PÄÄSTÄKSEMME VELASTA ME OTAMME VELKAA

Armaan talousministerimme Kataisen suusta suoraan. Eikö kukaan muu pidä ajatusta vähintäänkin kummallisena? Tuo ajatus toimii, JOS talous kasvaa jatkossa (mieluummin pian ja nopeasti). Muutoin tulee äiteetä ikävä, kun oven takana alkavat pankkien lähettämät velkojat koputella polvilumpioiden murskaukseen tarkoitettujen putken pätkien kanssa. Nykyinen kasvava talous perustuu kasvavaan energiaan - ja sen saatavuus on jatkossa vähintäänkin kyseenalainen (jos joku ei vielä mielipidettäni asiasta ole lukenut). Seuraus - velat jäävät ja niiden pantiksi annetut menevät. Mitä jää?

 

Katainen kovasti puhuu, että maailmalla on paljon terveitä pankkeja ja markkinoiden toimivuus varmistetaan luottohanojen aukaisemisella. Itse väittäisin, että suuri osa maailman pankeista on pelannut rulettipöydässä monikymmenkertaisesti sen mitä niillä on joskus ollut (fraktionaalinen rahasysteemi?). Ja nyt kun tilanne on kääntynyt alamäen puolelle, panksterit tulevat poliitikoille selittämään, että rulettipöytään olisi päästävä takaisin.

Kun 99% poliitikoista on erilaisten asiantuntijoiden armoilla (jotka saavat palkkansa -mistä?) ja yleisön paineessa (jota sopivasti autetaan median kautta, joka toimintansa puolesta on 99%'sesti riippuvainen tähän astisen "kehityksen" jatkumisesta) on vastaus tietenkin "selvä, laitetaan veronmaksajien rahat pelipöydälle". Lupaus on tietenkin, että "olemme päässeet nykyiseen tilanteeseen kapitalismin avulla, joten luottakaa meihin", "kyllä se tästä" jne. Väittäisin, että menneisyys ei ole tae tulevaisuudesta, pikemminkin päinvastoin eli käännekohta tulee väistämättä.

Talous on nolla-peliä, kuten tuolla keskustelupalstalla kaverit totesivat. Tähän asti nousu on pitkälti mennyt kehitysmaiden selkänahasta, nyt yhä kasvavassa määrin vapaan energian laskiessa ja ympäristön ongelmien seurauksina edessä on melkoinen neulansilmä. Ihmisen sikäminen soppaan sekaan ja jostain kohtaa saumat pettävät satavarmasti. Erinomainen esimerkki talouden mustasta aukosta on AIG, joka romahduksen (syyskuu) jälkeen vaatinut -ja saanut- lisää veronmaksajien rahoja - ensin 85 Mrd US$, nyt ollaan 150 Mrd Us$'ssa, viime viikolla ilmoittivat 10 Mrd US$n lisätappioista ja eilen 30 Mrd US$'sta (jutussa on viittaus vielä 249 Mrd US$'n takauksiin). Käsi ylös kuka uskoo, että vimosin on viimeinen ilmoitus apuvaatimuksista?

Noiden lukujen valossa pitäisi vähintäänkin kyseenalaista Paulson'in (USAn talouskeisari) luotettavuus ja ammattitaito (tuossa jutussa mies väittää, ettei isoja pankkiromahduksia enää tule - entäs tämä?). Joko kaveri ei ole ymmärtänyt AIGn ongelmia tai ei ole ollut rehellinen niistä alusta asti. Molemmissa tapauksissa kysymys kuuluu - miksi hänen pitäisi jatkaa rahahanojen pomona? Tämä on toistoa tuolta aikaisemmasta, mutta mielestäni niin tärkeä asia, että sen toistaminen välillä on ihan paikallaan. Jatkossa tietenkin tulee monen, MONEN muun talousministerin asema samanlaisen kyseenalaistamisen kohteeksi - tai ainakin minun mielestäni pitäisi tulla, vai olenko väärässä?

Näitä pankkien tietokoneongelmia (Citigroup nyt) on viime aikoina ollut kummallisen paljon - tai ainakin niistä uutisoidaan nyt. Onko se mahdollisesti osa noiden Madoff'in sotkujen "selvittämistä" on mielenkiintoinen ajatusleikki. Niin, ja jos joku oli sijoittanut noihin Madoff'in papereihin, ei hätää, veronmaksaja korvaa! Vähän sama kuin Suomen veronmaksaja korvasi Islantiin sijoittaneiden rahat KORKOINEEN takaisin. Itse olisin myöntynyt ilman kitinöitä, jos mm. Espoon kaupungin (15 milj. €?) sijoitukset olisi korvattu ilman korkoja. Kuka sinne Glitnir'in ja kumppaneihin sijoitti "hyvällä korko-odotuksella" on täytynyt tajuta, että kuulosti vähän liian hyvältä. Heille minusta olisi ollut täysin kohtuullista menettää korkotuottonsa. Mutta näin meillä "demokratiassa"...

Lyhyesti voidaan sanoa, että FED on siirtynyt historian kirjoihin - jatkossa tilalla on jotain aivan muuta. Yritykset helikopteri-Ben'in tyylillä tulevat olemaan vähintäänkin sydäntäsärkevää seurattavaa. Ja vieläkin puhutaan, että ei deflaatio ole riski, aivan uskomatonta puppua! Japanin kummitus tulee USAlle olemaan vain pikku-perhonen vertauskuvana, velkaisuus on paha juttu kun deflaatio iskee.

USAssa kadut alkavat "täyttyä" kodittomista (tässä ja tässä). Eikä ihme, ensimmäinen autotehdas "kiinni kuukaudeksi" - vaan en usko sen enää aukeavan. Eikä Euro-alueenkaan autoteollisuudella ihan hyvin mene.

Taas näitä "ei saisi puhua" huonosta tulevaisuudesta, ikään kuin asia sillä korjaantuisi. Kanadan PMn edesottamuksia on muutoin mielenkiintoista seurata - ja erittäin huolestuttavaa, kun miettii "demokratian" tulevaisuutta. Mies piti ennenaikaiset vaalit pari kuukautta sitten, vaivoin varmisti itselleen vähemmistöhallituksen ja nyt pari viikkoa sitten lomautti/lakkautti demokratian pariksi kuukaudeksi. Nyt kun sikäläinen eduskunta on poissa pelistä, äijä on pumppaamassa autoteollisuuteen "riittävästi" rahaa talouden alamäen välttämiseksi. Kuinkahan tuo onnistuu - siis alamäen välttäminen?

Residentti Obaman kabinetti alkaa muistuttaa jotain muuta kuin mitä minä ymmärrän Tulevaisuuden toivolla. Cheney (mies tiesi ja käski kidutuksen, josta japanilaisia linnaan 2. maailmansodan lopussa) houkuttelee Obamaa pimeälle puolelle ja maatalousministeriksi nousee Monsanton mies. Tämä oli hauska, Madoff Obaman sosiaalihuollon ministeriksi. Pitää vain toivoa, että Obama pysyy rauhallisena ulkopolitiikassaan kuten puheissaan lupaa. Armeijalle on ilmeisesti käyttöä ihan kotimaassakin, ainakin suunnitelmia tuntuu karkaavan päivänvaloon vähän väliä.

Valkoisen talon nykyinen residentti puhelee nykyään jo vähän mitä sattuu, äijällä on tainnut mennä puhenauhurin piuhat ristiin pahemman kerran (olen vapauden puolustaja sekä pelastin markkinat).

EKPn ongelmat EUn jäsenten talouden hajanaisuuden takia alkavat purskahdella julkisuuteen. Merkel yrittää tietenkin paikata julkisuuskuvaa lupaamalla rahaa - mitä muuta poliitikko voi nyt luvata? UK ja punta, jotka eivät ole eurovaluutassa ovat kokemassa kovia - riippumatta puheista, että heikko punta auttaa UKta. Voiko enää räikeämpää valehtelua olla?

Jaa, eilenkös minä mainitsin noista "pikkusodista" joihin osapuolia varustetaan ulkopuolelta? Libanon "saa" hävittäjiä Venäjältä "tasapuolisuuden vuoksi". USAn armeija on hauskasti yksi, joka on panostamassa uusiutuvaan energiaan - Hawaii'sta USAn hävittäjien lentobensan toimittaja - leväkasvattajana. Tämän taustoja ymmärtää, kun lukee että öljy loppuu nopeammin kuin tähän asti virallisesti on myönnetty. Vimosessa jutussa mainitaan samoin, miten välinpitämättömiä UKn johtoporsaat ovat Pohjanmeren (ja muiden) öljykenttien romahdukseen. Sitä vastoin Iso-Veli -yhteiskuntaan ja muuhun panostetaan älyttömiä summia... vai olisiko sittenkin niin, että samaiset johtoporsaat tajuavat öljyn saatavuuden romahduksen seuraukset ja varmistavat oman asemansa koskemattomuuden jatkossa?

Edellisen pikkusotien lietsomisen ymmärtää, kun katsoo myös Venäjän horjahtelua rotkon partaalla. Gazprom on menettänyt arvostaan lähes 3/4-osaa arvostaan tänä vuonna. Ja maailman ruoka-aittojen varaaminen "rikkaiden" käyttöön tietenkin vakauttaa maailmaa? ...ja lannoiteita riittää kaikille? Kieroutunut huumori on näissä jutuissa tarpeen, USAn etanoliin menevä maissin tuotanto on saamassa omat tukipakettinsa. Kiinan merivoimien osallistuminen merirosvojahtiin saa vähän uutta kuvaa, kun miettii maan tulossa olevaa romahdusta (taustoja tässä). Köyhät tipahtelevat hyvinvointiverkon läpi kiihtyvällä tahdilla - mutta onneksi johtoporsaat saavat kuitenkin rahansa.

Lintuinfluenssan rönsyilyä saamme varmaan uutisissa seurata taas piankin, sen käyttö myös väestön ohjailussa tulee olemaan mitä ilmeisin. Tässä siitä vähän Kiinassa ja Taiwanissa. Lopuksi ennakkovälähdyksiä tulevasta poikki Euroopan mantereen... Kreikan mellakat joulukuu 2008. Tämä siis ennen kuin valosaaste alkaa haihtua maailmasta.

Huijasin - vimosin juttu on pohjoisen napajäätiköt, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

 

ArcticIce


18.12.2008 07:55 |