Oy Suomi Ab, nousu vai tuho?

Vuosi sitten maaliskuussa kirjoitin jotain tähän tapaan Suomen BKT'sta (siihenhän kaikkialla vedotaan):

 

Jos ulkomaankauppa kutistuu 50% ja sisäinen kauppa 20%, niin BKT laskee 65%in (hyvä tilanne). Jos ulkomaankauppa laskee 80% ja sisäinen 50%, niin BKT on 35%a nykyisestä (tänään ½ BKTsta tulee ulkomaankaupasta, yhdessä haastattelussa juuri mainittiin ulkomaan kaupan osuus BKT'sta 47%ksi).

 

Luulen, että kukaan ei noita lonkalta heitettyjä lukuja ottanut tosissaan täällä (tosin sivuja ei kauhean moni luekaan) saatikka muualla (laittakaa siis linkkejä menemään). Jossain kuitenkin muistan nähneeni, että Suomen vienti olisi tipahtanut 20-30% vuonna 2009.

Vaikutukset BKTen olivat pienemmät (7-8%a?) ja varsinkin maan sisäisen BKTn (miten se sitten lasketaankin) osuuden muutos oli pieni.

 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että isot, monimutkaiset systeemit ovat "hitaita" eli jonkun osa-alueen tökkiminen valuu muualle vasta ajan kanssa. Tuo toimii myös toiseen suuntaan eli kaikki eivät pääse nauttimaan "noususta" - joskus vuosiin.

Samoin nykyinen systeemi takaa sen että koko ajan osa ihmisistä tipahtaa "rattaiden väliin" riippumatta virallisesta talousmenosta.

 

Huoli Oy Suomi Ab'sta on luettavissa kaikkien haastateltavien talousprofessoreiden (ja muidenkin) kasvoilta kun Numeroista puhutaan.

Sitä vastoin asemasta riippuen sanoma on lähes poikkeuksetta positiivinen eli tästä eteenpäin nousu on hidas/reipas/väistämätön/tuskallinen jne. mutta nousu on ja tulee varmasti (kuulostaa kovin kiihkouskovaiselta...).

 

Minun kysymys viisaille (ja ei-niin-viisaille?) päättäjille ja muille propagandisteille on - mitä sitten jos kun tilanne pahenee?  

Korjaan: mitä sitten kun todellinen taloustilanne (vienti, tuotanto, työllisyys) pakittavat niin, että soppajonot ovat tuhansille todellisuutta ja työttömyys (viralliset luvut tulevat olemaan "hiukan" fiksattuja, luulen minä) porhaltaa rajusti ohi 20%n?

Miljoona työtöntä olisi n. 40%n työttömyys - eikä vaadi kummoista teelehtien kääntelyä ennustaakseen, että jotain tuollaista on tulossa :-(

 

Tällä hetkellähän (helmikuu 2010) usko nousuun on -varsinkin pörssi-ihmisillä- järkkymätön, viime vuoden vahva nousu ja tuloskunto kun ovat mantroja.

Sellaiset pikkujutut kuin että valtioiden apurahat maailmalla kurvasivat pankeista pörssejä pönkittämään (ei lainoina ulos kuten oli puheet) ja firmojen tulosten parantuminen henkilökuntaa vähentämällä ohitetaan varsin huolettomasti.

Ajatus tuntuu olevan, että nyt kun nousu "vakinaistuu", niin työtä ruvetaan taas tarjoamaan lähes kuin ennen "taantumaa". Sen verran joustetaan, että pörsseissä sallitaan pientä korjausta mutta sitten on taas nousupykälä silmässä.

Mikä tahansa on tietenkin mahdollista, mutta saanen veikata päinvastaista.

 

Viime aikoina on kotimaan uutisissa tiedotuksessa ollut paino mm. lakkoilussa ja väen vähennyksissä, pitemmällä ajanjaksolla muutamaa muutakin juttua on rummutettu meille.

Nuo ovat kaikki selkeitä heijasteita wanhoista uskomuksista, joista on pohja pudonnut jo täysin - joskin yhden käden sormin voi laskea ne jotka tuon ymmärtävät saati sitten "hyväksyvät". 

 

A) lakkoilu: kun teollisuudessa on maailmanlaajuista ylikapasiteettia, ei lakkoilu täällä todellisten tapahtumien äärilaitamilla paljoa auta.

Pikemminkin voisi epäillä globalisaatiota kannattavien piireissä lakkotoiminnan kannustavan viemään loputkin tuotannosta pois maasta (jenkkiläoptio siis).

Sinänsä on mielenkiintoista huomata, että lakkoilusta ei ollut puhettakaan vuosituhannen alkupuolella, kun suomifirmojen pomot tekivät itselleen sikamuhkeat optio-ohjelmat ja muut "päästäkseen muiden maiden johtajien tasolle".

Heille ei kai mieleen tullut, että viittausten kohteiden toiminta oli jo irti tästä maailmasta. Kuvitelma lienee ollut, että hyvät ajat ovat täällä pysyvästi ja pikkumuurahaisillekin siis mannaa valuu "tarpeeksi" ajan kanssa.

 

Lakkoilu tulee helposti kohdistumaan myös muuhun yhteiskuntaan (mm. ruoka- ja energiahuolto), jolloin kanssaihmisten sympatiat esim. kuljetusalan lakoille voivat olla tiukassa.

Samoin lakkoilun tavoitteet ovat täysin väärin suunnattuja: sen sijaan, että varmistettaisiin työllisyyttä mahdollisimman monelle, niin vaaditaan palkkojen korotuksia. Tuo väistämättä johtaa väen leikkauksiin nykysysteemissä (tuloskasvua on oltava hinnalla millä hyvänsä), mutta kaikkihan ajattelevat itse olevansa "leikkaamattomien" listalla.

Oma napa lähinnä, usko/toivo paremmasta huomisesta ja sitä rataa...

 

Miten olisi 5%n alennus kautta linjan ja takaus työpaikan jatkumisesta 5 vuotta?

Taitaa kuulostaa aika ufoilulta 0:-) No, palkkojen alennustarjouksiin tietysti liittyisivät korkeapalkkaisella pomoluokalla roimasti isommat alennukset (20% tai jotain).

 

Kuolleena syntynyt ajatus, eh?

No tässä maailmassa kyllä, mutta niin se on koko nykyajattelukin. Kukaan ei vain ole sitä vielä kertonut yleisesti - ehkä siksi että potilas (yhteiskunta) vielä sätkii saatuaan sähköä (valtioiden apupaketit).

Vaan kuinka kauan, kuinka kauan?

 

Edelliseen liittyen itseäni ei lakkaa hämmästyttämästä ammattiliittojen vastustus peruspalkalle, kunhan ei taustalla olisi pelko oman aseman merkityksen kutistumisesta.

Perinteinen reaktiohan se on kun epäillään jatkoja - torpedoidaan ja äksyillään kuin väsyneet pikkulapset.

Peruspalkka sitä vastoin leikkaisi kaikkia palkkakuluja sen verran (esim. 1000€/kk) ja mahdollistaisi nuo em. palkkojen laskut helposti.

 

Eikö?

Entä jos väitän, että firmojen palkkakulujen leikkaukset peruspalkan takia (aikaisempi palkka 2000€ + TEL'it ja muut, nyt peruspalkka 1000€ ja firman maksettava palkka 900€ [se 5% kokonaispalkan alennus]+ TEL'it ja pelit) mahdollistaisivat saman tien kaikkien arkipäivän tuotteiden hinnoittelun rajusti alaspäin tuon peruspalkan aiheuttamien säästöjen verran.

Siten palkansaajalle ostovoiman heikkenemistä ei tapahtuisi, vaan jopa päinvastoin. Tosin vastapainona on ihmisen kyltymätön ahneus ja todennäköinen välistävetäminen, se kun on nykymaailman toiminta-ajatus ollut jo pitkään voiton optimoinnin mantran kautta. Vuokraisännilläkin saattaisi tulla kiusaus nostaa vuokria...

Em. palkkalasku toimikoon vain suuntaa antavana ja mietittävänä, siihen liittyisi yhtä ja toista säädettävää...

 

Mutta, mutta - peruspalkka kaikille?!? Sehän nostaisi valtion menoja hurjasti?!?!?

Mm, miten jos se raha ei olisikaan pankeilta lainattua korollista rahaa. Tästä tuolla alempana lisää, samoin aikaisemmassa jutussani on harmaille aivosoluille pureskeltavaa.

Tietenkin nykysysteemin ratissa olevat häviäisivät välittömästi ja paljon - eli näiden ajatusten saama vastustus tulee olemaan suoraa ja murskaavan voimakasta.

 

B) väen vähennys: oletus on tietenkin, että koneet käyvät vähälläkin väellä - siitä sitten vanhimmasta päästä eläkeputkeen ja nuoremmat lomautuksiin tai koulutuksiin.

Suomessakin toimiva ansiosidonnainen tarjoaa 2v puskurin ennen kuin oikeita ratkaisuja tarvitsee tehdä.

Noinhan moni taitaa ajatella.

 

Siinä vain menee pari vuotta tyhjää odotellessa jos kun SuperLama tekee "taloudellisista reaaliteeteista johtuvista strategisista työntekijöiden uudelleen sijoittamisista" pysyvän tilanteen. Kannattaa varautua korulauseisiin, niitä tullaan meille kyllä ylhäältä jakelemaan.

Tosiasia kuitenkin on, että tilaisuus alkaa yhä enemmän muistuttamaan hautajaisten kukkavihkojen lukua :-(

 

Väen vähennysten perustelut ovat samoin varsin mielenkiintoisia, esim. paperiteollisuudessa palkkakulujen osuus kulurakenteesta on sieltä pienemmästä päästä.

Sitä vastoin väen vähentäminen on helpoin tie globaalissa markkinataloudessa.

Tai ainakin nopein -ellei jopa ainoa- tie.

 

Toinen on sitten se laitosten vieminen halvemman työn maihin.

Jälkimmäinen tosin johtaa pitemmällä tähtäimellä rajuun työttömyyteen, samoin tavaroiden hintojen suhteelliseen kallistumiseen täällä kun kuljetuskustannukset energiaongelmien takia eivät laske hintoja työttömien maksukyvyn tasolle.

Mutta hei, lyhyen tähtäimen vuosineljännes -ajatteluunhan tämä istuu kuin nyrkki silmään (tuohonkin kannattaisi henkisesti valmistautua).

 

A) ja B) -kohtien oikeaoppiseen kohtaamiseen (mielestäni) pitäisi tunnustaa tosiasiat.

Globaalius on peruutusvaihteella ja meidän pitäisi huolehtia itsestämme sekä omasta maastamme (niin muuallakin tullaan tekemään). Tämä tietenkin edellyttäisi muita kuin "kasvu, aurinko nousee ja mehiläiset kukkakedolla" -tasoisia jokelteluja.

Työllisyys saataisiin ihan toiselle suuntaukselle, kun nykyrahan oletuksista uskallettaisiin vaihtaa suuntaa. Rahan tehtävähän on olla vaihdon väline, ei keräilyn kohde ja elämän itseisarvo.

Nyt nykytalouden luonteen takia raha jäätyy pankkeihin ja kaikki, IHAN KAIKKI tulee hirttämään kiinni.

 

Raha saataisiin kiertämään kun sen syntymekanismi muutettaisiin pois liikepankkijohtoisesta ja irti velkaperusteisuudestaan (tässä toinen juttuni aiheesta puolen vuoden takaa).

Siksi toivoisinkin kylä/kaupunkipankkien pystyynnostoa (valtio kun tuntuu olevan liikaa kiinni EUn, NATOn ja muiden "hyväntekijöiden" nuoleskelussa) sekä peruspalkan käyttöön ottoa.

 

Velaton raha mahdollistaisi sellaiset pikkujutut kuin riittävät hoitajamäärät kaikissa sairaaloissa, vanhusten huollossa jne.

Kouluihin pysyvä opetusryhmien pienennys ja terveyden hoitajien pysyvä miehitys kouluissa.

Postilaitoksen, kirjastoverkoston jne. laajentaminen takaisin ja ennen kaikkea irti voitto ja tuotto -ajattelusta.

 

Raha/työmaailman uudelleen järjestelyssä samalla menisi monta jonnin joutavaa paperin tönijöiden paikkaa valtiohallinnosta, KELAn paperiviidakko/sillisalaatti ensimmäisten joukossa.

Uskon kuitenkin, että moni noissakin jo nyt salaa toivoo realistisempaa, oikeasti tuottavampaa työtä. Itse voisin hyvin toimia mm. jalkautuneena posteljoonina, muutaman talon talonmiehenä jne.

Lumen luonti, lehtien haravointi jne. olisivat aimo askel kohti maanläheisemmin toimivaa maailmaa - eivätkä mielestäni todellakaan vastaa niihin iskostettua vähättelevää leimaa.

 

Tietenkin nämä (haaveet?) pelottavat nykyiseen tottuneita, mutta SuperLama tulee leikkaamaan armotta nykyistä rahan kiertoa.

Sen seurauksena kaikki em. "alemman tason työt" ovat ensimmäisten leikkausten kohteena - kuuluisa juustohöylä taas perusteluna.

Ja kuten tunnettua, se leikkaa ensimmäisenä pyramidin alaosan elämän edellytyksistä: palkat alas, verot sekä erinäiset kulumaksut ylös instituuttien pystyssä pitämiseksi.

Työttömyys on päivänselvä seuraus monelle nykyjatkumoilla, eikä kannata tuudittautua hyvänolon tunteeseen valtio/kuntasektorien turvatöissäkään.

 

Nyt olisi mahdollisuus "katastrofiratkaisuilla" lähteä isoihin uudistuksiin, koulutuksessa pitäisi panostaa selvästi käden taitojen merkitystä - eli ammattikoulutusta.

Rakennus-, putki-, sähkö-, hoito-, vaate- ym. alat - noita tullaan tarvitsemaan kun suomalainen yläpainoinen taivaita kurottava koulutussysteemi ajaa tosiasioiden seinään satanen lasissa.

Aivovienti on turhaa, kun tuonti tyrehtyy - ja sitten se "perustyön" tekemisen arvostus lähtee myös nousuun (tai ainakin pitäisi, fantasioita finanssineroista ja muista varmasti viljellään vielä pitkään).

 

Tahtoo sanoa nykyajattelu on laitettava täysin ylösalaisin.

Veikkaan kyllä wanhassa roikkumista kynsin hampain vaikka se on kuollut aikapäiviä sitten - kuulen turhan hyvin poliitikkojen jokeltelut tulevaisuudesta: "tämä on nousun alku", "pahin on ohi", blaa-blaa...

 

Mitenkähän se virolais-puolalais-jne. rakennus-, hoitsu- yms. miesten/naisten tuleminen tänne tapahtuu jatkossa?

Ettei vain kävisi niin, että meidän suomalaisten olisi käytävä tässä tekemään oikeitakin töitä eikä vain haaveiltava lomalukaalista Pattaya'lla mökistä järven rannalla ja muusta?

 

Samoin ulkomaiden sijoitusten palauttaminen tulee olemaan kasvavasti vaikeampaa, meillä ei ole nopeasti nousevan korruption seurauksista vielä mitään aavistusta.

Itärajan takana käyneet voinevat vähän tuota valaista... "pian" siihen saatetaan törmätä täälläkin.

Kiertävän rahan vähyys johtaa kaikenlaisiin "ääri-ilmiöihin", niin tylyä kuin tuon sanominen onkin.

 

Itse asiassa lienee enemmän totta, että hyvät ajat ovat "piilottaneet" korruption valtarakenteiden yläosaan Suomessa.

Kun valtaosalla on näyttänyt menevän edes pääsääntöisesti hyvin, niin johtoporsaiden tilanteesta "hyötyminen" ei ole niin kauheasti haitannut työmuurahaisia. Nyt tauti tulee kuitenkin laskeutumaan kaikille yhteiskunta-alueille riippumatta siitä uskoimmeko tai halusimmeko sitä.

Huonot ajat kun kummasti saavat kiinnittämään huomiota muiden "menestykseen".

 

Pari muuta lähes muinaismuisto -tasoista ajatusta ovat:

C) pankit (tai ainakin suurin osa) on pidettävä pystyssä: meidän armaat johtoporsaat ovat täysin kiinni ajatuksessa, että nyky-yhteiskunta ei voi selvitä ilman näitä instituutteja.

Toiminta kertoo suoraan kenen lippua valtapuolueet (ja useimmat pienetkin) liehuttavat.

Tai siltä ainakin minulle kuulostavat miljardien ja miljardien lupaukset ja takaukset suomipankeille nimellisille suomipankeille - mutta ehkä luen näitä juttuja jotenkin kieroon (ei olisi ensimmäinen kerta). 

 

Jupinoistani huolimatta myönnän yhden asian - nykysysteemi tarvitsee nykyisiä pankki-instituutioita.

Sitä vastoin väitän, että nykysysteemi on puskenut jo piiitkälle yli pystyssä pysymisen rajan ja koko (länsimaisen sivistyksen?) pyramidi on kalvettu sisältä ontoksi mannan tavoittelun seurauksena.

 

Päältä päin kaikki näyttää vielä jotenkuten hyvältä, mutta auta armias jos joku menee potkimaan perusteita...

Stoneleigh TAE'lla hyvin totesi myös, että fossiiliset polttoaineet ovat mahdollistaneet tämän turboahdetun ja ylivoimaisesti massiivisimman pyramidin mitä lajimme on koskaan nähnyt - ja tulee tuskin toista näkemään.

Kokonaisuuden alamäki tuleekin olemaan jotain ennenkuulumatonta.

 

D) Suomen erinomaisuus, vahvuus, kansan järkevyys jne.: kysymys on, että mitä ajattelette muiden kansallisuuksien edustajien pääsääntöisesti ajattelevan itsestään ja maastaan?

Samoin kannattaa muistaa, että Suomi on pieni kirppu muun maailman muodostaman elefantin selässä. Kun ronsu astelee, aivastaa - tai vauhkoontuu, niin mukana mennään.

Pelkästään talouden, maailmankaupan jne. bittien kautta olemme kuin täi tervassa ja kaikkien muiden maiden kanssa samassa vuoristoradassa.

 

Nyt kun väistämättä näemme miten vallitseva uskonto (talouskasvu - joka myyntipuheissa myös kaikkia auttaa) menee viemäristä, niin muut uskonnot saavat taas enemmän jalansijaa.

Äkkinäisestä tuo heitto kuulostanee hassulta kovasti maallistuneessa Suomessa, mutta huonot ajat ajavat ihmiset hakemaan vastauksia ja lohtua kaikesta mahdollisesta. Osan vie (kaataa?) viina ja huumeet, osa varmasti "herää" henkisesti.

Suomestakin näitä vaihtoehtoja löytyy ihan kiitettävästi - ja "etupiirijakoa" on tehty jo vuosia.

 

Oiva esimerkki on evankelis-luterilaisen järjestön (ja valtaosan muiden raamattuperusteisten instituuttien) nykymaailmasta irti oleva roikkuminen wanhoissa ajatuksissa esim. homppelipariskuntien "väärästä elämäntavasta".

No mielipiteitä on jokaisella, ihan kuin jokaisella on... keskushermosto. Joka tapauksessa veikkaan erilaisten pikkulahkojen löytävän nykyistä isomman jalansijan, koska osa ihmisistä haluaa suoraan sanottuna rypeä itsesäälissä.

Tuon taipumuksen "hyödyntäminen" onnistuu helpommin vahvan henkilön johtamissa ytimissä.

 

Tämä ei tietenkään sano etteikö valtauskonnoistakin löytyisiä kiihkouskovaisia piirteitä, lätäkön takaa löytyy miljoonia jotka uskovat Rapture'en ja lopun aikojen edellyttämiin sotiin Lähi-Idässä.

Tuolla osa perusteleekin Israel'in sotilasavun sillä, että joudutetaan Jeesuksen uudelleen tulemista.

 

Erinomainen esimerkki miten lopputavoitteen "oikeellisuudella" ja "hyvyyvdellä" voidaan puolustella mitä vain. Näillä -nojatuolistrategisteiksikin joskus nimitetyillä- tietenkin on vahva usko, että juuri heidät nostetaan pilvijunassa sinne parempaan ulottuvuuteen.

Ja kuten tunnettua uskon kanssa ei voi väitellä, joten se siitä.

 

Kannattaa huomata, että tässä pikkulahko tarkoittaa myös poliittisia ääriaineksia (ääriaineksihan nuo ovat tietenkin vain niin kauan kuin jäsenmäärät ovat pieniä, natsi-Saksa lienee helpoin esimerkki).

Kaikilla näillä pikkulahkoilla on taipumus osoittaa selvä vihollinen, jonka takia "meillä" sisäpiirin (paremmilla/oikeammilla?) hemmoilla menee huonommin kuin "pitäisi".

Tuo ajatus tulee epäilemättä kulminoitumaan myös erilaisiin vihapurskahduksiin "väärää väriä" tunnustavia -tai yksinkertaisesti vain väärän näköisiä ihmisiä- kohtaan.

 

Vaikka Suomessa on pääsääntöisesti jäyhää ja rauhallista kansaa, niin kannattaa muistaa että Suomi on myös historiallisesti ollut rajaseutua.

Rajaseutujen asukit ovat perinteisesti olleet sitkeämpiä ja siten ääritoimintoihin valmiimpia. Jotenkin veikkaan, että geeneissämme on vielä aimo annos noita hengissä pysymis -viettejä varsin vahvasti edustettuina.

Jatkossa avainkysymykseksi muodostunee miten nuo vapaaksi pääsevät voimat suuntautuvat.

 

Ei kannata tuudittautua uskomaan, etteikö täälläkin voisi tapahtua mellakointeja, vandalismia, kotitekoisia pommeja - ja jopa vihamurhia.

No jaa, itse asiassa noita kaikkia on tainnut tapahtua ihan viime vuosinakin. Taidan siis tarkoittaa sitä, että niitä on odotettavissa enemmän, useammin ja laajemmassa mitassa.

 

Mikä puolestaan toimii oivana syynä keskusjohdolle ottaa kaikenlaisia hätätilalakeja käyttöön sekä kiristää aselakeja "ennakoiden" tulevaa ja "suojellen" väestöä.

Avainajatus tässä on ihmisten suojelu - ehkä jopa heiltä itseltään? Samalla tietenkin myös nykyisten johtoporsaiden suojelu on oleellista. Jälkimmäistä ei tietenkään kauheasti mainita julkisesti, mutta mutta...

 

Tämä viittaus uskontoihin ja niiden ymppäys ties minkä hörhöilyn mukaan varmaan jonkun saa näkemään punaista. Mielestäni uskomuksiaan pitää kuitenkin uskaltaa kyseenalaistaa aina, sillä todellinen valaistuminen tulee ymmärryksen kautta.

Toisaalta itselläni on jonkun verran koulutusta nykytieteistä, joten se värittänee näkemyksiäni...

 

Tunnetuin uskontojen "epäily" lienee Marx'in mukaan "uskonto on massojen huumetta".

Tietenkin tuo lainaus on leikattu versio siitä mitä Marx sanoi aiheesta, mutta typistykset ovat ajan henkeä. Tieteen puolella se tietenkin tarkoittaa eri alojen pirstaloitumista yhä pienemmiksi lahkoiksi (hehe).

Tällä menolla pian olisi oikean ja vasemman käden lääkäreitä, mutta he eivät opiskelisi samoja kirjoja saati sitten kävisi samoissa kouluissa.

Sitä vastoin molemmat koulukunnat olisivat kovasti kunnioitettuja - eivätkä vähiten sen takia miten he kehuisivat itse itseään kovaan ääneen.

 

Tämän ajattelun hyväksyminen näkyy myös selvästi lintukodossamme.

Asiasta kuin asiasta haetaan alan ekspertin mielipidettä - ja vaihtoehtoiset sanomiset tuomitaan tavan kansalaisten toimesta.  

 

On mennyt koulutus perille, eh?

Malliesimerkkinä lienee tässä Arhinmäen esitys voittoa tavoittelemattomasta kansanpankista.

Pankkien ei tarvinnut torpedoida niille kilpailevaa ajatusta mitenkään, koska mediaan löytyi kansan riveistä vahvat mielipiteet ja muistelot Ulf Sundqvist'ista sekä STS-pankista 1990-luvulla.

 

Reaktioissa ei ollut mitään väliä sillä että kansanpankin konsepti ei ole sama kuin nykyisten liikepankkien.

Kansanpankin ajatus taisi valtaosalla tökätä, kun sen johtoon pitäisi löytyä muita kuin nykybankstereita. Kun miettii viime vuosien poliittisia sammakoita, yleistä tonttuilua ja muita, niin ei liene ihme, että kansalaisten luottamus poliittiseen kykyyn raha-asioissa on minimissään.

Mikä sinänsä tietenkin suosii nykyisiä pankkeja - ne kun ovat ammattilaisia, niiden miehittäjät ovat finanssikoulujakin käyneet ja muuta sellaista.

Eiväthän ne voi olla väärässä, eiväthän?

 

Suomalaisittain on vielä toinen mielenkiintoinen sektori josta yritän raapia jutun piakkoin kasaan eli energia.

Tosin SuperLamaTM tulee potkaisemaan energian kulutuksen alas vuosiksi - ja siten tulevasta energiaongelmasta kirjoittamisella ei todellakaan ole kiire.

 

Mutta pari pähkinää kuitenkin pureskeltavaksi vähän kuin etiäisenä:

Olemme Euroopan rankimpia öljyn kuluttajia, vaikka meillä ei ole tippaakaan omaa alkutuotantoa. Öljyn hinnanmuutosten (saatavuuden, tuotannon jne. nikottelun myötä) vaikutusten pysyminen vain bensamittarin numeroissa on toiveajattelua.

Miten olisi ruoan hinta?

Etelän herkkujen saatavuus?

Kaikenlaisten teollisten tuotteiden hinnoittelu ja toimitusvarmuus?

Muu matkustaminen?

Lämmitys?

Muiden energioiden hintamuutokset kysynnän muuttuessa?

Uh-huh...

 

Laiva- ja metalliteollisuuden kurahtaessa sieltä vapautuu valtavasti ammatti-ihmisiä pistämään energiapuolta kuntoon.

Kaikkiin järkikokoisiin yksiköihin kunnista alkaen voitaisiin pystyttää biokaasulaitokset jäte- ja vedenpuhdistamolaitosten sekä karjatilojen lietealtaiden yhteyteen. Siinä otettaisiin aimo askel energiavarmuuttakin kohti.

Tosin kun ajatus söisi mm. Fortum'in nykyasemaa, niin voin vain arvata mikä on tämänkin ajattelun vastaanotto...

Tietenkään nämä eivät riitä ylläpitämään öljyriippuvaista nykysysteemiä, mutta antaisivat vähän pehmeämmän alamäen jatkoille kuitenkin.

 

Me tuomme myös sähköä reippaasti - milloin itärajan takaa milloin Pohjoismaiden puolelta.

Kotimaisen uraaninkin jalostus taidetaan liputtaa maasta ulos, tuossakin on mielenkiintoista huomata että tavan ihmisten sanomiset asioista julkisesti "keskusteltaessa" eivät paljoa enää paina.

Kaikki nämä tosiasiat tulevat tekemään maan infran pystyssä pitämisen ja pitkän tähtäimen suunnitelmat todella vaikeiksi, kun ei olla edes paperilla "riittävän" omavaraisia energian suhteen.

Tahtoo sanoa, että kenen tavaraa käytät, niin sen lauluja laulat. 

 

Viimeinen lausahdus tietenkin sopii myös pankkeihin.

Kun liikkeellä olevasta rahasta keskuspankkien paperirahaa on vain muutama hassu prosentti ja loput eli 95-98%a digitaaleja liikepankkien liikkeelle laskemien lainojen muodossa, niin...

Historiasta kai "paras" toteamus on vuodelta 1790 pankkiiri Mayer Rotschild'ilta: "niin kauan kuin minä vastaan rahasta, niin ei ole väliä kuka säätää lait" (oma suomennos).

Tuota kannattaisi miettiä hiukan jos ei mikään muu näissä minun raapustuksissa liikuta.

 

Jälleen kerran joudun myös toteamaan, että oikeastaan en kirjoita mitään itse "oivallettua", mutta ehkä kuitenkin pystyn vetämään useampia sektoreita yhteen "loogisesti".

Lienee sekin syytä jälleen sanoa, että toivon sydämeni pohjasta olevani väärässä näissä asioissa - mutta toivon varaan en elämääni rakenna.

Vertailun vuoksi kannattaa kuunnella suomipoliitikkojen ja virallisen taloustotuuden lipunkantajien sanomaa tarkasti, taitaa puheissa vilistä "usko" ja "toivo" yms. varsin tiuhaan...

 

Tämä kirjoitus sai "innoituksensa" osittain erään lukijan kyselyistä, kannattaa siis jatkossakin laittaa kommenttia ja mielipidekyselyjä. Toivon, että sivut toimisivat kahteen suuntaan - samassa veneessä kun ollaan :-)

 

Kommentoi 

 


20.02.2010 08:59 |