VUOSI JONKA USEIMMAT OLISIVAT JÄTTÄNEET MIELUUMMIN VÄLIIN - VAAN ENTÄ SEURAAVA?

Äkkiseltään voisi kuvitella, että ei talous ENÄÄ VOI MENNÄ huonompaan suuntaan. Vaan mitenkähän tuon toteamuksen/toiveen/vaatimuksen kanssa on, kun globalisaation autuus otti kunnolla töksyä kuluneena vuonna ensimmäisen kerran - niin, mitenkähän moneen vuoteen? Japanin pörssi -42%, Helsingin pörssi -53%, jenkkilän pörssi jotain -40% jne. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee, että joka rööristä kerrotaan miten nousu tulee kun pörssistä on pelikentän laidalle siirtynyt niin ja niin paljon rahaa hypätäkseen takaisin. Noususta olen samaa mieltä, mutta siitä pitäisi puhua oikealla nimellä eli sucker-rally'nä tai kusetus-nousuna.

 

USAn heikkoudet on listana pitkä - tässä muutama: jälleenmyyjät menossa viemäriin (tässä ja tässä), pankkien kitinä apurahan perään vain kiihtyy ja autoalaa yritetään virvoittaa kuin Frankensteinin hirviötä (avoin tili jo puheissa). Niin autoala tulee olemaan monen itkun ja hammasten kiristyksen kohteena - USAn kolmen perässä tulevat marssimaan kaikki, UK ja Japani tietenkin - enkä usko Euro-autojenkaan kauheasti naureskelevan ensi vuonna.

Toinen päivänselvä häviäjä nykylaman pureutuessa systeemiin ensi vuonna oikeasti on - lentoliikenne. Tylysti heitettynä odottelen 50-90% lentoyhtiöiden haihtuvan toimimasta muutaman vuoden sisällä. Harvalla on tulevaisuutta, vaikka niitä tietenkin tullaan pumppaamaan viimeiseen asti (tässä ja tässä). Pahinta on tietenkin ruokapuolen ongelmat, joista seuraavassa on hyvä selvennys - viljan hinta menee alas, mutta lannoitteiden yms. hinta jatkaa ylös. Seuraus on itsestään selvä - farmareilla on melkoinen riski mennä nurin, eikä heidän tilaansa auta pankkien rahahanojen kuristaminen.

UKta katsoen ei voi kuin huokailla - maasta on kovaa vauhtia tulossa kehitysmaata muistuttava saari, jossa tietenkään kukaan ei suostu asioita myöntämään. Kun pöly kiinteistöhommien selvittyä laskeutuu, harva omistaa taloaan -ensi vuonna puolet menettämässä asuntonsa viimeisten arvioiden mukaan- ja jäljellä saattaa olla joku keskiaikainen systeemi, missä suuri osa elää vuokralla. Tämä siitä huolimatta, että useimmat yrittävät maksaa asuntojaan pikavauhtia.

Tuollainen toiminta on tietenkin epäisänmaallista ja fraktionaalisen systeemin takia (erinomainen artikkeli) syö finanssialan toimintaehtoja, joten nykyperusteinen talous on tuomittu kaatumaan (ilman velkaa ei ole rahaa, katsokaa tuo Money as Dept -video tuolta ladattavista). Sen jälkeiset tulevat olemaan vähintään kummallisia tämän päivän asioihin tottuneille. Jos et vielä ole lukenut omaa selitystäni nykytaloudesta, niin se löytyy tuolta vasemmalta.

EUro alueen tilanne on pysynyt tähän asti vakaana, kun vertaamme jenkkilään ja UK'hon. Mutta jatkot pelottavat minua kyllä melkoisesti - Saksan pankkiala apupaketissa on ammottava musta aukko. Samoin nykytalouden liikkeelläpitäjä, luotto, on nopeasti loppuvuotta kohti hyytynyt myös Euro-alueella. Baltian maat ovat melkoisen taloudellisen rotkon reunalla, eikä mikään ihmettä vähäisempi niitä voi pelastaa. EKP tulee leikkaamaan korkojaan, mutta kysymys on tietenkin että kuinka paljon? Tai no, minun kysymys on pikemminkin, että monessako askeleessa päädytään sinne nollan tuntumaan...

Kaikkinensa kun katsoo finanssimaailman ja talousgurujen neuvoja, niin kovasti huudetaan Keynesin henkeen valtiota (ja se tarkoittaa tavan kansalaisia, jotka maksavat verojen kautta loppujen lopuksi kaiken) pyyhkimään. IMF on tietenkin kukkona tunkiolla samaa "suosittelemassa". Olen osin kyllä samoilla linjoilla - valtioiden pitäisi lähteä uusimaan montaa systeemiä ihan perusteellisesti. Mutta kun olen 100-varma, että valinnat ovat idioottimaisia lisää teitä, lisää kulutusta, pankeille rahaa jne., niin en oikein jaksa uskoa valtioiden tekevän hyviä valintoja. Kaiken lisäksi valtion tukijärjestelmiä tullaan käyttämään häikäilemättä hyväksi.

Tosiasia tietenkin on, että eivät valtiot voi lähteä keskittymään junaverkkoihin ja sähkön varmistamiseen jos ihmiset huutavat, että MINUN autolle pitää olla kulku-uraa. Energia-asioista puhuminen on harvinaisen epäsuosittua talousongelmien keskellä, suurin osa kuulijoista vain haluaisi takaisin vimosen 10-20v nousukauteen. Valitan, mutta se on ohi - ja sitä muistuttavaa olotilaa emme välttämättä näe kymmeniin vuosiin.

Öljyala on melkoisen murroksen kynnyksellä - tähän asti ne ovat merkinneet kirjoihinsa varantojaan todellisina (proven) ja todennäköisinä (probable). Molemmat ovat menneet vähän vapaan kirjanpidon mukaan, kun oletuksena on ollut hintojen pysyminen tai nousu. Nyt (ainakin osakkeita ja osinkoja jakavat firmat) joutuvat ottamaan kirjoistaan pois sellaiset varannot, joiden tuonti markkinoille vaatisi esim. 40 US$ tynnyrihinnan (jos siis öljyn maailman markkinahinta on alle 40US$). Seurauksena on tietenkin melkoinen kysymysmerkki firman osakkeen arvolle - nyt ja jatkossa. Ja se jos mikä pistää epäilemään energiahuollon maailmanlaajuisen pystyssä pysymisen varmuutta. Venäjän Gazprom'kin horjahtelee esim. tässä ja tässä.


Tässä on lopuksi neljän suomalaisen finanssineron tulevaisuuden visioita - ja vähän selityksiä kuluneesta vuodesta. Noita kun lukaisee, niin päällimmäiseksi jäävät "kukaan ei nähnyt tätä etukäteen" ja "olen positiivinen" sekä "nousu alkaa viimeistään 2010". Netistä jos kukaan jaksaa katsoa, niin tilanteen ennakoijia on vaikka kuinka - mutta pointti on tietenkin, että nämä "netti-pösilöt" eivät olleet missään isossa nimifirmassa kehumassa menoa ja tulevan odotuksia.

Näille herroille ei taida tulla pieneen mieleenkään, että tähän astisten lamojen malli on ollut V eli alas ja ylös viimeistään muutaman vuoden sisällä. 1930-luvun lama oli poikkeus eli 10-25v kuopassa eri tavoin laskettuna. Energiaongelmien takia pelkään, että nykytilanne historian kirjoissa sitten joskus (olettaen, että joku niitä on kirjoittamassa) todetaan L-mallin lamaksi eli alas - ja se siitä. Aina tietenkin on talouden osia, teollisuuden aloja jotka pärjäävät (joskus hurjankin) paljon paremmin kun muut, mutta kokonaistalous taitaa mennä tosiaan tuota L-käyrää pitkin. Haluaisin olla väärässä.

Valuuttakursseissa on ollut turbulenssia tänä vuonna, mutta ensi vuodesta on tulossa jotain aivan muuta. Tämän pitäisi olla naula inflaatiopuheiden arkkuun, mutta taidan olla toiverikas (BDI puhuu myös tuolla sivulla). Maailman pörssien, asuntojen, hyödykkeiden jne. tappiot tänä vuonna 60 bilj. US$, kun vastapalloon valtioiden tukitoimet hövelisti saattavat lähestyä 10 bilj. US$'a. Siihen vielä kun heitetään derivatiiveista tuleva 500+ bilj. US$'n lasku niin lopputulos ei todellakaan ole inflaatiota. Mutta tätäkin varmaan vatvotaan lisää ensi vuonna.

 


 

Siinä tämä vuosi, syyskuun alusta ensimmäisellä ja nykyisellä sivustolla on ollut kävijöitä yhteensä noin 5000. Mainostuloja on hurjat 97,84 US$ sekä 6,36€ (PayPal söi 8,5%) - hahhaa, ei siis kannata lopettaa muiden töiden etsimistä, eh?

Toivottavasti ensi vuosi paranee huomattavasti, muita kävijöitä odottaessa kannustaisin lukijoita rohkaistumaan ja kommentoimaan jotain tuonne keskustelupalstalle. Jos satutte sivuilta jotain huumoria/tietoa saamaan, niin onko liikaa pyydetty pikku avustus joskus? Esim. 5€/kk olisi yksi ravintolatuoppi. Kallista taitaa olla?

 


30.12.2008 23:19 |