TALOUS, SAANKO ESITELLÄ SEINÄ - SEINÄ, SAANKO ESITELLÄ TALOUS 

Richard Heinberg on yksi kovaäänisimmistä PeakOil'in puolesta puhujista, joita on vuosien saatossa tullut vastaan. Hän, kuten moni muukin, on valitettavan oikeassa energian suhteen. Valitettavasti, allekirjoittaneen lailla, hän ohitti talousalan Ponzi-systeemien riskin globaalin romahduksen käynnistäjänä. Joka tapauksessa hänen tekstejään on "mukava" lukea, koska mies pystyy kertomaan sujuvasti asioista (kirja "Peak Everything" on hyvä). En ole varma, mutta saatoin lukea hänen sanomana ensimmäisen kerran tapahtumien kulun muistuttavan hidastettua filmiä junaonnettomuudesta. Rysäys junan etupäässä vaikuttaa jälkiosaan todella hitaasti.

 

Joskus joku sanoi, että vale, emävale ja tilasto - ja sellaiseen on tietenkin totuttu kovin monella tasolla. Viimeisten vuosien menoa voi jokainen miettiä, kun käytettäessä samoja työttömyyslukuja kuin 1930-luvun laman aikaan, niin jenkkilän työttömyys olisi yli 16% jo nyt. Siellähän tilastoihin ei lasketa yli vuoden töitä hakemattomia ja muita "rajatapauksia". Suomessakin työllistämistoimilla on tehty tilastoista mukavamman näköisiä monessa yhteydessä (työkyvyttömyyseläkkeet yms.), tosin näistä ei voi kovaan ääneen puhua. Vaan ehkä tulevassa samanlaisilla kikoilla voidaan näytellä, että ei tilanne olekaan niin paha. Kieltäminen on voimakas ihmisen toimintamalli.

Obamalla on edes yritystä selvitellä Lähi-Itää muutenkin kuin ohjuksilla ja uhkauksilla - tai ainakin vielä näin voimme kuvitella. Ettei vain Obama olisi kuunnellut liikaa vellihousu-Carteria? Sellaisenahan hänet korvattiin Ronny sädepyssy-Reagan'illa... ei oikein mennyt hyvin Carterin puhe läpi perus-jenkeille energiansäästämisestä ja aurinkopaneeleista Valkoisen talon katolla 1979. Missä maailma olisikaan jos siellä olisi alettu toimimaan faktojen pohjalta jo 1980 ja ennenkaikkea VAPAAEHTOISESTI tulevaa ENNAKOIDEN? Samoin ehkä Obamalla on pieni kutina demokratian rippeiden toiminnasta - Bush'in käskyä uhmaten senaatti äänesti presidentin päiväkirjojen julkistamisen puolesta. Tosin en kauheasti laskea noiden puheiden todeksi muuttumisen puolesta, käsittääkseni niissä on 12v (?) odotus ennen julkistamista joka tapauksessa eli Bush IIn paperien lukeminen tuskin ketään kiinnostaa joskus 2020 jälkeen.

USAssa wanhat roturajat tulevat olemaan mielenkiintoista seurattavaa lähitulevaisuudessa. Nyt siellä poliisi (taas) pisti joku päivä sitten alastoman mustan miehen kylmäksi ampumalla selkään lähietäisyydeltä. Asiallahan ei olisi väliä, mutta kun ohi kulkevasta junasta joku sattui tapahtuman kuvaamaan, niin...  8.1. tapahtumat olivat saaneet jo melkoista mellakointia aikaiseksi, mutta Suomen mediassa ei tätä kaiketi ole pahemmin mainittu.

UKssa (kohta jenkkilässä?) siirrytään verottamaan pienimpiäkin pankkitalletuksia (meillähän tämä ei ole uutta). Niin, säästäminenhän (kuten vanhan auton pitäminen) on kai seuraavaksi rikos. Tästä olikin jo puhetta - Kalifornia ilman rahaa helmikuussa - ja aloittaa maksamaan veronpalautukset tosiaan IOU'na. Kylkiäisenä tietenkin kouluja kiinni, lomautuksia ja muita - mutta ei sopua ylemmissä johtoportaissa (yllätys?).

Huvittavaa seurata rikkaampia ja talousneroja. Monessa yhteydessä näiltä sankareilta saa kuulla, että kulta on menneen aikakauden juttuja, mutta niin vain kummatkin ovat lataamassa itselleen kultaklönttejä pankkiholveihin.Tätä pitää myös niiden miettiä, jotka aikovat pitää osakkeissa rahaa: jenkkilässä viime vuosina tavallinen vakavaraisen firman merkki oli osingot, mutta ne rahoitettiin usein lainarahalla. Ja seuraus on selvä - täältä tulee alaskirjausten vuosi, oletko valmis?

Tämän pitäisi myös pistää näitä "hyvät ajat palaavat kohta" (max 2v) miettimään - Tokiossa pystytetään telttakyliä asunnottomille Hibiyan puistoon. Ensimmäisen jutun talousnero Rubin, jota monet kumartavat - oli järjestämässä Citigroup'in romahdusta eli 122 Mrd US$'n evakuointia sijoittajilta. Samoin Euroopassa talous rusentuu nopeimmin sitten 1930-luvun laman, maltan tuskin odottaa kaikkia selityksiä näillekin ei-käsikirjoituksessa oleville tapahtumille. Vaan ei hätää, johdossa on kaverit jotka olivat tapahtumia junailemassa nousukaudellakin - mikä voisi edes mennä pieleen? Tämä valitettavan varmasti johto poliittiseen kriisiin, koska veronmaksajien taakan kasvattamisella ei ole mitään rajaa. Mihin kaikki johtaa on sitten arvailtavissa - anarkia? sotilasdiktatuuri? USAn hajoaminen? Luulen jotta kaikki em. kohdat, mutta järjestys on vielä auki...

Kaikkinensa jenkkilän talousmaailman esirippu on pahan kerran repsahtamassa - yhä selvemmin näkyy sisäpiirikaupat ja välistä vetämiset. Tähän asti niistä tavallaan ei ole tavan kansalaisten tarvinnut kuin närkästyä, koska firmat ovat toisiaan kupanneet. Nyt on pelin henki jo ihan toista luokkaa - kun muista ei enää irtoa mitään, niin se on veronmaksaja jolle lasku annetaan - ties kuinka monessa alenevassa polvessa jos rehellisiä ollaan. Tästä voi lukea (jos ei menetä ruokahaluaan) entisen maailmanpankin johtajan selityksiä, että ei vika ole systeemissä...

UK on sitten Superlaman yksi isoimmista kärsijöistä, sitä ei kukaan rehellinen pysty kieltämään. Vaan osalla kommentaattoreista on kyllä ihan kummallinen muisti ja vääristelevä itsepetosajattelu huippuun vedettynä. Saarivaltion isoille kihoille tuleekin olemaan melkoinen paikka niellä totuus eli he romahtavat Euroopassa ehkä pahiten. Vai mitä sanotte, kun BoEsta suositellaan UKn ostavan asuntovelallisilta asunnot, että rahaa saataisiin talouden kiertoon? Ehdottaja ei tainnut miettiä, että ei se raha mihinkään talouteen siirry jos valtio maksaa pankille - tai sitten se oli juuri koko idean kantava ajatus. Ei mutta hei, sehän kuulosti jo vähän suomalaisilta ehdotuksilta! Ei ehkä ihan yhtä pitkälle viedyltä - vielä, mutta taitaa sekin päivä pian koittaa...

Kuka maailmalla asuntoa on nyt ostamassa pitäisi miettiä vetonsa todella tarkkaan - ja jos, niin sitoa lainansa todella pitkäaikaiseen korkoon. Tässä jo ennakoidaan korkojen kääntymistä - ja se jos mikä tappaa talouden deflaatiossa. Varsinkin kun työmarkkinat ovat menossa vuosisadan syöksykierteeseen... Deflaatiossahan ei ole mitään hätää jos on töitä, mutta mutta - taitaa Suomessakin olla aika korkea tuo yksilöllinen velkaisuusaste... uh-huh, parempi kun ei mennä sinne. Mennään siis tänne - yksi Kuwaitin suurimpia investointipankkeja löi hanskat tiskiin 3 Mrd US$n velkojen kanssa. Mihin mennään jos/kun sama lumivyöry alkaa leviämään (hiekkavyöry kai olisi parempi sana, kuten täällä)? Varsinkin kun samat vitsit on pelissä Kiinaa myöten.

Euroopan autoalasta on saanut mennä tutkan alapuolella kohtalaisen hyvin - tähän asti siis: Renault, myynti alas joulukuussa lähes kolmanneksen. Ja Saksassa valtio tukee autoalaa enemmän kuin alunperin oli "tarve". Sitten kun todetaan, että Saksassa suurimpia pankkeja siirtyy osin valtiolle, niin pitäisi viimeistään kohdata totuus. Tuossa jutussa muuten oli maininta, että Commerzbank oli jo kehoittanut sijoittajat hyväksymään kaksi vuotta ilman osinkoja, mm, missähän olen kuullut tällaisia aikaisemmin? Humpti-hum ...autoala Euroopassa viemäriin, lentokoneteollisuus samoin (Boeing tilaukset -53%/v), asuntoala jne. mitä meillä oikeastaan jää käteen?

En oikein tiedä miten tähän pitäisi suhtautua - UKssa UFO kävi turmelemassa tuulivoimalan (tässä, tässä ja tässä). Kaksi jälkimmäistä on puhtaita vitsilehtiä eli sillä linjallahan tämä tarina menee, mutta miksi tehdä vitsiä energialähteestä joka on auttamassa energiapulassa. Soh, ihmismieli on kummallinen juttu. Vastapainoksi tässä on noista Coloradon öljyliuskeista lyhyt juttu, pari kohtaa pistää lyhyesti sanoen päätä puistelemaan. Veden kulutus on 3 tynnyriä vettä 1 öljytynnyrin tuottamiseksi - sekä että, Shell uskoo saavansa prosessin tehokkaammaksi. Onhan se tietysti hienoa, että ihmiskunta voi kuolla autossa.

Tässä pari tekstiä, jotka voivat joillekin tulla vähän vastakarvaan, mutta itse uskon monipuoliseen tiedonkeräykseen. John Pilgerin sivuilta Israelista - ja tässä on myös mahdollisesti osa taustakuvaa Israelin-Palestiinan jatkuvaan kahinaan. Somalian merirosvoilla voisi olla muitakin vaikutteita, kuin ryöstely tämän tekstin perusteella. Toisaalta Somalian rannikolle olisi upotettu ydinjätettä ja toisaalta kalakantoja rokotettu siekailematta. Oletan, että ydinjäte on pumpattu muualle kuin kalastusvesille - toisaalta olisi luontoäidin oikeutta jos molemmat operaatiot olisivat tapahtaneet samoilla alueilla. Molemmat esimerkit tietysti ovat osa nykymaailman palapeliä, joita myös Obama saa kohta ihmetellä aitiopaikalta.

Päivän kruunaa tietysti Cheney kauaskantoisessa ihmisystävällisyydessään ja ymmärtäväisyydessään. "Kukaan ei osannut ennakoida talouden ongelmia" ja "Bush on hyvä jätkä". Olen sanaton.

 


09.01.2009 19:49 |