RISKIRAHASTON JOHTAJA - MAAILMAN SUURIN PONZI (PYRAMIDI) -HUIJAUS

50 Mrd US$'n rahastus - ja muut rahastothan ovat puhtaita pulmusia (?) eli ei tarvitse harkita omia sijoituksiaan noissa, eh? (vinkki, vinkki suomalaiset rahastosijoittajat)... Jim Rogers, yksi kansainvälisesti arvostettu sijoittaja, toteaa että USAn isoimmat pankit ovat vararikossa. Olisiko se syy viime aikojen Citigroup'in irtisanomisaaltoon (85ooo)? tai että Bank of America seuraa ja laittaa 35ooo ihmistä pihalle... ja ihan varmuuden vuoksi, että ei tarvitse epäillä jenkkipankkien olemassaolon varmuutta, FED kieltäytyy kertomasta ketkä ovat saaneet yli 2 bilj. US$'n hätälainoja vastikään. Pisteenä iin päälle - liittovaltion budjetin alijäämä ensimmäisen kerran yli bilj. US$'a. Ensi vuonna taitaa olla taivas rajana - olen eri yhteyksissä jo nähnyt 2-3 bilj. US$'n arvioita.

 

Luottamus UKn talouteen on vähintäänkin kyseenalainen, vertailun vuoksi MacDonalds'n lainojen vakuutus on halvempaa. Samasssa jamassa on myös Kalifornia, jonka lainojen vakuutus on kalliimpaa kuin Meksikon. Itse asiassa USAn koko koilliskulma on vaarassa kaatua talousongelmien keskellä, kun budjettien alijäämät kasvavat eksponentiaalisesti. Jenkkilän vanha keskiluokka on haihtumassa olemattomiin. Seuraukset tulevat sitten näkymään ruohonjuuritasolla jokaiselle ja monessakin mielessä voidaan sanoa, että maailma alkaa taas kasvamaan kun pitää keskittyä paikallisiin asioihin.

Ruokatilanne myös sivistysmaissa on muuttumassa jokseenkin epävarmaksi: siementen saatavuus alkaa olla rajoittunutta. Toisenlaista esimakua tulevasta - Kreikan mellakointi valuu pikkuhiljaa naapurimaihin. Toistaiseksi ihmismäärät ovat pieniä, mutta kuinka kauan? Samoin öljyn hinnanlaskun merkitys voi jäädä odotettua lyhytaikaisemmaksi. Tosin kun arvioidaan hintojaan 2030 asti, niin minä väittäisin että niin voidaan tehdä vain unelmoimalla nykyisen finanssimaailman säilymisen kautta. Ja mielipiteeni jokainen on varmaan jo arvannut tuon asian suhteen...

USAn asuntomarkkinoiden myllerrys on saamassa kummallisia piirteitä, osa lainaajista jättää maksuja väliin tarkoituksena saada helpotuksia maksuihin. Ehkä se heijastelee koko jenkkiyhteiskunnan alamäen alkamista. Historiaa katsomalla valitettavasti kuolevat imperiumit usein yrittävät viimeistä riehuntaa eli valloitussotia. Saa nähdä kuinka käy - palaa roihulla loppuun vai vaipua hiljakseen unohdukseen. Sitten jenkki-imperiumin kurahtamiselle naureskelijoille muistutukseksi, että Rooman imperiumin hajoaminen johti 1000 vuoden pimeään keskiaikaan. Totta kai maailma on erilainen kuin silloin, mutta kysymys kuuluukin - onko ihminen?

Rahamaailman kompurointi on johtanut myös "lieveilmiöihin" - kullan saatavuus on paikoin olematonta ja jenkkilän lyhyen ajan obligaatiot (treasuryt) eivät anna enää tuottoa. Venäjän ruplan romahdusta ennakoiden rikkaammat kansalaiset rohmuavat kultaa ja dollareita. Tuota seuratessa voi vain miettiä Suomen ulkomaan kaupan kohtaloa lähivuosina. Tässä on yksi tarina sijoittamisen noususta - ja laskusta. Ja tässä toinen - Zimbabwe tänä vuonna vs. Weimarin tasavalta 1923-24. Molemmat ovat äärimmäisiä esimerkkejä mahdollisista tulevaisuuden tapahtumista, mutta yhä vähemmän "ei-sellainen-täällä-voi-tapahtua" -väitteiden vakuuttavuus arveluttaa.

Täällä Suomessa (eilen?) taisi vasta olla juttua Kuopion ryhtymisestä nuorten olympialaisten (en tiennyt sellaisten olemassaolostakaan) pitäjäksi 2012. Voin melkein laittaa pääni pantiksi, että sinä vuonna ei kauheasti kannata laskea pääsylipputulojen varaan. Tai ei-Pohjoismaisten matkailijoiden varaan. Veikkaisinkin, että nyt kannattaisi vähin äänin vetäytyä hakuprosessista. Muutoinkin luulen, että rahan pyörittäminen kisojen ympärillä vähenee rajusti. Yksi esimerkki on autourheilun nopeasta romahduksesta muutaman viime viikon aikana. Ensi vuonna voip olla, että mm. F1-kausi jää useammalta tallilta kesken ja 2010 voi olla "välivuosi" taloudellisten realiteettien takia. Välivuosi, joka jatkuu sitten jonnekin tulevaisuuteen...

 


12.12.2008 17:18 |