UKn KAASUTILANTEESTA

Tänään TheOilDrum.com'issa oli erinomainen artikkeli UKn kaasun tuotannosta, käytöstä ja tulevaisuuden visioista.

Kuten tavallista keskusteluosio antaa lisää selvyyttä asioihin. Kirjoittajana oli Rune Likvern (Norjasta?). Käyn seuraavassa jutun pääkohtia läpi sekä kolme kuvaa päätekstistä.

 

TIIVISTELMÄ

UKsta on tullut melkoinen kaasunarkomaani. Jatkossa tilanne muuttuu - varsinkin, kun heidän oman kaasun tuotantonsa on vaikeuksissa (kuten koko Pohjanmeren alue). Lisäksi maailmanlaajuinen kaasun tuotanto- ja toimituskapasiteetin arviointi taitaa olla menossa metsään.

  • UKn kaasuntuotanto saavutti huipun 2000 (öljy 1999).
  • kolmena viime vuonna tuotannon lasku on ollut 8-10%. Useimmat energia-analyytikot odottavat tilanteen jatkuvan.
  • UKssa perusenergian tuotannosta 38% tuli kaasusta vuonna 2007.
  • Useat analyysit olettavat UKn ostavan 80% kaasustaan vuoteen 2020 mennessä.
  • UK vei kaasua maasta vain vähän aikaa.

EU/OECD maista vain Italia käyttää enemmän kaasua kuin UK. Vertailun vuoksi USAn kaasun kulutus on 25%, Ranskan 15% ja Saksan 24%.

 

Yleisesti korkea kaasun käyttö on maissa joilla on myös iso tuotanto.

Venäjällä perusenergian tuotannosta 57% tulee kaasusta (2007). Se ei heitä haittaa (tällä hetkellä), koska Venäjä on maailman suurin kaasun myyjä ja Saudi-Arabian kanssa johtava öljyn myyjä.

Maan sisäinen korkea kaasunkäyttö vapauttaa öljyn myyntiin ja öljystä saadaan parempi tuotto kun lasketaan hinta per energiayksikkö. Toisin sanoen he toimivat järkevästi myymällä enemmän öljyä kuin kaasua.

 

UK ja manner-Eurooppa ovat hyötyneet mantereelle rakennetusta kaasuverkostosta 1998 alkaen. Tulevaisuus on kuitenkin varsinkin UKlle synkkä, koska maan oma tuotanto on laskussa ja UK on vihon viimeisin asiakas em. kaasun jakeluverkostossa.

 

EU

Kuva 1. Euroopan maakaasun käyttö 1970 alkaen.

 

Maakaasu on oleellinen osa Euroopan energiantuotantoa ja VIISINkertaistunut 40'ssä vuodessa.

Kuvassa on kaksi selvää joskin inhottavaa viestiä. EU kuluttaa enemmän kuin tuottaa - ja BAU (business as usual) -ajattelu johtaa väistämättä ongelmiin.

Vähänkin nenäänsä pitemmälle ajattelevia euroihmisiä tämän pitäisi huolestuttaa, sillä Pohjanmeren alue (UK, Norja, Hollanti, Tanska) antaa noin 80% EUn sisäisen kaasun tuotannonnosta.

Samoin kuvassa näkyy selvästi miten kokonaistuotanto on hädin tuskin kasvanut 1980 jälkeen. Hälyttävintä on tietenkin viimeisten kolmen vuoden tuotannon selvä lasku.

 

Vuonna 2007 EU toi 25% kaasustaan tuosta meidän itärajan takaa.

Jos visiot kulutuksen kasvusta ja tuotannon laskusta pitävät yhtään kutiaan, niin kaasuntuonnin EU'hun pitää kaksikertaistua reilussa kymmenessä vuodessa. Venäjän tuotantoa kun katsotaan, niin siellä on toimittu kuten kaikkialla muuallakin - oletuksella, että tuotanto kasvaa loputtomiin.

Nyt myyntiverkosto on pystyssä Eurooppaan, mutta miten kauan sieltä laitetaan tavaraa putkeen, jos/kun maan oma tuotanto alkaa yskimään? Puhumattakaan menossa olevasta energian hintojen laskusta (lokakuu 2008) - miksi myydä tavaraa "alihintaan"?

 

UK kaytto

Kuva 2. UKn energian käytön jakautuminen vuodesta 1965 alkaen.

 

Oheinen kuva kertoo paljon. UKssa väestö on kasvanut selvästi 40'ssä vuodessa, mutta kokonaisenergian kulutus ei ole juuri muuttunut.

Tilanne USAssa on saman suuntainen. Miksi? Varsinkin UKssa energian käyttöprofiili on muuttunut rajusti, raskas teollisuus on lähes täysin viety Aasiaan. Tämä näkyy erityisesti hiilen kulutuksena (sopii esim. terästeollisuuteen suoraan).

Tilalle on tullut nopeasti kasvanut kulutusyhteiskunta, joka on vaatinut nopeasti kasvavan sähkönkulutuksen (nykyiset kotinippelit ovat melkoisia sähkösyöppöjä) mihinkä kaasulaitokset ovat erinomaisen tehokkaita.

Lisäksi UKssa on talojen lämmitys muuttunut/muutettu hiilestä kaasuun.

 

Öljyn kulutus on samoin hiukan laskenut huipustaan, mikä myös selittyy teollisuuden viennillä kolmansiin maihin. Ydinvoiman ongelmista on jo ollut mainintaa aikaisemminkin. Joka tapauksessa saarivaltiolla on isoja ongelmia edessä, UKssa ydinlaitokset ovat vanhoja ja tällä hetkellä puolet ovat huoltoseisokeissa.

Suomesta ei minulla tähän hätään ole vastaavia käppyröitä, mutta täällä kaasun käyttö on aika pientä. Sitä vastoin raskas teollisuus imee hiiltä ja kemian teollisuus öljyä kiitettävästi, joten niiden tulevaisuus on vähintäänkin arveluttava energian saatavuuden vaikeutuessa.

 

UKn tuotanto

Kuva 3. UKn kaasun tuotanto ja vienti/tuonti 1970 alkaen.

 

Oheinen kuva kertoo tylyä sanomaansa.

Sininen on UKn kaasun kulutus ja musta viiva kaasun tuotanto. 1970-luvun lopulta 1990-luvun alkuun UK osti kaasua (punainen), myi ylituotantoaan hetkellisesti 2000-04 (vihreä) ja on nyt nopeasti kasvattamassa huumeensa kulutusta.

Jos ennuste pitää yhtään kutiaan (uskon näin), niin tuotannon supistuminen ja ostamistarve kohtaavat jo muutamassa vuodessa. Tämä tulee tietenkin olemaan erittäin vaikea paikka maalle, joka on vajoamassa loputtomaan taloussuohon (lokakuu 2008).

 

Ainut lohtu on tietysti, että myös kulutus laskee talouden hyytyessä. Vaan se ketään tuskin saa hymyilemään, kun toimeentulo laskee nopeammin kuin energia-lasku.

Samoin jos kuka on UKssa käynyt, niin siellä tulee tänä talvena (ja seuraavina) moni vanhus yksinkertaisesti jäätymään kotiinsa talojen surkeiden lämmöneristysten takia. Yksinkertaiset lasit, ohuet seinät jne. Tulevaisuus UKssa on synkkä, talouskurimus tulee estämään useimmat tilanteen parantamiseen tähtäävät projektit kuten tuulivoimalat tai maalämpövoimalat.

Saa nähdä milloin saarelta alkaa tulla Suomeenkin pakolaisia.

 

Alkuperäisessä artikkelissa on lisäksi paljon tietoa kaasun kulutuksen ja tuotannon kausittaisuudesta sekä UKn kaasun viennistä ja tuonnista. Niitä ei tässä tarvinne käydä läpi.

 

Kommentoi 

 


29.10.2008 00:00 |