CHEVRON JA SHELL KEHUVAT YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYTTÄÄN

Tässä ja tässä. Suomenkin TVssä pyörii aina satunnaisesti NesteOil'in vastaava mainos, kun tutkija napataan pakettiautoon ja käsketään pelastamaan ilmastoa ja jäätiköitä. Näistä voisi päätellä kahdenlaista: joko firmoilla on oikeasti halua auttaa ja saada asiakkaat pois öljyriippuvuudesta (onko hyvä businekselle?). Tai firmat ovat epätoivoisia ja yrittävät kalastaa sijoittajien rahoja toiminnalleen, joka jatkuu tosiaan niin kauan kuin öljyä on saatavilla. Hassua, että tällaisia mainoksia ei näytetty 5v sitten.

 

Vaihtoehtona olisivat tietenkin rautatiet - mutta se on kallista ja toteutus on vaikeaa nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Valitettavasti rahan saatavuus heikkenee seuraavina (5? 10?) vuosina monissa, monissa paikoissa radikaalisti. Ja sitten kun rahaa ehkä löytyy, niin resurssien saatavuus voi olla lähes ylipääsemätön pullonkaula. Kannattaa muistaa, että malmien laajentunut hyötykäyttö on tapahtunut pitkälti halvan energian siivittämänä. Nyt kun energia kallistuu (sekä saatavuuden että hinnan kautta), niin monet metallien tuotantopaikat tulevat kärsimään pahasti. Eikä asiaa auta se, että monissa paikoissa hyödynnettävät esiintymät ovat aina heikompilaatuisia. Suomeksi sanoen Peak Metallit. Itse näen, että kaatopaikat tulevat olemaan hyödyntämiskohteita tulevaisuudessa, vaan niistäkin tavaran pelastettavuus on rajallista - varsinkin kun otetaan huomioon väestönkasvu.

Intian ja Kiinan välille voidaan jossain välissä odottaa melkoisia sanasotia Himalajan vesivarastoista - ennen kuin alkavat armeijat marssimaan. Tietenkin on hyvä pitää mielessä, että molemmat maat ovat ydinasevaltioita. Tällä hetkellä molemmat ilmoittelevat talouspaketeista (Intia 4 Mrd US$), mutta mitä sitten kun ne eivät toimi? Historiasta katsottaessa sisäisiin ongelmiin valitettavan usein haetaan ulkomainen syyllinen - ja lähdetään sitten sotaan.

Jenkkilässä Obama on julkisesti rauhoittelemassa aseiden ostajia. Häntä on pidetty "aseet pois kansalta" -miehenä, ja monet pelkäävätkin hänen keräävän "ylimääräiset" tuliluikut pois. Varmasti mielenkiintoinen yritys maassa, jossa laittomia aseita on PALJON. Voi vain kuvitella miten helppoa ryöstäminen olisi kun lainkuuliaisilta otettaisiin aseet pois.

Obamalla on kyllä kädet täynnä ilman aseiihmisten kanssa turaamista - miten työllistää miljoonat ensi vuodesta alkaen? DOW Chemical pois 5000 työpaikkaa ja 20 tehdasta. Mitä ilmeisimmin yritys tulee olemaan lainan lisääminen kasvun käynnistämiseksi - kysymys tietenkin on, että kuka USAlle on lainaamassa talouden kurahtaessa kaikkialla. Ainakin vielä useimmat uskovat, että raha virtaa US$'eihin.

En tiedä itkeäkö vai nauraa kun lääkkeeksi koko ajan markkinoidaan sitä mikä koko systeemisen romahduksen aiheuttaa. Vaan vielä FED tietenkin yrittää heittää kikka-kuutosia peliin, kuinkahan nuo onnistuvat. Jenkkilän asuntopankkien romahduksen yksi syy yksinkertaisesti, että Freddie Mac (ja Fannie Mae) teki kaikkensa ettei sitä säänneltäisi jo 2005. Seuraukset ovat nyt tietenkin kaikkien "ihailtavana".

Euroopassa Espanja vaipuu suohon virallisesti, "huvittavaa" kuinka maa kuukausi sitten rinta rottingilla sanoi ettei mitään hätää. Ehkä tunnelmat ovat muuttuneet kun työttömyys kasvaa 40ooo'lla viikossa. Saksan pankkijärjestelmällä on melkoisia uskottavuusongelmia tiedossa, haluatko 21 milj. tilitietoa 12 milj. €urolla? Tällaisten tietojen julkistaminen saattaa romahduttaa koko pankkialan, jos ihmiset lähtevät vaatimaan paperia pankeista. Hollanti on lamassa ensi vuonna - ja tämä on hallituksen virallisesti myöntämä tilanne, valitettavasti yleensä nämä ilmoitukset tulevat myöhässä todellisuudesta. Euroopassa odotetaan 200ooo firman vararikkoa ensi vuonna.

UKssa kuplii ihan tosissaan: valtio EI lupaa pelastaa firmoja ja pankit eivät halua leikata lainojen korkoja BoEn mukana. Ehkä syynä on viime vuotinen laina, jonka moni otti eli lainan korkona on pankin viitekorko miinus tietty prosentti. Suomeksi sanoen pankit saavat maksaa asiakkaiden asuntolainoja! Puheet inflaatiosta ovat puppua, kuten näkyy firmojen raaka-aineista maksamiensa hintojen nopeana laskuna. Deflaation jyrääminen UKssa on painanut maan BKTn jo alle Ranskan, ensi vuonna ehkä Italiankin BKTn alle. Minä tosin voisin ennustaa jotain muuta - eli Italian romahtamista, mutta se ei tietenkään tarkoita, että UK olisi yhtään paremmassa jamassa.

Kanadan suurimman puhelinyhtiön vararikko on laskemassa reisille - kärsijöinä mm. Citigroup ja Deutsche Bank AG. Heh, tuosta tulikin mieleen, että sain tänään Citigroup'ilta postissa lainojen niputtamistarjouksen - korko vaatimaton 7,9%. Veikkauksia toiminnalleni? Ajatukseni menevät kaiketi menevät vähän kuin täällä, mikä on kun isoihin pankkeihin kerääntyy pahimmat hait?

Sony on karsimassa työntekijöitä 5% eli 8000 maailmanlaajuisesti sekä 10% tuotantolaitoksistaan. Yksi syy Japanin ongelmiin on tietenkin nopeasti syvenevä lama, lama josta maa ei ole oikeastaan noussut 20 vuoteen. Jenkkilän työmarkkinoiltakaan ei kauheasti positiivisia uutisia ole tulossa. Jutussa tietysti oletetaan, että tilanne kääntyy ensi vuonna.

Kuten joku joskus arvasi, niin nyt ympäristöasiat ovat tosiaan lentämässä ikkunasta ulos. Toisaalta öljyala on tulossa melkoiseen murrokseen: Pohjanmereltä ainakin yksi porausfirma on kaupan, mietin vain kuka ostaa kun tuotanto on supistumassa. Kiina tarjoaa 10 Mrd US$'n apupakettia Brasilian öljynporaukselle. Tästä voikin tulla melkoinen kähinä jenkkilän ja Kiinan välillä, USAn modus operandi on ollut väkivallalla uhkaaminen ja Kiinalla rahan tarjoaminen. Mitä tapahtuu jatkossa? Hyppääkö EU kumpaan leiriin? Ainakin eropuheet NATOsta ovat jo taas nousussa.

Viimeisena artikkelina on IMFn ongelmat - rahaa vailla olevia alkaa olla enemmän kuin pulju pystyy ottamaan vastaan. Islanti, Unkari, Serbia, Ukraina ja Pakistan marraskuussa - Turkki seuraavana? 

 

LISÄYS 9.12.

TÄSTÄ SE ALKAA, VAIKKA NÖYHTÄ MUHINEE SYSTEEMISSÄ HETKEN ENNEN RÄJÄHDYSTÄ

CDS-derivatiivit ovat kuolleet, miksi niihin upotetaan veronmaksajien varoja vielä? Kun lukee tuota artikkelia niin nousevat karvat pystyyn. CDSt ovat täysin sääntelemättömiä, niillä ei tehdä riskianalyysia, niiden käsittelijöillä ei ole mitään käsitystä pohjana olevien "arvopapereiden" sisällöstä, you-name-it jne.

USAssa isot pankit ja EUssa Ranskan pari sekä Saksan yksi ovat niin syvällä niissä, että eivät kykene maksamaan maksujaan seuraavalla vuosineljänneksellä. AIGn mallilla kun mennään niin 4 Mrd US$ sijoituksen kurahtaminen palauttaa 400 milj. US$. EUn pankkien sijoitukset ovat niin isot, että valtiot eivät pysty pelastamaan niitä. Huhujen mukaan EU yrittää viedä läpi 10v ylimenoaikaa pankeille kuolettaa tappionsa.

Kun muistetaan, että CDSt on murto-osa kaikista derivatiiveista, niin ensi vuonna voimme odottaa miljoonia ellei kymmeniä miljoonia työttömiä EUssakin. Lyhyesti: kaupoilla jne. olisi tavaraa ja ihmiset olisivat valmiita töihin, mutta kun raha ei liiku systeemissä, niin kaikki jäätyy. Varastot kun kerran tyhjenevät, niin niitä ei palauteta toivomalla hyviltä haltiattarilta.

Vararikot Euroopassa nyt 1,3% ja ensi vuonna 12,5%? USA nyt 3,4% ja ensi vuonna 10,7%... öö, mitähän tämä ennustus tarkoittaisi €urolle? Vaan ei se US$'kaan mitenkään vahvalla jalustalla seiso, maan velka kasvaa kuin raketilla. Muista rahoista ruplan luokitusta laskettiin ensimmäisenä G8-maista, vaan tuskin jää vimoseksi. Huh, aamupäivän uutinen Sonyn leikkauksista vanheni jo - uusimmat luvut ovat 16ooo.

Kiinan ongelmat pyyhkäistään maton alle - mutta kannattaako luottaa arvioijaan (JP Morganin Kiinan sijoituspäällikkö)? Toisaalta ehkä Kiinaa pitää nyt hetki kehua, että residentti-Obama voi mennä sinne kerjäämään apuja. Kiinan ongelmat kuulostavat ihan UKlta. Ja UKsta puheen ollen, kuinkahan kauan menee kunnes siellä ihmisillä työmatkat muuttuvat järjellisemmiksi? Edellisessä jutussa on toinenkin puoli - ympäristörakentamisen konsultointi on monessa mielessä tulossa tiensä päähän. Juuri kun sitä tarvittaisiin, varsinkin UKssa missä rakennukset ovat varsin heikkotasoisia.

Autoala on kuollut USAssa - seuraavat 10v? Satamien lastin purkualueet täyttyvät seisovista autoista. Autoalalle tekee seuraa kohta moni muu, mainoksista riippuvat sanomalehdet jo (Tribune vararikkoon). USAssa puolet asuntolainaajista lyö hanskat tiskiin joka tapauksessa, olisikohan ihan systeeminen ongelma?

Toiveajatteluni 2010 olympialaisista taitaa haihtua ilmaan. Kanada leikkasi korkojaan 1,5%'in, alhaisimmilleen sitten 1958. Kovin tuntuu tuo nollakorko keskuspankkeja tällä hetkellä houkuttelevan. Vaan toisen numerot kasvavat kyllä nopeasti, nälkäisiä kohta miljardi maailmassa. Samoin odotettavissa on oikeudenkäyntejä öljyalaa vastaan kuten tupakkateollisuutta vastaan aikoinaan. Vaan ainahan se on syntipukki oltava, eihän vika meissä öljyn käyttäjissä voi olla. Joka tapauksessa luulen, että nuo oikeudenkäynnit tulevat olemaan kuin veren puristaminen kivestä. Öljyjätit tulevat kaatumaan kuin dominot tulevassa finanssi- ja maailmanjärjestyksen uudelleen järjestäytymisessä (10v?) - ja niistä on turha kuvitella saavansa oikeusteitse mitään korvauksia. 

Saa nähdä miten johtopalleilla olevia tullaan rokottamaan tulevasta finanssipyörremyrskystä. Tähän mennessä ei voi sanoa kuin, että tsunamia edeltäen vesi on rannalta vetäytynyt - ja me ihmettelemme paljastunutta hiekkaa, kotiloita, kasveja... hmm, joku hassu varjo kyllä kasvaa silmäkulmassa, pitäisiköhän tehdä jotain? No joo, se noista turhista kuvaelmista, takaisin aiheeseen. Tosiaan johtoporsailla tuntuu olevan kohtelu ihan sattumanvaraista - autoalan pomoja rokotetaan rajusti (ehdotuksissa ainakin), mutta toisaalta AIGn pomoille vielä tuntuu noita bonuksia tippuvan ihan kivasti.

Tänä iltana uutisia katsoessa meinasi taas pelipaita revetä - oppositio on vaatimassa miljardia "työllistämiseen". Hallitus puolestaan siirtää, jahkailee liittojen kanssa - ja siirtää ongelman ratkaisuyrityksiä eteenpäin. Kumpikaan ei puhu mitä tämä koko sirkus oikeasti tarkoittaa. Koko yhteiskunnan uudelleen järjestymistä - vielä kun se olisi mahdollista. Mutta ei, "demokratia" pitää huolen siitä, että nykysysteemiä yritetään pitää kynsin hampain pystyssä. Kukapa haluaisi luopua esim. 10% palkastaan, varsinkaan ylempänä ruokaketjussa olevat.

Erkki Liikanen sentään sanoo laman olevan totta. Tosin lokakuussa kun kaveri aamuTVssä kertoi pankkien olevan 90% lainojen varassa niin meinasi mennä pulla väärään kurkkuun. Siinä mies sanoi livenä, miten fraktionaalinen finanssijärjestelmä toimii ja haastattelijalta ei silmäripsikään värähtänyt. Kyllä ylhäällä olevat kaverit tietävät miten systeemi toimii - mutta voin vain kuvitella jo mitä selityksiä tullaan ensi vuonnakin kuulemaan jokaisesta suusta - täysin odottamatonta, ennakointi oli mahdotonta jada jada jaa...

Joko olet tehnyt kotipuutarhan piirrustukset naapurin kanssa valmiiksi? Se voi kannattaa, varsinkin kun uutisia kahlatessa näkee, miten 20-35 vuotiaat ovat yleensä pahiten kärsiviä jo nyt. Ehkä ensi kesänä löytyy kavereita mullan kääntäjäisiin Suomessakin.

 


09.12.2008 13:42 |