EILEN OLI PUHETTA SYSTEEMIN LUOTETTAVUUDESTA - JA SITTEN TÄMÄ

USAn valtiovarainministeriön "pojat" auttelivat mm. IndyMac'ia hujestamaan kirjanpitonsa kanssa. Kuka tässä viime vuonna on yhtään seurannut jenkkilän pankkitoimintaa, niin on varmaan hämmästellyt miten yksi sun toinen (varsinkin) asuntolainoittaja (ja muitakin) on tipahtanut arvotustoimistojen listoilla roskakohteeksi hyvinkin nopeasti. Mitä ilmeisimmin erinäiset Moody's ja muut ovat olleet vuosia sijoituspankkien voitelemana antamassa AAA-arvoja kaikenlaiselle kökölle. Parasta jenkkipankkien kannalta on tietenkin, että kaikenlaiset eläkerahastot ostivat ihan erkkinä (anteeksi kaikille Erkeille) näitä "parasta A-luokkaa" kohteita varmoina tuloina kirjoihinsa. Se tarkoittaa myös suomalaisia eläkerahastoja... mikä tietenkin tarkoittaa myös sitä, että olemme kaikki samassa globaalissa talous-Titanic'issa.

 

Tuosta introsta (ja ties kuinka monesta muusta jutustani) kannattaa miettiä näiden valtioiden ja pankkien ilmoittamien tappioiden ja tukien summia. Sikäli kun derivatiivien arviot (500-1000 bilj. US$a) ovat yhtään pitänee paikkansa (ne kun pitkälti pyörivät tavallisen kaupan ulkopuolella ja siten ovat säätelemättömiä), niin tähän mennessä julkaistut luvut ovat vasta pullanmuruja tulevalle (10 bilj. US$n tuet vs. 50-60 bilj. US$n tappiot vuonna 2008). Jotka sitten noiden mustien pankkien kohdalla tarkoittavat sitä, että millään tai kenelläkään ei ole mitään mahdollisuuksia ostaa kaikkea ka**aa kun kansainvälisillä pankeilla on tarjota.

Mutta ei sillä etteikö sitä valtakoneisto yrittäisi - ja yritetä mahdollisesti myös printata rahaa niin paperina kuin bitteinäkin. Lopputulos vaan luultavasti on jotain ihan muuta kuin meidän armaat talousjohtajamme ajattelevat. Poliittiset johtajathan ovat vain esiripulla heilahtelevia sätkynukkeja. Kukaan heistä ei voi puhua asioista niiden oikeilla nimillä, koska 99% kansalaisista ei niitä juttuja halua kuulla. Puhuminen tietenkin tarkoittaa kansanedustajalle tipahtamista päättävästä asemasta seuraavassa äänestyksessä.

Hmm, jotenkin tuntuu että nämä tulevan mielikuvani käyvät aina vain synkemmiksi. Ehkä se johtuu siitä, että tapahtumien nopeus alkaa vyöryä inhottavan nopeaan tahtiin. Suoraan sanottuna pelottaa melkein päivä päivältä enemmän ja enemmän. Deflaation ongelma on, että se ryöstäytyy ihan käsittämättömään tempoon kun luottamus haihtuu koneistosta. Itse pidin inflaatiota todennäköisempänä aikaisemmin - nyt toivon, että se olisi tapahtunut, sillä deflaatio syö paljon "tehokkaammin" systeemin sisältä päin...

 

Ohhoh, Irlannista kuuluu tylyjä - siellä jo ehdotellaan EUlle uhkailua erota €urosta, jos eivät saa apua. Evans-Pitchard tuttuun tyyliinsä toteaa EUn natisevan liitoksista pahasti - vaan eipä tuohon voi vastaankaan väittää. Kylmiä faktoja mies latelee Itä- ja Etelä-Euroopan kohdalta. Tosin tämä voi E-Pn kasvot vetää UKn suhteen vakavaksi - saarivaltiossa pankissa työskenteleville ja asunnonvälittäjille ei asuntolainoja.

Tässä on Citigroup'ista sisäpiirin kommentti - "liian iso kaatumaan, liian täynnä p*skaa ostettavaksi". Vaan onneksi on aina se pelastava veronmaksaja auttamassa... Osavaltiotasolla Kalifornia (tässä, tässä ja tässä) taitaa olla ensimmäinen kaatuva - mutta tuskin ainoa. Kalifornia on monella tapaa malliesimerkki nykymenosta, pintakiilto on viimeisen päälle, mutta verhojen takana päättäjille ja muille maksetaan älyttömyyksiä (12 kokousta vuodessa, palkkio 128ooo US$a) - ja maksumiehinä on tietenkin ruohonjuuritaso. Odottelen edelleenkin, että kohta riskirahastojen tappiot laitetaan myös veronmaksajien piikkiin - kokonaistilanne alkaa olla jo siinä vaiheessa, etten kauheasti hämmästyisi tuotakaan.

Jenkkilä on nykymaailman tragedia jos minulta kysytään - heillä olisi mahdollisuus seistä monen hyvän asian keulakuvana, mutta "jotenkin" tuntuvat löytävänsä tien aina noille vähemmän mairitteleville listoille. Kai se on sitä kapitalismia? Itseäni ainankin mietityttää tuo virkaanastujaisten prameus - ja kyllä, kaikki aikaisemmatkin uudet pressat ovat pitäneet massiiviset pippalot - mutta tällä hetkellä noilla 50-100 milj. US$lla olisi voinut ostaa melkoisia apuja työttömyyteen syöksyvien kansalaisten auttamiseen. Varsinkaan kun tuo 50 milj. US$a ei tuota mitään, vain ilotulitusta, lavasteita yms. yms. nöyhtää - turhan toivon ja vaalien iskulauseen muutos markkinoimiseen. Veikkaan, että moni tulee järkyttymään muutoksesta. Yksi ehdotus jatkoille: hankkikaa kasvispuutarha.

Toisaalta ehkä asian ymmärtää kaatuvan systeemin viimeisinä yrityksinä huijata itseään erinomaisuudestaan - vähän kuin viime kesän olympialaiset Kiinassa, kakku päältä kaunis ja sitä rataa. Muutamia veikkauksia mitä aikaisemminkin heitelty, niin 1) Obama on jenkkilän viimeinen residentti 2) Kiina räjähtää sisäänpäin - tai ulospäin muutaman seuraavan vuoden aikana 3) EU hajoaa PIGS-maiden, Irlannin ja Itä-Euroopan talousongelmien kautta. 4) Monet, monet kunnat, osavaltiot ja valtiotkin joutuvat vararikkoon - myös muualla kuin päiväntasaajan alapuolella, missä useimmat meistä olettavat asian olevan ok. 5) Pankkimaailma tulee muuttumaan totaalisesti muutaman seuraavan vuoden aikana. Maailmalla lukemattomat ihmiset jäävät yksinkertaisesti ilman rahojaan, kun pankkeja kaatuu deflaatio-viikatteen heiluessa.

Lisääkin voisin heittää mutta jätetään jotain seuraaville kerroille.

Tässä on hyvä juttu noiden mustien pankkien todellisuudesta - mitä tukia on AIGlle ja kumppaneille annettu, on jo haihtunut. Mustien pankkien pitäisi taikoa ISO KASA valuuttaa ostaakseen "hyvien, kilttien" sijoituspankkien huonot paperit itselleen. Tosin tuossa jutussa puhutut ehkä "muutama" bilj. US$a ovat 100-varmasti ainakin kertaluokkaa -todennäköisesti kaksi kertaluokkaa (siis 1/100-osa)- liian pienet arviot. Kenellä tahansa pitäisi kellot alkaa soimaan, kun apuja saaneilla instituuteilla ei ole aikomustakaan muuttaa tapojaan eikä niillä ole velvoitetta kertoa tukirahojen käytöstä.

UKssa Brown ja muu kopla ovat kehittämässä mitä ihmeellisimpiä syitä pankkien tukemiseen. Painoarvo on tietenkin, että valtion on tuettava pankkeja nyt-heti - eikä kukaan saisi kyseenalaista tukia, siinähän saattaisi kummallisia kysymyksiä nousta pintaan. Varsinkin tuo rahoitus ja aikataulu voisivat olla ärsyttäviä yksityiskohtia.

Monet olettavat öljymaiden rahoittavan toimintaansa helposti jatkossa, vaikka öljytulot nyt tippuvatkin - säästöjähän on. Valitan, tuo on turha "toivo", sillä öljymaiden sijoitukset ulkomaille (länsimaiset ja aasialaiset kohteet) menevät alas kuin jätökset junan vessassa. Pelkästään viimeisten 4kk:n aikana heiltä on haihtunut 2,5 bilj. US$a. Ketä se naurattaa, niin kannattaa miettiä mitä tapahtuu öljyn ja bensan hinnoille, kun noiden tappioiden vaikutukset tuotannon varmistamisessa näkyvät. Vinkki: öljypula iskee jossain välissä väistämättä ja viime kesän hinnat taitavat olla niitä hywiä wanhoja aikoja sitten. ...ja öljyn hinta siirtyy varsin rivakasti kaikkeen muuhunkin oleelliseen - ruoka tulee ensimmäisenä mieleen.

Taisi Israel'in armeija saada tarpeekseen sotimisesta taas vähäksi aikaa, syynä tuskin oli miestappiot - informaatiosodan tappio? Joku päivä sitten Haaretz'ista sensuroitiin seuraava juttu 11.1.2009 (klikkaa isommaksi kuva hukkunut - pahoillani):

Haaretz

- mitä ilmeisimmin hyökkäävän armeijan miehet ajelivat Hamas'in miehiksi pukeutuneina sairasautolla ja muuta kivaa. Toinen juttu on tuo mistä myös joku päivä sitten löysin jutun, että USA toimittaa ammuksia tavalliseen tapaansa Israeliin. Nyt kun siitä ilmeisesti vuoti tietoa liikaa yleisölle, niin rahtia olleen "uudelleen ohjaamassa". Nämä jutut kyllä mielestäni kertovat jenkkilän jatkavan pikkuveljensä tukemista virallisista puheista huolimatta.

Tulee ihan mieleen (2004?) tapaus, kun UKn MI6-miehet ajelivat Irakissa pommeilla lastattua autoa, jäivät kiinni ja joutuivat paikalliselle poliisiasemalle. Seuraavana yönä brittiarmeija hyökkäsi asemalle ja uutinen hävisi netistä äkkiä. Harmi, kun ei tullut otettua (Guardian'in?) uutisesta kopiota koneelle. Joka tapauksessa voimme olla varmoja, että psy-op'ia käytetään tänä päivänä kaikilla rintamilla siekailematta. Tosin internet'istä on tullut melkoinen päänsärky monille sotaoperaatioiden johtoporsaille.

 

Jos kuka on katsonut tuolta Sitemeter'in kautta (By Referrals -kohta), niin nämä sivustot tuntuvat aika monessa google-haussa olevan ihan mukavan pienillä sivunumeroilla. Aikasen usein jopa ensimmäisten kymmenen löydöksen listalla. Meni kai sitten nuo listaukset tuonne google-hakukoneelle ja muutamaan muuhun paikkaan kohtuullisen oikein :-) Toivottavasti jatkossakin - vaan paras tae on tietenkin juttujen taso, siihen ei voi koskaan olla tyytyväinen - töihin siis. ...niin, ja laitelkaa linkkejä eteenpäin, kiitos.

 


18.01.2009 23:35 |