VALTIOIDEN OBLIGAATIOILLE JA BONDEILLE TULOSSA MUSTA VUOSI

Vai mitä tarkoittaa kun Saksa, jonka tulevaisuuden odotukset (esim. joulukuussa työttömien lisäys vain 18000) ovat ihan eri luokkaa kuin UK/USA, ei saanut vuoden ensimmäistä paperinmyyntiään suoritettua? Siinä on moni muu valtio, kunta ja firma helisemässä, kun yrittävät varmistaa rahoitustaan.

USA on siirtymässä jo omaan Twilight Zone'ensa, kun Obama ennakoi yli bilj. US$n alijäämiä tuleville vuosille. Niin, asia on tietenkin kerrottava kansalle pieninä askeleina, sillä jo alkaneella vuodelle arviot ovat 1,2 bilj. US$ - eikä luvuissa edes ole Obaman työllistämispakettia mukana. Mitähän kivaa seuraavaksi?

 

En kauheasti jaksa kirjoitella tuosta Israelin toiminnasta, kun se nostaa monilla milloin minkäkinlaisen taistelulipun salkoon... mutta vastaavia voimme odottaa jatkossakin. Pikkuhiljaa yleinen järjestyy liukuu viidakon lakien suuntaan - ja vahvin marssii pienten yli. YKn hampaattomuus tulee yhä selvemmäksi, kun kyse on isommista hiekkalaatikolla leikkijöistä. 

Jösses, tässä näitä laman kurvan arvioijia alkaa tulla: Aasialle ennustetaan V-mallia, kun muulle maailmalle odotellaan U- tai L-mallia. Millähän perusteella Aasia "tyytyisi" V-malliin - nimimerkillä "Utelias vain"? Kiinan kupliminen jo takaa, että tämä vasta alkanut Suurempi LamaTM tulee olemaan jotain ihan muuta kuin valtamedia antaa ymmärtää. Markkinoille tulee yhä kummallisempia kohteita - esim. hautapaikkojen myynti on yleistymässä - ja tietenkin pilkkahintaan.

Tullien nosto on seuraava vaihe, kun "osta kotimaista"-iskulauseen vaikutus ei ole riittävä. Samalla voimme ihmetellä näitä ennusteita yleisemminkin. GM kehuu, että heillä on tarpeeksi rahoitusta pahimman ennusteen varalle - joka on 10,5 milj. autoa myytynä USAssa tänä vuonna. Parempi olisi kokeilla 5-7 miljoonaa... Samaan hengenvetoon voimma todeta, että nyt jenkkilässä tuo työntekijöiden "vapaaksi päästäminen" alkaa saada lumivyöryn elkeitä (tässä, tässä ja tässä noin kuin alkajaisiksi).

Jos kuka aikoo UKssa shoppailla, niin ei kannata pitää kiirettä. Siellä tulemme näkemään todella tylyn vuoden, sillä asuntomarkkinat, tuotanto yleensä ja firmojen vinkumiset tulevat olemaan uskomatonta seurattavaa. Todellisuus survoo kaikki toiveet tossullaan, helmikuussa kymmenes brittien kaupoista nurin? Loppuvuotta ei edes haluaisi ajatella. Saksassakin apupaketit alkavat saamaan isompia numeroita, nyt puhutaan 100 Mrd €urosta. Valuuttojen arvot menevät tästä eteenpäin hyvin kummallisien kurvien kautta, €uro nousee toiveella, että EKP ei leikkaisi kovin paljoa korostaan.

Vaan ei hätää, kouluekonomistit tulevat hätiin - lisää lainaa, lisää tukea sinne sun tänne! Milloinkahan johtoporsaat uskovat, että huonoja toimintamalleja ei kannata tukea vain tukemisen nimissä. Hmm, toisaalta kun heidän omat rahat eivät ole tulilinjalla, niin onhan se helppo heittää tukipaketteja joka suuntaan. Noita toimia ihmetellessä voivat työntekijät kaikkialla varautua palkkojen leikkauksiin - ensin tietenkin helpompia ovat julkisen sektorin työntekijät (tässä Irlanti, jenkkilästä on tullut esimerkkejä jo pitkin syksyä). Yksi yleinen lypsylehmä verotuloissa on ollut tietenkin kiinteistöverot, mutta nyt niiden perusteluista on tippumassa pohja, kun kiinteistöjen arvot ovat liukumassa kaikkialla. Missähän välissä Suomessa tästäkin aletaan julkisesti mutisemaan?

Hassuja juttuja maailmalla riittää, öljyä seisoo tankkereissa - ja lisää vastaavia pitäisi saada. Itsemurhat ja murhat ovat tänä vuonna arkipäivää mediassa, tämä ja tämä ovat alkua. Samoin odottaisin satunnaisten talousrikossotkujen ja veronkiertäjien nostamista median silmään tulevana vuonna, mutta valtaosa pääsee täysin ilman edes noh-noh kommentteja toimistaan.. USAn ilmavoimat laittaa henkilökunnalle ohjeet käydä blogeissa kirjoittelemassa myönteisiä kommentteja itsestään (vastaavia olen lukenut viime vuosina vaikka kuinka USAn ja UKn puolustusministeriöistä ja tiedustelupalveluista eli ei mitään uutta). Jää nähtäväksi alkaako sivuston keskustelupalstalle ilmestyä vastaavia "keskustelun ohjaajia" - ei ehkä heti, mutta jos kävijöitä ja kirjoittelijoita alkaa olla enemmänkin, niin ehkä jotain hassua siitäkin voi seurata. Sitä odottaessa, mars-mars kaikki uusia lukijoita hankkimaan ;-)

 

Jos tuntuu, että sivujen päivitys hidastelee, niin syynä on tietokoneongelmat - piti tilata uusi muistikortti kannettavaan, siinä menee hetki että tulee. Mistä tietenkin pääsemme siihen, että noinkohan tosiaan kaikki mihin nyt luotamme, toimii jatkossakin niin vaivattomasti kuin olemme tottuneet?

 


08.01.2009 10:28 |