EXPORT LAND MODEL (öljyn tuottajamaa -malli)

Vuoden 2006 alussa teksasilainen, Jeffrey J. Brown (kaveri löytyy nimimerkillä "westexas") esitteli ELM:in theoildrum'in sivuilla. Se perustui aikaisempaan Matt Simmons'in ja Kenneth Deffeyes'in työhön ja julkaisuihin.

 

ELM on kuvitteellinen öljyn tuottajamaa, joka saavuttaa tuotantohuippunsa 2 miljoonaa tynnyriä päivässä (mtp). Samaan aikaan maa kuluttaa 1 mtp maan sisäisillä markkinoilla eli oman maan kansalaiset nauttivat myös öljyntuotannosta (Kuva 1).

ELM'in kuvitteellisen maan öljyn tuotanto lähtee tasaiseen laskuun 5%/v:ssa, mutta maan sisäinen kulutus jatkaa kasvua 2.5%/v:ssa (väestö kasvaa, öljytulot parantavat elintasoa jolloin kulutus kasvaa jne.).

 

Seurauksena tuotannon tippumisesta ja kulutuksen kasvusta on, että maasta ulos myytävän öljyn määrä laskee hyvin nopeasti (keskimäärin -11%/v) ja loppuu yhdeksässä vuodessa. ÖLJYN TUOTANTO EI SIIS MENE NOLLAAN, MUTTA ULKOPUOLISET OSTAJAT JÄÄVÄT ILMAN VUONNA 9.

Aikaisemmasta öljyn tuottajasta tulee öljyn ostaja, jos maan sisäinen kulutus ei lähde tuotannon mukaiseen laskuun vuonna 9.

ELM

Kuva 1. Kuvitteellinen öljyn tuottajamaa, jonka maksimituotanto on 2 mtp ja maan sisäinen kulutus on tuolloin 1 mtp. Kun tuotanto laskee 5%/v ja sisäinen kulutus kasvaa 2.5%/v, niin yhdeksän vuoden jälkeen maa ei myy yhtään öljystään ulkomaille. Lähde: theoildrum


Tänä päivänä ELM näyttäisi tapahtuvan reaalimaailmassa kiihtyvällä vauhdilla eri puolilla maailmaa.

Jos tilanne kehittyy samaan tapaan niin tuottajamaista yhä useampi siirtyy lähitulevaisuudessa ostajien listalle. Eurooppalaisia tämän pitäisi huolettaa erityisesti, koska UK:n osuus Pohjanmeren kentästä on noudattanut tätä kehitystä hyvin tarkasti (huippu 1999 ja siirtyminen netto-ostajaksi 2007).

Norjan puolella maan sisäinen kulutus on suhteellisen pieni asukasmäärän takia, mutta tuotanto laskussa 2000/01 huipun jälkeen. Muuta tuotantoa Euroopan alueella ei käytännössä olekaan.

 

ELM'in vaikutus varsinkin Lähi-idässä on voimakas.

Useat tuottajamaat nauttivat nopeasti nousevasta öljyn hinnasta ja esittelevät nousevaa elintasoaan mitä uskomattomimmilla rakennusprojekteilla (Dubai). Samoin useissa alueen tuottajamaissa väestörakenne takaa sisäisen kulutuksen kasvun jatkumisen (esim. Iranissa ja Saudi-Arabiassa väestöstä puolet on alle 30v).

Meksikon tulevaisuus on synkkä, valtiollisen öljy-yhtiö Pemex'in vienti on romahtamassa (yli -10%/v) ja arvioiden mukaan maa siirtyy ostajien listalle 2010-2013 välillä. Venezuelankin tuotanto on laskussa, mutta maa panostaa sisäisten olojen parantamiseen kovasti (lue: energian kulutus kasvaa).

Muista tuottajamaista Venäjä juuri ohitti Saksan uusien autojen ostajana, joten maan sisäinen kulutus sielläkään tuskin heti laskee.

 

Yleisesti näyttäisi siltä, että öljyn kokonaistuotannon tasaannuttua vuoden 2004 lopulta alkaen (85-85 mtp), maailmanmarkkinoilla liikkuu öljyä koko ajan hiljakseen laskeva määrä.

Kysynnän laskua ei kuitenkaan ole toistaiseksi riittävästi ollut (Kiinan talous jatkaa kasvuaan 10%/v eikä Intiakaan ole kaukana).

Halukkaita öljyn kuluttajamaita on paljon, 1970-luvun öljykriisin aikana vain Eurooppa, USA/Kanada ja Japani olivat merkittäviä kuluttajia. Ts. jokaiselle hinnanlaskulle löytynee ostajia, jolloin hinnoille tulee taas painetta nousta.

 

Tähän asti öljyn hinnan nousu on tiputtanut ostajien listalta Afrikan ja Aasian köyhimmät maat.

Kysynnän jatkuessa ennallaan ja tuotannon kasvun edelleen nikotellessa seuraavassa vaiheessa rikkaammat maat Euroopassa, Aasiassa (Kiina, Japani, Intia) ja varsinkin USA (ostaa 2/3 öljystään) joutuvat kilpalaulantaan öljyn saantinsa takaamiseksi. Ilman rikkaiden maiden kysynnän tyrehtymistä öljyn hinta jatkanee nousuaan voimakkaasti.

Katso myös Wikipedian linkki aiheesta.

 

Kommentoi 

 


16.07.2008 00:00 |