VALTIOIDEN LUOTTOLUOKITUKSET MENEVÄT UUSIKSI TÄNÄ VUONNA

Eilinen viittaus Uuden-Seelannin luottoluokituksen laskemiseen oli vähän kuin vesisateen ensimmäinen pisara - sen huomaan vedenpinnasta hyvin. Vaan kohta kun sade yltyy, niin eipä noita erota toisistaan. Seuraavan pitäisi €uroon luottavia vähän liikauttaa - Espanja menettää AAA-luokituksen? Suomen kohtalosta vasta alkaneessa myllerryksessä pitäisi tämän viimeistään pistää miettimään - Saksa, Venäjä ja Kiina romahtavat vientiensä mukana. Noista kaksi ensimmäistähän ovat Suomen tärkeimmät kauppakumppanit, hmm... Tämä lama on jotain aivan muuta kuin 1990-luku - viennin varassa tästä EI NOUSTA, mutta mihin valtiojohto on panostamassa?

 

Vaikka yleiskäsitys on, että lama alkoi jenkkilän suprime-luototuksen kusahtamisesta, niin se oli vain pieni jyvänen koko finanssikoneiston kaatavassa jos-et-jää-kiinni-niin-toiselta-varastaminen-on-ok -ajattelussa. Suuren maailman pankit ovat viime vuosina pelanneet ristiin derivatiivien kautta lyhyesti sanoen ison osan ihmisten säästöistä ja tulevaisuudesta. Madoff on tietenkin tällä hetkellä syntipukki, joka vetää ties kuinka monta sijoittajaa suohon (mm. Espanjan Santander), mutta kuten tavallista niin hän on vain lehdistölle ja yleisölle riepoteltavaksi heitetty uhri. Tai no, mies varmasti on mätä mutta samaan aikaan lukuisia muita vastaavia saa kävellä vapaana.

Tilannetta kuvaa hyvin miten mm. Citigroup, AIG, USAn autoalan kolmen kopla (esim. tässä ja tässä), sijoituspankit yleensäkin, asuntovälittäjät jne. jne. saavat loputtomasti tukea valtioilta - riippumatta niiden jatkuvasti kasvavista tappioluvuista. Tämä tietysti tarkoittaa että raha, jolla voitaisiin tukea tulevaisuutta realistisesti ennakoivia yrityksiä, on pois pelistä - eikä suoraan sanottuna koskaan palaa päivänvaloon. Lyhyesti - kun olet kuopassa, niin älä jatka kaivamista.

Jostain muistan vasta lukeneeni miten Bush tässä jossain välissä totesi, että hänen aikanaan (residenttinä oletan) ei talous saa painua alas (liikaa). Tuon kun muistaa, niin ymmärtää äijän toimet kongressin ajamisessa "lisää tukea" huudoillaan. Ja niin paljon kuin kehutaankin Obaman fiksuutta, niin jotenkin tuntuu että hänellä a) ei ole käsitystä lähestyvästä pikajunasta tai b) jos on, niin toimet tilanteen korjaamisesta eivät vakuuta (taloustiimin nimet ovat samoja tyyppejä, jotka alkuunpanivat koko derivatiivien paisumisen) tai c) hän tietää mitä on tulossa ja huolehtii Wallstreetistä ja muista rahan valtapaikoista. Siinä voi sitten miettiä kenen taskussa hänkin istuu... varsinkin kun saamme seurata tänä vuonna pörssien vuoristorataa ja pankkien/busineksen vuosisadan pahinta kaatumisaaltoa.

Tässäkin ennakoidaan seuraavaa kuplaa, jonka moni olettaa olevan viimeinen piiiiitkään aikaan - niin minäkin. Tuota kuplaa ennakoidessa on hyvä lukea myös tämä - Bernanke kehuu että talous ehkä nousee mutta samalla varoittaa, että jos ei saa lisää varoja finanssialan pönkittämiseen, niin tuloo lähtö. Kuka jaksaa numeroita katsoa, niin ei hyvältä näytä - asuntolainojen yleinen kurahdus syö pankkien taseita, firmojen lainojen kurahdus, kaupallisten kiinteistöjen kurahdus - no, joo, eiköhän asia tullut selväksi.

UK, no näillä sivuilla käyneet tietävätkin mitä tulee seuraavaksi. UKn ulkomaankaupan alijäämä suurin sitten 1697 - melkoinen "saavutus". Ja itse asiassa suurin lasku sitten toisen maailmansodan. Maan joulumyynti romahti samoin, joten onko ihme että taloutta yritetään pönkittää - pelaamalla kasinolla lisää? Tässä on hyvä numeroleikki miljoona, miljardi ja biljoona sekunttia ovat 11½ päivää, 32 vuotta ja 32ooo vuotta. Toisin sanoen ihmisen suunnitelmien kasassa pitäminen isojen lukujen kanssa käy eksponentiaalisesti vaikeammaksi eli meillä on suht hyvä käsitys mitä teemme 11½ päivän päästä, mutta 32v on toivotonta - sitä vastoin viimein piste lienee kaikille selvä. Toinen samanlainen ajatus: synnyit Jeesuksen kaverina ja sait jokaisesta päivästä 1000 €uroa tähän päivään asti - lopputulos, sinulla on reilu 700 milj. €uroa. Vertailun vuoksi derivatiivit ovat ehkä miljoonakertainen summa...

Energiapuolella allekirjoittaneen on öljyn hinnan romahdus yllättänyt rajuudellaan - varmaan monen muunkin. Mutta vaikka energian hinta menee nyt alas, tulee sen hinta nousemaan jossain välissä aivan eri järkyttävään tahtiin ja viime kesää tullaan muistelemaan hyvinä wanhoina aikoina. Energia on aivan eri tavalla välttämätöntä kuin uusi taulu-TV tai muu hilavitkutin - ja ennen kaikkea nykyaikaiset armeijat ovat täysin riippuvaisia öljystä. Ilmeisesti tuota öljyn hinnannousua saamme/joudumme nyt odottamaan jonkun aikaa (vuoden pari on realistinen veikkaus), koska teollisen kulutuksen lasku on käsittämättömän rajua. Nyt kun öljy on halpaa, niin olisi järkevää aktivoitua noihin pitkän ajan suunnitelmiin, vaikka ne olisivatkin hintavia. Jos ei nyt, niin tulevaisuudessa ne tulevat olemaan vielä kalliimpia - lue: mahdottomia.

Yleisön ohjailuna ottaisin tämän - UKssa Telegraph on julkaissut BlackJack-kuvasivuston, jossa esitetään ydinaseiskun vaikutuksia Lontooseen. Tarkoitus on varmasti oikeuttaa yhä tiukentuvat poliisivaltio-oikeudet saarivaltiossa. Talousongelmien vyöryn alkaessa UKssa voimme odottaa enemmän kuin yhden mellakan tapahtuvan. Ja kun "mob rules" eli primitiivireaktiot pääsevät valloilleen, niin siinä tolkuton riehuminen on lähes väistämätön seuraus. Kuinka käy suomalaisen mielenrauhan kun kerrotaan eläkerahastojen haihtuneen?

Tässä muutama juttu eri instanssien epätoivosta - USAn yliopistot alentavat maksujaan, sijoitusfirman pomo hyppäsi laskuvarjolla lentokoneestaan ja painui maan alle, pomojen ulospistäminen Wallstreetillä kiihtyy, "pohja-on-ohitettu"-kaverien ääni ohittaa "asuntojen-myyntilama"-jatkuu äänet jne. Tässä on yksi ehdotus asuntolainaisten auttamisesta - ohitetaan pankit, mutta se ei varmaankaan oikein mene läpi tuolla johtoporsaiden kesken... Jokaisen pitäisikin miettiä "pienten" asioiden (ruokalasku, lääkärilasku jne.) hintojen nousun rinnalla "isojen" kohteiden hinnan lasku (asunto, eläkerahastot, sijoitukset) - kummalla on oikeasti isompi paino? Veikkaan, että jälkimmäiset painavat enemmän - ja niiden hintakehitys on jyrkkenemässä - myös Suomessa riippumatta valtiomiesten ja panksterien puheista. Ja älkää sekoittako deflaatiota hintojen nousuun - kierrossa oleva raha kutistuu hurjaa tahtia.

 


14.01.2009 10:03 |