaaehtoisesti hypätä edessä ammottavaan kuiluun?

Joka tapauksessa turbulensseja aikoja kaikilla yhteiskunnan tasoilla on odotettavissa X-files -tasoisten talousselitysten ilmestyessä mediaan tapahtumista parina seuraavana vuonna.

 


 

Tähän tekstiin ajatuksia antaneita ovat mm.

 

Kommentoi 

 


15.08.2009 07:59 |