HALLITUSTEN KUPSAHTELU ALKOI - BELGIA NURIN

Fortisgate koitui Belgian hallituksen akilleen kantapääksi. Hallitus oli sekaantunut vakuutusyhtiö Fortis'in myyntiin ja yrittänyt vaikuttaa vararikosta päättäviä tuomareita. Näin siis EUssa - mutta mitenkähän vastaavat oikeudenkäynnit tuolla jenkkilässä menisivät? Ah, niin, Paulson'han on lain yläpuolella ja siten voi varmasti hoitaa maan talousasiat haluamallaan tavalla - eikä se auta kadun kulkijaa kaunopuheista huolimatta. Itse odottelen vastaavia sirkuksia ainakin UKsta ja PIGS-maista, mutta on tietenkin eri asia ketä pannaan pölkylle. Niitä odottaessa voimme tietenkin tekopyhästi tuomita Venäjän toimia - ainakin niin kauan kuin ongelmat pysyvät rajan toisella puolen.

 

UKssa löytyi yksi HSBC'n pankkiiri hirttäytyneenä ja nakuna hotellista. Olisiko ollut syynä HSBCn miljarditappiot Madoff-papereissa? Samaan syssyyn voidaan todeta, että UKssa satoja pikkuliikkeitä on menossa nurin - epätoivosta kertoo kauppojen aukioloaikojen venyttäminen. Eikä ongelma ole vain pikkuliikkeiden yksinoikeus, luultavasti 15 isoa kauppaketjua samoin menee nurin tammikuun puoliväliin mennessä. UKn ongelmien taustalla ei ole pelkästään punnan alamäki, vaan hallituksen uskottavuus sekä jatkuvasti pahenevat viralliset luvut (mitähän ne ovat sitten kadun ihmisen silmin katsottuna?).

Toyota ennakoi ensimmäistä tappiollista vuotta 71 vuoteen. Seurauksena tietenkin luottoluokituksen tarkistus alaspäin. USAn mallia seuraillen Kanadan Harper pumppaa 4 Mrd Can$ autoalalle (hei hei niillekin rahoille). Autoalan ihmisten eläkesäästöt ovat totta tosiaan kohta iltanuotioiden tarinoita.

Säästötoimet ovat menossa vähintään mielenkiintoiseksi, jenkkilässä ollaan vapauttamassa mielenterveysongelmista kärsiviä rikollisia - toistaiseksi murhaajat kuitenkin pidetään häkissä. USAssa toimeentulojärjestelmä on varmasti ensimmäisiä, joka romahtaa - tästä on itse asiassa jo lähes kouriin tuntuvia merkkejä ilmassa.

Obama on venyttämässä työllistämissuunnitelmiaan kolmeen miljoonaan seuraavien 2v aikana - sanoisin, että 30 miljoonaa ja ensi vuonna voisivat olla oikeita lukuja. Toisin sanoen auttamattoman alakanttiin tuo Obaman työllisyyspaketti on - eikä ihme, hänen pelikortit on oikeastaan jo pelattu. Bush järjesti autoalan pois omalta kontoltaan ja USA ei voi painaa rahaansa loputtomiin kaikista inflaatiota ennakoivien puheista huolimatta. Yksinkertaisesti siksi, että USAn on saatava paperinsa myytyä ulkomaalaisille. Liittovaltion velat kun ovat jo nykyiselläänkin lähellä maksukyvyttömyyden rajaa. Eikä maa voi edes kuvitella korkojen nostoa kuten '70-80-lukujen taitteessa.

Maailman laajuinen matkustaminen on samoin tulossa tiensä päähän, esimerkikkinä jo aiemminkin ennakoitu Hawaii (kävijät -20%). Mietin tässä vain, että mitenkähän nuo Suomen laskettelukeskukset jatkossa, ainakin Kuopion Tahkolla tuntuisi olevan mökki poikineen myynnissä jo nyt. Yksi osatekijä matkustuksen romahdukseen tulee olemaan luottokorttien haihtuminen, niiden korot ovat jo murskaamassa monet entiset kuluttajat nykyiset jokapäiväiset rimpuilijat koroillaan.

Euroopan tulevaisuus näyttää kertakaikkiaan synkältä - Saksa taisi olla viimeinen €uroa pystyssä pitävä valuutta. Nyt Saksankin tuotantopuoli on lyhyesti sanottuna jumissa (tässä ja tässä). Irlannin pankit imaisivat 7 Mrd € nyt, milloinkahan ovat taas lisää vailla? IMF kehuu Islannin paluuta, mutta veikkaan että jälleen tavan kansalaisilla voisi olla vähän toinen mielipide asiasta. Espanjan Santander'in maine on samoin haihtumassa tuomionpäivän aamuauringossa, syynä Madoff'n paperit.

Noista puhuessamme voimme hiukan arvailla huijausten laajuutta - ja seurauksia. Huvittavaa sinänsä miten Madoff'ia pyöritellään nyt mediassa, kun kaikessa tylyydessään voidaan sanoa, että osasyyllisinä voi pitää lähes kaikkia, jotka ovat olleet mukana finanssimaailmaan sekaantumisessa. Kukaan ei pakottanut asunnon ostajaa kirjoittamaan nimeään sopimukseen, virallisia arvotustoimistoja, isoja liikepankkeja aina Greenspan'ia ja muita johtoporsaita myöten voi osoittaa sormellaan - ja tietenkin hyväuskoisia eurooppalaisia sijoitusvastaavia, jotka ovat heittäneet lukemattomien säästöt tuonne mustaan aukkoon.

Ensi vuonna saamme lukea nopeassa tahdissa "rahan" haihtumisesta, sijoitusten arvonlaskuista, yleisestä deflaatiosta jne. Tavallaan huvittavinta koko jenkkilän sopassa on, että yleisön mielipide oli jo vuosi sitten "lama tulee". Jotenkin tuntuu, että talouskoulutus on optimismin iskostamista ajatusmaailmaan. Veikkaan että moni alan ihminen tulee olemaan yksinkertaisesti kykenemätön hyväksymään tulevaa kurahtamista - saman "aina positiivinen kasvu" -ajattelun kuolema 1929n jälkeen johti moneen, moneen itsemurhaan...

Tässä kehutaan Suomen olevan pelastettu, kun olemme €urossa. Syyt ovat perusteltuja, mutta itse väitän että alamäkemme ehkä tulee olemaan vain vaivoin vähemmän jyrkkä kuin länsinaapurin. Pienet valuutat tulevat kärsimään korppikotkatouhuista hyvin pian, pelkään että Unkarin ja Ukrainan kaltaiset valuuttojen riepottelut ovat esimakua monelle tulevasta. Itse en kehuisi uppoavassa jollassa olevalle, että meillä se on Titanic alla.

 


22.12.2008 11:10 |