AUTOALAN TULEVAISUUDESTA KERTOVAT RHODIUMIN, PLATINAN JA PALLADIUMIN LASKU

Räikeimpänä tietenkin rhodium, joka oli kesä-heinäkuussa yli 10ooo US$/oz ja pari viikkoa sitten jo alle 800 US$/oz. Platinan huippu kävi 2200 US$/oz tuntumassa, eilen sen hinta kävi alle kullan hinnan eli 810 US$/oz. Palladium puolestaan oli parhaimmillaan 600 US$/oz viime maaliskuussa, nyt 170 US$/oz. Kaikki ovat paljon harvinaisempia kuin kulta, mutta noiden toisten metallien pääkäyttökohde on autojen katalysaattorit. Jos kuka uskoo niiden hinnankehityksen kääntymiseen, niin kannattaa miettiä niiden käyttökohde eli autoala. Palladium itseäni jonkun verran kiinnostaa, koska se pystyy sitomaan vetyä 900x määrän. Ei sillä, että uskon vetyautoon, mutta uskon että sitä YRITETÄÄN HENKILÖAUTOLIIKENTEEN YLLÄPITÄMISESSÄ jossain välissä. Malliesimerkki huonoista ratkaisuyrityksistä isojen ongelmien kanssa.

 

Bush yrittää kyllä kaikkensa eli pitää autoalaa kellumassa kunnes Obama ottaa ohjat: 20 Mrd US$'a hätäapua jenkkilän autoalalle siis. Näitä on tulossa lisää, Ecuador jättää valtion velat muiden ongelmiksi. USAn FEDn päätös alkaa tekemään omia bondeja ohittaa kätevästi kongressin, ei tarvita enää pyytää toimille lupia - mitä, oliko USA joku demokratia?

Tässä on monelle mietittävää tulevaisuuden kannalta - USAn amish'it ostavat ainoastaan farmin lainalla, mitä siis sinä voit ostaa, jos lainaa tai luottoa ei ole saatavilla? Auto käteisellä? Harva taitaa tänä päivänä sellaisia "tempauksia" Suomessa tehdä. Onneksi Suomessa ei asuntolainoissa ole ollut näitä optioita (eihän?) eli kun kuukausimaksuista on "joustanut", voi pankki laittaa jossain välissä kiinteän maksun kovemmalla korolla. Jenkkilässä onkin iso osa asuntolainoja tulossa tiensä päähän pian.

Tässä on hyviä esimerkkejä jenkkilän asuntoalan kuplan puhkeamisesta, järkyttäviä lukuja. Tämmöinenkin löytyi, USAn "langenneet pankit" -lista. Ja tuon listan venyminen saa vähän arveluttavia seurauksia, Oregonissa pommi-isku pankkia vastaan. Mitä ilmeisimmin pankkien kuplimisen seurauksena on odotettavissa oikeusjuttujakin, mutta miten erotella syylliset toisistaan? Yhä useammat ajattelevatkin, että koko kööri joutaisi häkkiin.

Wow, eilen julkaistu 50 Mrd US$ Ponzi-huijaus on puraisemassa muita sijoittajia - ja kovasti (ainakin 15 Mrd US$ mennyt bittitaivaaseen). Tässä tarinassa näkyy miten uutisointi keskittyy yläluokkiin, kaverit vinkuvat miljoonien tappioistaan ja missään ei puhuta tavan kansalaisten tulevaisuudesta. Kaikkinensa voi sanoa, että Wallstreet tulee rimpuilemaan olemassaolonsa puolesta ja pitkään. Asiaa tuskin auttaa rahastojen tämän vuoden tappiot 18-25%. Rikkana rokassa on pörssistä poislistausten lisääntyminen, hmm...

Tietokonealakaan ei välty ongelmilta, Fairchild Semi leikkaa 12% työntekijöistään. Ja sitten Euroopan sydämestä - Sveitsi saattaa joutua painamaan paperia estääkseen deflaation. Olisiko osasyynä tämä, UBS jäädytti 6 Mrd US$'n kiinteistörahaston. Saksan pankkien apupaketti (400 Mrd €) ei toimi. Saksassakaan ei teollisuudella mene hyvin, tilaukset laskivat 6,1% pelkästään lokakuussa. Italiasta saattaa tulla EUn myrkky, maalla on melkoiset velat niskassa. Tämän viikon finanssikommentointi rajojen yli tulee jatkossakin kiihtymään, UKn ja Saksan talousministerien sanasodan seuraukset ovatkin sitten isompi arvailtava. UKssa HBOS julkaisi 8 Mrd £'n alaskirjaukset.

Esimerkki fossiilisten polttoaineiden riippuvuudesta, Hawaii isoissa ongelmissa. Ruoan tuotanto kompuroi, paikka on rajusti ylikansoitettu ja on erittäin riippuvainen turisteista (eivät tule jatkossa) sekä ruoka- ja öljykuljetuksista (molemmat nikottelevat jo). Tulevaisuus?

Yksi ala ehkä saa lisätöitä kuitenkin kun katsomme tulevaa - kyynelkaasun kysyntä kasvaa. Tämäkin on arveluttava suuntaus, jenkkilässä karjan rankka antibioottidoubbaus on jatkossakin ok. Sehän ei haittaa, että antibioottiresistenttien sairaalabakteerien lisääntyminen on varmasti yksi seuraus tästä. Soppaan kun heitetään jenkkilän sairaalakäytäntö (business siinä kuin kaikki muukin), niin vuoden pari sisällä voimme odottaa perinteisten kehitysmaatautien nousua. Mukaan lukien kolera ja muut yksinkertaisesti siksi, että sairaalat menevät kiinni ja lääkkeiden saatavuus tulevat varmasti vaikeutumaan.

Aasiassa Etelä-Korea, Kiina ja Japani yrittävät pönkittää toisiaan. Kiinan talous hidastuu - myös virallisesti. Samalla dollarin ja yenin vaihtosuhde on alhaisimmillaan 13 vuoteen. Kiinan tuotannossa on oikeastaan kaikilla aloilla ylikapasiteettia ja kaupan hyytyminen tulee puremaan tulevaisuuden visioita ja pahasti. Eikä Intiassakaan asiat mene niin hyvin kuin täällä toivotaan - tuotanto alhaisimmillaan 1993 jälkeen.

 

Kiinan_kauppa

Onko tässä esimakua meikäläisellekin - Sheila Blair'ia ei uskottu moneen kuukauteen näkemystensä kanssa. Vaan minun olisi kyllä pitänyt alkaa julkaisemaan näitä juttujani jo keväällä. Sah, kuka vanhoja muistaa sitä tikulla jne... tosin tuon sanonnan varjolla tullaan tietenkin pitämään päättävissä asemissa samat sankarit kuin tähänkin asti. Jossain välissä suuressa maailmassa tilanne tulee muistuttamaan Titanic'in tunnelmia - naiset ja lapset ensin - siis "hyvien" ihmisten naiset ja lapset. Mitä Suomessa tapahtuu tulee olemaan vähintäänkin mielenkiintoista. Vertailun vuoksi jenkkilän firmojen EI TARVITSE jatkossa laittaa rahaa työntekijöiden eläkkeisiin "toistaiseksi" tai jotain. Veikkauksia, että milloin nuo velvoitteet palaavat voimaan?

Deflaatio on väistämätön. Tuohon kun vielä lisätään, että fysiikassa ja luonnossa hitaat romahdukset ovat poikkeuksia, niin mitenkähän tämän kanssa. Vinkki, valtaosa maailman pankeista on jo vararikossa - nyt niitä vain yritetään epätoivoisesti pitää pystyssä verorahoilla. Kun paniikki iskee...?

 


13.12.2008 10:28 |