MUUTAMAN VIIME PÄIVÄN YHTEENVETO

Äkkiseltään kuvittelisi ettei kolmessa päivässä kummoisia ehtisi tapahtua, mutta sohvaperunana olo välillä auttaa saamaan perspektiiviä asioihin. Suomen televisio on sekoitus hyvää ja sitten sitä toista, Matrix-elokuvan mukaista sinistä pilleriä, on tarjolla paljon. Joka tapauksessa tuli katseltua dokumenttia Stonehenge'stä ja muusta - samalla tietenkin miettien missä nyt ollaan ja mitä on tulossa. Huvittavaa miten yleinen ajattelu, että "nyt on toisin" ja "ei saa kertoa negatiivisia uutisia" ovat niin helposti omaksuttavissa. Historiasta joku sanoi, että jos siitä ei ota opikseen, niin sitä toistetaan. Kaiketi onkin, että kun suurella osalla ihmisistä häviää muistista huonot ajat ja niiden vaikutukset, niin nousee optimismi taas pintaan ja samat pyramidi-kuviot keulille. Tuo aikajakso taitaa olla maksimissaan pari sukupolvea eli isoisän tarinat lapsenlapselle aletaan ohittamaan "vanhan höyryilynä".

 

Itse katsoisin, että muutama varsin merkittävä asia on käynyt selväksi viime päivinä. Isoin ehkä tuo Wallstreetin Madoff'in Ponzi-huijaus, johon "lankesivat" monet (tässä ja tässä lisää). Sen uutisoinnissa on räikeästi vakuutettu, että tämä on yksittäistapaus. Toisin sanoen, älkää murehtiko ja pitäkää sijoitukset muualla meidän (Wallstreet) osakkeissa jne. Tuon väittämän myymistä auttaa yksinkertainen tosiasia - monikaan ei halua uskoa toisin, sillä se veisi pohjan säästöiltä ja tulevaisuuden suunnitelmilta. Toisin sanoen itsehuijaus on vahva, vahva vaikutin ihmiselon toilailujen ymmärtämiseen. Onneksi joitakin järkeviä uutisointeja vielä on - tapaus Madoff oli esimakua tulevasta.

Saa nähdä koskettaako tämä allekirjoittanuttakin jossain välissä - talousuutisoijaa syytetään liian vuolaasta asioiden kertomisesta. Samoin tämä voi tulla ajankohtaiseksi minunkin sivujen kohdalla pian - Google muuttaa hakukoneitaan, niin että ihmisten antaessa negatiivista palautetta löydökset poistetaan hakukoneista. Iso-Veli?

Euroopan tasapaino on järkkymässä kovin, kovin monelta suunnalta. Talousnumeroista ei plusmerkkiä löydy etsimälläkään ja potentiaaliset tappiot kasvavat nopeammin ja nopeammin (Espanjalla 3 Mrd € tappiot Madoff'in takia). PIGS-maat tulevatkin painamaan rajusti EUn vaa'assa ensi vuonna, Itä-Euroopasta puhumattakaan. Niin, ja UKn punta on mitä ilmeisimmin liukumassa wc-paperiksi ensimmäisenä "isoista" valuutoista (asuntojen hinnanlaskut ja ihmisten velkaisuus painavat pahasti). Irlantia ollaan marssittamassa EUn Lissabonin sopimukseen nyt kun lama uhkaa - samaa keskushallinnon vahvistumista odotan pelastusnuorana täälläkin esitettävän. Ikävä sanoa, mutta alkaa näyttää Neuvostojärjestelmältä tuo EU joka päivä enemmän ja enemmän.

Kreikassa keskiluokka "sijoittaa kiviin" -uutinen kertoo enemmästä kuin nuorien purnaamisesta. Työttömien ja tyytymättömien mielenilmaisut johtavat väistämättä poliisin (ja armeijan) yrityksiin "rauhoittaa" tyytymättömiä elementtejä, seurauksena nopeasti kasvava Iso-Veli valvoo asenne ylhäältä käsin. Sen oheistuotteena saa moni hämmästyä poliisin otteita tulevaisuudessa - toivottavasti ei Suomessa. Lisärikkana rokkaan on odotettavissa verojen kiristäminen, kun alijäämät karkaavat holtittomiksi myös täällä.

Seuraavana on kuva, joka antaa vähän pohjaa väitteilleni, että EU ja €uro tulee haukkaamaan ja pahasti. Räikein on tietenkin UKn BKTn ja velan suhde - ja punnan alamäki kuvastaa tilannetta todella hyvin. Mutta kun huomioidaan USAn BKTn suhteellinen pienuus vs. Ranska, Saksa, Italia ja Espanja, niin voimme vain odottaa finanssimyrskyn käynnistymistä täällä wanhalla mantereella. Tietenkin USAn luvut ovat nopeasti muuttumassa jo julistettujen apupakettien myötä, mutta käsi ylös joka uskoo, että EUssa ei julkisteta enää yhtään apupaketteja? Joka tapauksessa pölyn laskeuduttua (2010- ...2020?) olen satavarma, että nykyiset valuutat on arvotettu uudestaan moneen kertaan toisiinsa nähden. Kannattaa lukea tuo kuvaan linkitetty artikkeli, siellä on paljon hyvää dataa pureskeltavaksi.

 

G7BKT2008

Suuren maailman poliitikkojen toimista Titanic'in suunnan muuttamisesta merkittävästi ei ole pahemmin takeita. Seuraavat ovat tietenkin jenkkiuutisia, mutta en kehuisi muiden maiden johtoporsaiden edesottamuksia paljon tämän paremmiksi. Bush on eläköitymisen alla tekaisemassa lakeja, jotka helpottavat isojen firmojen ympäristöongelmien käsittelyä (ei tarvetta siivota sotkuja yms.) ja heikentävät kuluttajien suojaa. Tiedä vaikka Decider myisi Valkoisen talon sisukset läksiäisenä. Bush yrittää edelleen pönkittää autoalaa, mitä ilmeisimmin hän ei halua sen kaatumista hänen hallituskaudelle. Kongressin edustajat keräävät tuottoja talouspaketin jakamisen kautta. Samoin isojen firmojen rahan käyttö jatkuu vähintäänkin "kummallisena".

Tämän päivän suurin odotus on tietenkin USAn FEDn ohjauskoron lasku. Paljonko on iso kysymys - ja seuraukset voivat olla rajuja, esim. Japanin sijoitusten haihtuminen US$'n selkärankana voi vetäistä US$'n nopeaan alamäkeen. Japanin sijoitusten virtaamista ulos haittaa maan teollisen tuotannnon romahtaminen alhaisimmilleen aikoihin.

Ensi vuoden kehityksessä on kaksi "kohokohtaa" seurattavaksi - Kiinan romahdus ja öljyn hinnanlaksu/tuotannon rimpuilu. Ensimmäinen on selvä, kun lukee vähän laajemmin eli ei usko puheita "Kiinan voi tuottaa sisäiseen kulutukseen" selviytyäkseen vaan katsoo numeroita. Odotettavissa on sisäisiä ongelmia, jotka voivat johtaa rytinään sisällä tai naapurien kanssa. Öljy tulee olemaan vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen seurattava. Nyt jo on arvioita 3-5 milj. tynnyrin päivätuotannon leikkauksista ja seuraukset voivat olla erittäin rajuja. Puheet ja todellisuus tulevat olemaan tälläkin sektorilla pahasti ristiriidassa.

 

KiinanTuotanto_Reuters

Suomen tulevaisuuden kannalta heitän tässä muutaman numeron pureskeltavaksi. Suomen BKT'sta karkeasti puolet on viennistä riippuvaista ja minä väitän, että siitä 50% haihtuu vuoden, pari sisällä (ellei nopeammin). Lisäksi toinen puolisko on voimakkaasti yksilön kuluttamisesta riippuvainen - minä väitän, että siitä haihtuu 20% "hyvin pian". Kun siis BKTn ulkomaan kaupan merkitys laskee 50% -> 25% ja sisämarkkinoiden 50% -> 40%, niin koko BKT tippuu 100% -> 65%. Ollaanko tällaisten lukujen ymmärtämiseen valmiita päättävillä tasoilla? Tuota miettiessänne huomattakoon, että luvut voivat olla rajustikin alakanttiin "lopullisista" luvuista sitten 10v kuluttua katsottaessa. Esim. ulkomaan kauppa -80% ja sisäkauppa -50% jättäisivät BKTsta jäljelle 35%...

Noiden lukujen kaveriksi pelkään eläkerahastojen puolesta (maailmalla eläkerahastot -5 bilj. US$ vuonna 2008). Suomessa on ollut onneksi tiukkojakin rajoituksia miten eläkerahastot ovat saaneet sijoittaa varojaan, mutta niitähän höllennettiin sopivasti 2007 alusta. Lisäksi käsitykset tuottovarmoista sijoituksista ovat johtoporsaiden, ekonomistien ja minun välillä aika isoja. Kuten olen käsitellyt aiemmin, niin kiinteistösijoitukset maailmalla tulevat kärsimään kahta kautta - kiinteistöjen fyysisen olemuksen nimellisarvojen alenemisen kautta ja niiden käytön rajun vähenemisen kautta. Jäljelle tietenkin jää ylläpitokustannukset, joten noista plussalle pääseminen tulee olemaan hyvin vaikeaa.

Epäilenkin että eläkerahastot tulevat vuoden sisällä nöyrinä Suomessakin ilmoittamaan "ennalta-arvaamattomista" tappioista. Tämä siksi, että "kun nyt ollaan jo paljon alempana kuin aikaisempien vuosien tuotoissa, niin KYLLÄ TILANNE KOHTA KÄÄNTYY ELI ODOTETAAN" ja tappiot vain kasvavat. Toistan sen minkä jo monasti aikaisemmin, nyt pitäisi myöntää että kakka tapahtuu ja vetää kotimaahan se mitä on pelastettavissa. Ellei, niin sijoitustappiot tulevat olemaan jotain aivan käsittämätöntä. Tosin lukujen raportointia voidaan virittää "siedettävämmäksi". Miten se sitten onnistuu, kun riskirahastoista kolmannes on jo viimeisiä riittejä vaille valmiita, jää nähtäväksi.

Jatkojen kannalta pitäisi muuttaa odotuksiaan realistisemmiksi, törsäily on jo maailmalla haihtumassa elokuvien todellisuudeksi. Jokaisen pitäisi miettiä lähitulevaisuuden suunnitelmia myös tällaisten keskellä - UKssa kaupat epäilevät tulevaisuuden mahdollisuuksiaan. Oman työpaikan jatkot erityisesti autoteollisuuden kohdalla on syytä miettiä tarkkaan. Työttömyysturva voi kärsiä jatkossa yksinkertaisesti massojen liukuessa kerjuuluukulle - näin on jo tapahtumassa monessa paikassa.

Tässä vielä päivän vitsijulkaisu - muka talous-Nobelin "voittaja" Krugman haukkuu Saksaa, kun se ei ole tunkemassa rahaa talouden pönkittämiseen. Äijä tosin ei mainitse paria juttua - Saksassa ei ole ollut asuntokuplaa, joka tarvitsisi uudelleen pumppausta (kuten yritetään epätoivoisesti UKssa ja USAssa). Toinen on, että vaikka USAssa ja muualla "oikein toimivissa valtioissa" on talouteen pumpattu rahaa ihan hulluna, niin se EI OLE AUTTANUT MITÄÄN. Tässä vielä toinen samanlainen vinkuminen UKsta käsin. Vaan mitä noita pikkuseikkoja korostamaan...

 


16.12.2008 08:36 |