PALUU ARKEEN - VAI OLISIVATKO KAUHUELOKUVAT HELPOMPIA?

Teki hyvää hiukan ummistaa silmiään talouden todellisuudelta - mutta eihän ne mihinkään häivy muualle katsoessa, pikemminkin päinvastoin. Seuraavassa siis muutaman päivän kootut palat...

Japanin teollisuus jatkaa alamäkeen, mikään sitä ei pysäytä maailmanlaajuisen deflaation pureutuessa systeemiin ensi vuonna. Autoala tulee olemaan se kauhun keskipiste, koska sen yleensä ajatellaan ilmaisevan teollistumisen edistymistä. Jenkkilän autot voidaan hyvinkin pian merkitä pois kirjanpidosta, mutta kun japanilaiset vähäruokaiset kulkupelit kärsivät 40v pahimmasta laskusta jo nyt, niin voimme vain kuvitella ensi joulun lukuja. Kaikkinensa Japanin talous taiteilee katanan terällä eli jos vienti ei lähde vetämään, niin...

 

UKn lasku tulee olemaan silmät ymmyrkäisiksi vetävä spektaakkeli - ainakin niille, jotka eivät ole mm. näitä sivuja sattuneet tänä syksynä lukemaan. Toiverikkaimmat kehuvat laskun olevan 5v takapakkia. Itse alan epäilemään, että UK menee jonnekin ennen Pohjanmeren öljylöydöksen aikaista taloudellista tilannetta - se olisi tylyt 40v ajassa taaksepäin.

Seuraavassa jotain aavistusta tulevasta: Lontoon kiinteistöjen arvot -50%, lähes puolet asuntovälittäjistä työttömiksi jo nyt, BKT laskee nopeimmin sitten 1940-luvun, tavarataloissa alennukset jopa -90% - ja kuluttajista 90% toteaa vähentävänsä kulutustaan sekä pisteenä iin päälle, UKn pankit valmistautuvat myymään mitä tahansa mihin hintaan tahansa pysyäkseen pystyssä. Ja nämä siis vuodenaikaan, kun tehdään vuoden parasta tulosta - tai ainakin tähän asti.

USAssa ainokainen hyvin pärjäävä pulju tuntuu olevan enää Amazon.com. Pienfirmat sitävastoin ovat kai kohta jonossa kuin possut teurasaltaalle joulun alla. Lähes uus-Jeesukseksi nostetun Obaman talouspaketit eivät vakuuta enää montaakaan - eikä ihme, mistä rahat suunnitelmien toteuttamiseen? Kaikkinensa voin sanoa, että USA on haihtumassa muiden imperiumien historian kirjojen sivuille - kavereinaan mayat, inkat, Babylon, Kreikka ja tietenkin Rooma. Noiden imperiumien kuolemalle yleensä kirjoissa heitetään joku tarkka vuosi, mutta nyt näemme miten se oikeasti menee. Obama on erittäin todennäköisesti USAn viimeinen presidentti.

Veikkaan että seuraava 10v on ns. nopea romahdus USAssa, yhteiskuntarauhan pirstoutuminen, osavaltioiden väliset kitinät, jopa sisällissodat jne. Varsinkin jos liittovaltio ei saa tarpeeksi kiihkoa lietsottua muita valtioita vastaan. Joka tapauksessa imperiumien purkautuminen jatkuu kymmeniä vuosia, aikaisemmin tosin tietokoneiden puuttuminen hidasti prosessia. Nykyinen romahdus tulee luultavasti olemaan rajumpi/nopeampi kuin esim. Kreikan/Rooman, jotka kestivät oikeastaan satoja vuosia. Valitettavasti USAn romahdus ei ole ainoa systeeminen kurahdus, meillä EUsta on tulossa oma "ajanviihteemme" 100-varmasti. "Mielenkiintoista" seurattavaa -varsinkin jenkkilässä- on sotilasdiktatuurin nousu järjestystä ylläpitäväksi "isoveljeksi". Tietenkään systeemiä ei sellaiseksi tulla nimeämään.

Kiinassa panttilainaamot ovat nousemassa rahoituksen antajiksi pankkien kuivuessa sisäänpäin kääntyneiksi varpaankynsiksi. Tuttuun tyyliin puheet ovat halpaa eli valtio kovasti puhuu systeemin potkukäynnistämisestä, mutta kuinkahan käy? Tällä hetkellä tosiaan puheet US$'n romahduksesta ovat mielenkiintoisia, sillä useimmiten vaa'an toisessa kupissa on Kiinan tulevaisuus (esim. tässä ja tässä). Ensi vuodesta on tulossa niin monella sektorilla sivua kääntävä kokemus, että noiden puheiden ja ennusteiden "oikeelllisuudesta" riippuu todella paljon. Minun veikkaukseni on, että Kiina tipahtaa paljon pahemmin kuin USA (kuten olen tuossa aikaisemminkin jo kirjoitellut, uudet lukijat voivat vilkaista niitä).

Tässä ja tässä on mielenkiintoista kommenttia uskonnollisuudesta ja varsinkin roomalais-katolilaisuuden surkeasta tulevaisuudesta. Kaikkinensa on päivän selvää, että uskonnot tulevat nousemaan (kuten aina huonoina aikoina), mutta pahoin pelkään niillä ratsastavien johtoporsaiden olevan tiukasti kiinni vanhoissa iskulauseissa. Kuka odottaa roomalais-katolilaisuudelta, islamilaisuudelta tai muilta kehotusta lisääntymisen hillitsemiseen? Sellainen olisi välttämätöntä tässä tilanteessa, jostain luin arvion selkärankaisten tilastoista 200v ajalta: nyt ihminen ja hänen ruokansa käsittäisi yli 90% maan korkeammista eliölajeista. 200v sitten vain jonkun prosentin. Toisaalta uskonnon sotilaita taitaa yksi ja toinen kiihkoilija tarvita joukkoihinsa, joten arvaan kyllä mikä on lopputulos - vähennetään sitä naapuriuskonnon lukumäärää...

Islannista voi katsoa muun maailman tulevaisuutta muutaman vuoden etuajassa. Tavaran kallistuminen on erittäin nopeaa. Paljon pelätyn hyperinflaation luulen täälläkin lähtevän liikkeelle, kun deflaatio on aikansa jyrsinyt systeemiä ontoksi. Kukapa ei muistaisi historian kirjoista Saksan Weimarin tasavallan kuvia, kun ihmiset lämmittävät kamiinaa seteleillä? Islannin rimpuilu saa mielenkiintoisia vivahteita, Björk käynnistää rahaston kotimaansa auttamiseksi.

Venäjällä tulee seurattavaksi suunnitelmatalouden paluu ja ruplan romahdus. Sen seurauksia Suomen ulkomaankaupalle tuskin tarvitsee kenellekään valottaa. Samaan syssyyn pelkään vanhojen gulag'ien kaltaisten laitosten paluuta, kun yhteiskuntarauha uhkaa revetä tosissaan. EUlle tämä kaikki tietenkin tulee olemaan erittäin vaikea paikka, kun sähkön tuotanto on hyvin riippuvainen Venäjän kaasutoimituksista (tässä ja tässä).

Finanssialalla saamme varmasti seurata samaa sirkusta kuin tähänkin asti - vaatimuksia pankeille satelee, lainatkaa, lainatkaa - ja yhtä selvästi vastaus on "turha luulo". Samoin saamme seurata kuinka finanssialan isot nimet laskevat toistensa arvioita esim. JP Morgan laskee Goldman Sachs ennustettaan. Kukaan niistä tuskin kauheasti on kehumassa omia tappioitaan. Pankkialaa joutuu muutoinkin huumorilla (mustalla?) seuraamaan ensi vuonna, kun autofirmat muuntautuvat jenkkilässä pankeiksi saadakseen liittovaltiolta tukea. Tämä tietenkin siksi, että suora tuki muuttui poliittisesti mahdottomaksi.

Tämä artikkeli kuvaa hyvin yleisiä finanssinerojen kommentteja jo tekstin alussa. Kulutus hyvä, säästäminen paha. Muutoin tekstissä on melkoisia poskettomuuksia, mutta sellaistahän nykymaailma on. Tämäkin on karmivalla tavalla huvittavaa - ekonomistit sanovat, että 2008 oli vasta esimakua tulevasta. Kummallisesti tällaisia juttuja on alkanut tulla ulos vasta vimosen kuukauden aikana enemmänkin. Kukaanhan ei tällaisia ennakoinut aikaisemmin? No, ei ainakaan maailman valtamediassa... Joka tapauksessa syyllisiä tullaan löytämään paljon - naapurin leiristä peri-inhimilliseen tapaan siis. Ja vieläkään ei jenkkilässä kukaan halua "arvopapereiden" arvottamista reaalimaailman mukaan. Miksiköhän? Olisiko arvo nolla?

Samoin saamme varmasti lukea monta, monta juttua miten yksittäinen sijoituskohde tai systeemi on ollut huono/tuottamaton yms. selityksiä. Valitettavasti koko pankkisysteemi on mätä fraktionaalisen perustansa takia, vaan mitäpä näitä minun horinoita uskomaan. Ehkä systeemin purkautuminen saa useammat myöntämään tapamme lainata tulevaisuudesta olevan huono rakennusmenetelmä toimivan tulevaisuuden rakentamiseksi.

Tämä finanssiongelmiin keskittyminen tulee valitettavasti varmistamaan myös ympäristön alamäkeä useimmissa maissa. Lyhytkatseisesti johtoporsaille ominaista ajattelua on, että talous on tärkeintä - muut seuraavat perässä. Sellaisesta hyvänä esimerkkinä tämä, USAn Tennessee'ssä hiilivoimalan jäteallas romahti alempaan laaksoon ja toteamukset ovat tyyliä "no voi voi". Tilanteen selvittelyn eteneminen voi kompastuttaa myös muka-puhtaan hiilen puolestapuhujia. Tämä siksi, että hiilivoimaloiden jäteliete on myrkyllisempää kuin ydinvoimaloiden saaste yksinkertaisesti siksi, että hiilen polton jälkeen lietteeseen konsentroituu raskasmetalleja "kiitettävän" tehokkaasti. Tämä artikkeli kuvaa hiilen polton lisääntymistä KOTONA, tulee mieleen 1800-luvun Lontoon kuvaukset - mustat katot ja loputon savu. Niin se menee, ihminen polttaa kaiken kylmissään - tästä vuosisadasta on tulossa uudenlaisen poltetun maan aikakausi. Mahtaa Hitler hymyillä haudassaan :-(

Yksi indikaattori lamasta tulee olemaan myös loton ja muiden laillisten uhkapelien alamäki, nyt jo USAssa lottoa pelaavien määrä ja summat ovat laskussa. Milloin sama tapahtuu Suomessa? Toinen indikaattori on tietenkin mainosalan kurahtaminen - mikä tietenkin tulee näkymään kaikkialla lehtitalojen kaatumisina ja tavallisesti leikkauskohteiksi joutuvat kriittiset kirjoitukset. Pahoin pelkäänkin, että vuoden päästä realisten tekstien löytäminen bittiavaruudesta alkaa olla huomattavasti vaikeampaa. Toisin sanoen minunkin raapustusten taso voi laskea - tai ainakin viitteiden löytäminen takkuaa, tekstin taso nyt on ollut vähän mitä sattuu muutoinkin...

Tässä lopuksi muutama tyly numero USAn pörssialasta vuonna 2008: DOW -36%, Nasdaq -42,5% ja S&P500 -40,5%. Noita kun hetken pureskelee - ja miettii mitä tarkoittaa pahempi seuraava vuosi USAn taloudelle. Ei kummoinen ruudinkeksijä tarvitse olla, että muu maailma seuraa samaan viemäriin jenkkilää. Aikaisemmin oli jo arvio UKn kauppa-alan -50% romahduksesta, nyt samaan syssyyn voi mainita USAn jälleenmyyjien kohdalla neljänneksen taiteilevan veitsen terällä. Veikkaan että USAn tilanne on paljon pahempi kuin tuo -25%.

Hassua, joku ennakoi USAn pankkialalta haihtuvan kolmanneksen pankeista ensi vuonna. Oma arvioni sadasta kaatuvasta pankista jenkkilässä tänä vuonna ei taida toteutua, mutta nelinumeroisuus ensi vuonna taitaa olla taattu. Tässä on myös eräs äkkinäiselle hassu huulipuna-indikaattori, naiset panostavat kauneustuotteisiin ongelmien kasvaessa. Ja tämäkin vielä, järkyttävää, hienosto-osakkeet (Tiffany jne.) menettävät arvoaan.

Moni varmasti toteaa, että eihän lama nyt niin paha ole - emme me kaikkea krääsää tarvitse mitä kaupat ovat tähän asti pursunneet. Tavallaan ovat he oikeassakin - siis turhan tavaran suhteen. Ongelma vain on se, että niin monet tahot ovat riippuvaisia kulutuksesta ja kasvusta, että sen poistuminen poistaa kymmeniä miljoonia työpaikkoja pelkästään USA-Kanada-EU-linjalta. Millainen työpaikka omasi on? Tavaratalo, erikoisliike, teollisuusala? Niissä on moni saamassa tassuun "ei-tulevaisuutta" -kortin - ja sen kerrannaisvaikutukset verotulojen laskuun on kaiken infrastruktuurin ylläpitämisen kuihtuminen kouluista ja terveydenhuoltopalveluista puhumattakaan. Ellei asiaa myönnetä ja aleta lopultakin soutamaan samassa veneessä ja samaan suuntaan. Siinä hommassa vanhojen saavutettujen etujen kiinnipitämisestä kynsin hampain pitäisi kaikkien olla valmiita joustamaan.

Vaan kauhulla seuraan, kun puheet talouden auttamisesta ovat samaa millä tähänkin tilanteeseen on päästy. Pelastus onnistuu vain saman tekemisellä - ja mielellään moninkertaisilla panoksilla (tässä ja tässä). Kulutus on käynnistettävä - ja lainaaminen on maksimoitava. Missähän välissä aletaan miettimään, että viime vuosien BKT't sisältävät lainarahan. Toisin sanoen näennäinen kasvu on tapahtunut kirjanpidollisina kikkoina ja lainaamalla yhä kasvavasti tulevaisuudesta. Well, haloo, tulevaisuus on täällä - ja sen lainaaminen loppuu.

Lopuksi kuva Washington Mutual'in vimosesta 10v kehityksestä. Kuva puhuu tylyä kieltä - ja on huomattava, että pulju oli asuntolainamarkkinoiden tärkeimpiä lipunkantajia. USAn asuntomarkkinoilla on pahempi resetointi vasta tulossa eli mitä voimme ennakoida sen tulevaisuudesta? Klikkaa artikkeliin.

 

WaMu10v
 


29.12.2008 11:43 |