TERVEHDI UUTTA POMOA - SAMA KUIN VANHA POMO

Jostain leffasta tai vastaavasta jäänyt toteamus "meet the new boss - same as old boss" kertoo tuosta jenkkilän systeemistä aikasen paljon. Monessa yhteydessä tulee vastaan "revolving door" eli pyörivä ovi mikä tarkoittaa, että kongressin ja teollisuuden (pankkiala, aseteollisuus/armeija, autoala - soh, kaikki missä iso raha liikkuu) välillä ihmiset vaihtuvat vuosien saatossa tiukkaan tahtiin. En tiedä muista, mutta en itse yksinkertaisesti pysty uskomaan, että kaverilla joka aloitti Goldman Sachs'illa, tulee Citigroup'ista (puljun menestys on ollut ihailtava tänäkin syksynä eli veronmaksajien pelastettavaksi meni) oltuaan valtiovarainministerinä Clintonin kaudella (jolloin poistettiin rajoitukset derivatiivien käytöstä, pankkien ja vakuutusfirmojen yhdistymisestä yms. 1999 lailla) ja nyt siirtyy Obaman talousryhmän vetäjäksi, aikoisi uudistaa ja paljastaa Wallstreetin huijaukset. Niin, ja Rubin on tietenkin myös CFRn puheenjohtaja parasta aikaa.

 

Muita nimiä tietenkin ovat Paulson ja seuraava valtiovarainministeri Geithner, joilla molemmilla on Goldman Sachs-tausta. Molemmilla on tietenkin täysi "diplomaattinen" immuniteetti toimilleen, joten Geithner tulee jatkamaan Paulsonin linjoilla - pankeille on annettava rahaa. Muualla maailmassa korkoja lasketaan, vaikka kaikkien pitäisi jo tajuta, että koronlaskut eivät auta mitään. Alamäki pikemminkin vain jyrkkenee tällä menolla. Tosin olen edelleen sitä mieltä, että Obama-hurmos (jonka virkaanastujaiset kustantavat 90%sesti Wallstreetin firmat) tulee nostamaan taloutta jonkun kuukauden - yksinkertaisesti siksi, että kaikki haluavat huonojen asioiden menevän pois (pää pensaaseen ja sitä rataa). Tosiasiat vain eivät yleensä muutu, vaikka kuinka niille pyllistäisi. Tässä parin viikon aikana saattaa kuitenkin vielä tulla melkoinen notkahdus pörssikursseihin, mutta katsotaan....

Pankkiala maailmalla ei selvästikään ole aikeissa lainata juuri mitään ja selkein syy on, että pankit eivät tuo huonoja lainojaan päivänvaloon. Niiden selvittäminen olisikin ehdoton edellytys, jotta olisi mitään järkeä antaa pankeille valtioiden (veronmaksajien) rahaa. Muutoin pankit vain kattavat tappioitaan (musta aukko kuvaa tilannetta hyvin) ja keksivät erilaisia verukkeita pitääkseen rahahanat tiukalla - jos edes vaivautuvat mitään kertomaan. Jos kirjanpitoa ei aukaista, niin lama jatkuu ja syvenee. Kun derivatiiveissa on mennyt -ja menee- loputtomasti miljardeja ja biljoonia, niin niiden mark-to-market raportointi tietenkin osoittaisi pankkialan lähes kaikkialla olevan auttamatta miinuksella (lue: vararikossa). Veikkauksia rehellisen tilastoinnin ja kirjanpidon mahdollisuuksista tulevaisuudessa?

Kun mietitään, että mikä ala voisi toimia parhaiten USAn talouden käynnistäjänä, niin pelko ja epäilys itselläni tietenkin kallistuu aseteollisuuden ja jenkkilän Puolustusministeriön suuntaan. Tosin noilla puljuilla on "erinomainen" taipumus hukata rahaa eli tämän sirkuksen seuraaminen tulee olemaan melkoinen spektaakkeli. Lopullinen ongelma tietenkin on, että kun ase- ja ammusvarastot kasvavat, niin niille pitäisi löytyä käyttöä - muutoin tilauskanta kutistuu väistämättä. Sota onkin kahdella tavalla "erinomainen" maan sisäisen rauhan ylläpitäjä - nuoret purnaavat kollit saadaan pois maasta ja muille saadaan työpaikkoja. Kaikki toimii hyvin - jos saadaan pidettyä yllä hyökkäysmentaliteettia ja tappiot eivät ole suuria. Tänä päivänä molemmat ovat tietenkin hankalia tavoitteita.

Euroopan vaikeuksia taidetaan uutisoida vieläkin alakanttiin - ja helppoahan se on, totuuden katsominen silmiin vaatii tänä päivänä melkoista selkärankaa. UK on surullinen esimerkki huonoista valinnoista ongelmien keskellä - mestari Brown vaatii Heathrow'lle rakennettavan laajennusta ja pankkien lisäpelastamista veronmaksajan kukkarosta. Molemmat ovat -noh, kirjoituksiani lukeneet arvannevatkin- täysin idioottimaisia ratkaisuja. Saksanmaallakin saatetaan joutua toteamaan Commerzbankin olevan matoja täynnä - ei siis ihme, että perjantaina esiteltiin 50 Mrd €n talouspaketti. Pelastaako se tilanteen?

Jenkkilän johdon puheita ja toimintaa on surullisen huvittavaa seurata Israelin suhteen. Kuka muistaa miten 2006 Libanonin sodan alkaessa Bush, Rice ja kumppanit olivat lähes ainoat kun "kehuivat" Israelin hyökkäyksen olevan oikeutettu ja jarruttivat YKn päätöslauselmia sodan lopettamiseksi kaikin voimin. Nyt vähän samantapaista on menossa - USA pidättäytyi äänestämästä Israelin (pelossa?) ja Gazan rauhanaloitteen läpiviennissä - ja samaan aikaan USA on laivaamassa Israeliin jättilastit aseita. Aseet eivät tietenkään ole menossa Gazaa vastaan, mutta kuka sitä valvoo? Joka tapauksessa Israel on pitkään ollut jenkkilän kiinteä "lentotukialus" - ja mahdollisesti maassa on lukuisia jenkkitukikohtiakin.

Eilen(kö?) oli Hesarissa juttua miten ensi vuonna (?) Suomen kaupoissa aletaan laskuttamaan ihmisiä pankki/luottokortin käytöstä näkyvästi, nythän kaupat ovat siirtäneet korttikulut myyntiartikkeleiden hintaan eli piiloon. Tämä tietenkin potuttaa paperirahalla maksavia - tai potuttaisi jos tietäisivät asian. Eri korteilla on tietenkin erilaiset käyttöhinnat ja luottokortit ovat sieltä kalliimmasta päästä. Mietin tuossa, että kun tämä hinnoittelu muuttuu, niin kuinka moni alkaakin käyttämään paperirahaa enemmän jos/kun luottokortin käyttö lisäisi hintaa jopa 5%a. Siinä vaiheessa voi tuo paperirahan määrän tarve Suomessa(kin) osoittaa kummallisia oireita. Sitä odotellessa voimme ihmetellä British Airways'in luottokortin korkoa, 46%. On tainnut tulla tappioita viime aikoina...

Kuka miettii USAn ja UKn ihmisten lammasmaista tapahtumien seuraamista ja kaikkeen mukautumista, voi lukea tämän artikkelin. Tuossa mainitaan miten lapsilla ongelmien ratkaisukyky ja avara ajattelu kuolee todella tehokkaasti 3-5v ja 25v välillä. Koulujärjestelmä onkin yksi mahdollinen syyllinen, kun useimmissa kouluissa painotetaan ulkoa opettelua eikä loogista ajattelua puhumattakaan mielikuvituksen käyttöä. Tuon kehityksen jatkuminen tietenkin johtaa tietenkin isoihin ongelmiin, kun yhteiskunnan kasassa pitävät voimat joutuvat koetukselle. Esim. mitä tehdä kun kaupan hyllyt ovat tyhjiä kuljetusten romahdettua - istuako aloillaan odottaen kuljetusten alkavan vai mitä?

 

Länsimaiden kehitys toisen maailmansodan jälkeen on ymmärrettävissä myös siten, että sodan säännöstelyt ja kauheudet haluttiin unohtaa. Seurauksena on ollut reilun puolen vuosisadan yhä kiihtyvä lyhyemmän ajattelun suosiminen eli "mulle nyt heti kaikki" - ja tulevaa ei kauheasti kovin moni ajattele, ei ainakaan kovin pitkällä aikajänteellä. Sinänsä hassuinta on, että jenkkilä, joka ei joutunut minkäänlaisten pommitusten kohteeksi eikä kärsinyt säännöstelystä läheskään kuten muu maailma, on ylivoimaisesti vahvin esimerkki tästä ajattelusta. MULLE - NYT - KAIKKI - HETI - ja huomisesta viis.

 


11.01.2009 11:33 |