UUTISET ISRAEL-GAZA RINTAMALTA PIILOTTAVAT YHTÄ JA TOISTA

Ei sillä etteikö tuolla Gazan alueella tapahtuisi kaikenlaista uutisten arvoista. Tosin se mitä länsimaisesta mediasta useimmiten tulee, on vähän yhteen suuntaan kallellaan. Täältä katsoen siellä pelkistyy tulevan tärppäämisen maku monessa asiassa - kaveri on aina enemmän väärässä, uskontoa pitäisi puolustaa, meillä on oikeus yms. yms. Joka tapauksessa tilanteen yksiselitteisyys on kaukana todellisuudesta - ja vetää mukaansa Obamankin väistämättä. Minua joskus mietityttää, että monesta lähteestä tulee vastaan miten KAIKKI juutalaiset tukisivat Israelin toimintaa - tämä ei ainakaan tuota väitettä tue. Valitettavasti monessa maailmankolkassa vastaavia ristiriitoja kytee - ja luultavasti moni niistä tänä vuonna leimahtaa. Tuota I-G -matsi seuratessa voi miettiä miten ohut se sivilisaation pintakerros meissä jokaisessa on.

 

Jenkkilässä nämä Obama-lupaukset alkavat olla jo ihan käsittämättömiä - kaikille ja kaikelle ollaan antamassa rahaa. Työttömyystukea ylös, töitä 3 miljoonalle, Mish kertoo yleensä hyvästi Keynes-Friedman ongelmista (tässä, tässä ja tässä), 300 Mrd US$ veroale jne. Mutta mistä se raha sitten tulisi (piiitkä juttu, mutta kuvaa hyvin US$n printtauksen, jota monet odottavat, ongelmia)? Varsinkin kun miettii tuota Obama-kabinettia ja valtiovarainministeriön miehitystä muutenkin (lue: kleptokraatteja). Sitä paitsi kaikki se mikä jenkkilän on aikaisemmista lamoista nostanut, on - no, kuralla ei edes aloita tilanteen kuvaamista.

Jenkkilää surkeammin tilanne tietenkin kehittyy UKssa, tänä vuonna neljännes briteistä ei osta mitään muuta kuin ruokaa ja maksaa laskuja. Maan pitäisi saada 140 Mrd £n velkansa organisoitua uusiksi 2011 mennessä - ja samaan aikaan Euroopassa velkoja on uusittavana 1,5 bilj. £n verran. Kysymys kuuluu, että kuka noita valtioiden obligaatioita ja bondeja on ostamassa? Eikä firmoilla mene sen paremmin, 110 Mrd £n velanmaksu lankeaisi tänä vuonna. UKta kuka katsoo, niin maassa on kaikki rahavirta valtion kassaan tyrehtymässä - Pohjanmeren öljytuotanto, kaupat nurin, työttömyys ylös, asuntoalasta puhumattakaan jne. jne. Minä en koskisi pitkällä tikullakaan UKn velkakirjoihin - varsinkaan kun korkoja ei kohta ole minkäänlaisia. Eikä yleensäkään oikein innosta 1984-yhteiskunnan pönkittäminen.

Samalla meidän pitäisi uskoa, että pörssi- ja finanssimaailma ovat hyvässä järjestyksessä ja Madoff kuviot ovat vain yksittäistapaus. Öö, jotenkin epäilen - enkä ole ainut (tässä ja tässä). Soh, tämä olikin odotettavissa - Madoff'in hommiin sijoittaneet ovat vailla pelastusta. Alkaa tulla absurdi olo, kun välillä heitän omasta mielestäni ihan älyttömiä ajatuksia joidenkin artikkelien perään - ja päivän parin päästä saa lukea samaa mediasta.

Kutka sijoittelevat pörssiin osinkojen toivossa, kannattaa miettiä seuraavaa - maailmanlaajuisesti tulokset ovat menossa alamäkeen. Itse ainakin olen alkanut epäilemään osinkojen jakoa tulevaisuudessa, isolla osalla firmoista Suomessakin tulee olemaan takkuista. Niin ikävä kuin se onkin myöntää, niin osingoista on helpohko nipistää. Toivottavasti yhtä helppoa kuin johtoporsaiden optioista ja bonuksista.

Kuka suunnittelee isompia investointeja todennäköisesti näkee deflaation monessa asiassa tänä keväänä - omia veikkauksiani ovat autot ja elektroniikka. Ensimmäinen voi olla hitaampi, mutta jälkimmäisen perusteella ajattelin antaa itselleni uuden monitorin. Se saattaakin olla viimeisiä ylellisyystuotteita pitkään aikaan. Muita investointikohteita tullee olemaan mm. makkaran tekovälineitä ja muita. Pitääkin laittaa tuonne keskustelupalstalle pikku tarina "kotimakkarasta". Onnistuivat hyvin - ja kavereillakaan ei mahat menneet sekaisin :-)

Aasia ei pelasta maailmaa - jaa, olisiko tuotakaan kukaan arvannut? Japani on pahoissa ongelmissa - ja kovin riippuvainen jenkkilän autoalan käännöksestä (veikkauksia?). Tosin tietenkin muitakin uutisia on hyvä lukea, Aasia pelastaa (ehkä) sittenkin. Niin, eikä Kiinassakaan asiat niin huonosti ole. Ja jenkkilä on paras valtio taloudellisesti tänä vuonna (pyörittää silmiään). Aika näyttää, sano.

Ukrainan ja Venäjän matsi tosiaan alkaa vetämään EUta areenalle (tässä ja tässä). Onkohan miten moni suomi-nuori valmis lähtemään energiasotiin? Mistä tuli mieleen, että mitenkähän eläinaktivistit suhtautuvat tähän energiaongelmaan... iso osa vaatevalikoimasta poistuu öljyongelmien myötä, ehkä nahkavaatteista sitten tulee enemmän suvaittuja jatkossa. Vaan yhdestä olen näiden sankareiden kanssa samaa mieltä, turkistarhaus on turhaa toimintaa - varsinkin kun Aasian markkinat kohta kuolevat. Veikkauksia että ketä pyydetään tukemaan tarhaustoimintaa kun se tapahtuu?

Mutta ennen noita valintoja talous menee alas. Saksakin on taipumassa uusiin apupaketteihin, EKP yrittää laajentaa toimivaltuuksiaan, GMn autotehtaat kuihtuvat Puolassa, Berlusconin kansallisen eläkerahaston yksityistäminen haukkasi kunnolla eli valtiosta maksumiestä kyhätään sielläkin. On se uskomatonta miten valtioiden johtoporsaat saavat heittää alamaisten rahat ihan minne haluavat - ilman kovin kummoisia purnaamisia.

Jenkkilän ja Kanadan toimntaa seuranneilla on ollut mahdollisuus miettiä "demokratiaa". Kansalaiset vastustivat (sähkö- ja tavan posteilla sekä marsseilla) kovasti - ja 700 Mrd US$ tukipaketti työnnettiin läpi silloin loka-marraskuun vaihteessa. Onko suomalaisista isompaan purnaukseen kun tilanne etenee? Vähän epäilen, suurin osa (allekirjoittanut mukaan lukien) varmaan jupisee, napisee, kirjoittelee bittiavaruudessa ja muuta yhtä tyhjän kanssa olevaa. Meistä on tainnut tulla melkoisia sohvaperunoita, eh?

Tämä on sitten se mihin maailma kulminoituu, köyhät maat joutuvat luottokriisissä tiukoille. Seurauksen voi jokainen kuvitella - ei mahdollisuutta ostaa siemeniä kasvattaakseen ruokansa, ja mitä jotain pystyisivät maistaan viemään myyntiin, törmäävät tulleihin. Siinä mallia globalisaation puolesta puhujille - se toimii vain yhteen suuntaan, kuka niistä mutakuonoista välittääkään. Hurraa ihmisyys :-(

Suuri D on saamassa enemmän ja enemmän julkisuutta (tässä ja tässä), milloin Suomessa aletaan heräämään tilanteeseen? Tampio kun olen, niin ihmettelen vain uutisissa harva se päivä esiintyviä ammattiliittojohtajia. Vaan niinhän se on, aina on vaikea luopua saavutetuista eduista. Kunhan ei tässä kävisi kuin klassisessa vitsissä vaikeasta leikkauksesta - operaatio venyy ja venyy yhä uusien (siis virallisesti uusien) ongelmien ilmestymisen takia, kunnes operaatio julistetaan onnistuneeksi. Tosin potilas köijätään suoraan kylmähuoneeseen kun kroppa ei kestänytkään operaatiota. Lyhyesti voi sanoa, että maailma ei ole enää entisensä - mutta onneksi joku sentään jaksaa heittää oikeita parannusehdotuksia. Niiden toteuttaminen saattaa olla sitten toinen juttu...

Tässä on sitten pari juttua (1 ja 2), jotka voivat vetäistä maton monen alta. Jos/kun(?) Persianlahden maat vaihtavat öljydollarin johonkin muuhun, tipahtaa US$ täysin tyhjän päälle. Eikä kullan pikkuveli hopea välttämättä ole kauhean kaukana. Kultahan on perinteisesti arabimaissa arvostettu - ja sinne on kultaa viime aikoina virrannut varsin tiuhaan tahtiin. Tämä kehitys voisi tietenkin nostaa ydinasemaissa johtoporsaille hikeä otsalle eli ei voi ainakaan sanoa, että eläisimme tylsiä aikoja!

Lopuksi toisen kaverin ennusteita tulevalle vuodelle, osa on varsin hauskoja. Ja kenellä korva taipuu, niin tässä on Dmitri Orlov'n 24min haastattelu. Sekä vähän tieteellisempi lähestyminen öljyn ja ruoan yhtälöön, johtopäätökset ovat tietenkin päivänselviä. Valitettavasti.

 


05.01.2009 23:20 |