43 OSAVALTIOTA TALOUDELLISISSA ONGELMISSA

Tämän pitäisi pysäyttää ihmiset. Mutta mitenkähän tämänkin käsittely valtamediassa menee... USAn kauppatasapaino vääntyy aina vain enemmän ostajan rooliin - ja työttömyysluvut kasvavat yhä nopeammin. Molemmat siis toisin kuin ekonomistit odottivat. Voidaan pikkuhiljaa kai kysäistä, että onko se ekonomistien kristallipallo harvinaisen kuurassa vai unohtuiko patterit vaihtaa. Toisaalta yhä useampi artikkeli tuolla lätäkön takana puhuu jo että 2010 on se kun tilanne ehkä alkaa kääntymään. Hmm, milloinkahan tällä puolen Atlanttia tuo asioitten ennustaminen alkaa muuttua?

 

Öljy- ja autoala ovat liukumassa Twilight Zone'lle... Kanada: osta auto ja toinen kaupan päälle. Selitys tietenkin, että pitää saada tilaa ensi vuoden malleille. Minä kyllä hiukan olen skeptinen tuolle väitteelle - toisaalta haaveet ovat ihania eli ehkä kaupan pitäjä tosiaan uskoo strategian toimivan. Fordin myyjän puheista radiossa voi kaverin kuvitella sanovan ei-USAlaisten autojen ostajia epäisänmaallisiksi.

Seuraava juttu on tietenkin, että öljy-yhtiöt pitävät öljyn tankkereissa toivoen hintojen nousevan lähitulevaisuudessa. Yksi vastaväittämä olisi, että miksi ei ostaa futuureja? Vasta-vasta väittämä tietenkin on - toimivatko markkinat vuoden kuluttua kuten tänään? Tämä voi oikeasti olla se hyvä kysymys - varsinkin, kun Venäjä ja OPEC ovat aloittamassa yhteisellä rintamalla öljyn tuotannon säännöstelyn. Näin siis virallisesti, valitettavasti asioita enemmän lukeneena voin todeta, että myös Venäjä on myöntänyt olevansa jo ohi Peak Oil'in. Itse näenkin tämän vain verhon vetämisenä tuotannon supistumiselle. Mistä voidaankin todeta, että uutisointi on tänä päivänä vähintäänkin kriittistä hommaa purkaa - siksi toivoisinkin palautetta tuonne keskustelupalstalle.

Seuraavan kaltaiset uutiset meinaavat pikkasen käydä hermoille. Maailmanpankki on huolehtimassa omalta osaltaan väestönkasvun hillinnässä - pulju yksityistytti mm. El Salvadorin viljanvarastoinnin. Nyt maa on - yllätys, yllätys - vailla viljavarastoja. Joskus pistää miettimään etteivätkö tällaiset jutut oli ennaltasuunniteltuja.

Legotkaan eivät ole sitä mitä ne joskus muksuna olivat - mujahediin-legomies! Business ei tunnusta rajoja, sano, eläköön... hehehe! ahum, ei - en ole tulossa hulluksi - kai...

UKn seuraaminen on joskus aika huvittavaa: Mies saa sakot TV'lle huutamisesta. Toisaalla taas pieni toivon poikanen Iso Veli-yhteiskunnan rauhoittumisesta etenee: poliisin on poistettava 857ooo DNA-tunnistetta, syyttömien tietenkin.

Kisa pohjalle kiihtyy - Etelä-Korea leikkasi korkoaan kevyesti prosentilla. Nyt siis 3%. Kuka on seuraava? Ensi viikolla USAn FED'llä on kokous, joten vaihtuuko 1% ohjauskorko nyt? Veikkaukset ovat alaspäin - mutta kohta se on pohja vastassa - ja Japanin malli tosiasia, vaikka puheet tietenkin ovat muuta. Puheet pitävät muuten paikkansa, Japanissa ihmisillä on ollut sukanvarressa aina jotain, jenkkilässä ei tänä päivänä mitään muuta kuin "maksan kun jaksan" -lappuja.

Rahapuolella JP Morgan Chase tarjoutuu maksamaan 400ooo US$ tehtaanvaltaajille. Kuulostaa aika pieneltä rahalta, varsinkin kun lakisääteisesti heille kuuluisi 2kk palkka. Sulkemisilmoitus tuli 3vrk ennen lappua luukulla, ei ihme, että ihmiset vähän hermostuivat. Nyt näyttäisi, että kaverit saavat rahansa - mukava nähdä, että kerrankin rivimies saa omansa. Valitettavasti se nykyään vaatii muutakin kuin kauniita puheita, tosin jenkkilässä eivät liitot olekaan päässeet sille sijalle kuin täällä syrjämailla (USAsta katsoen). Kanadassa maan historian suurin firman pelastusmyynti meni poskelleen, 54ooo työpaikkaa siis vaarassa. Vaan jotain positiivista, pankeille ei menoja.

Tästä on ollut aikaisemminkin puhetta, mutta oletko valmis luottokorttien haihtumiseen? USAssa joku aika sitten oli puhetta 2 bilj. US$'n verran luottokorttiluottojen haihduttamisesta hyvin pian. Ongelmia tietenkin on tiedossa, luulen että Suomessakin moni on tottunut elämään kuukauden etuajassa. Osta nyt, maksa myöhemmin - helppoa kuin mikä. ...mikähän on seuraava auttava puhelin Suomessa, jenkkilässä se on 211 - opastusta köyhille.

 

Kaikkinensa tätä sirkusta seuratessa kannattaa huomata, että on kolme E'tä mitä seurata. ENERGIA, EKONOMIA JA EKOLOGIA.

  • Energiatilanne on kallistumassa koko ajan huonompaan, kun ei ole luottoa aloittaa projekteja. Se tarkoittaa saatavilla olevan energian alamäen kiihtyvän paljon nopeammin kuin sen tarvitsisi.
  • Ekonomia, noh siitä voi sanoa lyhyesti, että voe kaakka (100x määrä derivatiiveja räpsähtämällä silmille vs. apupaketit ja muut).
  • Ekologia - sen huomioiminen täällä Suomessa on helppo heittää huomisen huoleksi. Täällä on niin vähän ihmisiä, että suurimmalla osalla ei ole mitään käsitystä missä muualla mennään.

Tämä on suurin syy kun palasin itse Suomeen. Olen erittäin vakuuttunut, että meillä olisi mahdollisuus tehdä paljon, mutta viime aikoina on tuo luottamus/toivo rakoillut, kun katselen kauriinsilmin johtoporsaisiin... Hmm, pitäisiköhän alkaa pommittamaan eduskuntaa ja kansanedustajia sähkiksellä, että lukaiskaa hiukka näitä minun sivujani. Taidan tarvita apuja, viitseliäät jos laitatte sivuista vinkkiä kaupunkienne johtoelimille, firmoille ja aina kansanedustajille asti, niin arvostaisin kovasti. Luulen, että minun sähkistäni aletaan kohta blokkaamaan monessa instanssissa roskapostina.

 

LISÄYS 11.12.

KIINA ON KUIN USA 1930-LUVULLA, MAAILMAN TUOTANTOLAITOS - MITÄ TAPAHTUI?

Kun katsotaan Kiinan kurahtamista, niin väistämättä tulee mieleen mitä USA oli maailmalle Suuren Laman alla. Silloinen rakentaja, tuottaja, valmistaja - kääntyi ylösalaisin deflaation myötä. Eilisissä Kiinan talousluvuissa oli samaa makua, virallisestikin vielä odotetaan 7,5% kasvua ensi vuodelle - mitä sitten jos kun tulee nollavuosi? Vimosen 10v aikana rannikon kaupunkeihin on virrannut 100-200 milj. ihmistä - ja maaseudulta olisi toinen mokoma tulossa. Kaikki kasvun odotuksen perässä. Lisää täällä ja täällä.

Kiinan "rauhoittuva" kasvu tietenkin tarkoittaa melkoista kuoliniskua USAn taloudelle - kuka ostaa biljoonan, pari - tai sanotaan suoraan - useammankin USAn valtion velkakirjat ensi vuonna? Kiina on tähän asti ollut USAn pystyssäpysymisen rahoittaja. Tietysti hintana on ollut oman maan täydellisyyteen menevä raiskaus, saasteet, viljelyalan kutistuminen jne. mutta toisaalta on tietysti ollut esittää vahvaa itselle ja muille. Al Pacinon sanoin "Paholaisen Asianajajassa" - turhamaisuus, aina suosikkisyntini.

Wallstreetin pankkien toimintaa on setvitty aikasen lailla - tässä vielä vähän lisää. Ns. 3-tason kirjanpito on niille kikka-kuutosten kermaa, sinne voi laittaa sijoituskohteen oletuksella, että sen arvo on mitä pankki itse ajattelee. Näin, kirjanpito taas näyttää hyvältä, kun laitetaan "heikot" tuotteet odottamaan nousua, jolloin ne voidaan tuoda taas päivänvaloon. Tosin monet syrjäraiteella olevat kommentaattorit (minäkin taidan olla näitä) arvailevat raatojen piilottamisen komeroihin olevan melkoista huijausta. Tässä ja tässä on pari juttua, kun toteavat että em. mark-to-fantasy -sijoitukset ovat kasvaneet 610 Mrd US$'in lyhyessä ajassa.

Ja vielä näitä tarjoillaan meille - deflaatio on riski?!?!? Kalifornian alijäämä 42 Mrd US$ kertoo jotain muuta. USAn asuntomarkkinat ovat tulossa ensi vuonna tiensä päähän, sillä mitä tähän mennessä on nähty on vasta esimakua. Eikä työllisyysrintamallakaan ole positiivisia odotuksia. Ravintoloiden työllistämismahdollisuudet kutistuvat ja nopeasti, seuraukset tulevat olemaan vähintään mielenkiintoiset maassa, jossa pika- ja valmisruoka on monelle elinehto. Tämä ei myöskään auta opiskelijoiden elämää, joiden ilta- yms. työt siis haihtuvat näin. Pisteenä iin päälle USAn kotitaloudet vähentävät velkaansa ensimmäisen kerran yli 50 vuoteen. Ja deflaatio on RISKI?!?!?

Mmm, ja vieläkö joku Suomessa odottaa saavansa valtion Islantiin lainattuja varoja takaisin? Ensi vuonna maalla (300ooo asukasta) budjetin alijäämän arvio on 1,4 Mrd US$. UK on kovasti seuraamassa Islantia, punta pyörii kuin roska vessanpytyssä - ennen imeytymistä näkymättömiin. Tosin siitä on helppo syyttä taas ulkopuolisia - kuten Saksan finanssiministerin puheita. IMF ennustaa Espanjalle pitkää tuskaa. EUssa pankkien välinen lainaus EI TOIMI. Saksan valtion obligaatioille juuri ja juuri löytyi ostajat, mitä luulette budjeteille kaikkialla tapahtuvan kun lainaa ei saa ensi vuonna? Mitä sitten kun täälläkin alkaa rahan kerääminen patjoihin?

Raaka-ainemarkkinat ovat myös menossa ylösalaisin, öljyn tuottajien pitäisi leikata tuotantoa hintojen pönkittämiseksi. Mitenkähän tuo onnistuu, veikkaan paljon puheita ja käytännössä juuri päinvastaista. Monien muidenkin hyödykkeiden hinnat ovat romahtaneet keväästä. Vaan kohta nekin ovat kalliita, kun raha häviää nopeammin kuin ehtii kissaa sanoa. Lopputuloksena "halvat hinnat" tulevat olemaan liian kalliita monille jo muutaman vuoden sisällä. Tämä olkoon esimerkkinä puheilleni, riskirahastot menettivät 64 Mrd US$ - pelkästään marraskuussa.

Vieläkö odotetaan eläkerahoja Suomeen maailmalta? Jos minulta kysytään, niin nyt pitäisi vain olla nöyrä ja ottaa tappiot sekä vetäytyä maailman sijoituksista. Varmaan moni sanoo, että tuotot Suomessa ovat pieniä. Minä sanon, että ei väliä, koska ne ovat täällä turvassa edes jossain määrin. Mutta minähän huutelenkin täällä omassa jollassani mitä ilmeisimmin ihan tuuliajoilla...

 

Luontopuolellakin asiat ovat menossa jyrkempään suuntaan: jääkarhut käyvät toistensa kimppuun nälkäkuoleman uhatessa ja pennut jäävät hoitoa vaille. Seuraava ihmisten ruokalistalle tuleva eläin on kameli, niitä on ilmeisesti eniten maaeläimistä poislukien tavallinen karja. Taitaa olla niin, että nyt olemme muljahtamassa melkoisen pykälän yli lähes vapaaseen pudotukseen koko maapallon suhteen. Syödään kaikki, poltetaan kaikki. Hiili, puut ja turve, koska niiden talteen ottaminen on helpompaa kuin syvällä oleva öljy. Lopuksi kai syödään sitten pitkää porsasta...

 


11.12.2008 16:21 |