UUSI PELI KAUPUNGISSA, VELKAISET VAROKOON!

BoE ei ymmärtänyt ongelmaa - olipa uusi uutinen, eh? Ja seurauksena tulee olemaan satojen jälleenmyyjien vararikot, tätäkään ei kai voinut kukaan aikaisemmin ennakoida. Kauppojen tilanteen kehitystä ennakoiden, kirjanpitofirmat ovat järjestämässä ns. pre-packs'ejä eli toimipisteitä entisten firmojen myynnin nopeuttamiseksi ja ostajien paperisodan helpottamiseksi. Koristeena UKn alamäelle on tämä, UKssa talojen hinnat eivät palaa ainakaan kymmeneen vuoteen. Pankkien tilannetta helpottaakseen UKssa ollaan viemässä lakia, joka mahdollistaisi velkaisien asuntojen täydellisen putsaamisen.

 

Etelä-Carolinassa osavaltio ennakoi ensi vuoden työttömyyden saavuttavan 14% jo kesällä. Eikä ihme, nyt rakennuttajatkin ovat jonossa liittovaltion tukea saadakseen. Detroit'issa työttömyys on nyt jo 21% ja rikollisetkin yrittävät päästä vain takaisin linnaan. Jenkkilää varoittelee jo IMF'kin, sisäisiä levottomuuksia on kaunopuheisesti sanoma. Hmm, Kalifornia vararikossa kahden kuukauden kuluttua?

USAn ulkopolitiikkaa on "hauska" arvuutella, useimmat kansainvälisistä arvailijoista ovat kovin sinisilmäisinä toivomassa uutta suuntaa. Itse olen aikasen varma, että mitään ihmeellistä ei tapahdu, pommeja heitellään vähän sinne ja tänne (Clinton ulkoministerinä ei auta asiaa) - samaa ennakoi myös Rice.

Japanin vienti on romahtanut loppuvuodesta ja pahasti. Japanin satamien tilaukset "kevyet" 83% alas marraskuussa. Kiinan onkin kovaa vauhtia lähestymässä naapuriaan, viides ohjauskoron leikkaus kolmen kuukauden sisällä kertoo lähestyvästä paniikista. Työttömyysluvut siellä tulevat olemaan meikäläisille jotain aivan käsittämätöntä - 100 milj.? Eikä asiaa auta ulkokiinalaisten paluu. Tosin vielä jotkut ovat vakuuttuneita Kiinan noususta maailman isoimmaksi talousalueeksi pian - joskus tuntuu, että kaikki eivät lue samoja uutisia. Tietenkin tuo nousu on mahdollista - edellyttäen, että maa kestää kasassa. Itse en kauhean isoja panoksia sen puolesta laittaisi rulettipöydälle.

Venäjällä valtion rooli on menossa wanhaan hyvään Neuvostoaikaan, keskushallitus pomoksi jne. - oligarkit ovat vailla 78 Mrd US$'a. Espanjan pomokin ennakoi totaalista finanssialan infernoa. Eikä Saksassakaan asioita voi enää kauheasti kehua, työttömyyden uhka alkaa konkretisoitua. Tässä on muutama hyvä ehdotus tulevaisuuden laskun loiventamiseksi (läpinäkyvyyttä toimintaan jne.), mutta sitten puhutaan taas IMFstä auttajana ja pelastajana. Sillähän ei ole mitään väliä, että IMF on Wallstreetin kylkiäinen, joka ei todellakaan ole huolehtimassa pienestä ihmisestä. Puheita kyllä on mutta kuten sanotaan "puhe on halpaa" ja "teot puhuvat".

Tähän asti olemme keskittyneet paljolti pohjoisen pallonpuoliskon ongelmiin, mutta sama soppa velloo myös eteläisellä puolella. Uusi-Seelanti voi hyvinkin olla seuraava "Islanti". Maan ongelma on tietenkin valuuttakauppa ja riippuvuus Japanin carry-trade'n jatkumisesta... mmm, mitenkähän tuon jatkuminen olikaan? Lama syvenee...

Raharahastojen toiminta on tulossa myös kriittiseen pisteeseen - kun korot laskevat, niin niiden pitäisi varmistaa tulot sitten välitysmaksuja nostamalla. UKsta on todella tulossa huonojen visioiden alkupiste (1948 oli sijoitettu - minne?), vaikka asuntolainan maksut ajallaan, pankki vaatii koko lainan takaisinmaksua - tai talo lähtee alta. UKn BKT on vaihtamassa laskun syöksyksi, milloin tulee pohja vastaan? Yksi talousongelmista kärsivien joukko on myös lemmikit, yhä useammat pistävät eläimet pihalle.

Näitäkin riittää, liittovaltion tukea saaneet maksoivat bonuksia ja muita 1,6 Mrd US$'lla. Muu tieto tietenkin yrittää luikerrella pois yleisöltä, räikeimpänä tietenkin osa pankeista yksinkertaisesti vain kieltäytyy kertomasta mitään. Vieläkö kuka uskoo "demokratiaan"? Taitaisi oikea sana olla kleptokratia kuten useammassakin paikassa on tullut vastaan. Toinen nimitys olisi tietysti - B. Mussolinin suosima korporaatiofasismi - valtion ja firmojen yhteensulautuma.

Ainakaan täältä pikkujollasta katsottuna ison maailman poliitikoilla ei ole pienintäkään aikomusta muuttaa suuntaa. Niin, ja jossain välissä mainitsin tuosta Kanadan touhusta (sikäläinen eduskunta on pakkolomalla nyt, kun Harper otti ohjat käsiin epäluottamuslauseen uhan alla)... siellä Harper otti 18 uutta senaattoria sisään - kun nämä olivat vannoneet noudattavansa häntä varauksetta. Asiaan tietysti kuuluvat USAn ja Kanadan autoalan apupakettien oikeat luvut - 125 Mrd US$ parin seuraavan vuoden aikana. Ja jostain näköjään vielä kaivettiin 16kk haudattuna olleet ABCP derivatiivit - nekin mitä ilmeisimmin ollaan laittamassa veronmaksajien piikkiin.

Ja tilanne vain pahenee - hallitus ennakoi kymmeniä tuhansia irtisanomisia pelkästään vuoden vaihteessa. Kaiken lisäksi YKn mandaatti ei-USAn joukoille Irakissa päättyy vuodenvaihteessa - vedetäänkö britit Afghanistaniin - vai kotisaarille ihmisiä "rauhoittelemaan"? Sitä taidetaan tarvita, kun UKn velkaisuus alkaa häiritä jo IMF'kin. Kun Canterburyn piispa varoittaa UKta natsi-Saksan esimerkistä, niin aika moni asia alkaa mietityttämään.

Tätä minäkin pelkään - energia-ala joutuu tekemään supistuksia, joiden kääntäminen kysynnän tasoittuessa tulee olemaan todella tuskaista kääntää. Tuotantoa ei yksinkertaisesti käynnistetä samassa tahdissa kuin haluttaisiin, mm. Pohjanmeren öljykentät pääsivät täystuotantoon vasta kymmenisen vuotta löydöksestään. Uusiutuvien puolesta hehkuttavien pitää miettiä asioita uudelta kannalta myös - rakentaminen ja laajentaminen pahoissa vaikeuksissa sekä hiilidioksidipäästöjen väheneminen tuulivoimassa on arvioitu rajusti alakanttiin.

Kohta taitaa olla niin, että aletaan hehkuttamaan Euroopassa lisää paha-Putin -juttuja. Mies sanoo, kuten asia on - halvan kaasun aika on ohi. Kun Eurooppa on enemmän kuin riippuvainen tuontikaasusta, niin johtopäätökset voivat olla vähintäänkin mielenkiintoiset. Rautasaappaat taas itää kohti? Ja tässä saattaa olla lopullinen syy siihen, työttömät -ja varsinkin nuoret työttömät- on saatava aktivoitua "rakentavasti". Tosin noita lukuja kun katsoo, niin OECDn luvut ovat selvästi vetäisty jostain ja syvältä - 8 milj. USA, UK ja manner-Eurooppa sekä Japani? Sanokaa minua hulluksi mutta kunhan ei laitettaisi nolla tuohon kahdeksikoon perään muutaman vuoden sisällä.

Itseäni on alkanut pelottamaan nykyinen eduskunnan lomalla olo tammikuun loppuun entistä enemmän. Nyt on enemmän kuin vesiselvää, että edustajilla pöydät notkuvat huonoja uutisia lomalta palatessa eikä enää pahemmin ole valinnanvaraa toimille. Tietenkin hallitus pystyy tässä sillä aikaa jotain viemään nopeasti läpi, mutta toiminta alkaa saada kovasti tuota Kanadan makua. Tässä on myös esimerkki mitä on odotettavissa Deutsche Bank ja Kiina tukkanuottasilla obligaatioiden takia - miten kauan meillä on mahdollisuus niitä kansainvälisiä lainoja saada kohtuullisilla kustannuksilla? Ei sillä että lisää lainaa välttämättä auttaisi tämän omeletin parsimisessa. WTO-neuvottelujen tuloksia en oikein löytänyt tähän hätään, mutta niissä on ollut pöydällä myös länsimaiden yksityistämisen tehostaminen - tällä kertaa, niin että toimenpiteet olisivat pysyviä. Suomi on tietty vähän syrjässä (taivaan kiitos) ja kieli on monille ongelma, mutta nuokin aallot tulevat jossain välissä tänne lyömään.

Kuka kuvittelee Intian ja Kiinan pelastavan kulutuksen jatkumisen pitäisi miettiä yhtä juttua, siellä kulutustavaran tuotanto on suunnattu länsimarkkinoille, TVt, tietsikat, DVD-soittimet jne. Tavan kansalla ei ole varaa niihin. PISTE. Mitenkähän nopeasti nämä tulevat Suomeen - lyhennetyt työviikot, palkattomat vapaat jne. Itse seuraan välillä syvässä epäuskossa suomalaisia ammattiliittojen puhetorvia - mistään ei jousteta jne. Miten olisi, että em. kavereiden palkka sidottaisiin suoraan riippuvaiseksi BKTsta jollain kertoimella? On päivänselvää, että kavereilla ei ole mitään käsitystä siitä mitä on tulossa tunnelin toisesta päästä vastaan. Vinkki: lähestyvä valo EI ole tunnelin suu. ...ja voitte uskoa, että haluaisin olla väärässä. Lopuksi - ajan tunnelmia kuvaa tämäkin - kirkko vararikkoon.

 


 

Nyt otan sitten pari päivää lomaa, nauttikaa kinkusta ja käykää lumisotasilla nuorison kanssa - HAUSKAA JOULUA. Näihin asioihin ehdimme paneutua vielä ihan riittävästi ennen Uutta vuotta. Ensi vuosi sitten, uh huh... Laittakaa juttuja keskustelupalstalle - myös "isommat kihot" ovat tervetulleita.

 


23.12.2008 14:21 |