"OLEN PAHOILLANI LAMASTA" - ENKÄ MUUTENKAAN OTA VASTUUTA

Tavallaan huvittavaa lukea Bush'in jäähyväissanoja, äijällä ei ole kyllä mitään vastuuntuntoa tekemisistä ja tekemättömyyksistään. Voi voi ja uh-huh, en minä ja kyllä se Irakin tiedusteluraportti oli hataralla pohjalla, ei se sota ollutkaan niin hyvä idea, Wallstreetin virheet tehtiin jo ennen minun presidentin kauttani jne. Valitettavasti samanlaisia vinkumisia, selityksiä ja vastuun väistelyä on odotettavissa muissakin maissa talouden ottaessa lopullisesti syöksykierteen ensi vuonna - kaikilta poliitikoilta, talousneroilta, pankkien johtoporsailta ja mahdollisesti myös isojen firmojen pomoilta.

 

Autoalan ongelmat leviävät mantereelta toisille, nyt Australiaan. Itse asiassa autolainojen kurahtaminen on vain merkki yleisistä ongelmista, Ausseissa lainausten jäätymistauti on levinnyt myös asuntopuolelle. Yleisistä odotuksista kertonee, miten GM on vetäytyy Australian markkinoilta. Eilen Australian keskuspankki vetäisi historiallisen -1% leikkauksen korkoonsa, mutta vaikutus on ollut -kuten jo muuallakin on nähty- minimaalinen. Tänään itse asiassa koko Aasian markkinat ovat olleet 4-6% syöksyssä - Kiinassa, Japanissa ja Ausseissa.

Arska julisti Kaliforniaan taloudellisen hätätilan (taas). Edellisellä kerralla Arska oli hoitamassa Enronin rahoja niin etteivät ne palanneet veronmaksajille eli ehkä miehestä ei ole oikeaksi pelastajaksi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että helmikuussa osavaltiolta loppuu käteinen. Yhtenä ratkaisuna kasvaviin osavaltioiden budjettiongelmiin ollaan esittämässä ALV'n tapaista veroa. Sellaisesta on lätäkön takana odotettavissa melkoista verbaalista jutustelua, luulen...

Eilen taisin puhua isojen firmojen siirtymisestä jenkkilässä "apua, apua, rakas liittovaltio" -jonoon.  Soh, tänään sinne taitavat siirtyä myös pienemmätkin yritykset. Asuntolainojen ongelmat syvenevät, 2kk maksuissa myöhässä olevien lukumäärä kasvoi 50% vimosen vuosineljänneksen aikana. Tuon jutun ohessa on huvittava mainos, "Kiina on romahdusvarma sijoituskohde". Sinne kai ne olisi roposet sitten siirrettävä turvaan - en suosittele. Tästä voi lukea vinkkejä ruokamenojen hillitsemiseen - amerikan-tyylille ennenkuulumaton kimppakyyti ja muut mainitaan. Milloinkahan täällä harkitaan sellaisia?

EU saa lisää työnhakijoita - nyt Islannista. Ja aikaisemmin luvattu "tää on toisen vika" -syyttely on alkamassa Eurolandiassa tosissaan - nyt Financial Times -kolumnisti syyttää Suomea UKn ongelmista. Vaan ei meidän kannata ylpistellä liikaa - koko systeemi on samassa veneessä optimoidun limittäisyyden takia eli leikimme kaikki pian "sukellusvenettä" porukalla. Samoin hallitusten vaihtuvuus tulee kasvamaan (Kanada), kun kärsiviä tahoja alkaa olla yksinkertaisesti liikaa. Joissain tapauksissa odottaisin jopa vallankumouksia, mutta noinkohan ne pysyvät kukkavallankumouksina.

Jälleen juttu jenkkilän "kohta" alkavasta hyperinflaatiosta. Ymmärrän kyllä miksi sitä ennakoidaan - ja miksi "talousnerot" ja poliitikotkin siihen mieluummin kallistuisivat, mutta en näe inflaatiota jenkkilässä välittömänä riskinä. Pikemminkin Suurempi Lama on väistämätön - ja seuraukset sen mukaiset (vähän pitkiä juttuja, mutta asiaa täynnä). Euroalue saattaa sitä vastoin olla näennäisesti inflaation kourissa piankin, kun keskuspankkien korkolaskuruletti menee loppuun ja on enää toinen vaihtoehto jäljellä. Pökköä pesää antaa euron romahdus. Nyt näemme tosiaan mitä on fiat-rahojen aikaansaama illuusio varallisuudesta.

 

Koittakaa käydä kirjoittamassa jotain tuonne keskustelupalstalle. Tiedän Innocent että teitä kantavieraita on jo jonkin verran...

 

LISÄYS 2.12.

USA LAMASSA - JOULUKUUSTA 2007 ASTI

Näin virallisesti - NBER (National Bureau of Economic Research, kansallinen taloustutkimusyksikkö) - kertoo tänään. Yksi pikku juttu tuosta puljusta - Obaman taloustiimin Christina Romer tulee NBER'istä (varajohtaja), hän ei varmaankaan kertonut Obamalle tätä tietoa ennen vaaleja? Ja jos kertoi, niin miksi Obama ei missään välissä puhunut lamasta?

Puheet ovat kasvussa ja teiden kunnostuksessa työllistämisprojekteina. Kun katsotaan USAn autoalaa ja ihmisten taloudellista ahdinkoa, niin voi kysyä että onko mitään järkeä panostaa teiden kunnostukseen? USAssa auton myyntipisteitä on tuhansia ja tuhansia, autoteollisuudessa miljoonia työntekijöitä, korjaamot, varaosatoimittajat jne. päälle. Hmm - heitetään nyt vaikka, että 3 miljoonaa työtöntä vuoden sisällä.

Tai tammikuussa.

Kasvun kautta pelastukseen, siinä on tämän päivän uskonto (utopiasta, kasvusta ja uskonnosta voi lukea täältä). Ja kun kasvu tarkoittaa ulkomaankauppaa, niin kannattaisi ehkä vilkaista tuota BDI'tä, Baltic Dry Indeksiä. Minusta indeksin lasku yli 90% kesästä kertoo siitä että kohta ollaan 99%'ssa - ja siitä ei ole isoa hyppyä, kun kaupan hyllyt ovat tyhjänä. Jälleen kerran - jos haluat ulkomailta tilata jotain, niin ikkuna sellaiseen on sulkeutumassa.

Japani keskuspankki on paniikissa - eikä ihme, yeni nousee dollaria vasten ja lujaa. 3% eilisestä ja 7% kolmessa viikossa. Se tappaa Japanin elinkeinon - ulkomaanviennin. Muut viennistä voimakkaasti riippuvat maat Kiina etunenässä - joku Suomikin taitaa sellainen olla - tulevat kokemaan lähes "täysillä seinään" -efektin lähitulevaisuudessa. Asialle voisi vielä tehdä jotain - mutta kerätäänkö Suomessa varastoja, valmistaudutaanko rautatiekuljetuksiin, kevennetäänkö vaatimuksia... hmm, en ole ainakaan itse sellaisista kuullut. Onko joku lukijoista?

Euron rypistellyt hetken dollaria ja yeniä vastaan menestyksellä, mutta odotan laskun jatkuvan hyvin pian - ja hyvin jyrkkänä. Euroopan rypistely on onnistunut kahden "jekun" kautta - julkisuus on ollut hyvä eli USAn vaalit yms. sekä korkojen laskut - nyt molemmat ovat käymässä historian lehtien täytteeksi. Sveitsi lähestyy nollakorkoja. Jos ei-€urovaltiot (tässä ja tässä) päästetään kiinteästi €uromaiksi, niin veikkauksia €uron kohtalosta? Ei sillä että eristäytyminenkään muista €uroa auttaisi... odotan kiihtyvää kinastelua EU-jäsenten kesken milloin mistäkin - ja pääsääntöisesti syy on aina toisissa. Tämä on sitä, kun kakku käy pienemmäksi ja juhliin tulee aina lisää osallistujia.

USAn osavaltiot ovat kuralla - kuka enää voisi liittyä valtion tuettaviin? Taitavat olla eläkeläiset, mutta lyödäänkö vetoa miten paljon he voisivat saada - minun veikkaus on nada, zilch, ei mitään. Sitä vastoin finanssialalle tarjotaan rahaa vaikka hamaan tulevaisuuteen - jos ehdotus sadan vuoden valtion obligaatioista ei tuosta ajatuksesta vakuuta, niin sitten ei mikään. Vaan mikäs siinä, Ben-poju myöntääkin, että ongelmat ratkotaan sitten joskus. Minä voisin melkein toisen käteni laittaa pantiksi, että se ratkaisu on dollarin kuolema ja velkojen default - 2012 mennessä. Pankkijäteistä viimeinen, Goldman Sachs ilmoittaa 2 Mrd US$'n tappioista.

Suomessa tällä hetkellä työntekijäliitot kynsin hampain ovat taistelemassa korotusten puolesta. Raotan hiukan tulevaisuutta, työn palkkaus tulee alas - myös täällä. Vaihtoehto on tietenkin ei työtä eli valinta on vapaa. Tässä on esimakua myös asuntoa hankkivien kriteereistä - 40% omaa rahaa, paras mahdollinen luottostatus - ja pankki sanoo "no can do" eli kiitos ja anteeksi. Ruoka-apu on samoin leikkausterän alle ensimmäisiä joutuvia, veikkaan että ensi vuonna on ylitarjontaa kärsimyksestä TV'ssä eikä tarvitse 24'n Jack Bauer'ia katsella - tai sitten mitään ei näytetä/24h big brother'ia tuutin täydeltä.

Energia-ala tulee olemaan itkettävää seurattavaa - uusiutuvat tulevat olemaan toivottoman kalliita, kun fossiilisten hinnat tulevat kiven lailla alas. Vaikka hienoja oivalluksia esitellään, niin niiden toteuttaminen tulee olemaan todella tuskaista. Näin se menee kun asiat lasketaan biteissä, eikä todellisuudessa.

 


02.12.2008 22:10 |