GEITHNER: PANKKIEN PAPEREITA VAIKEA ARVOTTAA

Ja tuo lause kongressin haastattelussa, arvoisat lukijat, kertoo paljon. USAn uusimmalla valtiovarainministerillä ei mitä ilmeisimmin ole pienintäkään aietta vetää pankkien huonoja papereita päivänvaloon. Eikä ihme, sillä kuten herra Andrews toteaa:

"Banks may not want that kind of openness, because accurately valuing the toxic assets could force many to book big losses, admit their insolvency and shut down."

 "Pankit eivät ehkä halua sellaista avoimmuutta, sillä myrkyllisten papereiden realistinen arvioittaminen saattaisi pakottaa kirjaamaan isot tappiot, myöntämään vararikko ja sulkemaan pankki" oma suomennos.

Varoistuksen sana Mr Geithner'ille, jos sijoittajien luottamusta ei saada pian palautettua, niin USAn pankkiosakkeille (ja sitä kautta muillekin osakkeille) voi helposti käydä kuten lätäkön tällä puolen UKssa. Joka on (jos joku ei ole vielä huomannut) johtamassa systeemiseen riskiin kiihtyvällä vauhdilla.

 

Jälkimmäisessä jutussa on mukavasti listattu pankkien sijoituskohteiden (varat yms. miksi kukin haluaa ne nimetä) määritelmät. On jäänyt ne listaamatta aikaisemmin jostain syystä, nyt on varmaan ihan hyvä ne käydä läpi. Viime vuonna IASB (International Accounting Standards Boards), kansainvälinen kirjanpitolautakunta (tai jotain) mahdollisti huomattavasti aikaisempaa luovan kohteiden luokittelun ja seurauksena ns. kolmos-luokan kohteiden määrä on kasvanut valtavasti. Syykin on selvä, kolmosluokkaan voi piilottaa kaiken mille ei ole ostajia. Eli

  1. ‘assets held for trading’ eli kohteet joilla käydään kauppaa (markkinoiden määrittelemät hinnat, niiden tuotot ja tappiot on ilmoitettava tileissä)
  2. assets ‘available for sale’ eli myymiskelpoiset kohteet (myös markkinoiden määrittelemät hinnat, ilmoitettava taseissa, mutta EI tuotto/tappiotileissä)
  3. ‘assets held for investment’ eli sijoituskohteet (joita EI TARVITSE määritellä markkinahintaan)

Vimosin tosiaan on lokero mihin yhä kasvavampi osa asuntoluottoja yms. kohteita mutta ennen kaikkea derivatiivit on survottu piiloon päivänvalolta.

Jenkkilässä viime vuonna haihtui 2,6 milj. työpaikkaa ja tälle vuodelle ennakoidaan 2 milj. lisää. Olisikohan hiukan toiveajattelua? Tietenkin pitää toivoa ja vähän ehkä joskus siihen suuntaan puhuakin, mutta asiat harvemmin menevät pois ne unohtamalla. Kuten sanotaan puheet ovat halpaa ja odotukset kovia, jäämme odottamaan toimintaa - ja tuloksia.

Taloushistoriaa katsoville 1930-luvun tilanne on vähintään pelottava vertaus: silloin UK oli rajusti velkaantunut ja nouseva talousvalta USA perusti olemassaolonsa viennille. Tänään USA on 1930-luvun UK ja Kiina 1930-luvun USA.UKsta ei kannata edes puhua tämän päivän talousasioissa, maa on matkalla jonnekin minne en haluaisi pahinta vihamiestäkään lähettää. Numeroina UK'lla on valuuttareservejä 61 Mrd US$a eli vähemmän kuin esim. Thaimaalla tai Malesialla, mutta ulkomaisia vastattavia (liabilities) 2x maan BKTn verran eli 4,4 bilj. US$a. Se on yli 70x ero, siinä jos missä näkyy pyramidi kärjellään. UKlle onkin tulossa väistämättä luottoluokituksen lasku - joka kallistaa ulkomaisen lainan ottoa entisestäänkin. S'on UKn tulevaisuus (pankit ja valuutta) yellow submarine Beatles-hengessä. Tosin pirteitä värejä saa hakea suurennuslasin kanssa, luulen minä.

Epätoivoiset ajat tietenkin vaativat epätoivoisia tekoja - ja BoEn pomo on King (mistä nämä miehet ovat nimensä onnistuneet keräämään?!?!? valtiovarainministeri on Darling) lupaa suoraa rahan syöttöä talouteen. Mutta aikaikkuna kutistuu todella nopeasti, UKn pankeilla on koko ajan vaikeampaa saada ulkomaista rahoitusta. Työttömyys saarilla kasvaa - eikä asuntoalallakaan pohjasta ole mitään havaintoa. Odotan mielenkiinnolla miten mustat pankit junaillaan - ne tulevat näyttämään suuntaa monelle. Itse epäilen, että niissä yritetään muiluttaa mahdollisimman paljon ka**aa veronmaksajille - mutta sehän ei tietenkään ole yllätys.

Välimeren rantamilla voi moni toivoa/ihmetellä tulevana vuonna hyökyaaltoa - Espanjassa näkymät eivät ketään innosta. Tässä vähän epävirallisempi näkemys työttömyydestä ja työttömistä Pyreneiden eteläpuolella. Kolme miljoonaa työtöntä paikallisia ja toimeentuloturvan ulkopuolella miljoona siirtotyöläistä. Tuo kun alkaa kuplimaan, niin viime kesäkuun uutisointi on pientä. Itä-Euroopasta ja muista "nousevista" talouksista on tulossa tänä vuonna monen sijoittajan tuskankyynelten lähde. Ranskassa pankkien johtoporsaat luopuivat bonuksistaan viime vuonna varmistaakseen valtion tuet ja Société Générale, maan suurin pankki pääsi plusmiinusnollaan.

Suomessa on ollut surkuhupaisaa seurata osinkokeskustelua - "älä ruoki lamapetoa, anna osinkoa" ja vastaavilla. En muista kuka noita sanoi, mutta pistää epäilemään josko olisi(vat) kaveri(t) odottamassa isoja osinkoja... Viime vuonna jenkkilän juttuja lukeneena voin sanoa, että siellä mitä ilmeisimmin moni, moni yhtiö maksoi osinkojaan lainarahalla - oivallisena esimerkkinä lyhytnäköisyydestä. Mielikuvaa pystyssä pysymisestä yritettiin (yritetäänkö samaa nyt Suomessa kovaäänisimpien painostuksesta?) ruokkia viimeiseen asti, mutta samalla tietysti varmistettiin putoamisen syveneminen, sillä kurssinousua ei tullut. Väittäisin, että nousua yleisesti ei ole odotettavissa tänäkään vuonna eli osingoista leikkaaminen olisi loogista - mutta vaikea hyväksyä. Joka tapauksessa Citigroup voi olla esimerkki - osingot 0,01 US$a tänä vuonna.

Tässä on hyvää kommenttia finanssialasta laidasta laitaan: esimerkiksi vakuutuslaitokset toimivat sillä oletuksella, että hyvinä aikoina valtaosa asiakkaista ei aiheuta (hukkaa mitään yms.) kompensaatiota vaatia toimenpiteitä. Sitä vastoin huonoina aikoina todennäköisyys kaikkiin "hassuihin" tapahtumiin kasvaa. Jossain välissä vakuutusyhtiö ei pysty maksamaan kun vahinkomäärät kasvavat jne. Tällä hetkellä derivatiiveista voidaan sanoa samaa - paitsi tietenkin sillä erotuksella, että vedonlyönnit menevät metsään paljon rajummin ja tappiot kasvavat räjähdysmäisesti. Kuka maksaa?

Tämä tuskin on kenellekään uutinen, mutta rakentamisen taso on laskenut kaikkialla maailmassa. Järkyttävintä tuhlailevaisuuden ylistystä on tietenkin viime vuosina pystytettävinä olleet superpilvenpiirtäjät - työn laadusta kertoo arvioa Persianlahden maista: torni jos toinenkin purettava muutaman vuoden päästä. Sellaista se on kun käytetään lähes orjatyövoimaa ja välinpitämättömyyttä. Moni rakennuskohteista tulee olemaan tulevina vuosikymmeninä muistomerkkejä ajatukselle "rakennetaan nyt kun tuota rahaa on" - järjellä ei ole ollut monenkaan projektin kanssa mitään tekemistä.

 


22.01.2009 09:39 |