KRUUNA JA HÄVIÄT, KLAAVA JA KUOLET

Siinäpä piristävä vuoden avaus - lainaus tuolta TAE'lta. Tosin suomalaisen luonnon tietäen monella on otsikon olo näin vuoden alussa muutoinkin...

 

Pari perusasiaa uudelle vuosikymmenelle: nykysysteemi, jonka (hyper)inflaatiota jo aidanseipäätkin ennustelevat, ei ehkä tottele useimpien näkemyksiä.

Valtiot rahoittavat itseään laskemalla (maasta riippuen) eri nimisiä velkakirjoja, joiden korot määräävät markkinat (jotka ovat aina oikeassa, eh?).

Keskuspankit lainaavat liikepankeille (eivät siis valtioille, tuon varmisti Lissabonin sopimus), jotka voivat ostaa mm. noita valtion velkakirjoja (varsinkin muiden sijoituskohteiden hyytyessä, kansainvälisesti lainaushan on henkitoreissaan vieläkin).

Mitä sitten kun työttömyys nousee -> verotulot laskevat -> veroja on nostettava -> sekään ei riitä ja pitäisi lainata lisää budjettien aukkojen kasvaessa?

 

Doh, valtioiden velkapaprujen korot lähtevät nousuun (varsinkin kun maailmankaupan romahdus laittaa kaikki maat tarjoamaan obligaatioita ja muita yhtä aikaa) ja yksityisten sijoittajien määrä ei riitä niitä kaikkia ottamaan.

Hmm... olisiko hyvä ajatus - pankit ottavat keskuspankilta lainaa 0,25%'lla, ostavat valtioiden lainoja 5-10% korolla ja elelevät niillä (mitä nyt pelaavat kasinossa, jotta voivat maksaa bonuksia)?

 

Jos allekirjoittaneen ym. hörhöilyissä on mitään tolkkua JA SuperlamaTM astuu kehiin, niin kasvusta ei voida puhua vuosi(kymmeni)in - niin mistä ne verot maksamaan valtioiden lainoja (tai edes korkoja)?

Vastaus: meidän kaikkien selkänahasta ja vain isojen kansainvälisten pankkien pystyssä pitämiseksi.

Neofeodalismin (uusmaaorjuus) aikakausi tosiaan - ja siihen liittyen otsikko kertoo kaiken (lukekaa TAEa ja sen keskustelupalstaa, tämäkin esimerkki on sieltä).

 

Eikö olisi mahdollista tehdä jotain tilalle?

Toki, mutta se järkyttäisi nykysysteemin pohjamultia myöten. Seurauksena on siis helppo arvata, että wanhassa tavassa roikutaan kynsin hampain.

 

Englannin keskuspankki aloitti nykysysteemin noin 400 vuotta sitten, mutta Ruotsissa taisi olla ihan ensimmäinen keskuspankki. Hmm, onkohan tuolla mitään tekemistä sen kanssa, että wanha isäntämaamme oli sikakova tappelemaan 1500-1800-luvuilla.

Eli kukahan loppupeleissä voitti noissakin sodissa? Ruotsin sotahalut lopahtivat, kun menettivät armeijansa selkärangan - meidät metsäelämän kovettamat rajaseudun sissit siis (tai no, esi-isämme ainakin).

Soh, vähän suomipaatosta tännekin 0:-)

 

UKn historiasta on hyvä huomata, että sen imperiumi laajeni tämän vuosisadan alkuun ennen "lässähdystään".

Tällä hetkellä saarivaltio pysyy pystyssä enää finanssimaailman varassa. Veikkauksia tuon tulevaisuudesta, kun maa ei ole minkään muun suhteen omavarainen.

Osalle lukijoista saattaa olla yllätys, että Pohjanmeren öljyntuotanto on laskenut kolmanneksella 2000 jälkeen.

 

UKn kohdalla tilanne on hälyttävämpi, heidän status öljyntuottajasta vaihtui öljyn ostajaksi jo pari vuotta sitten. Toistan kysymyksen: miten käy saarivaltion kun talous romahtaa?

Jos 2007-08 oli vasta alkua...

Maailmanlaajuinen öljyn tuotannon tod. näk. maksimin ohituskaan ei auta asiaa, vaikka sen vaikutukset piilottuvatkin vuosiksi SuperlamanTM takia.

 

Poliitikot ja valtaekonomit (huh, ihan kuin jostain fantasiamaailmasta) tietenkin isoimmalla äänellä puhuvat, että homma on hanskassa.

Vaikea puhua oikeasti toisenlaisesta, kun status ja toimeentulo riippuvat systeemistä (mm. Krugman ja Roubini, joita paljon kehutaan nykymenon kriitikoiksi eivät pysty olemaan uskomatta kasvuun).

Puheet ovat sitten sen mukaisia: talouskasvu tulee, piste - ja se hoitaa tuon korko-ongelman (sorry, se juna seisoo jo hajottamoon johtavalla raiteella). We need no fu&#ing plan B - emme tarvitse mitään vaihtoehtoja.

 

Tavan tallaajat ovat oma lukunsa: helpompi olla sohvaperunana (itsekin nautin elokuvista ja musiikista yli kaiken, ymmärrän siis tämän vaihtoehdon houkutukset oikein hyvin) ja antaa "ammattilaisten" hoitaa tilanne.

Se, että kukaan heistä ei "osannut" ennustaa 2007-08 talousrysäystä ei tietenkin estä antamasta heille rattia ja kaasupedalia.

Sitä paitsi se kasvun uskonto on mukava, sehän kohottaa kaikkia (toisia enemmän, mutta minä olen kuitenkin siellä isommalla saamapuolella vrt. kehitysmaat).

Suurin rasite olisi, että minun pitäisi ottaa vastuuta elämästäni enemmän, on tässä muutakin tekemistä jne.

 

Kuulostaako tutulta?

No, tapahtumat vyöryvät jo sitä vauhtia eteenpäin, että kannattaisi harkita nousua tästä kelkasta - varsinkin kun ajotyylinä on luotijunan nopeuden tavoittelu. Toimiihan se jonkun aikaa, mutta Kelju K. Kojootti'a en haluaisi matkia reaalimaailmassa.

 

Alun teksti kertoo jo varsin selvästi, että deflaatio on vain vaivoin pysynyt pois uutisotsikoista - mutta tuskin enää tänä vuonna.

Nykyrahan luonteen takia (se on 95-98%sesti velkaa) liikkeellä oleva rahamäärä supistuu väistämättä (=deflaatio). Inflaatio (jonka seurauksena yleinen hintataso lähtisi ylös) edellyttäisi, että enemmän ihmisiä ottaa velkaa kuin maksaa vanhoja pois.

Tällä hetkellä tuo on onnistunut vain ja ainoastaan valtioiden lainanoton kasvatuksella. Nykypoliitikot siis ottavat meidän -ja ennen kaikkea seuraavien- tulevista palkkapusseista laastaria tähän päivään.

 

Jatkot?

Kun täälläkin valtapuolueita katsoo, niin kaikki puhuvat vain ja ainoastaan lisälainauksesta - miksiköhän?

 

Jos asioista puhuttaisiin niiden oikealla nimellä (ei ole ikuista kasvua, globalisaatio on jo peruutusvaihteella, velkaisuus on liian korkeaa, energiakriisi on ovella jne.), niin talous romahtaisi välittömästi.

Siten on selvää miksi kuollutta sotaratsua pönkitetään mahdollisimman kauan - vaikkakin se johtaa hitaampaan, pitempään ja kivuliaampaan alamäkeen. Ihmisluonto kun on, että huolehditaan omista - ja tuo ominaisuus kasvaa eksponentiaalisesti kun mennään valtarakenteissa ylös.

Lopputuloksena massat -sinä, minä ja muut- jäävät velan maksajiksi. Kiitos ja anteeksi, erään ystäväni sanoilla?

 

Tähän liittyen jos sinulla on asuntolainaa, niin nyt on suurin piirtein 11. hetki käydä muuttamassa se 5-10v kiinteäkorkoiseksi vaikka vähän joutuisi maksamaankin.

Lainapapruihin on myös pakko saada kohta: saa lyhentää lainaa ilman eri kuluja milloin tahansa. Niin, samoin nyt on asunnon ostaminen vihoviimeisin temppu - ellet saa työpaikkaa, joka on varma seuraavat 10v.

Ja sittenkin harkitsisin asiaa vasta muutaman vuoden kuluttua, kun deflaatio on ensin jyrännyt "rauhassa" (1990-luvun suomilama on sunnuntaipiknikki tällä menolla).

 

Sama ajatus tietenkin koskee kaikkea muutakin ostettavaa: kännykät, autot, tietokoneet jne. etunenässä vaatteita unohtamatta - vain tarpeellinen, muut säästöön.

Deflaatiossa velka on tappaja, leikatkaa sitä nyt mahdollisimman nopeasti ja paljon.

 

Lyhyesti: nykytalous elää limbossa, nyt on vain kysymys siitä milloin saippuakuplamme poksahtaa. Samoin kannattaa muistaa, että muu politiikka on vain talouden jatketta, vaikka noita kovasti erotellaan.

Heitto: mitä kysytään, kun "uutta" politiikkaa lähdetään ajamaan? Tietenkin: mistä rahat? Siihen liittyen seuraavassa lyhyesti maailmanpolitiikka...

 

Hopebama (lausutaan suomalaisittain Houbama) ei muuta US-politiikkaa mihinkään (John Pilger'iä kannattaa lukea enemmänkin, miehellä on erinomaisia dokumenttejä jo 30+v ajalta).

Omia ajatuksiani olen raapinut samoilla linjoilla tänne.

 

Kuka haaveilee, että imperiumista nauttijoiden (myös me mitä suurimmassa määrin) elämäntyyli muuttuu helposti ja vaivattomasti keulakuvaa muuttamalla (sodat loppuvat, nälänhätä katoaa), niin miettikääpä uudestaan.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja vain kiihdyttää pommituksia, vaarapuheita terroristeista (samaan voitte kaikki valmistautua viimeisimmän Espoon tapauksen takia täälläkin, valmiuslaki pikavauhdilla eteenpäin?) ja Afghanistan'in miehitystäkin laajennetaan.

Viimeiseen liittyen kannattaa vilkaista tämä TODin vimosimpia tarinoita Turkmenistan'in kaasuputkista Kiinaan. Alla oleva kuva kertoo jotain Afghanistan'in miehityksen taustoistakin - jos siis haluaa katsoa oikeasti asioita (klikkaa isommaksi)...

 

pipemap
 

Jos joku miettii, että ei talous voi romahtaa noin totaalisesti ilman yhteiskunnan räjähtämistä, niin katsokaa Intiaa: 200 milj. keskiluokkaista ja miljardi köyhää.

Kiina on toinen. Kummankaan tulevaisuus ei ole ruusuinen ja ihmisten alistuvaisuus tulee olemaan koetuksella - kaikkialla.

Niin, eikä noista maista ole maailman talouskasvun varmistajiksi - ne ovat pitkälti halpistuotantomaita, joissa ei toimeentuloa nosteta oman maan kulutuksen kasvatuksella mitenkään samaan tahtiin kun muiden maiden kulutus laskee.

 

Ai, mutta kun ne Kiinan viralliset kasvuluvut ovat kuitenkin jo 8%?

Olisiko sillä mitään tekemistä asian kanssa, että se julistettiin tavoitteeksi alkuvuodesta? Kommunistisessa järjestelmässä hm-mm numeroita joo-o... Eikä fasistisessa USAssakaan voi kehua noiden lukujen luotettavuutta... mutta hei, ei anneta sen häiritä, eh?

 

Täällä lintukodossa sitä vastoin harva tiedostaa meitin energiariippuvuutta.

Öljyn kulutuksemme per kärsä on Euroopan huippua heti Norjan jälkeen - ilman omaa tuotantoa. Lisänä on tietty se tyly fakta, että karkeasti kolmannes-puolet BKTsta tulee ulkomaan kaupasta.

Mitä BKT'lle tapahtuu, jos ulkomaankaupasta lähtee 50-80%?

Vimosen vuoden aikana nähtiin jo 20-30% notkahduksia... Siinä voip tulla vallitsevat yhteiskuntarakenteet tiensä päähän :-(

 

Kuten useimmat huomaavat, niin tästä tuli vähän omien juttujen yhdistelmäteksti.

Ehkä kuitenkin sellaisena hyvä ystäville, tutuille, työkavereille, kylän miehille/naisille ja muille lähetettävä pätkä. Kannattaa kehoittaa lukemaan nuo linkit, useimmat ovat omia tekstejä ja siis suomeksi, jolloin ei ainakaan voi sanoa että kieli ei taivu.

Yhdeltä istumalta ehkä menisi tunti pari lukemiseen, mutta sulatteluun sitten jo selvästi enemmän. Toivon vain, että siemenen saisi useimpien mieleen itämään, herätyskello pirisee jo.

 

KRUUNA JA HÄVIÄT, KLAAVA JA KUOLET

 

Kommentoi 

 


 

Laitan tähän lopuksi vähän vuoden saldosta: omia kirjoituksia näköjään jo kolmisen sataa, kävijöitä tänä vuonna reilu 55ooo viime vuoden 5ooo kävijän lisäksi.

Kiitos siis teille kaikille - niin lukemisesta, sivujen mainostamisesta/linkittämisestä kuin taloudellisestakin avusta (827,23€). Jää vähän plussallekin kun vähentää nettikytkyn, sivuston perustamisen yms. Ehkä siis jotain 1€/juttu, työtunneista ei kai kannata kauheasti puhua :-D

Noista mainoksista ei olekaan sitten tullut mitään, mutta ehkä joskus... No, kaikkinensa ei siis ihan elämän uraa tuosta rahoiteta, mutta eletään toivossa ;-) No, se itkuvirrestä.

 

HAUSKAA UUTTA VUOTTA JA VUOSIKYMMENTÄ KAIKILLE TASAPUOLISESTI!

Olkoon elämänne mielenkiintoisena ajanjaksona (wanha kiinalainen sananparsi) ...ja olkaa varovaisia mitä toivotte uudelle vuodelle, toiveet saattavat toteutua...

 


01.01.2010 02:35 |