LUOTTOKRIISI JYRKKENEE - JA JOULUN KELLOT SOI

Pelkästään luottokorttien ja tavan lainaamisesta on tänä vuonna haihtunut USAssa 3 bilj. US$ - ja ensi vuodesta voimme vain arvailla. Kun huomioidaan, että nämä ovat aina perustana fraktionaalisen pankkisysteemin takauksissa, niin pankkijärjestelmästä on oikeasti haihtumassa 50-100 bilj. US$ verran. Jos tämä ei ole lamaa niin ei sitten mikään - ja siinä ei USAn sisäillä puheet inflaation pelosta todellakaan ole muuta kuin finanssialan pönkittämiseen suunnattuja markkinointipuheita.

Lapset pyytävät Joulupukilta toisenlaisia joululahjoja (vanhemmille töitä) - miten Suomessa?

 

Talouden todellisesta tilanteesta kertoo myös Wallstreetin bonusten kutistuminen "olemattomiin" verrattuna menneisiin vuosiin. Pankkialan mustista syövereistä kertoo Citigroup'in kirjanpito - firmalla on "omaisuutta" (lue saatavia) 2,1 bilj. US$ ja kovasti ottavat liittovaltiolta tukea. Kuitenkaan mitään merkittäviä alaskirjauksia ei ole julkistettu eli miksi siis tarvitsevat tukea? Sanotaanko kauniisti, että ihan kaikki ei ole sitä mitä annetaan ymmärtää...

Samassa jamassa on koko USAn FEDn kirjanpito - vai miten lukisitte FEDn alle 1 bilj. US$'n tilitaseen paisumisen 3 bilj.US$'ksi alle vuodessa? Ja puheet asuntolainojen kanssa painivien ihmisten auttamisesta saa vähintään epäilyttävän tunteen, kun nykyisille asuntolainoille ei olla antamassa mitään apuja.

Amsterdamissa ollaan kovasti laittamassa seksi- ja pössyttelykahvila-alaa aisoihin. Mitenköhän tuo onnistuu? Veikkaan että tulevina vuosina molempien kysyntä ja tarjonta kasvaa nopeasti. Euroalueen kauniit kasvot alkavat kummasti rapistua: UK harkitsee inflaation käynnistämistä, kun korot laskevat nollaa kohti. Saksan teollisuus on syvässä kuopassa ja Ranskan toimet taloutensa pönkittämiseksi ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Venäjällä on menossa pää pensaaseen vaihe ihan oikeasti, ei-hätääTM pippaloita pidetään kuin huomista ei olisikaan. Helppo veikkaus - Venäjän rupla romahtaa - ja €uro seuraa pian perässä.

Tässä on selvitetty vähän jenkkilän virallisten työttömyys- ja inflaatiotilastojen alkuperää. Tulee tosiaan mieleen 1984'n Totuusministeriö, sopiva elokuva tähän joulun odotukseen lienee Terry Gilliam'in Brazil. Joka tapauksessa puheet "liian suuri vararikkoon" -puheet saavat osakseen yhä enemmän epäilijöitä. Eikä ihme, USAn pankkituet ovat haihtuneet osakkeiden romahtaessa nopeasti - FED sai osakkeita tukea takaamaan ja nyt ne ovat tosiaan "kummasti" kutistuneet.

Kanadassakin työttömyysnumerot kasvavat nopeammin kuin aikoihin, henkilökohtaisista vararikoista puhumattakaan. Ehkä nuokin syynä Kanadan hallituksen juuri julistettuun kuukauden lomaan?

Kiinan romahdusta ovat alkaneet muutkin ennakoimaan. Maan riippuvuus ulkomaankaupasta on kasvanut nopeasti viime vuosina ja voimme vain arvata mitä tarkoittaa tuon kaupan poistuminen.

KiinaExport
Meneekö yhtään yli? Ohiossa SWAT team hyökkäsi lihaa myyvän pienen maanviljelijän taloon ilmeisesti lihan myyntisäännösten perusteella (täällä ja täällä). Tässä voimme seurata vallitsevien yhteiskuntajärjestelmien taistelua muutosta vastaan, paikallisuus ei ole myyntivaltti nykymenon puolestapuhujien keskuudessa. Kun lisätään, että vallitsevat rakenteet pystyvät ohjaamaan ainakin jenkkilässä poliisia aikasen suoraviivaisesti, niin tällaista voimme odottaa jatkossakin luulen minä.

Jenkkilän neo-con "poliitikot" ovat itkemässä epäonnistumisiaan (ei kolmatta Lähi-Idän sotaa vieläkään) Boltonin johdolla. Nämä "sankarit" ovat kyllä niin surkuhupaisaa porukkaa, että olisivat naurettavia elleivät olisi onnistuneet Irak-Afghanistanin retkien käynnistämisessä. Edelleen tietenkin vakuutellaan, että ydinase-Iran pitää "hoidella" jossain välissä. Vaan ehkä seuraava askel on sittenkin Pakistan - sitä ollaan kovasti työntämässä terroristilistalle. Tietysti missään välissä ei puhuta siitä miten paljon Pakistan on saanut USAn rahallista tukea viime vuosina. Hmm, Pakistan oli tietysti silloin eri johtajan alaisena eli olisiko noin, että demokraattisempi Pakistan on taas pahempi uhka CIAn toiminnalle alueella.

 

LISÄYS 7.12.

SAKSAN TALOUS -4% ENSI VUONNA?

Melkoinen ajatus - ja ihan isossa lehdessä (Telegraph.co.uk). Samassa jutussa on mainintaa UKn ja Ranskan purnaamisesta Saksan talouden pönkitystoimien takia - tai siis niiden puutteesta. Kun Suomen kaksi tärkeintä kauppakumppania Venäjä ja Saksa molemmat alas, niin ei kummoista ruudinkeksijää tarvita arvaamaan mihin Suomen talous menee. Minua oikeasti pelottaa suomalaisten kaupunkien budjettien kurahtaminen, Kuopioon muuttajien illassa kaupungin johtaja Paronen kovasti vakuutteli kasvun jatkuvan vaikka ennakoitua pienempänä. Minä voisin lyödä vetoa vastakarvaan - ja hulluinta tässä vedossa tietysti olisi, että haluaisin hävitä.

Jenkkilässä on "hauska" seurata liitto- ja osavaltioiden yrityksestä pitää itseään kasassa. Obama on valmis työllistämään 2,5 milj. ihmistä - minä ehdottaisin pilkun siirtämistä tuossa luvussa, koska ensi vuodesta on tulossa todella ruma sikäläisillä työmarkkinoilla. Samoin asuntovelallisten elämästä voimme ihailla kuinka "kivestä voi puristaa verta" - kiinteistöverot marssivat ylös vaikka asuntojen arvo laskee kuin lehmän häntä. Rikkana rokassa duunareilla jenkkilässä on tietenkin "maailman paras" lääkintähuolto eli lääkärinlaskut ovat nousemassa nopeasti ongelmaksi. Varsinkin kun sikäläistä työterveyshuoltoa ei enää sisällytetä työpaikan puolesta monissakaan firmoissa etuihin.

Hmm, joku taisi tälläkin blogilla arvuutella noista olympialaisista seuraavina vuosina. Nyt sitten vähän isommalla suulla - onko Kanadan 2010 olympialaisilla taloudellista tulevaisuutta? Samaan kasaan voidaan kysyä Lontoon 2012 olympialaisten tulevaisuutta - itse asiassa odotan, että alkavat kohta myymään noita olympialaisiaan pois käsistään. Varsinkin UK, mutta halukkaita ostajia voi olla sitten jo vaikeampi löytää...

Joku päivä sitten lupasin olla kommentoimatta USAn autoteollisuutta vähään aikaan, mutta tämä on pakko laittaa esille. Autoteollisuus silittelee sulkiaan ja esittelee hybridiautojaan vakuuttaen elinkelpoisuuttaan. Pari kysymystä tosin... 1) Miksi noita hybridejä ei ole aikaisemmin markkinoitu? 2) Kuka noita autoja on ostamassa riittävästi jatkossa, jotta jenkkien autoala pysyy pystyssä?

Maailman pelastus, globalisaatio, on laivaliikenteen varassa hyvin pitkälti - ja nyt laivat ovat puolillaan, seisovat, ajelehtivat - kohta kai uppoavatkin vakuutusrahojen keräämiseksi. Toisaalta taas vakuutusfirmoja on menossa nurin maailmalla sitä tahtia, että kohta ei ole vakuutusrahoja jakavia instituuttejakaan jäljellä. Ei firmoille (AIG ja muut), ei ihmisille (Dominic).

Luoton haihtuminen systeemistä alkaa heijastua ihan ruohonjuuritasollekin asti. Perheet ja parisuhteet ovat kovilla. Se kun heijastuu muksuihin, niin kouluissa opettajat ovat myös helisemässä - muutoinkin kuin oman palkkapussin epävarmuuden takia. Tämä taitaa olla sitä "yläkertaan panostaminen pikkuhiljaa laskeutuu alempiinkin kerroksiin" -ajatusta (nykykapitalismi), vaikka luulen että kansainvälisten firmojen pomot mieluummin antaisivat tämän valua systeemin läpi alas paljon nopeammin - silloin niillä ei välttämättä tulisi niin pahoja omia tappioita.

Olen tainnut hukata pari pankkien sulkemista jenkkilässä, mutta virallinen luku on 23 tänä vuonna. Tämä voisi olla USAn yhteinen kirje joulupukille, josko se auttaisi? Sitä odotellessa saamme varmasti seurata enemmänkin näitä - Chicagossa irtisanotut valtasivat tehtaansa. Sitten on tietenkin näitä - ihanaa, 1 US$/gallona bensa palaamassa!

Itse sain palautetta tuossa, että "taisi mennä bensan hintaennuste metsään". Jep, menihän se - mutta ainakin jossain sanoin, että se tapahtuu vain ISON laman takia. Luulen, että moni ottaisi kalliin bensan mieluummin kuin sen mitä nyt on tulossa. Tilanne täällä Suomessa tuntuu tavantallaajalle suht ok'lta, mutta kun huomioidaan, että maailman tapahtumat valuvat systeemin läpi viiveellä, niin työllisyys tulee olemaan vähintään "tuskaista" seurattavaa täälläkin seuraavan vuoden aikana. Loppulauseena voin sanoa sen mitä ennenkin - viimeisen 150v aikana kaikista lamoista on noustu kasvavan energian aikakautena. Tuota kun miettii, niin tulevaisuus on vähintäänkin arveluttava.

 

LISÄYS 7.12.

SUURI LAMA - EI REAKTIOTA HALLITUKSILTA vs. SUUREMPI LAMA - OIKEAT REAKTIOT

Näinhän meille on sanottu jo monesta torvesta (satuin katsomaan 2 vkoa vanhan haastattelun joltain Suomen kanavalta) ja täytyy kyllä sanoa, että en ole ihan samaa mieltä. Tällä hetkellä finanssialaa tuetaan ihan hulluna - ja lisää suunnitellaan kulissien takana ainakin anglomaissa ja monissa euromaissakin. Aasian maissakaan ei voi sanoa, että pankit olisivat jääneet ilman tukea. Suomen pankkiala on tietenkin oppinut 1990-luvusta paljon - mutta luulen, että sijoitukset ulkomaille tulevat jossain välissä puremaan takaisin ja pahasti. Siinä vaiheessa täälläkin tulee veronmaksajasta se pelastaja.

Se miten meille vakuutetaan, että Suomen eläkerahastot ovat turvallisia ja varmoja, pistää minut vähän mietteliääksi. On totta, että Suomessa oli pitkään säännöt, jotka kielsivät sijoittamasta riskirahastoihin kuin tietty prosentti (tosin sääntöjä kevennettiin parahiksi 2007 alussa, hmm). No, minä olisin valmis sanomaan, että ne voidaan kirjata tappioiksi nyt.

Toiseksi luulen, että rahoja on myös laitettu ns. "ei-riskirahastoihin" joita kuvittelisin olevan esim. kiinteistöihin ja infrastruktuuriin yleensä sijoittavia instansseja. Nyt sitten kun tässä on jo useammasta rööristä saanut lukea miten kauppakeskuksia, sähkölaitoksia jne. on vaikeuksissa/menossa nurin/remonttiin/"hautausmaalle" niin UKssa kuin USAssa (selvimmät sijoituskohteet wanhasta muistista), niin veikkaan että niistäkin "varmat tuotot" ovat kovasti menossa alamäkeen.

Samoin olen varsin varma, että eläkerahastojen rahoja on mennyt mutkan kautta myös Itä-Euroopan yms. muiden "varmoille, nouseville" markkinoille. Nyt sitten, että katsotaan näitä kaikkia kokonaisuutena, niin mietityttää vähän enemmän. Jos joku osaisi laittaa linkkiä/tietoa mistä voisi tarkistaa näitä numeroita sijoituksista viimeisten vuosien matkalta Suomessa, niin voisin vähän vetää näitä lukuja yhteen. Palaute sähkiksellä tai tuonne keskustelupalstalle olisi kovin arvostettua.

Toinen mistä varmaan myös saan naureskelua on energian ja varsinkin öljyn hinnan ennakointini. Valitettavasti Peak Oil ei ole yhdestä hintapiikistä kiinni - ja se, että tod.näk. nyt olemme ohittamassa puolimatkan käytettävästä tavarasta pitäisi jokaista huolettaa. Mitä on jäljellä on energiaintensiivistä eristää, pienempiä esiintymiä ja vaikeammissa paikoissa. Jonkin aikaa talousromahdus aiheuttaa, sen että näennäisesti maailma suorastaan rypee öljyssä. Ja se taas heittää kaikki vaihtoehtoiset energialähteet taas sinne tulevaisuuteen - niitä ei tähän asti kehutulla taloudellisella ajattelulla ole mitään järkeä ottaa käyttöön nyt. Valitettavasti löydösten määrä on pitkään ollut mitätöntä käyttöön - ja ns. jättiläisöljykenttiä ei ole Pohjanmeren löydöksen jälkeen yhtään (1969).

Tässä tilanteessa myös käsite öljyn fungible'tystä eli vapaasta kaupallisuudesta tulee 100-varmasti muuttumaan. Lyhyellä tähtäimellä tämä ei ole ongelma (vuosi pari?), mutta vähänkin pitemmällä tähtäimellä (5v+) kansallistamiset ja kahdenkeskiset kauppasopimukset tulevat blokkaamaan monta ostajalistalta kerjäyslistalle. Samoin fiat-rahojen status tulee muuttumaan väistämättä. Ja perinteisesti kun rahalla ei saa, niin vaihtoehdoksi on jäänyt sota. Sanotaan mitä tahansa Venäjästä, niin sen ei fyysisesti tarvitse hyökätä yhtään mihinkään omien resurssiensa takia. Sitä vastoin EU on menossa yhä ohkaisemmalle niin energian kuin ruoan suhteen. Kiinasta, Intiasta ja Afrikasta puhumattakaan. Jenkkilä on tietysti oma lukunsa, kun se Amerikkalainen elämäntapaTM on niin erinomainen. Tervetuloa 2000-luvun resurssisotiin.

Kaikkinensa odotan saavani rankasti tulitusta sanomisistani, että pankkialaa ei pitäisi tukea. Vaan aika tietysti osoittaa miten tilanne etenee - kaikki varmaan toivovat, että olen väärässä. Joka tapauksessa omavaraisuus on se mihin pitäisi pyrkiä mahdollisimman monessa asiassa. Yksilö tuskin siihen pystyy, mutta kylä? kaupunki? valtio? Kaikkinensa jostain on aloitettava eli paras olisi tutustua siihen naapuriin vielä kun ajat ovat hyvät.

 

Soh, siinä vähän vuodatusta - sitten palaamme päivän/illan aiheisiin...

Kiinasta on tulossa USAn akilleen kantapää - eikä ihme. Kiinassa osataan varmasti ajatella vähän pitemmällä aikajänteellä kuin Wallstreetin neljännesvuosittain. Kysymys tietenkin on, että pysyykö Kiina kasassa tarpeeksi kauan pelatakseen korttinsa. Joka tapauksessa Kiinassa epäillään jenkkilän rahapolitiikkaa ja vastauksena on valuuttasota.

Intia laski korkoa 1% lauantaina, taitavat sympatiasta muita maita kohtaan tällaisia tehdä. Vai olisiko sittenkin niin, että heidänkin talous on menossa viemäristä? Hong Kongin työttömyysluvut ovat samoin eksponentiaalisella suuntauksella. Ja siitä voimme sitten hypätä jenkkilän todellisiin työttömyyslukuihin, 12,2%. Tämä käy hyvin introna sille, miten maailman talousmahti on siirtymässä pois Wallstreetiltä - vaikka tietenkin sen myöntäminen niin täällä EUn periferiassa kuin itse pääkallopaikalla USAssa on vaikeaa.

EUn esimakua tulevasta, Kreikassa vuoden kestänyt kyteminen on alkanut pärskähtelemään mediaan asti. Odottakaahan vain kun pitäisi pankista nostaa paperirahaa - Gazan pankit ovat kaatumassa juuri tähän, paperirahaa ei yksinkertaisesti ole kaikille. UKn BoEn johtaja pitää tällä hetkellä tiukasti kiinni toimintansa "oikeellisuudesta", vaan punnan alamäki käynee kestämättömäksi jossain välissä.

Deflaatiosta kertoo myös vuokrien laskut maailmalla (Sydney, Australia), vaikka keskuspankit ovat laskeneet korkojaan jatkuvasti uskotellen sen auttavan. Minä olen samaa mieltä kuin sijoittajat, EI TÄMÄ VIELÄ MITÄÄNTM (omia "kuuluisia" sanojani joissain illanistujaisissa). Se onkin sitten mielenkiintoinen vaihe, kun kaikki ovat päässeet koroissaan nollaan. Minä luulen, että silloin kelkka kääntyy ja korkoja aletaan nostaa kilpaa eli asuntovelallisten täälläkin kannattaa seurata tilannetta tarkkaan ja yrittää kiinnittää lainansa vähintään 5v (10v?) kiinteään korkoon sopivalla hetkellä.

Obama sentään sanoo, että Lama on täällä ja se pahenee vielä. Tosin kaverin pelastussuunnitelman kohteet ovat todennäköisesti painotukseltaan perinteisiä eli mistä voip mahdollisesti saada voittoa - tiet, sillat, laajakaistaverkosto. Toisin kuin terveydenhuolto ja vedenjakelujärjestelmät, jotka eivät ole yhtä luotettavia lypsylehmiä. Kaikkinensa kaveri ja hänen taustavoimansa ihan ruohonjuuritason kansalaisia myöten ei kykene/halua katsoa todellisuutta silmiin ja haluaa pitää nykyisestä kiinni. Tästä sitten seuraa resurssien tuhlausta asian varsinaisessa merkityksessä.

Hmm, muka-Nobelin talouspalkinnon saaja ennakoi USAn autoalan poistuvan tästä maailmasta. Ja USAn työttömyysluvut nousevat miljoonilla. USAn 1500 isointa eläkerahastoa ovat menettäneet 280 Mrd US$ tänä vuonna - entäs ne muut? Ja kun ongelmat kasvavat, niin helikopteri-Ben valmistautuu ampumaan yhä isommilla panoksilla. Veikkauksia menestyksestä?

 

Mm, jos mahdollista niin Saksan ja Australian vieraat - voisitteko kirjoittaa jotain keskustelupalstalle? Olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan mielipiteitänne tapahtumista.

 


07.12.2008 09:31 |