EKPn JA BoEn KORKOJEN LEIKKAUKSET TÄNÄÄN

Ja sen vaikutukset ovat - nolla siellä missä sitä vaikutusta tarvittaisiin. Pankit eivät paranna EU-alueella lainaamistaan yhtään, sitä vastoin kansalaisille tuontitavaran hinta nousee, öljy tärkeimpänä kun euro ja punta tippuvat. Suomalaisten onneksi pankit ovat siirtäneet koronalennukset asuntolainoihin. Mutta pankkimaailman tulevaisuudesta ja yhteneväisyyksistä jenkkilän Suuren Laman tapahtumiin, kannattaa englantia osaavien lukea "Surviving Iceland" -blogin tarinoita. Siellä on vähintäänkin "mielenkiintoisia" tarinoita, esim. tämä. Lyhyesti sanottuna pankit vitkuttelevat asioissa ja loppujen lopuksi huolehtivat itsestään (kuten jenkkilässäkin). Sinne siis myös suomalaisten veronmaksajien pankkituet menivät. Kuten aikaisemmin sanoin, niin ruoan ja muiden välttämättömyyksien toimittamista Islantiin olisin ymmärtänyt ja tukenut, mutta rahan syöttö sinne on täysin toivotonta - me emme niitä rahoja enää koskaan näe.

 

Tästä voimmekin hypätä sitten noihin ruoka-aiheisiin, niistä kun olen itsekin hiukan huolissani. Qatar alkaa kasvattamaan ruokaansa Keniassa, mitenkähän aikovat paikallisille satoa jakaa. Jotenkin se mielikuva konekiväärien suojelemista pelloista takaraivossani pyörähtelee... USAssa maan suurin kananlihan tuottaja meni vararikkoon (25% tuotannosta pois) ja Ohiossa ennakoidaan tulevaa mielenkiintoisella tavalla, "vaihda aseesi ruokaan".

USAn poliittinen systeemi on vähintäänkin naurettava. Jostain muistan lukeneeni miten kannattaa olla näennäisesti kaksi erilaista puoluetta, jolloin äänestäjät voivat tarvittaessa heittää toiset pois aina sopivin väliajoin. Kuitenkin perustoiminta jatkaa vääjäämättä samalla akselilla (kannattaa lukea N. Klein'in Shock Doctrine) ja pieni ihminen saa olla WCn väärässä päässä. Vai mitä olette mieltä Obaman kabinetti-valinnoista? Ainakin äärioikeistolaiset ovat mielissään - mistä voimme tietysti päätellä, että hallintorakenteet eivät aio kauheasti muuttaa toimintaansa. Tai pelastaa maata (rullaa taulukon loppuun, maailman suurin lainaaja on?).

Tässä on erinomainen artikkeli vimosen 40v menosta jenkkilässä. Ja johdantopätkä kertoo kaiken - "kun taloudessa alkaa mennä huonosti, keskuspankin ensimmäinen tehtävä on aktiivinen pelastaminen" - eli huonojen businesten pelastaminen veronmaksajan pussista. Myös voidaan sanoa, että korjausliikkeitä ei sallittaisi tapahtua eli ongelmat siirretään tulevaisuuteen. Kunnes se ei enää onnistu - ja kaikki merkit viittaavat siihen, että tuo hetki on täällä. Riippumatta USAn FEDn "ei tämä mitään deflaatiota ole" -puheista.

 

VelkaBKT

Kuva 1. Velan määrän kasvu vs BKT jenkkilässä 1960 jälkeen.

 

TuototBKT

Kuva 2. Tuotot ja BKTn kasvu jenkkilässä 1970 jälkeen.

Kaikkinensa voisi sanoa, että systeemiin on syötetty ilmaa paljon ja kun nyt ilma alkaa karata ovista ja ikkunoista (luotottaminen ei jatku eli kasvun perustekijä häipyy), niin seuraus on maailmanhistorin suurin pannukakku. Ja tätä pannukakkua ei halua kukaan katsoa saati syödä.

Autoalan romahdus USAn ulkopuolella on fakta - Kanada ja Saksa esimerkkeinä. Tässä tuskin tarvitsee enää edes uutisoida USAn sisältä autoalasta mitään, se on zombie - kävelevä kuollut, joka ei tiedosta olevansa kuollut. Palaan asiaan kun jenkkilässä aletaan puhumaan työttömistä tehtaanjohtajista - pienistä ihmisistähän tuskin kauheasti edes uutisoidaan. Samoin USAn polttoainetilanne on kallistumassa kuiluun, öljynjalostamot ovat vaarassa pistää lapun luukulle. Ja kun maa jo nyt tuo paljon myös bensaa, niin siellä voivat paikalliset toimituskatkokset lisääntyä tänä talvena - ja ensi kesänä - ja seuraavina vuosina - ja, ja, ja... Tämä on sitä mistä yritin mainita tuolla vimosimmassa Savon Sanomien artikkelissani.

UK lähestyy sekin default'ia - niin, taidamme olla kaikki matkalla Argentiinaan EUn mukana. Ainut asia joka jarruttaa UKn korkojen laskua on pelko punnan laskun muuttumisesta syöksyksi. Monet, monet firmat ovat vaikeuksissa varmistaa luottojensa saamisen nousevien riskiprosenttien takia. Yksityisiä ihmisiä voisi pistää vihaksi jos lukisivat miten UKn pankit ovat osin antamassa isojen firmojen velkoja anteeksi, tämähän ei tietenkään koske pieniä asuntovelallisia. Mutta jotain lohtua pikku säästäjälle - Merrill Lynch laskee bonuksiaan 50%. Vaan taitaa olla pieni lohtu, jos kun itse joutuu työttömäksi.

Nyt kun 2012 ei ole enää hullujen maailmanlopun ennustajien yksinoikeutta, niin voimme arvaille mihin anglovaltiot ovat menossa. Isoveli valvoo - ovatko paperisi kunnossa? Armeija kaduille?

Päivän vitsipalsta - Somalilaiset merirosvot ovat ostamassa Citigroup'ia.

 

LISÄYS 4.12.

KORKOJA ALAS REILUSTI - JA TILANNE KORJAANTUU - VAI OLISIKO NOIN?

Tänään oli tosiaan koronleikkauspäivä kautta maailman (esim. Uusi Seelanti -1,5%) Puheissa sentään myönnetään, että EUnkin talous supistuu - mutta vastapainoksi lainaaminen pitäisi helpottua. Niin, lääkkeeksi tarjotaan sitä mikä taudin aiheutti. Kuinkahan tuossa sitten kävisi?

Jotain vertauskuvaa nykymenosta ja 1930-luvun lamasta. Metallit ovat tippuneet nyt jo enemmän kuin tuolloin eli 40% silloin NELJÄSSÄ VUODESSA vs 60% NYT. Tuosta voisi vetää monia johtopäätöksiä, tilanne ohi? pahempaa tulossa? joka tapauksessa kannattaa pitää mielessä iso ero silloiseen ja nykyiseen - olemme siirtymässä energian saatavuudessa alamäen suuntaan. Ongelma ei tietenkään näytä siltä kun öljyn hinta painuu aina vain - vaikka Saudi-Arabia totesi, että 75 US$ tynnyriltä olisi "kohtuullinen". Eikä syyttä, valtio on valumassa epävarmaan tulevaisuuteen, kun nopeasti kasvava väestö vaatii etuja itselleen. Juttu kannattaa lukea, jos kieli taipuu.

EUssa työttömyys on nopeassa nousussa: Espanjassa 3 milj. ylitetty, Ranskassa 2 milj. - ja kummassakin voi miettiä, että miten paljon on rekisteröimättömiä työntekijöitä Itä-Euroopasta. Irlannissa työttömyys nousee 8%'in. Sveitsin Credit Suisse leikkaa 11% maailmanlaajuisesti, paino sijoitussektorilla.

USAn puhelinjätti AT&T leikkaa 12ooo työntekijää. DuPont 6500. Nokiakin epäilee ongelmia jatkoille. Ehkä jenkkilän työttömät massat siirtyvätkin sitten resurssisotien työmyyriksi. Yksi sektori työttömistä sitä jo tekeekin - USAn armeijaan palaa entisiä sotilaita ennätysmäärin. Hassusti kuitenkin esim. poliisiksi hakeneista ja otetuista joissain osavaltioista isolla osalla on rikosrekisteri. FED beige-kausikirja on huvittavaa luettavaa, hiljentymistä vähän kaikessa - mutta eipä paniikkia. Millainenkohan musta/punainen kirja olisi?

Tulevaisuuden kansalaisten kannalta tämä oli mielenkiintoinen artikkeli. TV ja lasten lihavuus menevät lähes käsi kädessä. Ei sillä että tuo olisi tarvinnut kauheasti päättelyä maalaisjärjelläkään - mutta nyt on kuitenkin ihan korkealta taholta todettu sama. Onko se sitten totuus on jokaisen pääteltävissä... seuraavakaan juttu ei kovin kauheasti päättelyä kaipaa, mutta hauska omalla tavallaan kuitenkin. Näytösvaimot ovat jättämässä köyhtyvät pörssi/business -miehet, tietysti lakituvan kautta.

Tässä on pari mietittävää juttua - ruoanhinta Irlannissa nousussa. Ja se tärkeämpi, 1930-luvun selviytymistarina:  ennen lamaa miljoonia rahaa, autoja, taloja sekä neljä tytärtä - laman myötä vain viisi tytärtä jäi. Ja se sieltä kulman takaa on tulossa.

Suomessakin uutisoitiin äskettäin EUn ja Venäjän välien lämmittäminen. Tämä on mielenkiintoinen käänne, vastahan olympialaisten aikaan kovasti syyteltiin Venäjää hyökkääjäksi Saakashvilin Georgiaan. Nuo väitökset (USAn johdolla) ovat tietenkin haihtuneet syssyn myötä, mutta kitinää ja vinkunaa USAn puolelta voimme odottaa jatkossakin. EUn kannalta Venäjän energiatoimitukset ovat kuitenkin ne mitkä painavat puntarissa eniten, ollaan siis kavereita.

Valuuttarintamalla tilanne alkaa liukua melkoiseen kaaokseen, Kiina uhkaa jättävänsä US$-ostokset vähemmälle. Saa nähdä miten pitkälle tuo uhkaus kantaa, kun pitäisi huolehtia miljoonat työttömät kiinalaiset pois pohtimasta vallankumousta. Onko nyt tarkoitus lähteä 1930-luvun tyyliin valuuttojen alentamiskilpailuun, kun Kiina antaa yuanin arvon laskea? Tässä kirjoittaja epäilee Kiinan dollarivarantojensa karkaavan jo nyt ulos maasta. Toisaalta tuo melaniinin kanssa turaaminenkin on mennyt Kiinassa ihan uskomattomaksi - vai mitä olette mieltä, että Ranskassa on poistettu myynnistä kiinalaista melamiinisoijaa, jota on myyty kanojen luomukasvattajille. Hmm, mitähän meidänkin luomuruoka on syönyt? ...kaiken lisäksi viimeinen "nousevat valtiot pelastavat"-puheen ankkuri, Intia on vajoamassa omaan suohonsa.

Myös tästä voi ottaa iltaviihdykettä - ekonomistit ilman käsitystä mistään :-D

 


04.12.2008 10:41 |