OLIPA UUTINEN - MAAILMAN TALOUDEN ALAMÄKI KIIHTYY

Humptidum - ja tämä on se siloiteltu puoli asioista. Ja kuka ajattelee, että meillä on teknologia muuttaa energiaongelmien suunta, niin älkää sekoittako teknologiaa ja energiaa toisiinsa. Tämän päivän maailmassa tarvitaan rahaa (häviää käsittämättömällä vauhdilla koko ajan), jotta voimme rakentaa ne massiiviset teknosovellutukset. Vertailun vuoksi 2000 vuodesta ei tullut ongelmaa, kun asiaa korjattiin kymmenen vuotta etukäteen. Sen sijaan energiapuolen romahduksen ennakointiin ja vaihtoehtoisiin tuotantotapoihin on panostettu EHKÄ 1 promille siitä mitä olisi voitu runsaan energian aikana. Nyt talouden kurahtaessa riittävien teknosovellutusten pystytys on toiveajattelua. Pelkästään öljyn korvaamiseen tarvittaisiin 30ooo+ tuulivoimalaa 50v ajan. Siis yhden vuoden kulutuksen korvaamiseen 1500ooo voimalaa. Puhumattakaan materiaalikuluista jne...

 

Tuleeko talousvuodesta 2009 pahempi kuin viime vuodesta? Mielipiteeni on selvä ja on sille perusteitakin: rahoitustarve kasvaa kaikilla sektoreilla ja rahan uudelleen määrittely eli luotto/laina ovat poistumassa monien saatavilta. Jos siis joudut elämässäsi käyttämään luottokorttia arkiostoksiin, niin parempi alkaa opettelemaan toisenlaista menoa. Viime vuoden toisella neljänneksellä alkanut rahastojen alamäki (neljännes) jatkuu eli eläkerahoista huolehtiminen kannattaisi alkaa ottaa oman peukalon alle. Valitettavasti moni tulee huomaaman, että rahastoista rahojen palauttaminen on tehty harvinaisen hankalaksi - ja syystäkin. Rahastot kaatuvat jo kauan ennen kuin murto-osa sinne sijoittaneista on jonossa ovella sijoituksiaan takaisin vaatimassa.

Tässä on selitetty viime vuosien subprime-asuntolainat kivasti tikku-ukoilla (engl.): mikään ei korvaa uskoa huomisen kasvuun. Kysymys tietenkin jatkojen kannalta on, että kykeneekö ihminen lajina oppimaan tästä mitään? Itse väittäisin, että "ikuinen kasvu" on kuollut - mutta se ei tarkoita sitä etteikö sitä yritettäisi pumpata jaloilleen väkisin. Yksinkertaisesti siksi, että se on ainoa mitä tämän hetken koneisto (poliitikot, talous, valtaosa länsimaisista ihmisistä) haluaa ja olettaa tapahtuvaksi. Väärään suuntaan rimpuilun hinta tulee tietenkin olemaan ympäristön rasituksen mieletön kasvu, kaikenlainen henkinen väkivalta (joka tietenkin paikoitellen kuplii fyysiseksi) sekä paljon hukattuja mahdollisuuksia pehmeän laskun organisoimiseksi. Tämä rimpuilu voi viedä vuosia - ehkä kymmeniäkin - mutta lopputulos on jotain aivan muuta kuin mistä nyt nautimme.

Erinomainen esimerkki illuusioiden ylläpitämisen yrityksestä on UK, siellä puhutaan virallisesti taantumasta nyt kun tosiasiassa ollaan jo kaukana 1930-luvun laman toisella puolen. Tietenkin puheet ovat että ehkä 2v taantuma, kyllä tämä tästä ja ei tätä osannut ennustaa. Samaan aikaan kaikkialla Euroopassa leikataan työvoimaa ja siirtotyöläiset nostavat kytkintä. Tässä on laaja juttu eri Euroopan maiden ongelmista - suosittelen englannin kieltä taitaville. UKn pankeista Barcley'n osake tuli 12 päivässä 3/4-osaa alas. UKssa onkin vaarana mennä valot poikki, kun lama vyöryy vaatekomerosta estradille.

UKsta saattaa taitaa tulla itse asiassa tulevaisuuden esinäytös monelle maalle (Islantihan ohitetaan "pienuutensa" takia). Eläkerahastot lähes 200 Mrd £a miinuksella. Verbaalista sotaa ulkopuolisia arvostelijoita kohtaan kiihdytetään huippuunsa (Mugabe tulee mieleen, ei meillä ole mitään hätää jne.). Pankkien myrkyllisistä papereista ei haluta kohta kai enää puhua (ikään kuin ne menisivät siten pois). Hallituksen rivit alkavat rakoilemaan. Vaan eipä tuo €urosta luopuminen ole tae turvallisuudesta - valtioiden lainat yms. ovat lähes poikkeuksetta €uro-sidonnaisia eli itku se pääsee tuotakin kautta yrittäessä, luulen minä. Tosin kannattaa huomioida, että näidenkin sivujen linkeistä valtaosa on US/UK-peräisiä eli on turha kuvitella ettei jutuissa olisi tarinat kallellaan noiden tilanteen paremmasta kertomiselle.

Islannissa ns. mob rules -efekti on saamassa huolestuttavasti jalansijaa. Tuolta Surviving Iceland-blogista (vasemmalta) saa "hyvää" kuvaa menosta. Poliiseja sairaalaan - ja vandalismi rehoittaa, se siitä sivistyneestä ihmisestä. Tilannetta EHKÄ hieman rauhoittaa pääministerin ero, mutta en ole vakuuttunut tämän olevan lopullinen ratkaisu mihinkään. Ei siis ihme, että muualla Euroopassa seurataan silmä kovana Islannin tapahtumia - siis poliisin, armeijan yms. vastaavien osalta (tässä ja tässä), mediassahan ei kauheasti puhuta Islannissa alkaneesta vallankumouksesta.

Mmm, mediasta voisimmekin puhua aikasen paljon - koko toiminta-alan olemassa olo onkin melkoisen valinnan edessä. Jatkaa raportointia virallisia lähteitä noudatellen ja mainosrahoja kitisten - tai muuttaa toimintamalliaan ihan toisaalle. Tai no palata siihen mitä se joskus on ollut. Joka tapauksessa netistä on tulossa asioista kiinnostuneille ainoa tie näillä näkymin - kytkökset isojen lehtitalojen ja nykyteollisen yhteiskunnan jatkumisen välillä on vaikea purkaa ilman että joku hermostuu. No, ehkä tässä on taustalla myös oma toiverikas ajatukseni että saisin enemmän lukijoita - valitettavasti kynnys moniin juttuihini taitaa olla aika korkea monelle astua. Palaute toivottua siis. Maailmalla parempia kavereita löytyy kyllä, mutta ehkä minä voin jotakuta auttaa ymmärtämään menossa olevaa (ja kiihtyvää) romahdusta näin suomenkielellä kirjoittamalla.

Energiapuolella on melkoinen rytinä tapahtumassa tavanomaisen uutisoinnin ulkopuolella: Pemex, Meksikon öljyntuottaja joutuu toteamaan - loppuu se - ja äkkiä. USAn kannalta Meksikon romahdus on melkoinen riski - pitkä yhteinen maaraja mahdollistaa pakolaisvirran ihan eri tyyliin kuin nykyinen laiton maahanmuutto. Eikä siinä kaikki, Meksiko on USAn kolmanneksi suurin öljyn toimittaja - kohta siis ei toimituksia jenkkilään. Eräs toinen valtio on vähän samanlaisissa ongelmissa: Pohjanmeren öljy on pitänyt UKn pystyssä Thatcherin ajoista - kolmisen kymmentä vuotta siis. Nyt öljyntuotanto on terminaalisessa laskussa UKssa, talous kuralla ja seuraava etappi lienee IMFn lainatiski. Eksperttien mukaan ei ole syytä pelätä UKn romahdusta, ilmassa on vain pientä epävarmuutta - huh? Minäkin haluan samaa poltettavaksi kuin nuo kaverit.

Seuraava on tyly artikkeli - hyväkuntoinen tai huonokuntoinen pankki, seuraava vaihe kansallistaminen. Ennenkaikkea UKssa, mutta myös USAssa - jutussa todetaan sama mistä on ollut puhetta koko syksy: myrkyllisten papereiden ottaminen veronmaksajille ei ole järkevää ennen kuin niiden oikea arvo on varma (kokeile nollaa). Joka on tietenkin pankeille vähintäänkin vastenmielinen vaihtoehto. Jälkimmäisessä jutussa on hyviä käppyröitä viime vuosien menosta eli lyhyesti: pörssit alas ja vararikot ylös.

Obaman on näytettävä leijonankyntensä talouden puolella (ei Pakistanin pommituksissa), sillä USA tarvitsee 2 bilj. US$n verran lainaa ulkomailta (näin alkajaisiksi) - sellainen onnistuu vain myymällä "vahvan dollarin" -politiikkaa. Kuten aikaisemmin on tullut selväksi, niin uskon dollarin vahvistuvan - mutta sillä ei ole mitään tekemistä Obaman tai muidenkaan talouspolitiikan kanssa. Deflaatio -ja siten kaiken mahdollisen myyminen- on väistämätöntä, joka tietenkin nostaa US$n kysyntää yksinkertaisesti siksi, että valtaosa derivatiiveista ja muista on US$-sidonnaisia. Eli tavara myyntiin (vaikka tulipalohinnalla) ja dollari nousee.

Jenkkilän uutisoinnin seuraaminen on mielenkiintoista - juupas ja eipäs, mutta tärkeintä tietenkin on että ollaan kovana, tietävänä ja osaavana - kuka ikinä sitten julkilausuman ulos antaakin. Esiripun takana tietenkin samat kaverit, joilla on vähintään kieroutunut käsitys omasta oikeutuksestaan rahaan, siirtyilevät päättäviltä paikoilta toisille. Yksi monista on Merrill Lynch'in Thain (tässä ja tässä), joka joutui lähtemään mitä ilmeisimmin liian julkisuuden takia - kaveri sisusti toimistoaan 1,2 milj. US$'lla jne. USAssa yleinen lobbaus-toiminta kiihtyy tietenkin yrittäen vakuuttaa kaikkien mahdollisten puljujen tarpeellisuutta - mutta kuinkahan tuo on?

Vaikka Obaman jenkkilä on ottanut oikean suunnan Guantamon suhteen, ei se tarkoita että "terroristejä" ei piilotettaisi muualle. Tässä on Dmitri Orlov'n otteita jenkkilän kurssista uuden keulakuvan ohjauksessa, sosialismista jenkkilässä tietenkin puhutaan, mutta eräs B. Mussolini voisi antaa paremman määritelmän menolle. Fasismi = valtion ja korporaatioiden yhteensulautuminen.

Näitä "sijoitin luotettavaan kohteeseen - ja kaikki meni" -juttuja saamme nähdä tänä vuonna lisää. Ja tietenkin naapurin syyttelyä - Geithner'in mukaan Kiina painaa yuaniaan. Mikä tietenkin kenelle tahansa ajattelevalle kertoo todellisesta epätoivosta - jos Kiina hermostuu tarpeeksi niin kuka ostaa USAn valtionvelkaa? Sinänsä kehuttavan rohkeasti Obama puhuu hallituksensa ottavan vastuun kaikesta - mutta onkohan kaveri ajatellut asian loppuun asti? Toisaalta harva haluaa kuulla asioiden oikeasta puolesta.

Kanadan dollari liukuu muutaman kuukauden takaisesta 1:1 tilanteesta US$n kanssa - ja pohja on? Oikeastaan voimme alkaa miettimään missä kulkee tapahtumahorisontti ja kuinka laaja maailmankaikkeus on... ehkä ne alienit saapuvat meidät pelastamaan?

 


24.01.2009 18:04 |