MARKKINAT EIVÄT TAINNEET KUULLA, ETTÄ EILEN PITI OLLA TOIVON PÄIVÄ

Kaikki odottivat nousupäivää - vaan kai tämä kertoo kapitalismista, jenkkilässä DOW -4% ja Nasdaq lähes -6%. Muualla maailmassa kaikki oli myös punaisella. Mitä ilmeisimmin markkinat eivät luota kauniisiin puheisiin Obaman suusta. Eivätkä varsinkaan UKn Brownin suusta - siellä ovat tainneet sijoittajat lopultakin herätä tosiasiaan: Jos valtion pitää luvata loputtomat tuet, niin jotain todella synkkää pitää olla piilossa verhon takana. Luottamuksen romahdus on näkynyt UKn pankkien kursseissa - RBS jatkoi alamäkeään toisen 70% eli lähes 90% KAHDESSA PÄIVÄSSÄ. Loyds osoittaa samoja elkeitä, 2/3-osaa eilen alas. Yhteenveto: UKn pankit ovat vararikossa - mutta tuon toteaminen ei ole mitään uutta näiden sivujen lukijoille.

 

Vaan kyllä Brown sanoo jotain oikeinkin - ehkä tahtomattaan: maailma on vaarassa de-globalisoitua. Minä väitän, että sillä tiellä ollaan ja liikkeelle lähtenyttä junaa on vaikea pysäyttää puheilla pelkästään. Globalisaatio riippuu täysin rahan liikkumisesta - ja halvasta energiasta. Tällä hetkellä molempia näyttäisi olevan runsaasti - mistäs muualta pankeille on antaa loputtomasti apupaketteja? Ja öljyn hinta on tullut alas kiitettävästi. Molemmat ovat illuusioita tosiasioista. Raha ei liiku pankeista ulospäin - ja öljyn hinta painuu, kun tuo raha ei liiku mahdollistamaan kysynnän ylläpitoa.

Yksi vaihtoehto rahan liikkumattomuudelle on tietenkin oman rahan painaminen - mutta se on varma punainen vaate valtakoneistolle. Vastaus tulee olemaan tyly - niin kauan kuin isot pojat pystyvät ylläpitämään nykyistä systeemiä. Kysymys tietenkin on, että onnistuuko se? Sitä pohtiessamme voimme todeta, että UKn punta on kuoppaamista vailla valmis. Ja mikä UKn punnalle on nyt tapahtumassa, on sama tarina kuin mihin KAIKKI fiat-rahat ovat päätyneet... ennen polttouuniin (Weimarin tasavalta tietysti tunnetuin) ja nyt bittitaivaaseen. Paperiraha kun on aikasen surkeaa wessapaperia - mistä tulikin mieleen, että pitää käydä varastoa täydentämässä WC-paperin osalta.

Kuten monesti on tullut mainittua, niin UKsta voimme katsoa monen maan tulevaisuutta (tietenkin tuossa sivussa löytyy Islannin live-lähetys blogi, mistä näkee jo menossa olevaa romahdusta "suorana") Euroopassa. UKn asuntoalan romahduksesta kertovat nämä: tammikuun asuntojen pyyntöhinnat rajusti alas ja nyt virallisesti odotellaan hintojen alastuloa -45% huipustaan. Toiverikkaita kun ovat, minä sanon että vähintään -80% UKssa. Saarivaltiossa ei ole MITÄÄN, joka pysäyttäisi alastuloa.

Euroopan osalta viime viikkoinen Trichet'in puhe voidaan ohittaa samoin toiveajatteluna, Etelä-Euroopan Italia ja Espanja pahoissa vaikeuksissa lainoitustensa saatavuuden kanssa. Noilla mailla iso ongelma luottoluokitusten lasku (Kreikalla ja Espanjalla jo laskettu, muut PIGS-maat seuraavat pian), joka nopeasti nostaa lainoituksen hintaa. Toinen (no joo, ties kuinka mones) esimerkki tulee Irlannista, missä pankien osakkeet tulevat rytinällä alas. Samoin Tanskassa talouden odotukset ovat historiallisen alhaalla. Hollannissa asuntojen hinta-alamäki kiihtyy ja Ranskassa autoalan tuet sidotaan työpaikkojen pysymiseen - onnea vaan yritykselle! EUn laitamilla Ukraina taitaa pian ilmoittaa virallisesti vararikostaan - mitenkähän nämä suomalaisten pankkien sijoitukset entisen itäblokin maissa jaksavat? Vinkki, vinkki - siellä on myös eläkerahastoja (välillisesti ainakin) kiinni melkoisissa jätöksissä.

Eikä tämä "hauskuus" tietenkään ole Euroopan etuoikeus - Meksikosta tulee "hyvä" esimerkki stimulus-pakettien toimimattomuudesta. Palaamme taas siihen mistä on ollut puhetta siellä sun täällä - jos ei kysyntää, ei rakennuspaketeilla ole tulevaisuutta. Kanadassa laskettiin yön yli korkoa 1%'iin, ennätysalas sitten 1958n. Samalla puhutaan lisäleikkauksista ja muutetaan sääntöjä mahdollistaen valtiolle suorat pankkisijoitukset.

Kaikille toivorikkaille USAn ulkopolitiikan muuttumisesta odotan kylmää suihkua. Obima van Kenobi'lla tulee olemaan kädet niin täynnä kotimaan ongelmien kanssa, että ehtisi pikkuasioihin puuttumaan Lähi-Idässä tai muuallakaan. Mutta kiusaus näyttävään ulkomaan keikkaan ihmisten huomion ohjaamisessa voip olla suuri jossain välissä... Ja kun USAn rahoitus sekä Kiinasta että Japanista on kuivumassa molempien kääntyessä sisäänpäin, niin jenkkilän budjetin epätasapaino suorastaan huutaa jotain radikaalia tehtäväksi. En kauheasti toivoa elättele tässä sopassa. Tämäkin kertoo toimintamallien muutoksesta lätäkön takana - Homeland Security lukio, jossa opiskelijat pukeutuvat parhaisiin Hitler Jugend uniformu-kopioihin. Koulutus on tietenkin vankien valvomista, pommialaa, lähitaistelua jne. sodassa-mitä-milloinkin-vastaan.

USAn alamäkeä ei estä mikään, kysymys on vain siitä miten jyrkkä ja nopea alastulo on. Prof. Roubini ennakoi pelkästään finanssialan tappioita 3,6 bilj. US$n suuruiseksi. Pian kauppakeskukset poikineen ovat pimeinä kaikkialla, kun luottoa ei anneta firmoille ja tavara ei liiku. Luoton totaalikuivumisesta kertovat yhä useammat tarinat, esim. miten täydellisesti maksujaan hoitaneiltakin otatetaan lainat takaisinmaksuun armottomasti. Ohiossa liittovaltio on leikkaamassa kaikilta palkkoja 5% vastalauseista huolimatta. Liittovaltion asuntolainoitus on lainaamassa veronmaksajilta - hmm, tällaisia olemme tainneet jossain muuallakin kuulla?

Energiapuolella on hanat menossa kiinni monessa mielessä - Iran (4. suurin öljyn myyjä) pienentää vientiään 21'lle asiakkaalle. Singaporessa valtio suosittaa vähentämään suihkun käyttöä ja lihan kulutusta - liian vähän ja liian myöhään? Mistä sinä olet valmis kiristämään vyötä tulevaa miettiessäsi? Luulen, että suomalaisista suurintaa osaa ei ruoka- ja vesiasioille ole kiinnostusta - kaupoissa on tavaraa vaikka kuinka ja vettä tulee hanasta. Ihan kuin se vihreä ympäristöministeri aikoinaan kun sanoi, että sähkö tulee seinäpistokkeesta...

Tässä on asuntolainojen kanssa miettiville purtavaa - jenkkilässä asuntolainat alle 5%n vuosikymmeniin ja uusien korkojen saaminen ennätysvaikeaa asuntojen hintojen alastulon takia. Suomen asuntoalan vahvuus tässä tilanteessa on tietenkin, ettei täällä asuntojen hinnat karanneet raketilla taivaisiin, mutta alaspäin tulolle on kasvavia paineita talouskurimuksen alkaessa oikeasti imemään. Ja kuka on asuntoa ostamassa, niin kannattaa miettiä aika erilaisilta kanteilta kuin tähän asti on ollut tapana: sijainti hyvien julkisten kulkuyhteyksien lähelle, kauko/maalämpö jne. Ja kesämökkiä en kauhean äkkiä olisi ostamassa, veikkaan että niissä on tulossa suorastaan ylitarjontaa "lähitulevaisuudessa".

Eilen oli maininta Lontoon olympialaisten kuolemasta - nyt löysin tämän Kanadan olympialaisten taloustaiteilusta. Ei oikein vakuuta jatkoja ajatellen - ehkä olympialaisten tulevaisuus onkin enemmän muinaista Kreikkaa muistuttavaa. Ei prameita uusia asuntoja majoitukseen, ei loputonta kulutusjuhlaa - öö, kuulostaa ihan koko ihmiskunnan tulevaisuudelta. Samassa Veneessä? ...mitä ilmeisimmin kaikki eivät halua samaan veneeseen - pitäisiköhän ostaa Rexonan osakkeita?

 


21.01.2009 08:27 |