AASIAN JA EUROOPAN VÄLINEN LAIVAKULJETUS MENI NOLLAAN

Tämä on tylyä tekstiä puhtaimmillaan, Aasiasta laivauskulut ovat negatiiviset - sikäli kun sellainen on edes mahdollista. Laivat seisovat kaikkialla maailmassa samalla kun vienti eri maista on romahtanut kymmeniä ja kymmeniä prosentteja. Irlannissa odotetaan nyt 80% hintojen pudotusta asunnoissa - ja kukaanhan ei ole sellaista aikaisemmin esittänyt? Samalla voimme valmistautua uuteen tv-ohjelmien aaltoon - jäljitetään sitä-ja-sitä sijoitusjohtajaa hänen pakomatkallaan ympäri maailman. Ehkä nuo ovat viihdyttävämpiä kuin big-brother ja muut...

 

Onneksi talouden Titanic'in vallankahvoissa olevilla on varmat otteet - ja pelastus on taattu. Ei tarvita muuta kuin antaa pankeille rahaa, rahaa, rahaa... ja vielä kerran rahaa. Obama ei todellakaan ole aikomusta muuttaa systeemin suuntaa - siitä osoituksena jo TARP'in toisen puoliskon käyttöön oton estämisestä uhkailu. Ja vaikka soraääniä kirjojen aukaisemisen vaatimiseen on, niin niiden kantavuutta voimme epäillä. Obamalla ei myöskään ole aikomusta puuttua Bush'in poppoon jätöksien selvittämiseen - ja miksi olisikaan? Obama-tiimi on selvästi katsomassa mallia UKsta - eli roskapankkia ottamaan huonot sijoitukset kontolleen. Ongelma on tietenkin, että huonoja papereita on yksinkertaisesti valtavasti ja ettei niillä ole mitään realistista arvoa.

Seuraavien viikkojen aikana voimme seurata miten HSBC, RBS ja muut UKn isot pankit yrittävät epätoivoisesti pysyä pystyssä. Itse seuraan mielenkiinnolla millä verukkeilla eri "arvopaperit" pidetään poissa julkisuudesta - tähän astihan on markkina-arvotus ohitettu sillä verukkeella, että kun talous nousee niin niiden paperien arvo nousee taas - ja mitä niistä on mahdollisesti maksettu, niin sehän on ihan oikea hinta. Hassuja heittoja vähintäänkin... varsinkin tuo ajatus, että nousukausi tulee. Luulen, että meistä moni ei edes näe sitä nousukautta - jos se sellaisena voidaan edes tunnistaa.

Citigroup'ista voimme seurata mitä tämä talousrysähdys tulee pitämään sisällään - ensitiedot tappioista aina alakanttiin (jotta saadaan tukirahaa), hajotuksen lopulta uhatessa siirretään moninkertainen summa veronmaksajien harteille ja lopuksi kehutaan, että ei tämä nyt niin paha ollutkaan (tässä, tässä ja tässä). Kaulitaan ja käännetään seuraavan firman kohdalla taas - mm. Nortel ehkä? Toisaalta tuo (jenkkilän isoin telefirma) on sentään tuottanut jotain fyysistä joskus - toisin kuin moni pankkifirma.

Jenkkilän osavaltioiden epätoivosta kertoo tämä enemmän kuin kovaan ääneen - bensaveroja ylös. Tuollaisen ehdotus on yhtä varma poliittinen itsemurha kuin Suomessa sosiaaliturvan kuristaminen. Valitettavasti tilanne on menossa sellaiseen, että vaihtoehtoja ei kohta ole. Tässä esimerkki jenkkilän eläkerahastoista, kevyet 865 Mrd US$ tappiot viime vuonna. Eikä alkanut vararikkojen aalto osoita mitään heikkenemisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin. Finanssialaa tulee tänä vuonna rouhaisemaan derivatiivien haihtuminen, tässä tunnustetaan 30 bilj. US$n tappiot viime vuodelle.

 

Älkää kukaan uskoko inflaatiopuheita pitkään aikaan (5-10v?). Sitä vastoin eri tuotteilla vuosituhannen hintasirkus on vasta alkamassa: talot, osakkeet, lähes kaikki ennen luotettavat sijoituskohteet alas - ja ruoka sekä energia ylös. Ennen kaikkea kun hintoja verrataan käytössä olevaan varallisuuteen. Itseäni on kurkusta kuristanut miten nyt mediassa kehutaan, että ihmisten tulot kasvavat. Siltähän se näyttää NYT, mutta edellytys on että SINULLA ON TÖITÄ. Jos en väärin ymmärrä, niin tilanne muuttuu päivittäin pahempaan suuntaan.

Kaikkinensa meillä suomalaisilla on taipumusta katsoa vain omaan napaan, naapurista viis - toivon todellakin, että työmarkkinat, pankit jne. heräävät yhteisen talkoon välttämättömyydelle. Itse ihailen monessa aasialaisessa maassa nousevaa ihmisten yhteistoimintaa - palkkoja kollektiivisesti alas vaikka 30%, jolloin kukaan ei jää ilman töitä. Täällä tietysti valtaosalla henk.koht. budjetit on laskettu niin, että se ei ole mahdollista ilman pankkien merkittäviä joustoja. Näin ollen jokaisen on parempi tehdä omia valmisteluja eikä kannata luottaa valtakoneiston kauheasti muuttavan suuntaa. Malliesimerkki vääristä panostuksista on autoteiden ja lentokenttien laajentaminen - ne ovat täysin turhia, kun katsotaan energiakysymyksiä rehellisesti.

 

Jos olenkin tähän asti keskittynyt USAn ja UKn tilanteiden päällimmäiseen riepotteluun, niin se johtuu yksinkertaisesti siitä ettei tuo saksankieli oikein taivu. Nyt "onneksi" alkaa löytyä enemmän uutisointia Keski-Euroopasta - ja viesti on tylyn selvä: Saksan BKT kutistuu, valtio yrittää lailla rajoittaa lainaamistaan ja Deutsche Bank'ista on tulossa musta aukko (tässä ja tässä). Eikä Saksan ongelma ole yhteen pankkiin rajoittunutta, Commerzbank hangoittelee valtion ohjeistusta vastaan. Naapuri-Ranskassakaan ei kaikki mene ihan suunnitelmien mukaan. Kiina saa hetken hehkuttaa miten siitä tuli 2007 maailman kolmanneksi suurin talousalue Japanin ja Saksan välissä - mutta alamäki on selvä, kaikkialla maassa vingutaan valtion tukea esim. autoala. Tätä se on kun systeemistä on rakennettu ultraintegroitu maailmanlaajuisesti - kaikki olemme menossa samaan viemäriin, ainoastaan vauhti voi hiukan vaihdella eri paikoissa.

Kuka kuvittelee, että Obamalla olisi kauheasti aikomusta muuttaa jenkkilän maailmanpolitiikkaa, kannattaa lukaista seuraava: Obaman illallisvieraina Kristol ja kumppanit, paremmin tunnetaan PNAC'ina eli ajatusmyllynä joka jo 1990-luvun lopulla vaati Irakin valloitusta ja öljyn takavarikointia. PNAC'in pari pdf-filua ovat tuolla ladattavissa jos ketä kiinnostaa maailmanpoliisin toimien puolustelun kahlaaminen. Samoin seuraava ulkoministerin H. Clintonin kytkökset ovat varsin selviä - Clinton foundation saa kummasti tukea oligarkeilta, öljykuninkaallisilta ja erilaisilta sidosfirmoilta... veikkaan, että saamme tutustua double-talk'iin jatkossakin maailman johtavalta demokratialta - ihan kuten Lähi-Idän ainoa demokratia on valikoiva demokratiansa suhteen.

En muista tiedä, mutta minusta on naurettavaa kuunnella miten bin Laden'ia taas nostetaan mediaan uhkailemaan Israelia. Miehestä voisi kirjoittaa pitkät jorinat, mutta huvittavimpia yksityiskohtia on, että hän oli Pakistanissa CIAn sairaalassa hoidossa (munuaishuuhtelussa) 9/11-aikana. Selkein osoitus äijän osallistumattomuudesta ko. tapahtumaan on, että FBIn 10 etsityimmän listalla ei puhuta miehen kohdalla mitään 9/11-spektaakkelista. Jos et pelkää joutuvasi FBIn valvottavien listoille, niin katso tänne.

Minä veikkaan, että bin Laden on kuollut joskus 2001 lopulla hoidon puutteeseen (säännöllistä huuhtelua vaativa munuaistautinen ei pitkälle kipitä vuoristossa) Afghanistanin-Pakistanin rajaseuduila. Virallisesti kaverin ei ole annettu kuolla, kun hän on erinomainen mörkö peloitteluun. Nyt siis Israelin median kontrollointi (tässä ja tässä) ei riitä ja tarvitaan puolustuspuhetta/oikeutusta/ymmärtämistä siviilien "vahingossa" tapahtuvalle pommittamiselle. Ihan kuten kesällä 2006... ja sopivin väliajoin tietenkin Irakin-Afghanistanin operaatioiden jatkumisen varmistamiseksi. Seuraavassa vaiheessa en enää hämmästyisi, vaikka bin Ladenilla perusteltaisiin Meksikon "rauhoitusoperaatiota" jenkkilän sisämarkkinoille.

Ettei tarvitsisi ihmetellä EUn huutelua Venäjän-Ukrainan kaasumaaottelun selvittämisen puolesta, niin UKssa on käymässä kaasun virtaus tosi naftiksi. Ja naapuri Irlanti on 90%sesti riippuvainen UKn kaasutoimituksista, siinäkin saattaa naapurisopu joutua koetukselle. Ettei syyllisistä olisi pulaa tilanteen kehitykselle, niin nyt Venäjä osoittaa USAa sormella - IMF? Kun EUn alkuperäisemmät maat valuvat viemäriin (tässä ja tässä) niin Latvian ja Bulgarian tauti on leviämässä tälläkin mantereella. Tällä hetkellä tapaukset on nimetty enimmäkseen huligaanien ja muiden marginaaliryhmien toilailuiksi, mutta kuinka kauan se onnistuu? Itseäni on vähän ihmetyttänyt tuo UKn uutisoinnin niukkuus Suomen mediassa - mutta ehkä se onkin vähän liian pelottava esimerkki tulevasta.

 

Olen pahoillani, jos tämän päiväisestä tuli vähän järkkyä vaahtoamista, mutta meidän jokaisen pitäisi herätä katsomaan todellisuutta silmiin. Toivon palautetta keskustelupalstalle. ...samoin jos ei ole liikaa pyydetty, niin sopivaksi katsomianne lahjoituksia ottaisin kiitollisuudella vastaan.

 


14.01.2009 23:06 |