SUOSIKKIMUSIIKKIANI MARKETEISSA - CARMINA BURANA

Hassuja tunnelmia nousee korvien välissä, kun kävelee tavaraa pursuavien hyllyjen välissä ja korvalapuista tulee Carl Orff'n 1200-luvulta peräisin oleviin runoihin säveltämää musiikkia. Toinen yhtä häkellyttävää vaikutus on Basil Poledouris'in "Conan barbaari" -elokuvamusiikilla... Molemmissa on jotain sanoinkuvaamatonta, mukaansa tempaavan kaunista - ja synkkää tunnelmaa. Mielestäni sopivat molemmat oivasti nykymaailman menoa seuraavalle.

 

Wallstreet'illä on tulossa ennätysmäinen vuodenloppu - miinusmerkkinen sellainen. Samoin USAn vähittäismyyntiä uhkaa ennätys - liikkeiden sulkeminen vararikkojen takia rajussa nousussa. Tässä kaveri odottaa kolmen asian olevan kulminaatiopisteinä ensi vuonna: deflaation pysäytys, finanssialan "rauhallinen" kutistaminen ja hallitusten yhteistyö. Jotenkin kaikki ovat haaveilun makuisia ajatuksia - sikäli kun kukaan minulta kysyy. Tässä pyöritellään hassuja sanoja, kun varsinainen asia onkin paljon kriittisempi. Lehman'in papereita ei selvitetä vuosiin ja FED ei ole osa liittovaltiota, sitävastoin FED on kansainvälisten pankkien yhteisesti omistama laitos, joka lainaa liittovaltiolle rahaa. Jälkimmäisestä kiinnostuneille ehkä sopiva luettava olisi "Creature from Jekyll Island".

Jenkkilän kummallisuuksiin kai kuuluu Bushin kehuminen, vaikka mies ei ole saanut mitään positiivista aikaiseksi tavan kansalaisen näkökulmasta. Tietysti kun katsotaan isojen firmojen vinkkelistä, niin tilanne on tietenkin aivan toinen. Ehkä tuo näkökulma auttaakin ymmärtämään Deciderin kehumisen. Sitä ihmetellessämme voimme todeta, että jenkkilässä näpistely on muuttumassa kansallisurheiluksi ainakin osallistumislukujen mukaan.

Ikään kuin Wallstreet'illä ei olisi tarpeeksi ongelmia, UKn vastaavat sijoituspankit ovat lainanneet 70 Mrd £ kiinteistöjä vastaan. Riskinä on -tietenkin- lisää Northern Rock -tyylisiä kansallistuksia, vaan onneksi G-mies Brown kehuu tilanteen vain testaavan brittien selkärankaa. Miltähän tuokin möläytys tuntuu sitten, kun palkat jäädytetään tai annetaan popoa (kuvaannollisesti tietenkin)? Tai kun UK liukuu G7 listalla alamäkeen? Toisaalta voisihan punta nousta kuin fenix-lintu tuhkasta... mmm, vai olisikohan taas tullut talousguruilla aamupullan mukana jotain nappeja?

Joka tapauksessa on odotettavissa historian uudelleenkirjoitusta kovin, kovin monesta torvesta - esim. ei olisi mitään hätää jos (valitse sopiva syntipukki) ei olisi romahtanut, tehnyt huonoja päätöksiä jne. puhumattakaan siitä, että KUKAAN EI NÄHNYT romahdusta etukäteen. Demokratian ongelmia taitaa kuvastaa myös tämä, UKn piispat tuomitsevat G-miehen (ja Blairin) hallitusten toiminnan viime vuosina. Hassusti en muista samanlaisia kommentteja noilta tahoilta kun korttitalo pysyi vielä pystyssä...

Venäjällekin on leviämässä UKn Northern Rock ja Islannin tauti - ei rahoja ulos pankista. Seuraukset alkavat hiipiä pikkuhiljaa ylös yhteiskunnan rakenteita, mielenosoituksia ja muita on odotettavissa. Mitä sitten kun muiden pankkien asiakkaat alkavat nostamaan tilejään tyhjiksi? Venäjän keskuspankki tietenkin yrittää tehdä kaikkensa jarruttaakseen ruplan laskua, mutta -20% elokuun jälkeen ei oikein vakuuta. Tällä hetkellähän voimme naureskella, että siellähän kärvistelevät blaa-blaa - mitä sitten kun täällä pankkikortit vähänkin nikottelevat? Digitaalit pankissa eivät lämmitä jos niitä ei saa käyttöön - ja paperirahaa ei riitä kaikille.

Kanadan sisäiset ongelmat kuplivat hassuihin suuntiin - jos Harper kukistetaan, niin USAn energiansaanti on melkoisessa vaarassa. Johtaako se Kanadan "vapauttamiseen" on sitten jo täysin toinen kysymys... Tällä hetkellä taitaa kuitenkin olla nuo perinteisemmät seurattavat listalla eli ikisota Israel'in sisällä milloin ketäkin vastaan. Kuten tavallista tuo Gazan murjominen (tässä ja tässä) nostaa myös kullan ja öljyn hintaa - ainakin hetkeksi.

Tässä on hyvä kysymys USAn sosiaalijärjestelmän kasassa pysymisestä - löytyykö maksajia jatkossa? Tai jatkuuko teollinen kehitys kuten vimoset sata vuotta, jolloin maksuja ei ole tarvittu niin paljon? Oma veikkaukseni on tyly ei kumpaankin kysymykseen. Jenkkilän kansantalous on pitkään pyörinyt kauppakeskusten kautta - nyt moni on menossa nurin, kiinni jne. Miten jatkossa ihmiset saavat tarvitsemansa tarvikkeet, kun kauppaketjut menevät vararikkoon kautta maan? Äärivaihtoehtona tuntuu olevan teiden ja puistojen myynti, näin siis kapitalismin eturintamalla.

EUssakaan ei kaikki ole ihan niin kaunista kuin äkkiseltään näyttäisi. EKP ei saa kehuja talouden huolehtimisesta missään isommassa jäsenvaltiossaan. Sillähän ei ole mitään väliä, että ihmiset olisivat voineet itse säästää myös tulevaisuutensa varmistamiseksi. Joka tapauksessa kukaan ei taida enää oikein uskoa EKPn kykyyn olla tiukkana koronlaskujen suhteen. Ranskassa velka kasvaa kuten muuallakin, selitys on tietenkin lama - joskus tuntuu, että tänä päivänä Isossa Maailmassa ei enää paljon kukaan tajua laittaa sukanvarteen ylimääräistä...

Australian voisi äkkiseltään kuvitella pärjäävän hyvin, vähän ihmisiä ja paljon luonnonrikkauksia. Mutta niin vain sinnekin tuntuu nykytalouden kakka valuvan - kohokas muuttuu pannukakuksi. Syynä tietenkin noiden raaka-aineiden kuluttajien kompastelu ja ostosten lopahtaminen, Kiina ehkä tärkeimpänä. Vaan maassa on kyllä ollut melkoinen velkavetoinen talous jo vuosia... mmm, kuulostaa vähän turhan tutulta virreltä tämäkin :-(

Aasian ongelmat näkyvät erinomaisen hyvin myös lentoliikenteen kuihtumisena. Tätä voi tietenkin pitää ympäristön kannalta hyvänä, mutta kun tajuaa että hiili (ja muut fossiiliset) on aina ollut halvin energian muoto, niin nyt vaihtoehtoenergia ottavat kyllä pahasti kuonoonsa. Talouden tulevaisuudesta kertoo myös Kuwaitin ongelmat - kemian alan projektit jäihin vaikka piti aloittaa 1. päivä tammikuuta.

Tässä pari hassua ajatusta. Mihin Madoff'n 50 Mrd US$'a on haihtunut? Ja kuka luottaa mieheen, kun hän vakuuttaa tuovansa kirjanpidon näkösälle näin vuoden lopussa. Mistä tietenkin päästään siihen seuraavaan kysymykseen - kuinka pitää rahastojen hoitaja vastuussa hoitamistaan sijoituksista?

Sikäli kun käsitän, niin yleiskäytäntö on ottaa sijoituksista ensin kiinteä hoitomaksu ja voitosta tietty prosenttiosuus eli vaikka kohde menisi miinuksella, niin hoitaja (firma/pankki) aina ottaa omansa pois syöden sijoittajan pääomaa. Kaiken huipuksi tässä on vimosen kuukauden aikana tullut näitä juttuja miten rahastot eivät yksinkertaisesti suostu antamaan sijoittajille rahojaan takaisin alamäen myötä. Ehkä pitäisi olla joku minimituotto, jonka jälkeen hoitaja saa ottaa itselleen palkkion - ja tappiot pitäisi tietenkin korvata. Ei taitaisi kelvata kovin monelle rahastonhoitajalle toimintanuoraksi luulen minä...

Journalismin menestystarina - vai olisiko sittenkin itsensä myyminen oikea termi? Sinänsä kun katsoo miten hyvin valtamedia on kertonut tilanteen etenemisestä kuluneena vuonna, niin ei voi kauheasti kehua tarinoiden oikeellisuutta ja varsinkaan julkaisunopeutta. Netistä on mitä ilmeisemmin tulossa nykyisen laman etenemisen kannalta ihan uusi tekijä valtaa pitäville. Ei liene ihan tuulesta temmattu epäilys, että jossain välissä netti saattaa yskiä ja pätkiä... Joka tapauksessa seuraavasta vuodesta on tulossa vähintäänkin mielenkiintoinen niin tiedottamisen kuin talouden alalla.

Oleellisempaan tietenkin on, että haluaako tarpeeksi moni oikeasti lukea tällaisista uutisista - niiden suhteen kun pitäisi jossain välissä alkaa toimimaan, jos haluaa helpottaa jatkoja. Mutta kun se toiminta voi viedä aikaa mm. uusilta TV-sarjoilta, niin... Näin ollen toivon että lukijat jaksaisivat laittaa sivuista tietoa eteenpäin. Ei sillä että olisin mitenkään ainutlaatuisen paikan ylläpitäjä, vaan että se kuuluisa kriittinen massa saavutettaisiin ennen kuin on myöhäistä. Niin, ja tietenkin toivoisin pieniä tuloja toiminnastani - laitan vuoden lopussa yhteenvedon mainostuloista ja näette miten säälittävää räpistelyä tämä on :-)

Lopuksi vuoden 10 "parasta" vikaennustusta.

 


30.12.2008 01:41 |