USAn ARMEIJALLA ON RAHAA NIIN ETTÄ RANTEET NOTKUVAT

Tai näin ainakin äkkinäinen voisi päätellä: Pentagon on rakentamassa terminaattoreita 4 Mrd US$'lla 2010 mennessä. Niitä ehkä tarvitaankin parin vuoden sisällä, kun maa luisuu kohti kaaosta - tällä hetkellä maan sisäiseen toimintaan ollaan lisäämässä jatkuvasti lisää miehitystä. Tämä on tietysti mielenkiintoinen suuntaus, kun käsittääkseni heidän perustuslaki kieltää armeijan toiminnan USAn maaperällä. Vaan tietysti viime vuosien terroristi-"hyökkäykset" ovat oikeuttaneet kaikenlaisiin kikkailuihin wanhojen lakien kustannuksella.

 

Finanssialan ongelmat jatkavat jyräämistään eteenpäin ja nyt jenkkilässä myönnetään ongelmien alkaneen joulukuussa 2007. Jeps, se on helppo myöntää asia jälkeenpäin - voitaisiinko pikkuhiljaa myöntää mihin nykyinen tukipakettien joka suuntaan heittely johtaa? Njaah, sehän olisi huonoa politiikkaa - se olisi ENNAKOIVAA toimintaa. Ei se käy, meidän pitää olla ongelmiin reagoivia.

Seurauksena toiminnasta tietenkin on, että lätäkön takana kai ovat jo kaikki vähänkin merkittävät yhtiöt vailla liittovaltion tukea. Tällä on tietenkin melkoisia seurauksia muun maailman USAn luottamukseen ja mm. YK varoittelee jo julkisestikin dollarin "vaikeuksista". Tämä on tietysti vielä mahdollista, kun muiden valtioiden ongelmat eivät ole vielä yhtä julkisessa jakelussa. Veikkaan että EUn rytinän myötä aletaan kilpaa huutelemaan eri valuuttojen heikkenemisen perään. Ja niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin US$ nousee siinä vaiheessa lisää. Se on tämä ihmisen lyhyt muisti (US$ on ollut tähän asti turvallisin kuitenkin kai) ja laumamentaliteetti (minne kaikki muut menevät "turvaan", niin minä myös) uskomaton asia.

Joka tapauksessa itse odottelen sitä päivää, kun ihmiset alkavat tuolla talouden supervaltioissa kysymään että miksi antaa pankeille tukipaketteja, jotta ne alkaisivat lainaamaan kansalaisille korkeammalla korolla. Eikö olisi sama antaa tukea tavan kansalaisille suoraan? Hmm, tässä hommassa taitaa olla jotain todella kummallista taustalla... Sitä odotellessa voimme todeta, että maailman teollisuustuotanto ilmoittaa kysynnän vähenemisistä, väen leikkauksista jne. myös Rautaruukki mainitaan Bloomberg'in artikkelissa. Siksiköhän Rautaruukilta on joku/jotkut käynyt/käyneet sivujani lukemassa jo useampana päivänä? Toivottavasti lukemanne on mielenkiintoista - ja palautetta saa antaa keskustelupalstalla.

USAssa FDA salasi vauvanruoan melamiinipitoisuudet. Se on sitä monikansallisten yhtiöiden voimaa, eihän Nestlen ja kumppaneiden nyt tarvitse jotain myrkkyjä tunnustaa tuotteissaan. Varmuuden vuoksi FDA vielä julisti melamiinin vaarattomaksi. Näin siellä siis, demokratian ja vapaan kaupan luvatussa maassa. Parempi määritelmä kai olisi yksi dollari ja yksi ääni. Samalla voidaan todeta, siellä pankit omistavat kolmanneksen myynnissä olevista asunnoista - ja se tuskin auttaa asuntojen hintoja nousuun.

Ford tuumii Volvon myymistä - olisiko ostajia? Suomen autoteollisuudessa työskentelevien ehkä kannattaisi vähän katsoa pitkän tähtäimen suunnitelmia itselleen. Enkä tarkoita toista autoa perheeseen. Saksan autoteollisuus pistää virallisesti tauon tehtailleen, Porsche, Audi, BMW ja VW nyt. Tämä siitä huolimatta, että bensa on halvimmillaan vuosiin, niin jenkkilässä kuin Suomessakin.

Luottokorttien käytön vaikeutumisesta on tosiaan tulossa todellisuutta, USAssa 2 bilj. US$'n verran kortteja hyllylle seuraavien 18kk aikana. Milloin vanhalla mantereella? Hmm, riskirahaston johtaja lyö vetoa UKn deflaatiosta (Islanti-efekti?) - onko UK siis seuraava vararikkoon menijä? Ainakin siellä on uusien asuntojen ostaminen kurahtanut kiville ja lujaa, 3/4'n lasku reilussa vuodessa.

Tällä viikolla on odotettavissa EKP'lta ja BoE'lta koronlaskut, niiden pitäisi pönkittää dollaria taas lisää. FEDillähän ei ole kauheasti pelivaraa laskea korkojaan (1% jäjellä) - ja USAssa ollaan mitä selvimmin menossa Japanin raiteille. Tämän jälkeen US$ ja Japanin yeni ovat suossa eli niiden kurssit pääsevät nousemaan ilman keskuspankkiensa käpälöintiä. Odottaisinkin niiden armotonta nousua hyvin pian. Ja samalla voimme arvuutella myös eri mantereiden ottamia kursseja yrittäessään taiteilla finanssialan romahduksen ja yhteiskunnan anarkian välillä. Sitten kun todetaan, että käytännössä nuo kaksi ovat saman asian eri puolia, niin veitsenterän leveydestä ei voida enää edes puhua. Alas, alas jänön koloon matkamme siis kulkee Liisa Ihmemaassa tyyliin.

Sitten kun korot ovat kaikkialla ottaneet töksyn tämän viikon jälkeen, niin pörssikurssit kaiketi tekevät sen ennustetun kuukauden nousunsa. Tuota nousua ruokkii varmasti myös USAn versiot valtion obligaatioista (treasury't) ja niiden tuottojen lasku (tässä ja tässä). Toisin sanoen ahneus/epätoivo iskee ja raha lähtee taas liikkeelle niistä - ja hetken hurmoksen jälkeen (kuukausi?) alkaa terminaalisyöksy. Vuodenvaihde ja seuraava kuukausi-kaksi... parempi kun en ajattele sinne. Otetaan popcornit ja limppapullo valmiiksi kuitenkin.

Tuota nousua tullaan sitten markkinoimaan inflaation käynnistymisenä jenkkilässä. Tässä Jeff Rubin ennustaa massiivista inflaatiota jenkkilään - nyt voidaan katsoa, että olisiko iso sijoitusneuvoja oikeassa verrattuna muutamiin hajaääniin bittiavaruudesta? Itse olen lähinnä muiden juttujen lukija, suomentaja ja hiukka pohtiva (höpsö?), mutta kun valtio pistää vajaat 10 bilj. US$ (inflaatio-oletus) toiseen vaakakuppiin ja toiseen istuu 500-1000 bilj. US$ derivatiivit (deflaatio), niin kumpaankohan suuntaan vaaka kallistuu?

 


01.12.2008 21:08 |