EUn ZOMBIE-PANKIT

Olen monasti kirjoittanut isojen kansainvälisten pankkien ongelmista. Se miksi 2007-09 pörssihumpsahdus saatiin pysähtymään oli osaltaan seurausta kirjapidollisesta säätämisestä. Alaskirjaukset kummasti vähenevät, kun ei tarvitse markkinoilla arvottaa sijoituksia.

Tänä vuonna tämä naurettava "mark-to-fantasy" -ajattelu onkin paljastunut äärimmäiseksi tuubaksi. Deutsche Bank'in pomo juuri totesi, että Euroopan pankeista harva selviäisi jos kirjanpidot oikeasti testattaisiin markkinoilla.

Eikös markkinat ole aina oikeassa eli eikö niitä siten pitäisi kuunnella? Ilmeisesti sääntöjen ei tarvitse olla kaikille samat - ei varsinkaan talousongelmien kanssa läträtessä, eh?

 

Itse odotan mielenkiinnolla kykeneekö J. Käteinen myöntämään Kreikan "sijoitusten" höttöisyyden. Jos siis joku ei ole vielä huomannut, niin Kreikan 1v- (yli 85%) ja 2v- (yli 50%) lainapaprujen korot käyttäytyvät kuin Challenger -sukkula - viimeisellä matkallaan.

Mutta palataanpa tuohon "mark-to-fantasy" -ajatteluun.

 

20110907BelgianDexia

Tähän astihan Euroopassa valtioiden lainapaprujen on oletettu olevan 100%sen varmoja - ja siten isoilla pankeilla näitä on kirjanpidoissa rutkasti. Mielenkiintoista on tarkistaa miten ne on merkitty kirjoihin - yllä Belgian Dexian PIIGS-maiden paprujen tilanne.

Kuten näkyy, niin banking book (eli arvotettu täysmääräisinä) sisältää Dexialla 97%a valtioiden lainapapruista, vain 3%a on merkattu kaupankäyntiä varten (arvotetaan markkinoilla). Samoin, että ko. pankin valtiolainoista 45%a on PIIGS-maista.

Tuon rinnalla on hyvä muistaa kuinka tuoreessa raportissa Kreikan paprujen arvoiksi todettiin puolet nimellishinnasta. Mitenköhän nämä istuvat näihin va(r)kausrahastojen agendaan? Systeemin kehutaan kuitenkin pysyvän pystyssä, koska "täysmääräisinä arvotetut paperit pidetään itsellä maksuun asti". Anna mun kaikki kestää...

Niin, ja kyseisen Dexia -pankin pomo nosti juuri kytkintä.

 

Ja kuten tunnettua, niin Kreikka ei todellakaan ole ainokainen murheen kryyni. Italia ja Espanja ovat niitä kuuluisia "liian-suuria-kaatumaan-mutta-liian-suuria-pelastettavaksi". Kun Dexian kohdalta katsoo, niin pankilla lähes kolmannes papruista on Italian lipettejä, uh-huh...

Italialla taisi olla nyt pelkästään syyskuussa 60+ Mrd US$n edestä uusittavia lainoja.

Irlanti on uutisoinnissa jo paljolti ohitettu, mutta sieltä tulee osuva kuvaus nykytilanteesta: maa saa lainaa, jolla yritetään saada taloutta pyörimään, että voidaan maksaa lainojen korkoja. Tuokin teksti varmaan kuvittelee, että verotulot pysyvät suht samana eli pienikin niiaus vetää maton kuvitelmien alta, jolloin --- niin, mitä --- lainataan lisää?

Mainittakoon, että Societe-Generale ennakoi Italian luottoluokitusten runttausta. Taustalla on yhtä ja toista, mutta helpoimpana "syyllisenä" tietenkin Italian jääminen virallisista kasvuennustuksista. Vieläkö joku luottaa näihin wirallisiin ennusteisiin, hmm?

 

Jokaisen kannattaa myös muistaa, että pankit eivät ole ainoita ongelmia, myös eläke- ja vakuutusrahastot ovat suuria valtiolainoihin sijoittaneita. Mistä päästään aikaisempaan toteamukseeni, että nykysysteemin mukaisia eläkkeitä minä tai minua nuoremmat tuskin tulevat näkemään.

Tässä vielä maailman eläkerahastojen toikkaroinneista markkinoilla: monet ovat lähteneet mukaan Lehmän Brothers -tyyliseen lyhyen ajan, mutta paremman tuoton sijoitussirkukseen. Ja kukaanhan ei muista millainen menestystarina se Lehmän Brothers oli (ô_ô)

 

Mitäs siis tehdä? No, kielletään tietenkin ongelma eli strutsi-efekti. Linkistä ensimmäisenä hyppää silmille - tadaa, arvaako kukaan? Pankkien rahoitustarpeen vähättely - poissa silmistä, poissa mielestä.

Tätä toimintaa ei voisi edes pahalla tahdollakaan kuvitella huonommin toteutettavaksi - vai voisiko?

 

USbanksDep201109a

USbanksDep201109b

Yllä pari kuvaa kuinka rahaa on siirtynyt jenkkilän pankkeihin pelkästään huhtikuun jälkeen 600 Mrd US$a - ja alempi kuva kuinka lähes kaikki raha on ulkomailta (3x vuoden alusta).

Linkistä voi nopeasti huomata, että €uroalueelta erityisesti pankit itse ovat siirtäneet varojaan "turvaan". Kummallista itseluottamusta €urostoliittoon, huh?

 

Eilinen Sveitsin keskuspankin yritys estää maahan virtaavan rahan kertymistä sitomalla Sveitsin frangi €uroon 1,20 kurssilla on yksi osoitus epätoivosta.

Sveitsin ilmoitus aiheuttikin 10%n liikahduksen maanjäristyksen EUR/CHF kohdalla. Tapahtuma, jollaista ei valuuttakursseissa ole aiemmin nähtykään. Viennin paranemisella tätä tietenkin perusteltiin, mutta sittenkin suurin hyötyjien joukko ovat Itä-Eurooppaan Sveitsin frangeissa lainanneet pankit, sillä nythän velkaisten maksutaakkaa helpotettiin tuolla 10%lla.

 

Valitettavasti Sveitsi yritti vastaavaa 1970-luvulla Saksan markan kanssa - tässä vähän kommenttia tuon "menestyksestä" (kolmessa vuodessa Sveitsin "inflaatio" oli 7%n tuntumassa). Vastaavaa voip olla hieman vaikea kehua tulevina vuosina...

Jälkimmäistä linkkiä kannattaa vilkaista muutoinkin, sillä nyt aukesi "hauska" ikkuna PIIGS-maiden veloilla pelaamiseen: ota lainaa Sveitsin frangeissa (keskuspankin korko 0%a) ja osta Välimeren maiden lainoja, joista korkotulot ovat jo kymmeniä %eja. Ei valuuttariskiä, ilmaista rahaa!

 

Vähän kuin Aalto-yliopiston rahoituksen proffa - veronmaksaja maksaa eli eikun Kreikan papereita ostamaan. Pistää miettimään opetuksen tasoa tuolla - ja mihin se tähtää. Niin, ja tietenkin ko. prof vastustaa Kreikan lainajärjestelyjä, koska silloin omat sijoitukset kärsisivät.

Tosin Puttosen kaavailut tuotoista voivat mennä metsään muutoinkin, sillä aika moni ennakoi Kreikan romahdusta jo ennen maaliskuuta.

 

Kaiken edellisen pohjalta on häkellyttävää kuunnella IMFn uuden johtoladyn suusta, että systeemissä ei ole mitään vikaa - ainoastaan luottamusongelma vähän nostaa päätään. Pankeille vain pitää saada rahaa ja lainausta on lisättävä - sekä  yksityistäminen on suorastaan autuutta.

Mitenköhän noiden isojen maiden lainoituksen kanssa käy?

Ei voi kuin päätä pudistella (¤_¤)

 

Tänään Saksassa kävivät Etelä-Euroopan apupaketit sikäläisen perustuslakituomioistuimen pohdittavina: laillisia vai eivät? Niin tai näin, mutta tuomarit oli varmasti peloteltu niin että vihreää valoa näytettiin lainajärjestelyille.

Ratkaisu ei tietenkään muuta lopputulosta mihinkään joskin hieman peliaikaa pankit ja poliitikot varmaan saivat (markkinat hiukan toipuvat). Vaan kukapa haluaisi ottaa "kaadoin-maailman-pankkijärjestelmän" -T-paidan päälleen? Sellaistahan noille tuomareille oli varmasti tarjolla vähän joka suunnalta.

Toisaalta heitä varmaan syytetään väärästä päätöksestä vuoden päästä, kun homma laskee reisille sittenkin. Suo siellä, vetelä täällä... Vaan kuten Voltaire'kin aikoinaan sanoi (mukaillen):

 

On vaarallista olla oikeassa (kertoa totuus), kun muut ovat väärässä.

 

Kaikkinensa yo. teksti ja linkit tukevat surullisen hyvin edellisen tekstini yhteenvetoja sekä johtopäätöksiä. Voimma kaikki jälleen miettiä miten luotettavia EU-pankkien ressitestit ovat oikeasti olleet (ò_ó)

Suomalaisittain on surullista kuulla Nallenkin jokeltelevan, että pankit olisi vain pitänyt jättää kotimaidensa vastuille. Kaverilla on selvästi kuvitelma, että pankkijärjestelmän kaatuminen on yksinkertaisesti mahdotonta. "Kyllä kansalaisia verottamalla aina saadaan systeemiä tuettua" - tai jotain...

Eikä tilanne ole missään puolella maailmaa tämän parempi - jenkkilässä kansalaiset "saavat" tukea pankkejaan 5000 Mrd US$'lla seuraavan 10v aikana. Tilanne on varsin absurdi kun pankit tod.näk. jatkossakin pönkittäisivät omia osakkeitaan takaisinostoilla - joiden ainoa vaikutus on tietenkin vain ryykkäystä viivyttävää. Mutta toiminta myös mahdollistaa palkkioiden jaon, kun kurssit hetkellisesti ovat nousussa - ja sehän se riittääkin.

 

Pankit selvästikään eivät usko enää normirahoitusmaailman tai asiakaslähtöisen rahan teon toimimiseen. Seuraus?

Likviditeettiansa - rahaa olisi, mutta sille ei ole "järkeviä" sijoituskohteita. Tilanne aikansa pönkittää wanhaa velmua eli kultaa, mutta kun alaskirjausten vyöry lähtee oikeasti liikkeelle, niin sekään ei pitkään pyristele.

Edessä on myyjien 100x -ylimäärä eli ne harvat joita ostajina on, voivat määritellä hinnat täysin estoitta. Pankitkaan eivät lainaa - eivät toisilleen kun tietävät millaista kukkua on itsellä kirjanpidossa ja arvaavat samaa löytyvän toisiltakin - eivätkä asiakkaille ilman todella reiluja takauksia.

Valmistautukaa rahan liikkumisen jääkauteen.

 

GS_SuomiDebt2011

Suomen kannalta tilanne näyttää harvinaisen ankealta, sillä 90%a valtion velasta on ulkomaisessa omistuksessa (Goldman Suchs'in sijoitusraportti, s.37). Jokainen voi arvata mitä tapahtuu, kun kansainväliset sijoittajat haluavat omansa takaisin. Mallia voi katsoa vaikka Kreikasta...

Yksityistämistä ja keppiä - nykymaailmassa porkkanoita jaetaan lähinnä vain puheissa (ó_ò) ...paitsi tietenkin pankkien suhteen, niitä pitäisi vain pääomittaa.

Tuollekään kaverille ei avaudu, että isot pankit ovat vararikossa. Väitteeni perusteena tämä ja aikaisemmat tekstit sekä se, että yksityinen kulutus on jo tapissa. Mikä tietenkin tarkoittaisi, että pankit pääomitettaisiin valtioilta, jolloin valtiot voisivat lainata pankeilta.

 

Taidan olla oikeasti tyhmä, kun järjestely ei mene minulle jakeluun millään tavalla järkevänä. Mitä ilmeisimmin tarvitsen lisäkoulutusta... ehkä tässäkin mainitulta kaverilta?

 

Systeemikriisi on täällä eikä sitä voi väistää nykyisillä menetelmillä, sen sijaan systeemin pönkittämisen lasku rivikansalaisille kasvaa jatkuvasti.

Sivustolla julkaistut pohdiskelut tapahtumista saattavat jossain välissä johtaa surkuhupaisiin oikeustilanteisiinkin, sillä johtoporsaat eivät selvästikään halua huomiota itseensä. Tässä pari vimosinta esimerkkiä:

  • (koto-Suomi) piraattipuolueen kaverille tuomio erään vihreän varsin yleisessä jaossa olleen viestin 100%sen suorasta lainaamisesta
  • (Meksiko) lakiesitys jonka perusteella valtajärjestelmän, kansanedustajien jne. arvostelu ja "solvaaminen" naamakirjassa ym. johtaa vankeuteen (alkup. teksti)

Niin, kukapa sitä demokraattista päätösten tekoa, avointa keskustelua, tutkivaa journalismia tai sananvapautta olisi halunnut tai arvostanutkaan. Jotenkin selitykset vihapuheiden suitsemisesta ontuvat, mutta ehkä minä olen vain vainoharhainen, eh?

Mitähän mieltä kehityksestä ovat meidän residenttivaalien ehdokkaat: Lipponen, Niinistö tai Olli Rehn? - varsinkin kun kaikki ovat joko olleet rakentamassa tai aktiivisesti pönkittävät nykymenoa. No, Opa taisi kieltäytyäkin ehdokkuudesta eli odotan mielenkiinnolla mitä EUn kumartajaa Keskustan riveistä tarjotaan äänestäjille. Muka-opposition äänetkään kun eivät kauheasti näe "kehityksen" jatkamisessa mitään ongelmia.

 

TotalitarianEU

Miten se olikaan? Kun huomaat olevasti kuopassa, lopeta kaivaminen. Tässä vähän Der Spiegel'in tekstiä yo. kuvan kaveriksi - hyvästi kansallinen päätösvalta.

 


 

Jos ketä kiinnostaa, niin yritän organisoida TAE'n Nicole Foss'ia Suomeen lokakuun loppupuolella. Hän on sitä ennen Euroopassa puhumassa ja siten suht helposti saatavissa tännein. Kuluina tulisi hänen ja Ilargin matkat sekä syömingit - eli ei esiintymismaksuja. Kuten arvata sopii, niin lennot Saksasta sekä siirtymiset Suomessa ruokineen maksaisivat jonkun verran...

Laittakaa sähkistä (lautturi>a<samassaveneessa.info) jos olette kiinnostuneita järjestelijöinä (Kuopiosta vähän pitkä matka käytännön järjestelyihin) tai osallistujina. Alustavasti kiinnostuneita on ollut Hki-Lahti-Lohja-Turku -alueilta. Tarvitsisimme tietty myös kokoontumispaikan sekä mahdollisuuden syöminkeihin ja yöpymisiin (kotimajoitukset käyvät hyvin, voidaan jatkaa keskustelua yötä myöten).

Tässä naamakirjan lyhyt ilmo asiasta, sinnekin voip kirjoittaa.

 

Jos löytyisi pieniä (tai isoja) sponsoreita (koskee myös valtiovarainministeriötä, josta on taas käyty sivuillani), niin laittakaa viestiä. Luulen että tällaiselle esitelmä/keskustelu -tilaisuudelle olisi tarvetta. Samalla päästäisiin tapaamaan oikeista asioista kiinnostuneita ihmisiä täällä Suomenniemellä.

Esitys olisi englanniksi, mutta mitä olen seurannut Nicolen esityksiä ja viestitellyt hänen kanssa, niin hän puhuu selvästi ja pyrkii käyttämään helppotajuisia ilmaisuja. Esiintymiset otettaisiin nauhalle, jolle voitaisiin myös tekstitykset laittaa jälkeenpäin. Ei siis kannata pelätä kielikynnystä.

Olen ensi viikon Kuhmossa metsäreissulla eli viestiputket joikhaamaan!

 


 

Vinkki uusille lukijoille: kannattaa tilata pullopostia sivun ylälaidasta (2 vaihtoehtoa) ja saat sähkiksellä tiedon kun sivuille ilmestyy uutta tekstiä.

Niin, ja toimintaakin saa tukea: kiitos SJ 20€, VPR 12,34€ (^_^)

 


07.09.2011 16:00 |