USAn AUTOJÄTEILLE 17,4 MRD US$

Odottiko joku jotain muuta? Joka tapauksessa kun katsoo, että pelkästään GM'llä on tappioita 73 Mrd US$ vuodesta 2004 alkaen, niin voi sanoa, että tämän on kuin yrittäisi vastatuuleen heittää vettä. Tämän voi sanoa olevan ensimmäinen (Bushin auttama) iso riippa Obaman kabinetin kaulaan. Kabinetin, joka yllätys, yllätys - on samoja kavereita, jotka aloittivat derivatiivi- yms. papereiden pyörittämistä jo Clintonin kaudella. Räikein hemmo on tietenkin Geithner, joka on suora Paulson-kopio (lue: rahaa Wallstreetille). Noh, mitä noita wanhoja muistamaan - niistähän voip tulla paha mieli jollekin. Noissa uutisissa oli maininta, että autoalan pitäisi olla "kilpailukykyinen" taas vuoden 2009 loppuun mennessä - jos ei, niin rahaa ei enää anneta. Kumpikaan ei taida toteutua - ei tule kilpailukykyistä ja rahaa työnnetään vaikka väkisin noihin zombeihin.

 

Obamalla on rankka tehtävä - pitäisi saavuttaa uskottavuutta ja muutoinkin osoittaa olevansa hyvä kaveri. Siinä onkin semmoinen soppa, että varsin vaikeaa kun "talousnerot" hoitavat asiat mahdottomaan pisteeseen. Velkaa ja deflaatio, mahdoton yhtälö - ja FED on juuri taikonut omiin kirjanpitoihinsa yli 2 bilj. US$ saatavia eli lainaa muille. Nollakoron puolustajia tietenkin on, mutta mitenkähän tuon kanssa on todellisuudessa... kun dollarin arvo muihin valuuttoihin nähden lähtee taas marssille ylämäkeen, niin USAn vientiteollisuuden rippeet kuolevat. Tuonti olisi mahdollista - jos olisi rahaa...

Veikkaan, että ensi vuoden taloussopasta ei puute ilotulitteita ja muita räjähteiden räiskeitä. Syyttelyä joka suuntaan ja omien toimien puolusteluja - mutta kun deflaatio on lähtenyt voimalla liikkeelle, sitä ei pysäytä mikään. Talouden sotkujen on purkauduttuva eikä siinä auta vastaanhangoittelu, ei vaikka sitä kyllä yritetään. Kun ajatus tavaran halpenemisesta juurtuu ihmisten mieliin, niin heitä on erittäin vaikea saada ostamaan tänään - ja kun kulutusyhteiskunta on ikään kuin "vähän" riippuvainen kuluttamisesta, niin ei kummoista mielikuvitusta tarvita seurausten keksimiseen.

Näitä juttuja voisi pitää huonona pilana ellei niitä laukoisi UKn pääministeri: UK on "toivon lähde luottokriisin keskellä". Mitähän tuo oikeasti tarkoittaa, kun UKn pankit ovat kohta kansallistettavana ja punta vajoaa pahemmin kuin miesmuistiin. Taitaa olla sitä kuuluisaa double-speak'ia eli asia on juuri päinvastoin kuin ääneen lausuttu teksti menee. Mitenkähän pitäisi näitä suomalaisiakin uutisointeja alkaa lukemaan? Ainakin kesällä vielä sanottiin, ettei Suomella ole mitään hätää...

OPEC on samoin kohta menneisyyden muistoja - eikä ihme, niiden on pakko tuottaa kaikki mitä irtoaa paikatakseen budjetteihinsa ilmestyneitä aukkoja edes jotenkin. Tämä tietenkin tekee tilanteen vähintään kieroutuneeksi - energia on halpaa ja EI OLE MITÄÄN KANNUSTETTA PANOSTAA UUSIUTUVIIN. Mutta kun tilanne kääntyy eli nykyinen öljyn pursuava tarjonta vajoaa kenttien romahtaessa ilman ylläpitoa, niin huomataan että se uusiutuvien rakentaminen kallistuu eksponentiaalisesti. Näin ollen, jos uusiutuvia ei rakenneta nyt, niin niitä ei ehkä koskaan rakenneta "riittävästi".

Luottokorteista on tulossa iso pommi ensi vuonna, niin monet ovat sellaisten käytön varassa. USA on "lost cause", menetetty maa niiden suhteen. Tai no, ne jotka niita tarvitisisivat jokapäiväiseen elämäänsä -tavan kansa- eivät niihin enää pääse käsiksi ja rikkaammat eivät niitä oikeasti tarvitsisi. Mitä tapahtuu luottokorttifirmojen tuottavuudelle, kun käyttäjät kuristetaan 10%'in alkuperäisestä?

Hahhaa, tämä on vekkuli temppu - Credit Suisse antaa bonukset jatkossa "myrkyllisinä" sijoituspapereina eli asuntosuprimeina. Hyöty pankille on selvä, saavat siirtää kirjoistaan huonoja papereita 5 Mrd US$'n verran. Kertooko tämä noiden papereiden tuotto-odotuksista jotain? Tuosta tulikin mieleen tämä Wallstreet'in paha mies, nyt muut Wallstreet-miehet selittävät kilvan miten he eivät pitäneet Madoff'in toimista. Asiaanhan eivät tietysti mitenkään liity sellaiset tosiasiat kuin että Madoff'in kirjanpitoa ei tarkastettu tai no, edes haluttu tarkastaa.

Eilen oli UKn Telegraph'issa hyvä juttu Ponzi eli pyramidi-huijauksista. Siinä iso kysymys on että mitä eroa on Wallstreetin Madoff'in ja UKn eläkesäästörahastojen välillä? UKssa eri laskut jo osoittavat, että systeemi toimii vain kun seuraavat sukupolvet maksavat vanhemmille luvatut eläke-edut. Saksassa on onneksi alettu jo vähän kyseenalaistamaan tätä valtioiden "lainaushurmaa" eli kuka ja koska maksaa nämä lainat? Mutta kun valtaosa ihmisistä ohittaa järkevät kommentit isojen ongelmien keskellä, niin voimme vain arvailla mihin tämä kaikki johtaa...

Käsittääkseni Suomen systeemi on pitkäjänteisempään ajatteluun perustunut, mutta itseäni huolettaa että eläkerahastojen tuottojen täälläkin pitäisi olla 4% joka vuosi, että systeemi ruokkisi itseään. Jostain vasta luin kuinka pelkästään tämän vuoden romahdukset ovat syöneet koko 2000-luvun tuotot kriittiselle 3,9% keskimääräisen vuosituoton tasolle. Uutisistakin jo on saanut huomata, että "ei hätää, vaikka tilanne jatkuisi NYKYISELLÄ TASOLLA pari vuotta". Sitten jos lama jatkuu, niin joudutaan miettimään jatkoja. Äkkiseltään tietenkin tuo vaikuttaisi siltä, että tosiaan, ei hätää. Mutta sitten kun katsotaan tuota oletusta nykyisen tason jatkumisesta, niin alkaa nousta kylmät väreet selkää ylös. Minä olen satavarma, että poislukien taivaallista väliintuloa, niin ensi vuosi on todella paljon surkeampi kaikkialla maailmassa.

Tämä tietenkin tarkoittaa, että eläkkeelle siirtyvät voivat yhtäkkiä parin vuoden sisällä kuulla leikkauksista kaikissa oleellisissa asioissa. Terveydenhuoltoa, lääkealennuksia, eläkkeitä jne. voidaan joutua rukkaamaan piankin. Tähän soppaan kun ajatellaan nuoremmat, jotka eivät välttämättä pääse työelämään kiinni yhtä helposti eli eivät saa kerättyä eläkettään, niin vinkkini on - alkakaa säästämään omatoimisesti nyt - ja ei mihinkään pankin eläkerahastoon, joka sijoittaa ulkomaille tai on pörssi-indeksoitu tms.

Kaikkinensa yhteiskuntarakenteiden uus-vanhentuminen on melkein väistämätöntä - wanhan kansan viisaudet, ruoanlaitto, naapurien yhteistyö, puutarhurointi, säilöminen, vaatteiden tekeminen jne. olisi syytä nuorison opetella nyt. Niin mukava kun onkin kuvitella suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kantavan meidät kaikki hautaan asti, niin itse en sen varaan tulevaisuuden suunnitelmiani laske. Hajauttaminen taloustermeillä on tänä päivänä kaiken A ja O. Sitä paitsi ruoan laitto, marjastus ja muut ovat kivoja :-)

Uh huh, tästä olikin jo puhetta joku aika sitten - maailman hiilivarastot saattavat olla arvioitu pahasti yläkanttiin. Ja hiili on kuitenkin yksi tärkeimmistä sähköntuottoon käytettävistä. Milloin niitä aurinkovoimaloita ja tuulivoimaloita alettiinkaan rakentamaan "massiivisesti"?

 


19.12.2008 20:14 |