UKssa KABINETTIMINISTERI TOTESI JOTTA TALOUS, IHMISET JA MAA OVAT KU5ESSA 

Minusta tuo juttu kertoo koko finanssialaa ylösalaisin vääntävästä epävarmuudesta. Huh, ketä minä yritän huijata? Koko systeemi keikkuu veitsenterällä, vasemmalla odottaa mellakointi, valuuttojen arvottomuus ja hallitusten kaatuminen - oikealla kansojen väliset sodat kansalaisten huomion poissiirtämiseksi. Eikä parane lipsahtaa siten, että jalat menevät eri puolille veistä - siinä menee finanssiala, energia ja henkiinjääminen uudelleen mietittäväksi. Näyttäisikin siltä, että hallitukset vuotavat jalkapohjistaan pahemmin ja pahemmin: viime kevään Bear Stearns'istä alkaen hallitusten talouteen pumppaaman rahan taloutta rauhoittava eli kursseja nostava vaikutus on lyhentynyt koko ajan: kuukausista viikkoihin ja päiviin - nyt voidaan enää puhua tunneista. Miten pitkään oikeasta ongelmasta puhumista voidaan siirtää tulevaisuuteen?

 

Jenkkilän pankkialan johtomiesten (ja muutamien naistenkin) toiminta on rehellisen epärehellistä. Vai mitä sanotaan, kun Merrill Lynchin johtoporsaat jakoivat vuoden bonuksensa kuukauden etuajassa ennen Merryll Lynchin myyntiä BoAlle? Ei kai ole ihme, että jopa kirkon miehet moittivat moraalin rapistuneen lätäkön takana. Tätäkin pitäisi monen jenkkilässä miettiä tosissaan - ottaako valtio eläkerahat paikatakseen omia pohjattomia menojaan? Ja voitte olla varmoja, että menot jatkavat kasvamistaan jos pankkien, autofirmojen, asuntoalan jne. tukemista ei lopeteta. Kakka tapahtuu nyt - tai vähän ajan päästä, tälle ei ole vaihtoehtoja. Ongelman ratkaisua voidaan yrittää vain se myöntämällä. Nyt tilannetta sysätään vain tulevaan - mutta UKta katsomalla näemme, että tuo tuleva alkaa olla jo todella lähellä.

Vaikka Obamalle voikin hattua nostaa Gitmon sulkemisesta, niin talouspuoli odottaa vielä pelinavausta. Tosin tuttuun tyyliin vastapuolen syyttely on voimissaan, vaikka oman joukkueen jauhotkaan eivät kauheasti mairittele (mutta sehän on sivuseikka, eh?). USAn pankit ovat kuin kaulavaltimoon puukotettuja, yksi toisensa jälkeen hyytyy - ja edelleen veikkaan, että tänä vuonna kaatuvien lukumäärä on nelinumeroinen. Isojen pankkien ongelmia on vatvottu jo monasti, mutta loppuvuoden pystyssä pysyminen pienempien pankkien ja yleensäkin firmojen osalta alkaa olla ohi. Lyhyesti - kaikki säästöt alkavat olla käytettyjä ja kun ne loppuvat... Yksi on kuitenkin varma - jenkkilän eläkesysteemi on murentunut jo nyt niin, että eläkeläiset saavat valmistautua työskentelemään hautaan asti.

Rogers'in kommentti nuorille briteille: muuttakaa Kiinaan ja/tai opetelkaa puhumaan kiinaa, UKssa on odotettavissa velkaorjuus, murskaava verotus ja (hyper)inflaatio. UKn autotuotanto joulukuussa - kevyt -50%. Valtio on kovasti kovistelemassa pankkeja - nostetaan reservivaatimuksia jne. Tämä ilmeisesti toteutetaan viime aikoina mainitsemallani suoralla rahan painamisella eli paperirahaa lapioidaan pankkeihin, missä se sitten seisoo samalla kun Brown/King/Darling ja muut voivat sanoa, että "kyllä me teemme hyvää työtä". Jos ei näin, niin sitten odotettavissa on lisää asiakkaiden lainojen pakkomaksuun kutsumista, pakkomyyntejä jne. eli hintojen alamäki kaikelle tavallisesti "hyville" sijoituksille jatkaa laskuaan. Valtio on joka tapauksessa pistämässä veronmaksajien rahat tukitoimiin jatkossakin, nyt yrityslainojen muodossa.

Jenkkilän asuntoalan status jatkaa alamäkeen: uusien rakennus alhaisempi kuin 1959 (silloin ihmisiä oli paljon vähemmän, eli oikea vertaus on tietenkin jossain paljon kauempana) ja hinnat tippuvat kautta linjan (Kaliforniassa -38%). Asuntoala Keski-Euroopassakin osoittaa melkoista supistumista - ja myyntikikat osoittavat luovaa mielikuvitusta, esim. arpajaiset ovat suosiossa. Samassa jutussa on kerätty näkymiä yhteen - eikä mitään positiivista ole ihan heti tulossa.

Euroalueella tuska tuskin helpottaa, vaikka puheita sellaisesta saamme tietenkin harva se päivä kuunnella. Belgian Fortis ennakoi viime vuoden tappioiden nousevan 20 Mrd €n tuntumaan. Ranskassa ajetaan arvotusfirmoja ahtaalle, mutta tuo tuskin auttaa - maito on jo kaatunut. Mietin vain ihmisten ajatusmaailmaa välillä - vuosi sitten Ranskan SocGen'ille miljarditappiot aiheuttanut 32-v on saanut faniklubin ja muuta kivaa. Saksassakin puhutaan pysyvästä avustamisesta - ei hyvä merkki jos minulta kysytään. Hmm, voisinkohan hakea sieltä avustusta sivujeni pyörittämiseen?

Fiat'in Chrysler kauppa ei taida poikia ihan sellaisia tuloksia kuin aluksi italiaanot ajattelivat, ei osinkoja tänä vuonna. Aasian taloustitanic jatkaa vuotamistaan - ja paikkausyritykset ovat arvattavia. Japanissa valtio aikeissa ostaa firmojen lainoja samalla kun maan vienti joulukuussa laski kolmanneksen, auts!

Mitenkähän on pelkäävätkö muiden länsimaisten hallitusten johtajat jakkaroidensa heilumista? Ainakin Islannissa protestointi on yltymässä rajusti - hallitus horjuu, mutta pääministeri vakuuttaa jatkavansa (kannattaa lukea tuota vasemman puolen Islannin blogia, raakaa tarinaa). Näiden tapahtumien ennakointi on varmasti monessa maassa johtoporsaille elintärkeää - ei siis ihme, että Obama ei aio laittaa aikoinaan laittomana aloitettua kansalaisten puhelinvakoilua suorittaneita yhtiöitä seinää vasten. Ei vaikka alun alkaen vakoiltiin KAIKKIA kansalaisia ja ERITYISESTI LEHTIMIEHIÄ eikä mitään terroristeja edes etsitty.

Tässä on hyvä juttu Yrjö-pojun finanssiratkaisuista - "minä teen kuten minulle sanotaan" ja kiellän taantuman/laman julkisuudessa. Taantuman myöntämiseen meni vuosi - erään määrityksen mukaan taantuma on kaksi peräkkäistä negatiivista vuosineljännestä. Lama taas kolme peräkkäistä negatiivista vuotta (kiitos sabaka) - eli sekin nähdään vasta taustapeilistä. Mutta matkan varrella tapahtuu valtavasti asioita - yksi asia on varma: kahden vuoden päästä (yksi vuosi lamaa on jo takana) olemme täysin erilaisessa maailmassa kuin nyt.

 

Kannattaa vilkuilla aina välillä tuonne keskustelupalstalle, laitan sinne yksittäisiä linkkejä kun isompaa juttua ei ole työn alla. Esim. myymättömistä autoista on "hyviä" kuvia täällä.

 


23.01.2009 04:11 |