TERVETULOA KUMMALLISUUKSIEN MAAILMAAN

Pari esimerkkiä: taivaaseen asti velkainen USA järjestää 110 milj. US$n virkaanastujaiset - ja Israel pommittaa Gazan YKn päämajaa sanoen "meitä ammuttiin sieltä". Ilmeisesti eilen julkaistu juttu Hamasin valkoisen fosforin käytöstä riittää osoittamaan tämän päivän pommituksen Hamasin tekeleeksi. Samankaltaisia älyttömyyksiä on mielestäni tämäkin, Heathrow'n lentokenttää UKssa laajennetaan - mahtaakohan sille olla käyttäjiä valmistumisvuonna 2019? Tuossa jutussa on "huvittava" yksityiskohta - UK asettaa hiilidioksidipäästönsä alemmaksi eli 2050 vähemmän kuin 2005, olen 100-varma että tuo tavoite onnistuu. Minun selitykseni on tietenkin näiden sivujen mukainen, silloin ei ole enää paljoa poltettavaa jäljellä. Mutta nykyisille päättäjillehän asialla ei ole pahemmin merkitystä - suurin osa heistä on jo kuopassa silloin.

 

Surullisia numeroita lisää - UKssa 135ooo kauppaa nurin tänä vuonna. USAn pörsseistä haihtui virallisesti 7 bilj. US$a, maailman kiinteistöistä 10 bilj. US$ jne. jne. Entä tänä vuonna? Ainakaan vuosi ei ole alkanut mitenkään mieliä rauhoittavasti. Citin ongelmista on parina päivänä tullutkin kirjoiteltua - BoAn pohjapussi on samoin repeämässä (tarve 100 Mrd US$?), eikun sitten veronmaksajan kukkarolle. Syynä on mm. Merrill Lynch'in osto syssymmällä - miksi mokoma piti ostaa? Ehkä piti piilottaa kirjanpidon julkistamisia - ei kai? Eikös se ole vähän kuin huijaamista? Mistä tämäkin on osoitus, aikaisemmin (kuukausi, pari sitten?) löytämässäni jutussa epäiltiin UKn alkavan painamaan rahaa salassa - nyt siitä on viittä vailla valmis laki.

Valtioiden sisäiset kuplinnat samoin ovat saamassa yhä kasvavaa raportointia - tässä Latvia. Irlannista saattaa tulla seuraava kun Irlanti kansallistaa Anglo Irish bank'in. Muinaisen britti-imperiumin laitamillakin asiat liukuvat jyrkempään ja jyrkempään alamäkeen: vimosen viiden viikon aikana aussipankit ovat myyneet 40 Mrd AU$lla valtion takaamia AAA-lainoja, 2/3-osaa koko 2007 potista. Pankkien toiminta tietenkin syö firmoilta viimeisenkin toivon saada omia lainojaan myytyä eli ei-finanssiala jäätyy totaalisesti.

Kuten aikaisemminkin on ollut puhetta, niin syrjäseudut ovat tipahtamassa tapahtumien kehittyessä jyrkänteeltä - myös länsimaisissa valtioissa (Alaska). Tähän astihan köyhien maiden ruoka- yms. ongelmat ovat olleet vain asioista kiinnostuneiden löydettävissä - lähinnä/vain netin kautta. Ensimmäisiä länsimaita liikuttavia paikkoja oli Hawaii (alkuvuonna jo) ja nyt siis pikkuhiljaa nuo laita-alueet tulevat lähemmäs ja lähemmäs keskustaa. On "hauska" seurata milloin Suomessa johtoporsaat heräävät myöntämään tämän. Suomihan on Euroopassa vähän syrjässä -niin maantieteellisesti kuin väestömäärältään (ja painoarvoltaan)- mutta sen toteaminen julkisesti on vähän vaikeaa. Tällä ajattelulla tietenkin johdattelen sen asian perään, että jatkojen kannalta perusasioista huolehtiminen pitäisi olla jokaisen miettimislistalla aikasen korkealla - ruoka ehkä?

Kaikesta tästä voimme tietenkin ajatella toiverikkaina, että Obamanation pelastaa. Siltähän se äkkiseltään taitaisi näyttää - mies lupaa työtä (4 milj. viimeisin luku?) sinne ja tänne. Arviolasku nyt 850 Mrd US$a - ja senkin kasvatusta vaaditaan. Ongelma vain on, että kun raha jenkkilässä ollaan jakamassa osavaltioille, niin niiden budjeteissa on jo nyt sellaiset aukot, että työllistämiseen ei yksinkertaisesti ole mitään laitettavaa. Tämä tietenkin virallisesti selviää vasta alkukesästä - sitten KUN rahat on jo jaettu. Ihan kuin pankkien kanssa tapahtuu nyt - raha kelpaa, mutta lainaus pankeista ulos ei maistu. Ja rahan pankeissa istumisesta kärsivät ne jotka edes voisivat yrittää sitä kierrättää - sitähän koko ajan vaaditaan valtion johdoissa kautta pallukan. Jälleen pääsemme samaa kysymykseen kuin ties kuinka monta kertaa aikaisemmin - miksi lainata pankeille yhtään mitään?

Tilanteen kriittisyyttä kuvaa sekin, että FEDin riveissä alkaa nousta jo soraääniä. Eikä ihme sillä Bernanke on kasvattanut FEDin tasetta 2,5x yli 2 bilj. US$ksi viime vuoden jälkipuoliskolla. FEDin beige book listaakin, että USA on syvällä lamassa kaikilla taloussektoreilla. Mietin vain miltä musta/punainen kirja mahtavat näyttää... Tässä voi olla apuja jos haluaa ymmärtää double-speak'iä eli FedSpeak'iä näin 2000-luvulla. Ja kun Suomen armas valtiojohto heittelee ilmaan noita talouspakettiajatuksiaan, niin katsokaahan tätä - business rajoittaa toimiaan epäillessään valtioiden puuttuvan toimintaansa.

Tulikin mieleen näistä Vanhasen heittämistä 10+ Mrd €uroa jakoon kymmenessä vuodessa. Pari kommenttia - kun katsoo noita uutisointeja, niin koko ajan puhutaan "kun kasvu tapahtuu, niin...", "tämä luo pohjan kasvulle..." ja muut usko/toivo/pakko-tapahtua ajatukset ovat voimakkaina painotuksina tekstissä. Missään välissä ei edes tule pieneen mieleen, että tilanne on nyt totaalisesti erilainen kuin aikaisemmin länsimaisen yhteiskunnan ja ennen kaikkea kapitalismin aikana. Käyttöön tuleva totaalienergia on lähdössä laskuun - vääjäämättömästi. Tuo kun myönnetään, niin silloin voi ehkä ajatella noita apupaketteja toisella tavalla - niiden maksaminen käy koko ajan työläämmäksi. Systeemiä ei ole rakennettu kutistuvaa energiaa (=taloutta) ajatellen.

Opettajat ovat mielenkiintoisen kysymyksen edessä jenkkilässä - palkan alennus vai ei töitä. Tunteet käyvät kuumina jo monessa osavaltiossa esim. tässä, tässä, tässä, tässä ja tässä. Lääkeala jenkkilässä on aina ollut erinomainen vapaan kaupan kannattaja - nyt yksi pulju on joutumassa 1,4 Mrd US$n maksumieheksi vääristä suosituksistaan ja muista. Minä luulen, että valtion tukea hakevia firmoja on kohta yksi lisää. Eikä mahti Mikkisoftakaan ole täydellinen, menojen leikkaustarve 400-500 milj. US$a tänä vuonna. Noiden pohjalta kannattaa miettiä tätäkin lukua - Bloombergillä arvioidaan firmojen lainoista 15% jäävän limboon tänä vuonna.

Eilenkö se oli uutisissa Finnairilta joku työntekijöistä joka lähes rinta rottingilla sanoi, että hyvä kun palkansaajien rivit pitivät. Mitä nyt 120 sai kenkää ja 3000 lomautettiin... HALOO!!! Jos ette ala miettimään mihin energia- ja talousala on nyt menossa, niin saatte kymmenen vuoden sisällä ihmetellä miten Finnairistakaan ei ole kuin kultaiset muistot jäljellä - ja työpaikat ovat haihtuneet tylysti kauan ennen sitä. Nyt olisi mahdollisuus edes yrittää ajaa hommaa alas yhteistuumin ja pehmeästi. Vinkki: lentomatkustus on kuolemassa tavan kansalaisten kulkuvälineenä.

Ettei tarvitsisi pelätä ydinteknologian joutumisesta Iraniin, USA tekee ydinvoimasopimuksen Arabiemiraattien kanssa. Saamme varmaan lukea jatkossa hauskoja perusteluja tälle... Kaikkinensa Persianlahden seuraaminen tulee olemaan melkoinen spektaakkeli - siellähän viime vuosina rakentajina yms. on ollut pitkälti köyhät Intiasta, Bangladeshista, Indonesiasta, Kiinasta jne. Nyt nämä ovat lähdössä pois - jopa Dubai'sta, jonka pitäisi rypeä öljyrahoissa.

Tässä on muutama hauska ajatus pitämään alkanut lama mielenkiintoisena: USAssa pitäisi laillistaa huumeet - 1930-luvullahan alkoholikielto poistettiin samoin. Samoin liittovaltion statusta voi tämäkin jossain välissä helisyttää, Indianassa ollaan viemässä kultaa ja hopeaa rahaksi. Sekä tietenkin Kiinan kommentti Paulsonille - Gansteri-logiikka ei tule toimimaan... ja sanoista tekoihin, Kiinan rahastoilla ei kiirettä tulla länsimarkkinoille. Kaikki tämä tietenkin antaa pohjaa status quon kyseenalaistamiselle. Vimosin, mutta ei vähäisin - jenkkilän Vapauden patsaan uusi nimi voisi olla Lady Subprime.

 


16.01.2009 00:22 |