SE REPESI VERONMAKSAJILLE LASKUTUS SUOMESSAKIN

Meni ohi sen viisaan ekonomistin nimi, kun eilen uutisissa sanoi pari "fiksua" totuutta. Nyt on välttämätöntä 10 Mrd €uroa pankeille, että lainaavat eteenpäin firmoille. Ja toinen, kansanedustajat jos vesittävät tämän, niin se on sitten kansanedustajien vika kun talous painuu. VOE VIEHÄTTÄVÄ!!! Tai jotain muuta hillittyä... no niin, vastaukset noihin ehdotuksiin. 1) Miksi lainata pankeille yhtään, että ne lainaisivat eteenpäin? Eikö olisi järkevämpi lainata SUORAAN jotta raha menee varmasti perille. 2) Uhkailuhan onkin tosi hyvä asioiden hoitamistapa. Tällä tavalla raha on tietysti jo hukattu, kun totuus paljastuu ...ja laskun maksaa? Enkä usko, että ko. pelastajan palkka notkahtaa mihinkään riippumatta talouden jatkoista. Toistan taas itseäni, mutta jotta näiden viisaiden ehdotuksia edes pitäisi kuunnella, niin puheisiin pitäisi liittyä lupaus, että heidän oma palkkansa linkitettäisiin suoraan menestykseen. Ainahan saa toivoa...

 

Tänään(kin) on runsaudenpulaa huonoista uutisista - ja sama taitaa jatkua koko vuoden 2009. Hmm, taidan voida sanoa saman muutaman seuraavankin vuoden alussa :-( Hyvät vai huonot uutiset ensin? "Hyvät" ensin - rikkaat menettivät 30% omaisuudestaan viime vuonna. "Huonot" sitten - me olemme kaikki SamassaVeneessä. Siinäpä lohdutusta molemmille osapuolille. Jos joku raapii päätään, niin on parempi opetella lukemaan näitä sivuja mustien huumorilasien läpi jatkossa. Ei taida paljon muuta enää olla tarjolla...

Johtoporsaat kaikkialla lukevat samaa oppikirjaa ratkaisuiksi (ei taida olla yllätys, kasvun uskonnosta on vaikea luopua). Vai olenko vain paranoidi? Eilinen Obaman vaivoin piilotettu uhkailu "huonoa tulee, jos ei tueta pankkeja" (ja samaa lisää mm. tässä, tässä ja tässä) kuulostaa kyllä kovasti samalta kuin tuo Tanskanen (löytyihän se nimi kun vähän kaivoi). Kantava ajatus on tietenkin, että nyt on toimittava NOPEASTI ja raha on saatava liikkumaan pankeista (onnea vaan yrityksille). Samalla muistin miten 2001 Bush sanoi 9/11-tapahtumien jälkeen "go (be good citizens and) spend some money" - ja samanlainen on nykyinen pääministerimmekin. Niin, eihän kansalaisia saa päästää ajattelemaan omilla aivoilla, eh?

Jenkkilän ja UKn asuntoalojen tulevaisuudesta kertoo tämä, asunto 1000 US$a. Tosin ostajan hymy saattaa hyytyä, kun saa kiinteistöveromaksun käteen - joka on tietenkin mitoitettu muutaman sadan tuhannen hintalapun mukaan. Mutta, hei, sehän on ihan ok, talojen hinnat ovat aina oikein arvotettuja keskushallinnon kirjoissa... Kaikkinensa on surullista huomata, että viralliset numerot laahaavat auttamatta jäljessä todellisesta maailmasta.

Tämän vuoden suuri uutinen tulee olemaan eläkerahastojen "kuolema" monessa maassa (Suomi?). Se on väistämätöntä vaikka mitä kummallisimpia korjausehdotuksia tulemmekin näkemään - vai miten olisi tämä, eläkemaksut ylös korvaamaan rahastojen tappioita. Jenkkilässä tietenkin tulee myös toinen signaali - Obama valmis leikkaamaan eläkkeitä. Niin, kyllähän ne eläkkeet sillä pelastuvat, että "korjataan tilannetta" molemmista päistä - veikkaan että pelastus tulee kun nuo kohtaavat keskellä eli ei tarvitse maksaa valtion mitään. Se onkin sitten ultimate Ponzi-järjestelmä - palkanmaksajat maksavat suoraan eläkeläisille eikä rahastoja ole ollenkaan. Kuinkahan kauan tuo pysyy pystyssä?

Pikku-uutisiin voimme lukea UKn korkopäätöksenkin, alhaisimmilleen reiluun 300 vuoteen. Pitäisi kai tehdä listaa noista korkojen laskuista ja montako kertaa missäkin sitä on tehty. Äkkinäisenä muistan, että ainakin Kiinassa on laskettu puolen tusinaa kertaa puolen vuoden aikana, Taiwanissa samoin, Venäjä, liuta muita Aasian maita ja jenkkiläkään eivät taida olla kaukana jne. jne. Palataan asiaan kun kaikki alkavat olla nollassa. Siinä vaiheessa onkin "hauska" katsella miten eri valtiot alkavat tarjoamaan bondeilleen/velkakirjoilleen kaksinumeroisia korko-%eja... Käsi ylös kuka uskoo, että niitä maksetaan takaisin?

Jenkkilän valtion "taloudelle" eli apupakettien rullaamiselle edellytyksenä on Aasian maiden halu jatkaa USAn velan ostoa, mutta mutta - kuinka käy kun sekä Japani että Kiina ovat tarjoamassa ei-kiitosta? Eilinen uutinen Saksan paperien myynnin epäonnistumisesta on pysäyttänyt monet virallisetkin kommentaattorit (tässä ja tässä). Seuraukset ovat nyt jo näkymässä muuallakin Euroopassa, esim. Italia ja Portugal joutuvat maksamaan yli 1% ja Kreikka 2% enemmän korkoa kuin Saksa velkakirjoilleen - vaikka kaikki ovat €uromaita. Ja tämäkään ei uhkaa EUn pystyssä pysymistä tai €uroa?

Euroalueella busineksen mieliala on kyllä jo kääntynyt, vaikka johtoelimissä asiaa ei tietenkään haluta myöntää. EKP tietenkin on kovana korkojen laskun suhteen, mutta kun heillä ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa. EKPlla olisi kai teoreettisesti mahdollista ohittaa pankit ja lainottaa firmoja suoraan, mutta sehän ei tietenkään käy. Se olisi suora osoitus pankkien toimimattomuudesta ja systeemi kaatuisi hyvin äkkiä. Seuraus on sitten se mitä on puhuttu koko syksy - rahahanat pankeista ovat ja pysyvät tiukalla. Ei siis ihme, että valtioiden johtoporsaat kaikkialla puhuvat, että "tilannetta on torjuttava yhteistuumin"... mikä tietysti laittaa epäilemään, että kohta minutkin haetaan uudelleenkoulutukseen kirjoittelemasta tämmöisiä poskettomuuksia.

Yksittäiset valtiot? Jatkoista esimerkkinä olkoon Kalifornia, jossa veronpalautuksia ollaan viivästyttämässä. Jossain bittiavaruudessa oli herjoja Kalifornian maksavan nuo IOU'ina (I owe you, velkasitoumuksilla), johon joku irvileuka sitten lupasi maksaa omat veronsa samanlaisilla lupauksilla. Sehän olisi hyväksi yhteiskuntarauhalle - kaikki siirtyisivät mielikuvitusrahan käyttöön. Mistä tuli mieleen, että vaikka Suomessa ei asiaa ole pahemmin edes mainittu, niin pitkin Eurooppaa €uromaissakin on käytössä paikallisia valuuttoja. Tässä esimerkkinä Thaimaan pohjoisosien oma raha, mitä kuvittavat lasten piirrokset norsuista ja muista. Tämä on tietenkin alkuaskeleita isojen paperirahojen romahdukselle - ja siten luultavasti niitä tullaan suojelemaan pikkusieluisten paikallisrahojen vainolla. Tai, no - ainakin niin kauan kuin keskushallinnot toimivat ja armeijat marssivat.

Joku taisi ennen joulua heitellä arvauksia lomautettujen autoalan tehtaiden uudelleen avauksesta? UKn Nissanin tehtaalla tilanne taitaa muuttua todellisuudeksi - neljännes työntekijöistä pihalle nyt (loput seuraavat kohta, sano). Jos olet autoalasta riippuvainen, niin valmistaudu uuden työn etsimiseen - pronto. Tärkeintä on asioiden kieltämisen ohittaminen mahdollisimman nopeasti ja alettava toimimaan. Sillä tavoin pääsee nopeasti eteenpäin, nyt ei ole varaa jäädä roikkumaan vanhoihin uskomuksiin - esim. että työttömyysturvaa voin kerätä kaksi vuotta jne. Noista kuvitelmista saattaa pudota pohja pois nykymenossa tylyn nopeasti.

Kauppojen myynnit tippuvat kaikkialla, tässä jenkkilä, UKta on "kehuttu" jo moneen kertaan eikä tuo Suomenkaan joulumyynti ihan menestys ollut... Tilanteen rajua heikkenemistä kuvaa mm. Wal-Mart'in myynnin romahdus, kun pulju joka syöttää/juottaa/vaatettaa suuren osan jenkeistä on ongelmissa, niin... Samoin työttömyys on menossa lätäkön takana raketilla kuuhun, mutta sitäkään ei tainnut kukaan ennustaa - tai halua myöntää. UKsta puhumattakaan. Tai Espanjasta (työttömät yli 3 milj.). Eikä Saksakaan ole neutraali tässä suhteessa, Suomi taas... ei hyvältä näytä täälläkään.

Tämä on huvittavaa seurata jenkkilän apupaketin virallista käyttöä. Aluksi se oli nimetty puhtaasti pankeille, mutta eihän se niihin rajoittunut - nyt tuo toinen puolisko ollaan ottamassa käyttöön ja "periaatteessa" käytöstä ollaan sovittu Obamankin kanssa. Tosiasia tietysti on, että se on jo luvattu moneen kertaan - vaikka mihin. Kuulostaa aika suomalaiselta toiminnalta, eikä tämä ole kauhea kehu.

En tainnut tätä ennakoida, mutta jotenkin sopii maailmanmenoon. Jenkkilässä pornoalakin on apupaketteja vailla - ja se jos mikä kertoo, että poopoo on vasta lähestymässä tuulilasia. Jotta ei unohtuisi tuo energiapuoli, jonka hinnasta ei kauheasti enää näe kitinöitä, niin tässä vähän vanhempi juttu (marraskuusta 2008 voi kohta sanoa, että ah - ne wanhat, hyvät ajat) - maailma tarvitsee 4 uutta Saudi-Arabiaa öljypulaansa. Ja kuka viime kesänä ihmetteli Espanjan ja Ranskan polttoainelakkoiluja sekä Suomen kuljetusuhkailuja, niin sellaista on oleva post-Peak Oil -maailma. Valmistaudutko sinä siihen? Esimakua tällä kertaa Intiasta (tässä ja tässä) missä tavaran kulku kauppoihin nikottelee. Eikä maailman mahtimaakaan ole turvaton, jenkkilänkin kuljetusala natisee - mutta eihän sitäkään kukaan voinut etukäteen arvata.

Pikkuhiljaa voidaan alkaa kyseenalaistamaan että kannattaako lukea/uskoa tekstiä, joka alkaa "ekonomistit ennustavat" tai "ekonomistien mukaan" tai mitä muuta samantapaista auktoriteetin yritystä lehdistä ja uutisista saakin lukea/kuulla. Welcome/tervetuloa doubletalk/kaksoispuheiden maailmaan! Toisin sanoen tarinoista saa uskottavampia, kun kääntää lupausten/ennustusten positiiviset puolet toiseen suuntaan... mikä valitettavasti takaa painajaisia monelle.

 

MAMS lahjoitti 15€, kiitos. Kaveri tunnusti lukeneensa kaikki katsaukseni, mahtoi olla melkoinen urakka(?) Ikävä vaan kun ei tainnut olla paljoa hymyiltävää niiden lukemisessa.

 


08.01.2009 23:06 |