EI LAINAAJIA - ANNETAAN SITTEN ITSE ITSELLE VELKAA

Näin siis FED suunnittelee (tässä ja tässä), luulisi että ihmiset ymmärtävät mitä tämä tarkoittaa (vinkki: valtion "kannattaa" julistaa default jossain välissä). Uskottavuus koko finanssialaan ainakin pitäisi olla alamaissa, mutta niin vain ihmiset ja firmat parkkeeraavat rahansa USAn treasury'ihin eli lyhyen ajan "velkakirjoihin". Tämä siitä huolimatta, että niiden korot ovat negatiivisia. Onhan tietysti niinkin, että kun on ostanut aseita, kassakaapin, ruokaa ja tarvekaluja tarpeeksi, niin minne laittaa loput rahansa? Pörssin tuottojen varmuus pitäisi nyt olla selvä kaikille - vaan kohta tietysti se hurmos taas alkaa. Paperiseteleiden hautaaminen maahan voi kuulostaa suomalaiselle hassulta, mutta sitäkin tapahtuu jo. Joskus on jossain kai mainittu deflaatio...

 

Hyvin muistan miten jossain keskustelupalstalle joku ehdotti, että se on 1-2% deflaatio hyvä juttu. Jep, kyllä tavan ihmiselle ja hetken aikaa. Valitettavasti kun deflaatio pureutuu systeemiin, niin sen jatkumista ja voimistumista on hyvin vaikea hallita. Kuten nyt, lainaus ei maailmalla toimi ja kaikki yrittävät vain pitää rahoistaan kiinni. Se tarkoittaa sijoitustoiminnan kuolemista, joka johtaa puolestaan kaupan hyytymiseen, uusien työntekijöiden palkkaamattomuuteen, irtisanomisiin jne. Kaiken huippuna on tietenkin pahojen lamojen taipumuksena kulminoitua sotaan - tai vähintäänkin arveluttavien johtajien nousuun kun lupaavat pelastusta ulkopuolisia uhkia vastaan. Koskaanhan vika ei voi olla meissä...

Maailman pankki ennustaa alamäkeä, vastaäänenä tietenkin monet tulevat sanomaan, että NYT KANNATTAA SIJOITTAA. Kysymys on tietenkin, että mihin... AsiaTimes puhuu tulevasta pahempana kuin 1930-luvun lama, eikä syyttä. TimesOnline puolestaan toteaa kasinokapitalismin olevan hautausta vailla valmis. Mistä tietenkin pääsemme kysymykseen, että mitä tilalle? Joka tapauksessa yksilöillä on oikeastaan kaksi mahdollisuutta - juhlia kuin huomista ei olisikaan (pää pensaaseen) tai muuttaa toimintaa radiakaalisti (vaihtaa kulutushysteria harkitsevaan toimintaan).

Credit Suisse ennakoi USAn asuntolainojen mynkään menon kasvavan reiluun 8 miljoonaan seuraavan 4 vuoden aikana (toiverikasta ajattelua jos minulta kysytään). Tässä puolestaan kirjoittaja kehuu, että Kiina nousee ensimmäisenä talousmyllerryksestä. Erinomainen esimerkki miten ekonomisti ei ota huomioon muutamaa muuta pikkujuttua - energian kallistumista, Kiinan ympäristöongelmia, uhkaavaa ruokapulaa noin äkkiä mainittuna. Ajatus kai taas on, että heitetään rahaa ongelmaa kohti ja ongelma on sillä hoidettu.

Tämä oli artikkeli, jonka kaltaisia tullaan näkemään lisää ja paljon. Iranin öljyntuotanto romahtaa muutamassa vuodessa ja öljynvienti loppuu ilman massiivista panostusta infrastruktuuriin. Tämä on juuri sitä mistä IEAn 6-9% tuotantokapasiteetin lasku puhuu. Jotta öljyn tuotanto pysyisi nykyisellään, niin porauksiin ja ylläpitoon pitäisi panostaa hurjia summia - mitenkähän tuo on nykyisessä ja tulevassa taloustilanteessa?

Vastauksena tietenkin tullaan kuulemaan loputtomat jorinat miten "puhdas hiili" pelastaa, vaikka tekniikkaa hyödyntäviä laitoksia ei ole (eikä varmaan tulekaan, ei ainakaan merkittävässä määrin).Toinen juttu mihin törmää vähän väliä on, että Alaskassa on maailman suurin öljykenttä ja sitä ei vain oteta käyttöön, koska se halutaan pitää jenkkilän omiin tarpeisiin. Enemmän ja enemmän tulee olo, että ihmiset haluavat uskoa yksisarvisiin ja muihin, mihin vain ettei tarvitse muuttaa tämän päivän tottumuksia. Nykyinen elämäntapa on perusoikeus jne. - onnea vaan ja käykää kysymässä Zimbabwesta miltä tuntuu tämän päivän elämäntapa.

Samaan aikaan kannattaa pitää realismista kiinni - esim. Intian ja Pakistanin välinen ydinsota vaikuttaa enemmän ja enemmän realistiselta. Täältä katsoen tietenkin saattaa tulla olo, että ei se mitään, siellähän riekkuavat. Mutta kun nuo ydinaseet eivät pysy vaikutuksiltaan kohdemaan sisällä (radioakt. laskeuman leviäminen). Kaikkinensa tuo Intian-Pakistanin akseli on vähintään mielenkiintoinen: USA on tähän asti tukenut Pakistania, kun Intia on välillä jenkkien kaveri ja välillä Venäjän kaveri. Joka tapauksessa odotan -valitettavasti- että jossain päin pallukkaa kohta pärskähtää pikkuvaltioiden kesken, kun marionetti-masterit heiluttavat lankoja.

...niin, jos Metro-Lehti tekee jutun näistä sivuista, niin se olisi hienoa! Saataisiin varmaan joitakin kiinnostuneita lukijoita lisää - ja edelleen kaipaan vastaääniä tuonne keskustelupalstalle.

 

LISÄYS 10.12.

VIMOSEN SADAN VUODEN LAMOJEN PÖRSSILASKUISTA PAHIN ENSIMMÄINEN VUOSI...?

 

stockmarket

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - ja kaikki merkit viittaavat siihen, että olemme vasta ensi metreillä pitkässä, piiiiitkässä alamäessä.

Yhteiskunnat alkavat rakoilemaan ihan näin sivistysmaissakin - Kreikka on liukumassa anarkiaan ensimmäisenä €uro-maana. On hyvä muistaa, että "pieni" kipinä (15v nuoren ampuminen) voi johtaa isoon tulipaloon, kun sopivia sytykkeitä on saatavilla. Kreikka on jo vuosia kärsinyt korruptiosta, kasvavasta yhteiskuntaluokkien eroista, talousongelmista yleensä jne. Kun katsotaan vähän laajemmin, niin soppaan voi kohta heittää nälkää, sotatilan, massatyöttömyyden jne. Ei tarvita raamatun lukijaa, kun arvaa mitä ratsumiehiä on tulossa kylään ennen pitkää.

Tässä alkaa epäilemään, että mittareista voip loppua numerot kun lähdetään pysyvästi alamäkeen. Kiinaan sijoitukset ulkomailta romahtivat kolmanneksella kuluneena vuonna. Maan tuonti romahti odotetusta 2,2%'a ja vienti 17,9%'a. Maailmanpankin mukaan Itä-Aasian kasvu on hyytymässä. Myös Korea ja Taiwan sekä Japani ovat nopeasti kuristuvan viennin myötä romahdusilmoitusta vailla "valmiita".

Taiwanista tuli mieleen, että kun yhdestä firmasta meinattiin laittaa 30% pihalle niin kaikki työntekijät ehdottivat lyhennettyä työviikkoa, jotta töitä riittää kaikille. Nyt kaikilla on 3-päiväinen työviikko ja pari vapaapäivää, joita käytetään opiskeluihin. Linkkiä ei tähän ole laittaa, mutta mietin vain miten samanlaisten ehdotukset täällä menisivät läpi. Heikosti veikkaan - ja iso ongelma on varmasti, että useimmat ovat laskeneet tulonsa ja menonsa varsin tarkasti eli vastaava lyhennetty työaika tiputtaisi menojen takia useimmat pitkälti miinukselle. Toivoa sopii, että pankeista alkaa ilmestyä haluja asuntolainojen uudelleenjärjestelyyn ensi vuonna kun jos massatyöttömyys ampuu täälläkin liikkeelle.

Ainakin näissä länsimaisissa kukkasissa harvaa sisäpiirin kaveria lukuunottamatta on mitä ilmeisintä, että kasvun uskontoa yritetään pönkittää loppuun asti. Vai miten olisi tämä - USAssa autoala saa apupakettinsa. Ja pönkittäminen tullaan joka paikassa tekemään lainaamalla lisää - kukaan ei ole halukas puhumaan takaisinmaksusta. Kasvun uskonto on sellainen - tilanne kääntyy viimeistään reilun vuoden päästä, ei ole muuta mahdollisuutta, eihän?!?!? Näin ollen upotetaan verotuloja ja lainataan lisää kuolevan talouden elvyttämiseen. Pahoin pelkään, että kyyti tulee olemaan kylmää - nykytalouden ruokkiminen on kuin yrittäisi täyttää mustan aukon sen imuvoiman pysäyttämiseksi.

AIG ruikuttaa TAAS ongelmista (10 Mrd US$ tällä kertaa) ja saa tukea 100-varmasti kohta. Jenkkilän senaatti muka-kuulustelee tukirahojen käytöstä, Freddien ja Fannien tukemisesta ja muusta. Samaan aikaan liittovaltio ottaa 40 Mrd US$'lla asuntovelkoja pankeilta vastuulleen JOKA KUUKAUSI. Lisäksi siellä yritetään pönkittää asuntomarkkinoita vähintään kyseenalaisesti, asunnoista ei tarvitse tehdä arvioita jatkossa. Siinä on pitkä kakku kansalaisilla maksettavaksi lätäkön takana - kolmanteen polveen tai jotain. Kansalaisia tuskin auttaa osavaltojen kaatuminenkaan (ensi vuonna?) - tai työttömyyslukujen jatkuva kasvaminen.

Yleisestä menosta kertoo myös timanttien tuotannon kurahtaminen, miksi tehdä mitään kun kohta kaikki tavara on halvempaa? Onko suomalaisilla selkärankaa kohdata tuleva kuten veli venäläisillä oli - kaksi talouden kurahdusta on opettanut paljon rajan takana. Vaan luulen, että kohta saamme lukea "ei MEILLE voi sellaista tapahtua", "Suomi on vahva" yada yada...

Tänään satuin pitkästä aikaa katsomaan telkkua vähän intensiivisemmin - ja kovasti puhuttiin, että ei suomalaisten kannata vielä eläkerahoistaan murehtia. Niin, kyllä se tilanne tasoittuu jne. (sen on pakko, mustakaa se). Minä haluaisin noilta johto-olennoilta kaikissa instansseissa (Kataisesta alkaen, pankkijohtajat jne. mukaan lukien) sitoumuksen omien palkkojensa kiinnittämisestä tuottoihin. Veikkaan, että vuoden päästä olisi monella pitkää naamaa tarjota TVssä.

Samoin tuo alennusmyyntien alkaminen jo ennen joulua kertoo todella isoista ongelmista. "Tervetuloa" deflaatio, se on lähtenyt vyörymään jo vastustamattomalla voimalla ja tulee lyömään monia, monia ihmisiä pahasti palleaan. Tällä hetkellä ei kenenkään pitäisi miettiä uutta videotykkiä, käsilaukkua, discohilettä jne. vaan ruokaa, työkaluja ja perustarpeita. Mistä tulikin mieleen - USAn maahantuonti romahti heinäkuusta lokakuuhun 70%!!! Mistähän saisin kaivettua vastaavia lukuja Suomesta? Heittäkää vinkkiä, kiitos.

UKssa Gordon Brown totesi, että hänen puolueensa on pelastanut maailman. Voiko enää olla enempää irti todellisuudesta? Onko pelastus sitä, että korot menevät nollaan? Tai Woolworth, UKn tunnusmerkkejä, menee nurin ja 30ooo ihmistä joutuu työttömäksi? Roubini puhuu äkkinäisellä pahoja, DOW 4000 jne. Mutta puheet talouden kääntymisestä jenkkilässä 2010 ovat kyllä ruusunpunaisten lasien takaa katsottua. 1929-33 DOW otti -90% takkiin, se jo tekisi tämän päivän DOWn jonnekin 1000-2000 välille. Odotetaanpas pari vuotta...

Jenkkilässä (ja kaikkialla muuallakin) kyllä Keynes'in jälkeiset talous"nerot" ovat halukkaita ja valmiina pumppaamaan rahaa systeemiin - mutta se ei auta jos ihmiset eivät kuluta. Siinä on tämän yhteiskuntajärjestelmän akilleen kantapää, kuluta-tai-kuole lyhyesti sanoen. Kumpaan ollaan menossa? Hmm, anteeksi kun kysyiin - Gingrich, entinen USAn kongressin alahuoneen puheenjohtaja, ehdottaa Israelin tekemään hyökkäysaikataulun Iraniin. Ensi syksy olisi kuulemma sopiva.

Tässä on "kiva" yhteenveto derivatiiveista - otsikolla "ne tuhoavat maailman", en voisi olla enempää samaa mieltä. Suosittelen. Ja tässä on yhteenveto öljyn ja muiden nestemäisten polttoaineiden kulutuksesta tänä vuonna - ei voi sanoa, että olisi pahemmin ollut kulutukseen vaikutusta. Vielä. Ja lopuksi - viimeinen kupla on jo kasvamassa. 10 kohtaa, jotka ovat harvinaisen totta.

 

PS. jos ette tohdi laittaa sivuista vaivanpalkkaa, niin klikkailkaa noita mainoksia.

 


10.12.2008 10:53 |