MUUTOS JOHON VOIMME USKOA - JA UKn PANKIT VIEMÄRIIN

Obamasta kukkulan kuningas tänään ja usko/toivo on päivän sana. Obaman talousryhmää kun katsoo, niin varoituksen sana uskovaisille. Talousryhmässä on saalistajien kerma, jonka tarkoituksena tuskin on pienen ihmisen pelastaminen, kun pankkiala tarvitsee tukea. Seuratkaa puheita ja toimintaa - ne menevät kovin eri suuntiin. Lätäkön tällä puolen UKssa RBS pankin osake romahti eilen kevyet 2/3-osaa yhtenä päivänä, siinä esimakua osakemarkkinoille loppuvuodesta. Tänään uutisoinnissa siis heilutellaan toivon lippua, muutos johon voimme uskoa - usko kai onkin enää ainoa, jolla useimmat jaksavat eteenpäin lätäkön takana. Luulen, että Obaman kausi alkaa muutamien isojen pankkien romahduksella pitkin palloa, sitten on muutaman kuukauden toivon/illuusion ajama nousu ja syvä romahdus talouden alalla kesän alkajaisiksi. Sitten alkavat ne varsinaiset pippalot...

 

Obamalle ollaan nyt lastaamassa sellaiset odotukset, että mitenkähän on? Esim. tämä - lyhyesti ja ytimekkäästi, pelasta maapallo. Seuraavaksi kai Obaman odotetaan kävelevän vetten päällä... Voip olla vaikeaa, kun kantaa 1 bilj. US$n alijäämää harteilla. Enkä kauheasti uskoisi Obaman kykyyn jos kehuja heittää viime vuoden suuria tappioita tehneet miehet - tai noh, minä nyt olen - mitä minä nyt olen. Työttömyys on tänä vuonna uutisoinnissa iso ongelma valtiaille - mutta USAssa on tietenkin yksi ala, joka on valmis imaisemaan paljon tällaisia toivottomia, velkaantuneita nuoria. Sitten vain laivaan ja resurssisotiin! Obamanation'in johtoon on nostettu kyllä kaikenlaisia - kuljetusalan tsaariksi hallinnossa kokematon ja autoalan taskussa istuva mies. Toisaalta sellaista miestä tietenkin tarvitaan kun työllisyyden nimissä rakennetaan lisää teitä - ei minnekään.

Oh-hum, muistaako kukaan miten 1990-luvun laman alussa pidettiin kiinni "markkaa ei kelluteta" ajatuksesta kynsin hampain? Nyt alkaa pelottamaan tilanteen kiihtyvästä kehityksestä, kun sanotaan että "EU ei hajoa". EU myöntää nopean talouden jäähtymisen ja työttömyyden kasvun eli 2010 yli 10% - ja tämä siis virallisista lähteistä. Mitenkähän tuohon ennusteeseen täällä päättäjät suhtautuvat... veikkaan, että "ei meillä" ja muuta yhtä vakuuttavaa. Puheissa moni muukin pönkittää uskoaan EUn kestävyydestä, mutta minä suhtaudun näihin varsin epäluuloisesti.

EUn pystyssä pysymisen uskoa syövät nämä PIGS-maiden ja Irlannin ongelmat. Kreikka ei enää edes myy pitemmän ajan papereita ja Espanjankin luokitus tipahti AAA'sta AA+'ksi. €uroton UK'kin on ongelmissa - siellä pankkiala tutisee, notkahtelee ja korisee tuskissaan - RBSn tappiot 28 Mrd £ ovat ennätys UKn historiassa. Brown tietenkin haukkuu pankkeja toimistaan (mutta ei muisteta miehen omia munauksia, eihän?) samalla kun pankit vakuuttavat pärjäävänsä (huh?). UKn joukkovelkakirjat ovat lähessä vapaassa pudotuksessa kysynnän puolella - joten ei ole ihme Darling'in vakuuttavan finanssialan pärjäävän - kunhan viimeisin pelastuspaketti hyväksytään ja toimitetaan. Kuka näiden pellein puheita enää uskoo?

Nykyinen oletus tuntuu olevan, että mustat pankit pelastavat (Suomesta moni voisi kertoa noiden toimivuudesta). Vaan kuten aikaisemminkin on ollut puhetta, niin isojen pankkien kirjanpidoissa on sellaisia aukkoja, ettei niitä täytetä millään. Ja kun Krugman'kin alkaa epäilemään ehdottujen mustien pankkien järkevyyttä, niin silloin pitäisi viimeistään heittää yritys ikkunasta - ei veronmaksajien nylkemiselle. Tosin Krugman'illa voisi olla toinen ääni kellossa, jos olisi mukana päättämässä asioista - toistaiseksi äijä on kovasti ollut valmis Brown'in tyyliin ottamaan paremmin pärjänneiden Saksan ja Suomenkin veronmaksajat mukaan UK'ta ja muita pelastamaan. Tosin molempien (Saksan ja Suomen) statukset ovat kovin liukuvalla alustalla nyt.

UKn Evans-Pitchard'in jutut ovat menossa vähintäänkin mielenkiintoisiksi, mies esittää raamatullisia velkojen anteeksiantamisia tilanteen selvittämiseksi. Kuulostaa hyvältä, mutta silloinhan finanssimaailma menettäisi merkityksensä - kuka enää suostuisi ottamaan lainoja nykytilannetta seurattuaan? Suomeksi sanottuna valtakoneisto romahtaisi mustaan aukkoon. Historiasta hauska yksityiskohta: Rooman loppuaikoina kansalaiset jotka olivat liian veloissa myivät itsensä orjuuteen - ja kun toiminnasta tuli liian laajaa, tehtiin laki estämään tämä. Ajatus - olet vapaa (ja/mutta maksat siitä) ei ole kaukana tämän päivän todellisuudesta. Maltan tuskin odottaa seuraavien vuosien aikana läpilyötävien lakien sisältöjen sulattelua - veikkaan, että saamme lukea mitä kummallisimpia juttuja tulevaisuudessa - myös Suomessa.

UKn seuraaminen on tulevan ymmärtämiseksi varsin oleellista - nykysysteemiä yritetään pönkittää viimeiseen asti. Tällä hetkellä UKn valtio ostaa pankkien (ja muidenkin) huonoja papereita 50 Mrd £'lla. Hienosti sanottu kvantitatiivinen helpotus on paperin (tunnetaan myös rahana) printtaamista - mikä tietenkin lisää kierrossa olevan rahan määrä (inflaatio), joka laskee kansalaisten rahan arvoa. Se on sinänsä jo ärsyttävää toimintaa - eikä auta mitään kun vaakakupissa on vielä piilossa pidetyt derivaatat, jotka ovat varmasti UKssakin ainakin tuhatkertaiset tuohon 50 Mrd'n verrattuna.

Deflaation jyrätessä moni voi joutua tilanteeseen, jossa asuntolainojen uusiminen voi tulla mahdottomaksi. Yksinkertaisesti siksi, että asunnon arvo on pienempi kuin tarvittava laina - ja Suomessa moni, moni nuori omakotitalon ostanut voi joutua melkoisen valinnan eteen. Myy talo tai anna se pankille ja jatka muuta kautta tulevaan. Toinen vaihtoehto on yrittää sitoa asuntolaina erittäin pitkän ajan korkoon ja yrittää rypistellä tulevaisuudessa - sekä toivoa, että lämmitys-, liikkumis- yms. kustannukset eivät kasva mahdottomiksi vs. toimeentulo.

Uh-huh, siinä se taas on - toivoa pitäisi, jaksaa pitäisi, uskoa pitäisi... Mitenkäs olisi nyt tavallisina pidettyjen tottumusten muuttaminen ihan eri suuntaan? Lomamatkat Suomessa, käytettyjen autojen suosiminen, kirpputorien hyödyntäminen, kasvispuutarha jne. - jokaisella on mielikuvitusta, mutta kysymys onkin, että onko tahtoa? Tosin luulen, että monelle tuo valinta tehdään heidän puolesta. Suosittelisinkin valmistautumaan ja muuttamaan toimia etukäteen, se on huomattavasti helpompaa nyt - ja valtaosalle väistämätöntä kuitenkin.

Itseäni mietityttää usein suomalaisen uutisoinnin painoarvot - urheilu-uutisia on lähes puolet jokaisessa tv-lähetyksessä. Onhan se urheiluhullun kansan ruokkiminen tärkeää, mutta luulen kuluvana vuonna silläkin sektorilla alkavan löysät valumaan housun puntista. Kovin moni laji on raskaasti riippuvainen mainostamisesta - ja matkustamisesta pitkin pallukkaa. Itselleni viime syksynä suurin osoitus nykyurheilun ongelmista oli Hondan ilmoitus jäädä F1-kisaamisesta pois. Hyvä puoli kehityksessä on: urheilijoiden palkkiot palaavat normaalimmiksi lähivuosina - mutta yhdestä olen varma: Lontoon olympialaisista 2012 ei tule mitään sellaista kuin ihmiset tällä hetkellä ehkä odottavat - ja itse asiassa 2010 Kanadan olympialaiset luultavasti ovat melkoinen pannukakku nekin.

 

Kun näillä sivuilla on jonkun verran ulkomailtakin ihmisiä, niin toivoisin kommenttia tuonne keskustelupalstalle. Olen eri yhteyksissä lukenut paljon, mutta henkilökohtaiset tarinat ovat aina parhaita. Calling Australia, Guten Abend Deutschland?

 


20.01.2009 08:38 |