KAIKKI KOROT NOLLAAN?

Tuo on hyvä kysymys - ja allekirjoittanut sitä ennakoi jo pari kuukautta sitten. Toissa päivänä Norja teki "aikasen" reilun leikkauksen 1,75% alaspäin päätyen 3%'in. Tulee ihan mieleen Islannin koronleikkaukset ennen romahdustaan. Nyt Japani on laskemassa omasta 0,3%'staan (tässä ja tässä) - sehän onkin järkyttävän korkeana pysynyt jo vuosikausia. Vaan ko. maassa pari vuotta asuneena voin sanoa, että tavan kansalaisille mainoksien säihkysilmäiset neidot hymyssä suin tarjosivat ainakin viime vuoteen asti 15-27% kulutusluottoja - eikä kukaan pitänyt niitä mitenkään ihmeellisinä lukuina. Nyt kai nuo korot tavan tallaajalle nousevat entisestään.

 

Isojen firmojen nurinmenon ennakointimerkkinä voi pitää niiden ilmoituksia mm. työntekijöiden eläkemaksujen leikkauksista - tässä FedEx. Toisin sanoen kansainvälinen tavallisten ihmisten tavaran tilaus poikki mannerten on käymässä takkuisemmaksi. Nyt kun €uro on ottanut kiitettävän piikin arvossaan, niin voin toistaa suositukseni. Jos tarvitset tavaraa ulkomailta, niin nyt voi olla viimeisiä mahdollisuuksia sellaisten hankintojen tekemiseen järkevillä kuljetuskustannuksilla.

€uron nopean nousun takana on tietenkin yllätyssuuri FEDn koronalennus. Ja Kiinan toteamus, että USAn velkaa ei osteta loputtomiin. Näiden taustoina on hauska miettiä, että tekevätkö tietyt sisäpiirin kaverit hyviä voittoja näitä ennakoidessaan? Ainakin viime aikoina on alkanut esiintyä vähintäänkin epätavallisia voiton tekotapoja - Merrill Lynch voittoa 3,3 Mrd US$ lyömällä vetoa omia osakkeitaan vastaan.

€uron tulevaisuus ei viime aikojen pyrähdyksestä huolimatta ole mitenkään valoisa, esim. Paribas (Ranska) joutuu julkistamaan kompurointiaan (tässä ja tässä). Eikä Deutsche Bank'issakaan kaikki ole ihan kohdallaan (tässä, tässä ja tässä). Ruotsin ja Tanskan valtioiden lainoja Latviaan voi myös miettiä niin, että myöntäjämaiden pankit saavat sijoituksensa (toiverikkaasti ainakin) takaisin (osin tai kokonaan) tällä tavalla. Toisin sanoen Ruotsin ja Tanskan veronmaksajat maksavat omien liikepankkiensa sijoitukset takaisin tulevien vuosien veroina - kuinkas muuten. Balttian maiden ongelmia ymmärtää, kun tajuaa miten nuori kapitalismitalous siellä on. Neuvostoromahdus muutti pelikenttää radikaalisti - ja sellaisissa tilanteissa yleensä vähemmän kiltit metodit pääsevät vapaasti jylläämään.

€uron kupeessa Ukrainan valuutan ongelmat vain kasvavat - eikä ruplallakaan mene hyvin. UKssa valtion tulot ovat laskussa (onko yllätys?). Saksassa yritysten tulevaisuuden näkymät heikoimmat 1982 jälkeen. Yksi selitys lienee satamien hiljeneminen - ja sama on menossa kaikkialla. Ja mitä sanoo €uro, jos kun Saksa, Euroopan talousvoiman keskus liukuu ensi vuonna?

Tämäkin voi tulla Suomeen kylään ja äkkiä, opintomaksut rajussa nousussa. Kaikkein älyttömimpiä tietysti ovat veronkorotukset - mistä vararikkoon ajautuvat/ajetut ihmiset/firmat maksavat? Samaan "köyhät" -kasaan ovat menossa myös kaupungit. Jenkkilän pankkitukipaketti (TARP) on pikkuhiljaa herättämässä ansaitsemaansa -tosin kyseenalaista- huomiota. Rahaa on pumpattu 202 pankkiin (toistaiseksi), mutta niistä 142 on liittovaltion riskin välttämissääntöjen vastaisia - veikkauksia noiden apurahojen kohtalosta?

Rikkana rokassa on myös talouskeisari Paulsonin sekaantuminen autoalan kompurointiin - eihän kuollutta teollisuuden alaa voi jättää pelastamatta, ei ainakaan Bush'in residenttiyden aikana. Se tietenkin pistää miettimään Obaman älykkyyden, hänen kautensa ei ala kovin hyvänä kun joutuu myöntämään kaikkien kolmen (GM, Chrysler ja Ford) kaatuvan hänen "vahdillaan". Itse veikkaan tuon kaatumisen tapahtuvan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana - ja seurauksena on sitten miljoonia työttömiä.

Eikä miljoonien työttömien kanssa esitetyt työllistämispaketit (850 Mrd US$) riitä mihinkään. Varsinkaan kun työllistämiskohteena taitavat olla vähintäänkin onnettomiin asioihin panostamiset - jotenkin tuntuu, että systeemiä ajetaan ihan tarkoituksella rotkoon. Kun viidennes USAn kotitalouksista jo nyt on myöhässä maksaakseen sähköään ja muita, niin voi vain kuvitella mikä on tilanne ensi vuonna. Ei ole siis ihme, että poliisi ja armeija valmistautuvat "levottomuuksiin".

Se, että väitetään USAn voivan printata itsensä kuiville on mielestäni toiveajattelua. Se, että asian esittää toiveajatteluna kertoo nykymenon absurdiudesta (printtaus tarkoittaa hyperinflaatiota, ks. Zimbabwe). Se romahduttaisi dollarin arvon lopullisesti, kun muut valtiot lakkaisivat ostamasta USAn bondeja. Lisäksi kun mietitään derivatiivien yms. haihtumista taloudesta, niin ei painokoneet eivät yksinkertaisesti pysty printtaamaan niin nopeasti kuin olisi tarvis. Ellei sitten venytetä seteleitä ja lisätä nollia - mutta jälleen, ks. Zimbabwe).

Toisaalta tulevaisuuden menossa ainakin lyhyellä tähtäimellä voisi arvailla, että US$'sta yritetään (ainakin kuvitellaan) uutta carry-trade valuuttaa (otetaan halvan koron valuuttalaina ja sijoitetaan sitten korkeamman koron valuuttaan tai muualle). Ainoa ongelma tuossa on tietenkin, että kohta (ensi kesänä?) kun kaikki valuutat antavat nollakorkoa, niin mihin voi sijoittaa? Teollisuus, matkailu jne. eivät tule toipumaan vuosikausiin (kenties vuosikymmeniin) vaikka ulkomaan kaupan puolesta tullaan vinkumaan loputtomiin.

Jos jaksaa "en välitä yleisön mielipiteistä" lukea, niin tässä on taattua Bush-talkia. Uskomatonta nöyhtää, sano. Helppo kaveri morkata, mutta välillä kun tulee vastaan kommentteja, että ei kaveri voi olla niin paha yms. yms. niin en voi kuin kysyä, että missähän maailmassa elätte? Kokonaisuutena nykyistä "demokratiaa" kun maailmalla katsotaan, niin melkoisia sosiopaatteja on noussut johtoasemiin. Ja näillä kavereilla ei ole mitään tunnontuskia pelata veronmaksajien rahoilla rulettipöydässä. Tietenkin se, että ei voida luopua nykyjärjestelmästä (heidän roolinsa olisi nolla) tekee tietyt valinnat äärimmäisen helpoiksi arvata ja ymmärtää. Toinen hyvä kysymys on sitten, että miksi rivikansalaiset antavat tilanteen jatkua?

Lopullinen kysymys on, että mihin liikepankkeja tarvitaan? Tällä hetkellä valtiot vain pumppaavat niihin rahaa ihan hulluna - ja sanovat "lainatkaa". Valtaosa maailman pankeista on niin pitkällä miinuksella (kukaan ei halua kertoa omista derivatiivi- yms. sijoituksista), että kyllä niihin sitä rahaa saa vielä upottaa. Ainoa ratkaisu olisi kansallistaa kaikki, potkaista pomot ojaan (siirtää heidän omaisuus tietenkin valtiolle ensin) ja alkaa valtion toimimaan suoraan rahoittajana (kriittisyys tuettavista kohteista olisi tietenkin oltava erittäin tiukka). Pankkien kautta rahoitus ei tule tapahtumaan seuraavien vuosi(kymmeni?)en aikana yksinkertaisesti siksi, että ne ovat liikepankkeja. Lainaus ei kannata ja sillä selvä.

Ainakin toistaiseksi tuntuu, että Suomen pankit oppivat 1990-laman myötä hillitymmiksi. Mutta pahoin pelkään, että sijoituksiaan nekin joutuvat uudelleen arvottamaan, kun muu maailma ottaa syöksyä. Yksikään pankki tuskin on pitänyt sijoituksiaan ainoastaan kotimaassa... Haluasin olla väärässä, mutta jos joku asioita (ammatin puolesta?) leipova kommentoisi tuonne keskustelupalstalle jotain niin voisimme nukkua paremmin.

 


19.12.2008 08:04 |