ABSURDIEN ASIOIDEN VUOSI - TERVETULOA 2009

Tulemme näkemään uskomattomia asioita - ja kaikki systeemin kasassapysymisen ja talouden parantamisen nimissä. Esim. eläkerahastojen kirjanpidosta erittäin luovaa, jotta tappiot eivät niin pahoja (UK), yksityiset firmat valvomaan sähköpostia (UK), hallitusten kyseenalaistamisesta entistä vaikeampaa (Venäjä), kongressinedustajille palkankorotus (USA) jne. Samaan aikaan tukia saaneet pankit shoppailevat (USA), tavalliset kansalaiset leikkaavat palkkojaan 30-50-70%? (USA) ja murehtivat itsensä "solmuun" (UK). Tilanteen todellisesta muutoksesta kertoo myös näpistelijöiden tapojen muuttaminen, UKssa ruoka on kovassa kurssissa. Milloin Suomessa aletaan ruokapuolta miettimään korkeammilta tahoilta alkaen - enkä tarkoita näpistelyn kontrollointia?

 

USAn kehitystä Neuvostoliiton kopioksi saamme seurata huvittuneena/kauhistuneena kukin poliittisen näkökulmansa mukaan. Maassa valtion tukia ovat vailla - kirjaimellisesti kaikki. Sanomalehdet (miten käy lehdistön juttujen tason?), terästeollisuus jne. - finanssialan nyt kaikki ovat jo huomanneet (toivon ainakin) liukuvan keskushallinnon peukalon alle. Eikä kovin kummoista mielikuvitusta tarvita, että vakuutusala on samoin kohta vinkumassa tuskaansa. Minä vain mietin, että koska myös Warren Buffett ja kumppanit ovat vaatimassa valtiolta tukea rahastoilleen... joka tapauksessa erilaisten rahastojen ongelmat ovat vasta alussa (tässä ja tässä) ja on helposti nähtävissä monien haihtuminen ennen seuraavaa vuoden vaihdetta. Se on finanssialalla yksi vuosi piiiitkä aika - ja 2008 synkistelyt saattavat olla vaaleanpunaisia monen mielessä ensi vuonna. Mutta yksi asia on varma, epäluulot Wallstreetiä kohtaan kasvavat.

UKsta on tulossa Euroopan toinen totaaliromahtaja Islannin jälkeen. Vai mitä olette mieltä näistä: kiinteistöjen hinnat ja lainojen määrät laskevat rajusti alkavana vuonna, UKn tuotanto laskee 8kk putkeen, työttömien lukumäärä kasvaa 3 miljoonaan (minä veikkaan ainakin 2x lukua), luottokriisi jatkuu jne. Pahinta tietenkin on, että BoE ennakoi jo pari vuotta sitten romahdusta, mutta toiminta ei tilanteen parantamisesta ainakaan minua vakuuta - enkä taida olla ainut ajatuksissani. Luulen, että tästäkään eivät kansalaiset pidä - pankit eivät aio helpottaa asuntovelallisten taakkaa (tässä ja tässä). Niin, eihän kukaan nyt VOISI edes haluta keskuspankin korkojen laskun siirtämistä omiin asuntolainoihinsa.

Näitä talousnerojen juttuja pitää lukea pilke silmäkulmassa - Paulson jälleen kertoo ongelmien lähteneen liikkeelle muiden valtioiden vääristä valinnoista. Sama virsi, säästäminen oli huonoksi - ei selvästikään olla oltu samalla koulun penkillä. Kuluttaminen on se mikä pyörittää maailmaa! Tai näin ainakin nämä Keynes-Friedman-oppilaat ovat sanomassa, kuin rikkinäinen levy. Valitettavasti se kertoo ihmislajista paljon, tulevaisuuden huomioon ottaminen ei ole kovinkaan monella ihmisellä oikeasti toimiva luonteenpiirre.

Oletus useimmilla on, että tiede pelastaa ja huomiset pääsääntöisesti ovat runsaampia valintojen tarjonnaltaan. Nyt tuo asenne on tulossa puraisemaan koko lajia kollektiivisesti kannikasta, kun systeemiä ylläpitävä halpa energia muuttuu kalliiksi ja harvinaiseksi. Energian ongelmat tietenkin pyyhkäistään kuluvana vuonna huomion keskipisteestä, kun talous painuu vääjäämättä. Mitä sitten kun sukanvarren säästöt, työ ja talo ovat menneet - halpa bensa (esim. 50s/l) ei siinä enää olekaan niin halpaa. Tämä tulee olemaan jenkkilässä miljoonien ihmisten todellisuutta tänä vuonna. Käsi ylös kuka luulee tilanteen pysyvän lätäkön toisella puolella...

Hassusti ajatellaan, että luoton palautuminen meidät pelastaisi. Se tietysti on ainoa ajatus, kun kaikki on rakennettu sen varaan. Valitettavasti liika luotto on se mikä koko maailman ajoi vallitsevaan tilanteeseen. Valitettavasti ilman luottoa harva asia nykymaailmassa liikkuu - hyvä esimerkki on tuo BDI-indeksi. Jostain joku aika sitten luin, että rahtilaivojen (päivä?)vuokra oli alkukesällä 100ooo+ US$/vrk ja nyt luku on jossain 6000 US$/vrk tuntumassa - ja silti laivat seisovat. Tilanteen ainoana positiivisena puolena kai voi pitää sitä, että luonnon "hyödyntäminen" tässä tilanteessa on edes hiukan hillitympää.

Autoalan tipahdus jenkkilässä on vasta alussa (vuodessa myyntivoluumi Ford -33%, GM -41% ja Chrysler -48%). Vaikka liittovaltio ja Kanada pumppaavat miljardeja lähes viikottain noihin, niin niiden tulevaisuus on mustaakin mustempi. Ensinnäkin niiden tuotevalikoima on vuosien saatossa mennyt aina vain raskaammiksi bensasyöpöiksi. Toisekseen USA-Kanada sektorilla asiakkaita ei ole riittävästi nykyisen autotuotannon ostamiseen moneen vuoteen (koskaan?), siitä pitää huolen tämän vuoden miljoonien yksityisihmisten talouden totaaliromahdus. Samasta kertoo tämä pieni YouTube-pätkä (6,3 Mb, .avi-file), minkä löysin vuoden vaihteessa cryptogon'in kautta. Miten jenkkiautoille olisi ostajia, kun maan satamat täyttyvät pieniruokaisemmista euro/japaniautoista?

Tässä on kananpojan askeleita euroalueen rytinässä, tuotanto supistuu nopeimmin 11 vuoteen. Monelle €urokerhoon pyrkivälle voi tulla kylmä suihku, minun veikkaus on että PIGS-maista tulevat huonot uutiset alkavat kummasti synkentyä. Eikä tasaisen varmat suoriutujatkaan ole niin varmoja tänä päivänä - Itävallassa Medici-pankki valtiolle. Samoin euroalueen lähivaluuttojen kupsahtelu tulee nostamaan toiveita euron vahvuudesta.

Aasian paljastuminen paperitiikeriksi tulee olemaan monelle sijoittajallekin tyly kokemus. Singapore -12,5% supistuminen vimosella vuosineljänneksellä. Kiinassa tehtaissa laitetaan lappua luukulle ennätystahtiin - eikä tulevaisuus näytä sen paremmalta. Syyllisten osoittelusta on tulossa vuoden trendi, ei ole väliä että asioita on moni ennakoinut jo vuosia (ihana otsikko tuolla linkillä - "joko olet vapaiden markkinoiden puolella - tai niitä vastaan"). Kun ajat ovat hyvät ei montaakaan oikeasti kiinnosta tulevaisuudesta huolehtiminen. Sitä vastoin useat kyllä SANOVAT huolehtivansa tulevasta, mutta entäs kun tulee kysymys että mitä teet...? Useimmiten reaktio on, että mjah-öh-niin... ja sitten TVtä katsomaan - myös allekirjoittanut on tähän sortunut lukemattomia kertoja :-(

 

MH oli pukannut melkoisen joululahjan tililleni (50€, KIITOS!), meinasi jäädä huomaamatta kun ei kauhean usein tule katsottua tiliä (liikaa laskuja kai...). Kohta siis olen saanut kuitattua sivujen pystyttämiseen menneet rahat ;-)

 


03.01.2009 15:53 |