KOKONAISKUVA VAI... LIKINÄKÖINEN PUTKIKATSE?

Tapahtumat maailmalla ovat kuluneena vuonna vyöryneet sitä tahtia, että välillä meinaa häkeltyä. Samaan aikaan on käynyt valitettavan selväksi ettei johtoportaissa kyetä kovin kauas eteenpäin ajattelemaan.

Hyvästi kvartaalitalous, terppa viikkotalous.

 

EiTakauksia

Internet onkin melkoinen rasite johtoporsaille, sieltä kun voi liian helposti tarkastaa asioita taaksepäin. Alkava vuosi voikin nähdä kummallisia vastatoimia jopa terwaristeiksi leimattavia epäjärjestyksen lietsojia kohtaan. Mitenköhän uutistoimistojen tarjonnan käy?

"Onneksi" useimmissa länsimaissa alkoi juuri joulu/talviloma vaaleilla valituilla "päättäjillä". Odotettavissa onkin virkamiesten ja/tai avainministerien "pakkotilanteissa" läpiviemiä päätöksiä  talousmaailman pelastamiseksi.

 

PelkoTottelevaisuus

Nämä tietenkin saadaan laillisesti hyväksyttyä, kun tarpeeksi pelotellut kansanedustajat palaavat "kyllä" -nappien ääreen. Maailmantalouden romahdus ja kasvun tyrehtyminen ovat oivallisia pelotteluvälineitä, sillä kuka kykenisi elämään ilman niitä?

 

TIEDOTUS: Maailmantalous romahti jo 2007-09, sen jälkeen finanssimaailma on pysynyt pystyssä vain apupaketeilla

 

Vimosin näistä on tietenkin tuore lähes 500 Mrd €n lainaus €uvostoliiton pankeille (vastaavasta FEDin tuesta jenkkipankit nettosivat 13 Mrd US$a). Kun lukee rivien välistä, niin EKP on varsin onnettomassa tilanteessa - "toivomme, että pankit ostavat kriisimaiden lainapapereita" tai "odotamme lainauksen reaalitalouteen paranevan".

Sanavalinnat kertovat kaiken oleellisen. Todellisuudessa pankkijärjestelmä on siirtämässä kaiken mahdollisen roskan julkisen sektorin niskaan JA lopettamassa kaiken "turhan". Tilanne konkretisoituu Suomessakin ikävästi.

 

ThisShouldWork

Edessä onkin 2012 - vuosituhannen mörköooppera. Itse seuraan mielenkiinnolla milloin riittävän moni liikahtaa pyrstöltään kyseenalaistamaan nykytoimet (asiassa kuin asiassa) - jotka eivät tunnu toimivan vaikka kuinka niin vakuutetaan.

Poliittisten broilerien iskulauseet tuntuvat menevän jotenkin näin: "...tilanne on paha, mutta pankkijärjestelmän toiminta on taattava kaikissa tilanteissa että pääsemme kasvuun kiinni..." Oleellista on tietenkin, että puheen esittäjä on lähestulkoon välttämätön tämän fantasian toteutumiselle.

 

Kannattaa myös muistaa, että pankkien pelastaminen ei auta jos niiden asiakkaat eivät kykene suoriutumaan jatkossa. Valtioidenkaan pelastus ei auta jos ei kansalaisia auteta. Kansalaisten auttamisessa puolestaan joudutaan miettimään kuinka ollaan "rehellisen" tasapuolisia - kaikille 100ooo € tassuun vai jotain muuta?

Ja jos noin pitkälle jotenkin kummallisesti päästäisiin, niin jouduttaisiin myös tilanteeseen ettei monellakaan olisi enää tarvetta pankkiasiakkuuteen. Tahtoo sanoa, että finanssimaailma menettäisi valta-asemaansa. Käsi ylös ken uskoo tuon avainaseman vapaaehtoiseen luovuttamiseen?

Ei pakotietä, ei. Edessä on massiivinen deflaatio, SuperLamaTM. Velkakupla tulee tyhjenemään haluttiin sitä tai ei. Itku pitkästä ilosta, 60vuoden bileitten jälkeen helposti 20v krapula. (olikohan tarpeeksi suoraa tekstiä?)

 

Finanssimaailman järjestelyistä on Golem XIV kirjoittanut paljon ja hyvää tekstiä. MF Global'in ryykkäykseen liittyen mies on tonkinut rutkasti inhaa faktaa tiskiin. Nykyään finanssimarkkinoiden yksi oleellisimmista asioista on ns. repo-markkinat (10ooo Mrd US$a).

Asiaa tietenkin selitetään kauniilla sanakäänteillä, mutta periaatteessa toiminta on kuin panttilainaamossa. A antaa pantin B'lle ja B antaa lainaa A'lle. A lupautuu samalla ostamaan pantin myöhemmin takaisin. Simppeli ja suoraviivainen operaatio - jos A menee konkurssiin, B myy pantin ja se siitä.

 

Toinen inhottavampi järjestely on hypoteettinen panttaus (tai jotain, engl. hypothecation). Tässä järjestelyssä operaatio on täysin identtinen - paitsi että pantti ei siirry B'lle. Tämä mahdollistaa A'n ottamaan lainaa usealta toimijalta samaa panttia vastaan - mutta myös sen, että B voi kuvitteellista panttia vastaan ottaa itselleenkin lainaa. Ja edelleen C voi ottaa lainaa alkuperäistä kuvitelmapanttia vastaan. Ja D. Ja...

MF Global'in rysäys oli mitä ilmeisimmin juuri tällainen tapahtuma. Lainaa oli myönnetty panttia vastaan moneen kertaan ja monen toimijan kautta. Kun alkuperäinen (ehkä jopa olematon?) pantti menetti arvoaan, niin monet toimijat jäivät tyhjän päälle.

 

Mutta ei tämä vielä mitään... Viimeisimmät lakikiemurat (2005) ovat mahdollistaneet sen, että

 

The special bankruptcy treatment given repos and derivatives means that repo lenders and parties to derivative contracts can keep the collateral if their trading partner becomes insolvent. This exempts them from the “automatic stay” rule in bankruptcy, which prohibits most creditors from trying to collect ahead of others.

eli

Vararikon yhteydessä repo-lainaajat ja johdannaiskauppojen osanottajat voivat pitää takuutena olleet kohteet jos kauppakumppani joutuu vararikkoon. Tämä vapauttaa alkuperäiset kauppakumppanit "automaattisesta" takuiden kauppakiellosta.

 

Toisin sanoen MF Global'in varat voitiin siirtää puljusta ulos ihan laillisesti vararikon yhteydessä, kun toiset lainaajat jäivät tyhjän päälle. Golem XIV viittaa mahdollisuuteen, että osa MF Global'in varoista olisi päätynyt JP Morgan'in kirjoihin.

 

SomeDays

Kätevää - nyt lait mahdollistavat huijaamisen ja ryöstämisen. Eikä kukaan voi asialle mitään.

 

Jos tuntuu, että finanssimaailman kiemurtelut ovat liian korkealentoisia niin...

Asumisen auvosta on maailmalla tulossa monelle melkoinen loukku. Jenkkilässäkään se ei ole enää itsestäänselvyys. Espanjassakin asuntojen uusioarvotuksista on tulossa iso itku ja hammasten kiristys. Kaikki tämä tuo tietenkin estradille sen että kuvitelma keskiluokkaisuudesta monessa, monessa maassa paljastuu... - no, kuvitelmaksi.

 

Espanjan luokitus tulee nopeasti romahtamaan. "Kavereistahan" Unkari jo parinkin arvottajan mukaan on roskaa - Ranskan alastulo on myös väistämätöntä jne.

Valitettavasti ihmiskunnan historiasta katsoo, niin lupausten paljastuminen harhaksi (Kiinassakin) on usein johtanut melkoisiin resetointeihin - ja nyt kun olemme kaikkialla kutakuinkin samassa tilanteessa eli ihmiskunnan suurimman kuplan huipulla, niin ei ole olemassa maantieteellisiä pakopaikkoja.

 

Tässä muutamia käppyröitä maailmalta nimenomaan Suomea koskien, suosittelen lämpimästi. Johtopäätökset ovat tylyjä, taidamme kuulua €urolandian periferiaan (>_<) ...eikä jutussa edes viitata siihen kuinka osittain yksityistetyissä valtion instituuteissa taitaa piilotella paljon velkaa joka oikeasti kuuluisi valtion viralliseen kirjanpitoon.

Samoin suomalaisten pankkien vakavaraisuus taitaa olla vähän kuin maailma muutenkin, kirjanpidolla fiksattua sörsseliä. Tietenkin OP-Pohjolasta välittömästi tulkinta torjuttiin. Tähän voin vain todeta, että pianhan tuo testataan käytännössä (ó_ò)

 

Edellisten tekstien luulisi olevan enemmän kuin tärkeitä esim. residenttiehdokkaille, mutta saa nähdä. Muutoinkin residenttipelissä toivoisin keskusteltavan vähän perusteellisemmista asioista - kuten siitä miten nykyiseen tilanteeseen on tultu ja kenen johdolla.

Toinen puoli on tietenkin tosiasioiden myöntäminen (1 ja 2) ja niihin puuttuminen (huh?). Nykyjärjestelmä ei oikein ihmisystävällisesti sellaista salli, joten vaihtoehdoista on yritettävä itsekin alkaa kirjoittamaan intensiivisesti.

 

Onneksi todellisuuspohjainen talousuutisointi ei ole enää vain minun varassa, suomalaisittain €uroetana ja Ebolakani ovat erinomaisia soihdunkantajia. Harmillisesti Jan Hurrin tekstit on siirretty TSn maksulliseen osaan.

Mutta kuten sanoin, ensi vuonna on kirjoitettava noista vaihtoehdoista huomattavasti selvemmin ja ennenkaikkea toteuttamiskelpoisesti.

 

Suomalaisen yhteiskunnan liukumista yksityissektorin auvoon seuraa mm. uuninpankonpoika, jonka vimosimpia juttuja on Rääkkylän kunnan sosiaalitoimen yksityistäminen. "Hauskasti" vastuullinen virkamieskin saa osan toimeentulostaan yksityiseltä puolelta.

Kun Rääkkylän sosiaalitoimen hoitaja MedOne'n tumpuloinneista on selviä todisteita (1 ja 2), niin luulisi kuntalaistenkin pikkuhiljaa jotain kysäisevän järjestelyistä. Paitsi tietenkin se, ettei ko. pytinkiä varmaan Rääkkylän mediassa paljoa riepotella, suojelee taloa.

Suosittelen lämpimästi Sakun tekstejä, ne ovat täynnä häkellyttäviä läpileikkauksia nykymenosta Suomessa.

 

FB_Addict

Valitettavasti tällä hetkellä A. Huxley'n "Uljas, uusi maailma" on kuitenkin tapahtumien ohjenuorana. Kirjassahan ihmisiä ei lopulta reaalimaailma juuri kiinnostanut kun oli tarjolla huomionohjaushömppää loputtomiin (BB-eduskuntaa yms.).

Taisi puuppatuubassa joku fiksu kaveri juuri todetakin, että ihmiset eivät enää edes seuraa uutisia, koska niissä kerrotaan yhä enemmän negatiivisista asioista. Ihmisluonne tuntuu siis jyräävän. Pää pensaaseen ei tosin kauas kanna, joten jossain välissä erilaiset patorakennelmat väistämättä pettävät.

 

Itse veikkaan G. Orwell'in "1984"n hyppäävän estradille vahvasti jossain välissä, siinä kun otettiin luulot pois rivikansalaisilta mm. historiaa jatkuvasti uudelleenkirjoittamalla ja 2min ohjatuilla vihapurkauksilla. Sormella osoittelu on kovin helppoa... usein vain unohtuu, että kun etusormi osoittaa jonnein niin kolme muuta osoittavat takaisin itseen.

Valtioiden ensisijainen tehtävä on pitää itsensä pystyssä - joten se kriisitilanteissa tiivistyy varsin tylyyn toimintaan. Valitettavasti kriittinen ajattelu tuntuu olevan aikas kortilla, joten odotettavissa on melkoisen lammasmaista käyttäytymistä.

Huoh...

 

Tässä vielä Zerohedge'ltä ajatusten herättelyä (osat 1 ja 2) lähivuosien mahdollisista tapahtumaketjuista. Pistää miettimään mitä ns. "turvalliset" sijoitukset ovat. Loppujen lopuksi ihminen kun ei tavaraa kauheasti kykene kantamaan... eli paras sijoitus taitaakin olla korvien väli, sitä kun ei voida takavarikoidakaan.

 

SelfPunishment

Kaiken kaikkiaan ihmisten käyttäytyminen tuntuu noudattelevan jonkunlaista Tukholman syndroomaa eli panttivangit "leimautuvat" kaappaajiinsa ja lopulta puolustavat heitä. "Eihän talous voi pyöriä ilman rahaa - tai pankkeja?" Poliittiset puhkujat ovat ainakin tehneet selväksi ketä kumarretaan.

Järjestelmä on varsin ovela rakennelma. Suomessakin taitaa osakesäästäjiä olla pari miljoonaa - ja jos osakkeita ei paljoa olisikaan, niin moni taitaa ajatella itsensä osaksi jotain suurempaa ja "hienompaa". Tämäkin ajatus johtaa siihen ettei juuri kukaan halua korttitalon romahdusta - siinähän menisi omatkin säästöt.

 

Toinen merkittävä kytkös on tietenkin asuntojen välttämättömyys täällä pohjoisessa. Toisilla on asuntolainaa ja toisilla vuokralaisia - kumpikaan ryhmä ei haluaisi myöntää itselleen tehneensä vikaratkaisuja.

Pitäisi kuitenkin ymmärtää, että ratkaisut on aina tehty sen hetkisten tietojen/tunteiden pohjalta. Jos/kun tilanne muuttuu, niin pitäisi pystyä kriittiseen pohdiskeluun - mikä ei olekaan niin helppoa. Tässä tulevat ne tunteet mukaan - olenko leimautunut asuntoon? työpaikkaan? kavereihin? tavaraan? ympäristöön - niin todelliseen kuin kuvitteelliseenkin? jne.

 

NecrophilicMouse

Loppujen lopuksi voidaan kysyä, että kumpi osapuoli on sairas - pahoinpitelijä vai käsittelyyn suostuva uhri? Onko vaihtoehtoja? Ja jos on, niin mitä? Kysymyksiä, kysymyksiä... mutta entäs ne vastaukset?

Muutaman viime vuoden menestyksen pohjalta en itse kauheasti laskisi "taloustieteiden" ylipappien tai "demokratian" keulakuvien puheiden, ideoiden tai lupausten varaan. Entä sinä?

Varsinkaan kun kukaan noista ei tunnu ottavan reaalimaailman rajoituksia vakavasti. Jep, likinäköinen putkikatse on ratissa (ò_ó)

 


 

Tuolla esitelmäkierroksella jutusteltiin kaikenlaista ja tuttuun tyyliin mieleeni nousi ajatuksia vasta myöhemmin. Yksi kysymys mikä jäi takaraivoon hiertämään oli, että "kai minä kuitenkin uskon tulevaisuuteen?" (tai jotain tuohon suuntaan...)

 

Sanoisin, että puhtaasti itseäni tässä taidan ajatella: yksin en pärjää, joten yritän auttaa ihmisiä ymmärtämään mitä on tapahtumassa ja miksi meidän "arvo- yms. johtajat" ovat niin hakoteillä. Lähes katkoton nousukausi Toisen Maailmansodan jälkeen on saanut monet sokeaksi valtavalle kuplalle. Useimmat yksinkertaisesti eivät osaa kuvitella toisenlaista maailmaa.

Mutta ongelma ei ole rajoittunut vain ylimmille hierarkian tasoille, rivikansalaisilla on paljolti samanlaisia illuusioita jatkoista. Media ja koulujärjestelmä tietenkin ovat ruokkineet tätä kuplamaailmaa - sekä tietenkin ihmisen perusluonne. Me emme ole kovinkaan järkiperäisiä olentoja.

 

Tästä päästään siihen minun "oma napa" -ajatukseeni. En halua elää utopistisessa "vapaat markkinat hoitavat kaiken" -kuvitelmassa. Mitä ilmeisimmin toimintani voitaisiinkin luokitella "yhteiskunnallisesti arveluttavaksi" tai joksikin muuksi vähemmän mairittelevaksi. Jotenkin luulen saavani aika kummallista huomiota osakseni jatkossa.

Aika näyttää, mutta en kyllä suostu "palvelemaan polvillani". Ehkä Mencken'in ajatus sopii tähän hyvin?

 

The most dangerous man to any government is the man who is able to think things out for himself, without regard to the prevailing superstitions and taboos. Almost inevitably he comes to the conclusion that the government he lives under is dishonest, insane and intolerable, and so, if he is romantic, he tries to change it. And even if he is not romantic personally he is very apt to spread discontent among those who are.

eli

Vaarallisin ihminen mille tahansa hallitukselle on sellainen joka kykenee ajattelemaan itsenäisesti riippumatta vallitsevista uskomuksista ja tabuista. Lähes väistämättä tällainen ihminen toteaa hallituksen olevan epärehellinen, hullu ja vainoharhainen. Jos hän on romantikko, niin hän yrittää muuttaa tilannetta. Ja vaikkei hän olisikaan romantikko, niin hän hyvin menestyksekkäästi levittää tyytymättömyyttä muiden keskuuteen.

 

Minusta kyllä tuntuu etten ole puhtaasti kumpaakaan - tai en vain kykene itselleni myöntämään tilannetta (0_o)

 

OneTooMuch

Jep, uskon tulevaisuuteen - mutten kovin ruusuiseen. Tai no, piikkejä on kyllä varsin rutkasti tarjolla kaikille. Mitä taas toiveisiin tulee, niin niiden kanssa kannattaa olla varovainen - niillä kun on taipumus toteutua.

 


 

Inhottaa vinkua wirallisesta rahasta, mutta sivujen työstäminen vie aikas hurjasti aikaa eikä "tuotoista" juuri voi puhua. Ikävien asioiden kertominen kun ei ole oikein hyvä myyntiartikkeli, niin olen paljolti teidän, hyvät lukijat, avuliaisuuden varassa.

 

Viikon esitelmäretki joulukuun alussa tuntui sittenkin olevan aiheista riippumatta monille varsin positiivinen kokemus monelle. Toivonkin, että keskustelette lähiympäristön kanssa josko kutsuisitte minua herättämään keskustelua, varsinkin isommat instituutit voisivat hyötyä toisenlaisesta asioiden lähestymistavasta ("hinta" on rukattava tapauskohtaisesti, reissuviikkokin oli puhtaasti osanottajien armeliaisuuden varassa).

Vuodenvaihteen jälkeen ohjelmassa on pohjoisemman Suomen kiertue, joten sinne ehdottelemaan paikkoja. FB-sivu tässä.

 

Avustaa voi suoraankin, kuten muutamat ovat sitkeästi jaksaneet. Arvostan tätä suuresti: PS 40€, KK 15€ ja ER 24,77€ (PayPal syö aina osansa...)

 


23.12.2011 15:36 |