VIIKKO KUN UKn PUNTA KUOLEE?

Saarivaltiosta virtaa pelkkiä huonoja uutisia ja punta keikkuu käppyröitä seuraavien mukaan parin vuosikymmenen tukitasollaan. Se jos kun pettää, niin itku pääsee monelta. Vain 3kk sitten UKn pankit olivat kolmen tunnin päässä romahduksesta. Kun lukee tuota, niin pitäisi valot syttyä - valtio oli hiuskarvan varassa a) sulkea pankit b) keskeyttää digitaaliset tilinsiirrot yms. yksinkertaisesti siksi, että yksittäiset isot sijoittajat olivat nostamassa rahojaan pankeista HUOLIMATTA ISOISTA KULUISTA. Toistan vanhaa, mutta kaikille ei ole paperirahaa vaikka EKP painaakin koko ajan lisää paperia.

Yhtenä ratkaisuna UKssa firmojen massiivisiin irtisanomisiin voisi olla kolme-päiväinen työviikko, huh? Ja pankit joustaisivat lainojen maksusuunnitelmistaan? Saahan sitä tietysti unelmoida, mutta jotain realismia kiitos.

 

Yllätys, yllätys - ei UKssa ole mitään hätää ja EU on kukkua (britti talouskommentaattori). Tosin tuollaiset puheet alkavat olla vähemmistössä, tästä todennäköisempi kuva: vuoden päästä UKn pankkitoiminta postitoimistoista käsin. Eikä ihme, UKssa pankkien pönkittämiset ovat pistäneet jokaisen veronmaksajan jo nyt 40ooo £ miinukselle. Vaan ei huolta, jos on rahaa, niin rahalla saa. Olenkin aina "ihaillut" tuota anglomaiden demokratiaa - dollari/punta = ääni.

Ja on turha kuvitella, että tämä talouden nitinä ja natina olisi jotenkin kuningaskuntaan rajoittunutta. Alkava viikko näyttää enemmän kuin pahalta, pankit vinkuvat jo suoraa paperirahaa holviensa täytteeksi, jenkkilän BKT murentui viime neljänneksellä 5,5%n vuositahtiin (tässä ja tässä) eli kai voi sanoa talouden olleen vapaassa pudotuksessa jne. jne. Ei siis ihme, että paperiraha patjassa alkaa olla yhä kiinnostavampi vaihtoehto.

Kaikkinensa tulevaisuuden pankkiala on valtaosassa maailman maista haihtumassa olemattomiin, vaikka tietenkin UK ja USA ovat räikeimmät esimerkit - tai no, niistä uutisoidaan eniten. Jälkimmäistä artikkelia kannattaa silmäillä vähän kriittisesti, siinä puhutaan inflaatiosta hyvänä - jep, suomeksi sanoen ne jotka ovat hoitaneet asiansa hyvin tulevat maksamaan muiden munaukset. Tulee ihan mieleen, miten mm. Espoon kaupungin Islannin sijoitukset maksettiin KORKOINEEN veronmaksajien pussista. Ja Islannin sirkus tietysti jatkuu vielä kauan - tosin se tippunee pian uutisista, koska tuulilasiin alkaa iskeytyä kaikenlaista paljon lähempänä.

"Huvittavimpia" juttuja näistä anglomaiden pankkituista lukiessa on panksterien puheet - tukia käytetään lainaamisen lisäämiseen, mutta eipä se oikein pankeista tavan kansalaisille näy. Ehkä se onkin syynä sitten, että poliitikot ovat jonossa LISÄÄMÄSSÄ tukia - täytyyhän sen lainaamisen lisääntymisen näkyä, kun tarpeeksi syötetään pankkeja, eh?

Viikonlopun hesarissa oli pieni, pieni maininta vähäpätöisestä uutisesta - Suomen VER (valtion eläkerahasto) tuotti tappiota viime vuonna 15,8%. Valmistautukaa paljon pahempaan, sillä kukku leviää tänä vuonna kulovalkean tavoin riskirahastoista kaikkiin muihinkin. Jenkkilästä voimme katsoa (jälleen kerran) esimerkkejä - 109 osavaltioiden eläkerahastoa -30% reilussa vuodessa. Tämän seurauksia voi jokainen sitten miettiä meidän lintukodossammekin.

Isoista firmoista Nokian olemme kaikki varmaan huomanneet uutisissa ottaneen kuonoon viime vuonna, samanlaista on muillakin esim. Mikkisofta ja Sony. Jenkkilässä viime vuonna tipahtivat asuntojen hinnat (eikä pohjasta ole havaintoa), jolloin moni siirtyi vuokralle. Kun asuntoja ei saada myytyä, niin vuokra-asuntoja pursuaa markkinoille yhä enemmän - seuraus: vuokrat laskuun. Yksi jenkkilän asuintapa on myös asuntovaunut.

Suomessa asunnoista ei taida olla samanlaista ylitarjontaa eli täällä en odottaisi vuokrien kauheaa laskua. Toisaalta paljon povattu nousukin voi olla joidenkin vuokraisäntien haaveita vain. Vaan yksi asia on varsin varma, asuntojen hinnoille on tulossa katto vastaan moniksi vuosiksi (kymmeneksi?) ja varsinkin omakotitalojen hintojen odotan lähtevän selvään laskuun. Yksinkertaisesti siksi, että asuntolainoitus tulee väistämättä hyytymään talouden hiljentyessä.

Jenkkilässä meni 1000 autonmyyjää vararikkoon viime vuonna - paljon enemmän kuin ennustettiin. Mietinpä vain kotimaan autoalan visioita... Tässä on Suomen korkeasti koulutetuille mietittävää - jenkkilässä on tapahtumassa massiivinen työalan uudelleenjärjestäytyminen. Työ kuin työ, kunhan siinä on varmuutta tulevaisuudesta. Tulee mieleen miten syksyllä uutisoitiin Suomessakin VRn lipuntarkastajaksi hakeneen kaikkia mahdollisia - myös fil.kand. yms.

Työttömyydestä on tulossa kytevä ruutinassakka kaikkialla: niin Espanjassa kuin Kiinassakin. Jälkimmäistä kun tavaa, niin jokunen luku hyppää silmille: kolmannes pienistä ja keskisuurista firmoista nurin, yksi prosentti BKTn laskua vastaa 8 miljoonaa työtöntä jne. En haluaisi olla 1,3 Mrd'n ihmisen keskellä kun tulevaisuuden haaveet haihtuvat ilmaan - tänä vuonna? Siinä eivät paljon viime kesän olympialaisten hyvät fiilarit enää ketään lämmitä. IMFn puheetkaan eivät taida tuoda parannusta tunnelmiin missään, kasvulukuja leikataan - jälleen. IMFllä alkaa olla muutoinkin melkoisesti sananvaltaa - siinä taas pieniä ihmisiä tulleen p1ssimään niskaan ihan urakalla.

Tässä ehkä yksi syy polleaan ilmoitukseen Guantamon sulkemisesta - Irakissa avataan Abu Ghraib uudestaan. Ja jos olet aikeissa purnata, niin ei huolta sinua valvotaan Obaman siunauksella - ja luottokorttiesi käytöstä alkaen sinusta tehdään profiilia.

Tässä on hyvää juttua DOW'ista: firmoja nostetaan ja poistetaan DOWn määrittämiseen käytetyltä listalta "tarpeen" mukaan. Ja listalla ei pitäisi olla yhtään alle 10 US$n osaketta - nyt siellä kuitenkin ovat (hehe): Citigroup ($2.80), General Motors ($3.50) ja BoA ($5.10). Syksyllä siellä olivat mm. Freddie Mac, Fannie Mae ja Lehman ja muut vielä lähes nollan arvoilla. Toisin sanoen ei kannata kauheasti noihin DOWeihin ja muihin luottaa jatkossakaan. Toisaalta se, että listoille ei oikein löydy hyviä firmoja, kertoo kokonaisuuden huterosta pystyssä pysymisestä - korttitalo?

Tässä on yksi mahdollinen (todennäköinen?) tulevaisuus: Argentiinan oppeja, kaverilla on myös oma blogi, mutta pyssyt-ho -mentaliteetti voi joitakin pelottaa. Tässä on toinen tarina ihmisen mukautumiskyvystä, Pohjoisnavan yksin valloittaneesta kaverista. Pitkähkö juttu, mutta kannattaa lukea - siinä on "pari" huolestuttavaa pointtia mm. napajään jäätilanteesta. Jotain positiivista tietysti kaikessa on, ihmisten roskaaminen on laskussa.

 

Lukijoiden ja muidenkin pitäisi herätä tylyyn faktaan, meillä (talous, BKT jne.) EI OLE PALUUTA POSITIIVISIIN TALOUSLUKUIHIN vuosikausiin - jos koskaan. Mutta tuo on tietenkin huono keskustelun avaus missä tahansa foorumissa, saa nähdä saanko mitään kommenttia Talouselämän pikku mielipiteelleni... taitaa olla, että se ohitetaan jollamiehen pulputuksena. Mutta katsokaa ympärillenne vuoden kuluttua - tällä hetkellä edelleen saamme jatkuvalla syötöllä kuulla: kyllä se tästä, "vähän" otetaan lainaa valtiolle, nousu tulee jne. jne. Ehkä seuraavan parin viikon pohjamutia ylösalaisin kääntävä rytinä vähän tuo nöyryyttä talouskommentaattoreihin. Toisaalta sen perään alkava pitkähkö sucker-rally pörsseissä tullaan 100-varmasti markkinoimaan, että nyt se on ohi. Mm-mm, tuohon voin sanoa, että kevät koitti Hitlerillekin...

 


26.01.2009 08:37 |