INFLAATIOTA KARJUTAAN KAIKKIALLA - MUTTA NOINKOHAN ON?

Vedän vähän nykytilannetta yhteen, sillä kaikkialla tuntuu (taas!) tulevan vastaan inflaatiolla pelottelu.

Suomalaisittain tämän ajattelun ilmentyminä lienevät mm. omia poteroitaan puolustavat lakkoilut sekä rakennusalan puheet, että asunnot loppuvat. Noissa -ja muissakin vastaavissa- "väistämätön" lopputulos on hintojen nousu ja/tai niihin varautuminen.

Muuta mahdollisuuttahan ei ole - tai sitä ei haluta ajatella.

 

Nykytalouden pehmeässä rullaamisessa on kaksi tiukasti toisiinsa vaikuttavaa puolta, joiden yhteisvaikutuksena nähdään hintojen nousua tai laskua.

Nämä ovat liikkeellä oleva raha, joka on siis paperiraha, tilitalletukset ja ennenkaikkea systeemissä vellovat velat/luotot (engl. debt/credit) - sekä rahan liikkumisnopeus (engl. velocity).

 

Kun rahasta 95-98%a on digitaaleja JA aina jonkun velkaa, niin huomaa, että digitaalit eivät saisi hävitä koska niiden osuus on niin suuri.

Koska velat on taiottu kiertoon oletuksella, että ne maksetaan korkojen kanssa, niin uuden velan pitäisi kasvaa itse asiassa eksponentiaalisesti (maksetaan entiset velat + korot ja ylijäämä käytetään investoihin, palkkoihin jne.).

Tuon tajuaminen ehkä auttaa ymmärtämään "velka on ihan hyvä juttu" -tyyliset puppupuheet valtakunnan huipulta alkaen. Samoin sen, että tänä päivänä velkaa tyrkytetään kaikkialla ja kaikille.

 

Aikansahan systeemiä voi pyörittää uudella velalla entisten maksamiseksi (kehitysmaat).

Mutta-mutta, kun korkojen osuus kasvaa liikaa, niin seurauksena on kaiken muun (terveydenhuollon, infrastruktuurin, luonnonvarojen jne.) vampyyrimainen kuiviin imeminen (Kreikka, Latvia, Irlanti, Islanti - enää ei puhuta mistään kehitysmaista).

Ja vain jotta systeemi pysyisi edes paikoillaan. Auta armias jos lisävelan ottaminen hidastuu, sillä seurauksena on nopeasti kierrossa olevan rahan väheneminen.

Sano kättäpäivää deflaatiolle.

 

Toinen talouden "toimimisen" edellytys on rahan liikkumisnopeus, joka on kuluneiden 1½ vuoden aikana lähtenyt tylyyn alamäkeen - kaikkialla.

Jokainen on varmaan lukenut miten pankit ovat korottaneet takausvaatimuksia, lainakorkojaan jne. Suomessa asiasta ovat tosin jupisseet lähinnä firmat, sillä täällä pieniä ihmisiä suorastaan maanitellaan hyppäämään velkaorjuuteen.

 

2010M1multiplier

Yksi kuvatus tilanteesta on jenkkilän St. Louis'in FED'in sivukonttorin M1kerroin -käppyrä (yllä). Kyseinen kuvatus saadaan kun "perusraha" (paperit, kolikot, talletukset) jaetaan ("perusrahalla" + pankkien reserveillä).

Tahtoo sanoa, että yhä enemmän rahaa jumittuu pankkeihin eikä palaa niistä kiertoon.

Näitä uutisia olemme saaneet lukea pitkin vuotta useita ja linkkejä olen katsauksiinikin kerännyt lukuisia.

 

Lyhykäisyydessään kuva tarkoittaa, että velkaperusteinen rahasysteemimme on lähtenyt purkautumaan - eikä keskuspankkien kiertoon laittamat pankeille antamat lainaamat rahat ole lähteneet mihinkään pankeista.

Syykin on yksinkertainen - pankkien vedonlyönnit ovat menneet metsään ja vapaaehtoisen velkaantumisen kasvu on tullut tiensä päähän.

Kirjanpidollisin kikkailuin tilanne on vielä pysynyt jotenkuten hallussa, mutta narunpää on tulossa kiskovan käteen.

 

Mitä on siis tapahtunut ja tapahtumassa intron ja kuluneen vuoden perusteella?

 • keskuspankkien avustukset lainat pankeille eivät siirry edelleen reaalitalouteen
 • tämä on vallitsevan ajattelun vastaista eli "keskuspankki voi aina käynnistää paprujen painokoneet"
 • ajatushan kaatuu kun pankkien asiakkaat ovat liian varovaisia ottamaan uutta lainaa
 • rahan siirtomekanismi nykyään ei siis toimikaan (kuvitelma: keskuspankeilta raha menee ihmisille kulutettavaksi; todellisuus: raha kasaantuu pankkeihin)
 • nykysysteemi toimii vain jos velalle on kysyntää - eikä sitä ole nyt "riittävästi"
 • keskuspankkien perustyökalun, ohjauskoron, säätäminen ei auta - "narulla on huono työntää"
 • velan kysyntä on riippuvainen kasvun odotuksesta, tuota puolestaan kuristavat mm. verotuksen yms. muutospaineet valtioiden velkaantumisten takia - yleisistä taloustunnelmista puhumattakaan
 • tällä hetkellä monissa firmoissa lainojen maksaminen pois on nyt kannattavampaa kuin tuloksen (mahd. tuotot miinus palkkakulujen, tuotantokustannusten, tuotteiden kysynnän jne. yhteissumma) jahtaaminen

 

Keskuspankit ovat kynsin hampain taistelleet pitääkseen rahaa kierrossa ja kasvun illuusiota pystyssä.

Jenkkilässä tuo on edellyttänyt massiivista liittovaltion velan kasvatusta - eikä tilanne kauhean kaunista katsottavaa ole tälläkään puolen lätäkköä.

 

Pian ollaankin monessa paikassa lopullisen kysymyksen edessä - paljonko on liikaa velkaa? (kysymyksen pitäisi olla turha jos on ikuisen kasvun -uskonlahkon jäsen, mutta veikkaan että hekin joutuvat dogmejaan pian "hieman" tarkastelemaan)

 • määritelmänä kai olisi mitä yksilö/firma/valtio voi kantaa ilman kaatumistaan
 • tuo tietenkin riippuu tuloista, menoista ja lainan korosta
 • kun kriittinen piste tulee vastaan on kolme tietä:
 • 1: pitää kasvattaa tuloja, jotta veloista suoriudutaan
 • vaihtoehto on vaikea, jos ei ole töitä tai tuotteelle ostajia - eikä valtiokaan verojaan kovin rajusti voi nostaa ilman väestön reaktiota
 • 2: valtio voi printata rahaa (inflaatio), mutta kuten yllä nähtiin niin aina sekään ei toimi oletusten mukaan
 • EU'ssa paperin/setelien/digitaalien printtaus ei yksittäiseltä valtiolta onnistu, raha on lainattava markkinoilta (onko perverssiä vai mitä?)
 • 3: default, vararikko, velkojen laiminlyönti - mikä nimi sitten seksikkäimmältä kuulostaakin
 • vimonen tietenkin aukaisee melkoisen matopurkin valtioiden kohdalla ja eri kohteiden arvotukset voivatkin sinkoilla melkein minne vain
 • IMF ja muut korppikotkat laskeutuvat tuossa vaiheessa vielä höyryävälle ruholle ja silloin ostetaan/myydään senteillä €uroja ja dollareita. Tämän pitäisi viimeistään herättää sivistysvaltioiden "ei-koske-meitä" -haaveilijat
 • jenkkilän kohdalla default ei tule kysymykseen muutamaan vuoteen, koska US$ on maailman reservivaluutta. Joutuisivat hakemaan haluamansa (mm. öljy) jatkossa asevoimin (tuohan ei nykytilanteesta kauheasti eroa ;-) mutta vielä halunnevat pitää sivistynyt imperiumi -illuusiosta kiinni. Sitä paitsi nykyinen sodankäynti syö niin valtavasti energiaa, että lopputulos luultavasti jää pakkaselle vaikka voitto tulisikin...

Kaikkinensa näistä jutuista on (ilman muutoksia nykyajatteluun) vedettävissä muutama johtopäätös:

 • BKT ei todellakaan kerro koko totuutta maan tilanteesta, sehän lasketaan rahan liikkumisesta
 • tuotanto, tuottavuus ja työ - ei kulutus - ovat tie eteenpäin, mutta-mutta, se kysyntä...
 • maailmanlaajuinen ylituotantokapasiteetti (kysyntä romahtaa vielä rajusti luoton haihtumisen kiihtyessä) tulee tekemään höpöä varsinkin korkeiden palkkojen maissa
 • paljon puhuttu rahan tiputtelu helikopteristakaan ei toimi, sillä ihmisethän ensin maksaisivat velkansa pois eli kiertoon tuleva raha häviäisi välittömästi
 • em. toiminta myös poistaisi ihmisiltä tarpeen lainata pankeilta lisää, koska nyt heillä olisi suurin velkansa maksettu - enkä usko monenkaan kovin helpolla lähtevän uudestaan asuntokuplan pumppaukseen
 • lopputuloksena pankit tipahtaisivat vallankahvasta ilman tulojaan - veikkauksia tuon toteutumiseen?
 • vivutusten purkautuminen (fraktionaalisen pankkijärjestelmän elinehto) tapahtuu seuraavien parin, kolmen vuoden aikana riippumatta keskuspankkien ja/tai poliitikkojen venkoilusta eli velallisista kuka pystyy lainojaan maksamaan sen tekee, loput menevät vararikkoon (kuulostaako 1990-luku tutulta?)
 • kunhan eri vivutukset (derivatiivit, sijoitukset, eläkerahastot jne.) ovat purkautuneet (pari, kolme vuotta?), niin sen jälkeen nykysysteemi on valmis (hyper)inflaatioon eli paperirahan painamiseen
 • lopputuloksena myös on, että lainaa tarjotaan lopulta vain niille, jotka eivät sitä edes tarvitse. Rivikansalaiset saavat opetella elämään kädestä suuhun (mafiatyyliset lainaajat poislukien)
 • eri tuotteiden hintojen heilahtelu tulee kiihtymään, kun kuljetusketjut alkavat yskimään - sekä kuljetuksista huolehtivien firmojen kupsahdellessa että infrastruktuurin pettäessä rahoituksen hiipuessa
 • eläkerahastot sellaisina kuin ne tänään ymmärretään, ovat mennyttä - yksinkertaisesti ei ole riittäviä tuloja niitä täyttämään vuosikausiin

 

deflaatiosykli

Yllä oleva kuva kertoo hyvin mistä tällä hetkellä on kyse: maailma on pahan kerran deflaatioviemärissä: Laskeva kysyntä - laskevat hinnat - maksuvaikeudet/default'it - vararikot - työntekijöiden palkkojen lasku sekä irtisanomiset - joka jälleen laskee kysyntää.

Tuohon kun liitetään asuntolainojen kurahtamiset ja terveyden pettämiset, niin monella tulee henkilökohtainen maailma palaamaan 50 - 100v ajassa taaksepäin.

 

Luottokuplat (oikeastaan ponzihuijaukset) puhkeavat aina samalla tavalla - ja purkautuvat kunnes tasapaino kysynnän ja tarjonnan välillä saavutetaan.

Tässä oleellista on millaista velkaa kyetään maksamaan, ei millaista halutaan. Nykyinen velkaperusteinen systeemi ei yksinkertaisesti tule kestämään kasassa.

 

S'on inflaatio tai kuolema - ja sikäli kun yhtään ymmärrän asioita, niin jälkimmäinen on jo niskan päällä.

Toistan vielä kerran mitä olen sanonut lukemattomia kertoja: isojen sijoittajien digitaaleja häviää hurjan paljon nopeammin systeemistä kuin keskuspankit painavat paperia tai omia digitaalejaan vastapalloon.

Yhteissummana rahan kokonaismäärä kutistuu - joka on yhtä kuin deflaatio.

 

Deflaation hypätessä täältä bittiavaruuden syrjäkujilta valtamediaan tulevat monet hämmästelemään käsitteen "raha" kanssa.

Taloudellisen aktiivisuuden kasvaessahan tavallinen seuraus on yhä eksoottisempien sijoituskohteiden pullahtaminen markkinoille. Noita sitten hyväuskoisena/toiverikkaana niin pieni kuin isokin sijoittaja shoppailee.

Useimmiten em. pelureilla on kuitenkin yksi merkittävä ero - isot sijoittajat (eläkerahastot, pankit, gurut [Madoff] jne.) sijoittavat lähinnä muiden rahoja, jolloin riskin ottokin on sitten paljon suruttomampaa.

Sekä tietenkin se, että pieni ihminen on lähes poikkeuksetta jälkijunassa sijoitustensa kanssa.

 

Vuosi sitten markkinoiden pohjan kolinasta on noustu massiivisten tukipakettien kanssa - ja juuri niille instituuteille, jotka ovat isoimpia pelureita.

Voisi miettiä, että paraneeko alkoholisti rajattomalla piikillä varustetulla baarikortilla - mutta tällainen pohdiskelu ei selvästikään kuulu nimellisesti päätöksiä tekevien valikoimaan.

 

Kun käännös kasvun uskoon luottamisessa tapahtuu, niin jälki ei tule olemaan kaunista.

Useimmat kirjainhirviöpaperit ovat lupauksia ja useimmiten moninkertaisia päällekkäisyyksiä sisältäviä kuvitelmia tuloksista. Tämän "ahaa" -elämyksen alkupuolella ammattilaiset alkavatkin siirtämään myrkkypapruja julkisille instituutioille.

Hyvänä esimerkkinä lätäkön takana kuluneena vuonna asuntojäteille imuroidut asuntolainoihin perustuvat myrkkypaprut eli erilaiset MBS-derivatiivit. Toinen on tietenkin kaikenlaiset pankkitakuut.

 

Itse en lakkaa hämmästelemästä eläkerahastojen riskinottosäännösten löysentämistä viime vuosina.

Tuo tietysti kuuluu oleellisena osana "minunkin pitää päästä kasinolle" -ajatteluun. Rivien välistä onkin ollut luettavissa "nyt kun tuplaan panokset, niin saan edelliset tappiot kuitattua" -haaveet, uh-huh...

Lopputulosta tuskin tarvitsee kauheasti arvailla, se on pieni ihminen kun väistämättä jää pitelemään tyhjää pussia.

 

Lyhyesti siis: digitaalit, joita nykyiset sijoitusinstrumentit pääsääntöisesti ovat, voivat ja tulevat haihtumaan todella nopeasti kun näkyvä paniikki iskee.

 

Mitä sitten yleisellä tasolla voisi yrittää tehdä?

 • nykysysteemin jonkunlainen pystyssä pysyminen edellyttäisi rahan lähtemistä kiertoon pankeista. Mahtikäsky ei taida toimia... Pankkien kansallistaminen, kirjanpidon julkituominen, yleinen velkojen uudelleenjärjestely ja/tai osittaisen anteeksiantaminen, nykyisten talouspäättäjien vaihtamisen vastuuntuntoisempiin (mistähän noitakin löytyisi?) voisivat auttaa - samalla tosin illuusio kasvun kantamisesta höyrystyisi.
 • kaikenlaisen sääntelyn ulkopuolella olevat OTC-derivatiivit pitäisi välittömästi resetoida, vaikka sitten niin että niihin sijoitetut rahat palaisivat pankkeihin riippumatta onko paprun näennäinen nykyarvo plussalla tai miinuksella
 • vallitseva systeemi on inflatorinen ja sen olemassaolo edellyttää inflaatiota - ja tuo ei kanna kovin hyvin siinä maailmassa minkä näen tulevan. Jotain muuta siis pitäisi saada tilalle
 • johtoajatuksena itselläni on koko rahan syntymekanismin uudistaminen eli valta pois liikepankeilta talousdemokratian tyylillä (omia raapustuksiakin on, esim. näin)
 • tuosta vielä kauempana ovat erilaiset, täysin uudet ajattelut rahasta (esim. täällä - tai keskustelupalstalla Sataman ajatus). Valitettavasti useimmat uudistukset ovat tiukasti kiinni oletuksessa, että meillä riittää energiaa pyörittämään nykyisen tasoista yhteiskuntaa ilman isompia hikkoja hamaan tulevaisuuteen. Aika näyttää, mutta melkoisia röyhtäilyjä odotan :-/

 

Mutta kuten noista ranskalaisista perunoista voi päätellä, niin tämän hetken vallankahvassa olevat joutuisivat otettaan löyhentämään tai irrottamaan sen kokonaan jotta edes päästäisiin jotenkin eteenpäin.

Ts. veikkaan, että nykysysteemi kärrätään/kärräytyy kirkuen ja parkuen roviolle pitäessään kiinni vanhoista kuvitelmista kasvusta ja nykysysteemin toimivuudesta/neroudesta.

Liian paljon omia etuja ihmisillä ja instituuteilla pelissä :-(

 

Deflaatioon vaikutusten vähentämiseksi yksilön kohdalla kannattaisikin ehkä:

 • minimoida velat mahdollisimman nopeasti
 • pitää varojaan käteisenä (3-12kk käyttövarat) ja/tai useampaan pankkiin jaettuna pysyen reilusti alle takausrajojen (niitä voidaan leikata ja tavan tallaajille nostorajoituksiakin viljellä)
 • henkisesti varautua pankkisysteemin nikotteluun ja/tai osittaiseen/täydelliseen kaatumiseen
 • myydä "ylimääräiset" kiinteistöt, poistua pörssistä ja/tai shortata sitä jos kantti kestää ja pitää uhkapelistä (kaikki voip mennä)
 • samoin kannattaa varautua siihen, että "pelisääntöjä" muutetaan odottamatta ja pieniltä piiperöiltä kysymättä
 • huolehtia elämisensä edellytyksistä eli oma asunto, ruokapuutarha, maapalsta, työkaluja, vesi-, lämpö- jne. tarpeet kuntoon (ei edellytä viimeisintä 100 tuuman ultrahyperhilavitkutinta)
 • hankkia samanhenkisiä ystäviä, naapureita, tärkeitä perusammattitaitoisia kavereita (valitan, akateeminen loppututkinto ei välttämättä kovin kauas kanna) jne. lähiympäristöön ja pitää hyvät välit sekä olla valmis työskentelemään heidän kanssaan
 • jos em. asiat ovat hoidossa ja varoja reilusti ylimäärin, niin arvometallejakin voi harkita
 • pyrkiä olemaan työnantajalleen todella tärkeä ja vaikeammin irtisanottava
 • pitää terveydestään huolta

 

Listaa kun katsoo, niin äkkiä sen noudattajaa voidaan syyttää nykysysteemin kaatajaksi eli varautukaa sellaisen tekstin kuulemiseen.

Itse kuitenkin sanoisin, että parempi olla askel massoja edellä kuin ryntäillä kaikkien kanssa yhtä aikaa.

 

Deflaatiossa "voittaja" on se kuka häviää vähiten. Tiivistettynä voisi sanoa, että sijoituksen paluu on tärkeämpi kuin sijoituksen tuotto.

 

€urolandian viime päivien tapahtumat näyttäisivät tasoittaneen pelkoa €Un hajoamisesta, siltä Kreikka näyttäisi nyt "pelastetulta" (tavan kansalaisten tunteilla ei ole "väliä").

Mutta kuten sanotaan, Wanha manner ei ole vielä pusikosta ulkona - muu Välimeren kerho, Itä-Eurooppa, Irlanti, UK, yada-yada...

 

Kasvu voi olla vaikeaa, kun iso osa populaatiosta on tappiin veloissa ja pankeilla on kirjanpidossa ammottavia aukkoja, joita paikataan niillä apurahoilla.

€uron alamäki voi "jonkun verran" pehmentää tapahtumien vaikutuksia, mutta energian ja ruoan hinnat tuskin laskevat niin kuin moni toivoisi - ja nuo ovat kuitenkin loppupeleissä ne mitkä jokaista oikeasti kiinnostavat.

BKTn ja muiden teoreettisten lukujen heilumisten kiinnostavuus kummasti rapisee kun pitäisi olla leivän päälle muutakin kuin ylähuulta - tai edes sitä leipää.

 

Lisäksi realistina näen resurssien rajallisuuden painavan jo pahasti vastakupissa - esimerkkinä vaikka maanantain yle'n kalastuksen loppu -dokumentti.

Ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa, joskin tuosta  puhuminen on tietenkin lähes kiellettyä, mutta minkäs teet - rajallinen pallo kun on käytössä kaikista kasvupuheista huolimatta.

Luontoäidillä on "onneksi" taipumus huolehtia tasapainosta, mutta tuon pohtiminen lienee jätettävä toiseen kertaan...

 

Niin kuin näkyy, niin allekirjoittanut ei edelleenkään ole tainnut sisäistää virallisia taloustermejä ihan oikein (se väärä koulutus).

Toivottavasti tekstistä kuitenkin tulee selväksi mitä minun mielestäni on tulossa ja suurelta osin jo täällä - joskin paljolti median puhuvien päiden ohittamana. Seuraavat vuosi, pari tulevat näyttämään tylysti kuka on "oikeassa" ennakoinneissaan.

Itse haluaisin kyllä olla väärässä - pysyvä kasvu, hyvinvointi ja ruusunlehdillä hipsuttelu ovat varsin houkuttelevia ajatuksia.

 

Kommentoi 

 


 

Tähän liittyen olen harkitsemassa lähtöä ensi vuoden eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi.

Hah, taisitte järkyttyä?

No, tuskin tarvitsee pelätä, että minkään ison puolueen listoilla meikäläistä nähtäisiin - joka puolestaan tarkoittaa, että läpipääsy tulisi olemaan varsin epätodennäköistä... mutta ehkä osaa ihmisistä kuitenkin kiinnostaisi vähän toisenlainen teksti kuin nykytarjonta 0:-)

 

Itse ainakin olen lopen kyllästynyt näihin usko/toivo nousu/vienti/teknologia pelastaa/mannaa taivaasta -puheisiin, joita tuntuu olevan valtakunnan ylemmillä esittää ilman otetta reaalimaailmaan.

Sinänsä kyllä odottaisin mielenkiintoisia keskusteluja ja vastapuolen kommentteja meikäläisen töksäytyksille.

 

Miten on, luuletteko että allekirjoittaneelle olisi kysyntää?

Vai kannattaisiko pitäytyä täällä bittimaailmassa? Ainakin täällä on helpompaa, ei ole huolta tai tarvitse kantaa vastuuta sanomisista ja tekemisistä.

Hmm, toisaalta - eipä noita tunnu kauheasti olevan nykyisilläkään edustajillamme :-D

 


08.03.2010 11:55 |