OIKEUDENMUKAISUUS JOHTOPORSAILLE TAITAA OLLA ERILAISTA KUIN MUILLE

Näistä voisi joku hermostua: Citigroup ostaa johtoporsaille 50 milj. US$lla suihkarin. Reilu vuosi sitten kaatuneen Northern Rock'in henkilökunnalle jaettiin vielä bonuksia, vaikka vararikko tiedettiin. Saksassa Deutsche Post AGn entinen pomo: reilu milj. US$a rapsuja, 2 vuotta ehdonalaista - kun mies oli mukana muiluttamassa 1 Mrd US$n veroparatiisiin vuosien varrella. Lehman Bro'n entinen pomo myi 13 milj. US$n asunnon vaimolleen 10 US$'lla. jne

Tylyin on tämä: Hollannissa hallitus "pelastaa" ING-pankkia 40 Mrd US$'lla, kauppaan liittyy 80%n osuus ING'n jenkki-asuntolainojen riski takuina apupaketille. Uh-huh, sinne meni taas miljardi poikineen, sillä vimosen puolen vuoden aikana asuntolainoihin liittyviä papereita ei ole määritetty markkinoilla eli väitetyt julkaistut (90 s/1 US$) paperien arvot ovat puhdasta utopiaa. Vertailun vuoksi ohessa parin vuoden takainen Credit Suissen kuva jenkkilän resetoituvista asuntolainoista - pahin on vielä edessä. Resetointi tarkoittaa, että laina tulee uudelleen neuvoteltavaksi - veikkauksia työttömyyden kasvaessa miten moni pankki haluaa rahansa pois eli velat maksuun? Ja mitä se tarkoittaa lainoihin perustuvien "arvopaperien" arvolle (wanha kuva hukkunut, uusi ihan yhtä "hyvä")?

 

US_asuntolainat

 

Mutta ei hätää, pörssit nousuun eilisten irtisanomisilmoitusten (tässä ja tässä) hurmoksen myötä. Systeemin kaatuminen on kiveen kirjoitettu fakta - niin kauan kuin asioiden arvotukset ovat tavan kansan järjen vastaisia. Toivon ainakin, että kuulun hiljaiseen massaan, jonka mielestä irtisanomisten tarkoitus ei pitäisi olla osakkeiden arvon nousu. Samoin, että taloushujestajien rapsut ovat olemattomia - asiasta kertoo se miten useimmiten rapsut saaneet kuittaavat laskut päivässä ja lähtevät naureskellen nauttimaan eläkerahoistaan. Jos näille asioille ei saada muutosta, niin (ikävältä kuin se kuulostaakin) tämän yhteiskuntien kulkeman tien päässä ovat talikot, lyhtytolppiin lynkaamiset ja oman käden oikeuden jaot - myös länsimaissa.

Autoalan alamäki irvistelee esiripun takaa jo pahan kerran: Toyota leikkaa tuotantoaan 20%, autojen varaosien valmistajat ovat 10 Mrd US$n apupakettia vailla jne. Tuolla keskustelupalstalla olikin linkki/kuvia myymättömistä autoista pitkin poikin palloa. Saksassa on tullut suosituksi maksaa vanhan auton romuttamisesta muhkea palkkio edellyttäen, että ostetaan uusi tilalle. Samaan syssyyn kun löytyy juttuja mikropiirien valmistajien ongelmista, niin pitäisi alkaa epäilemään nykymenon jatkumista. Nuo kun ovat kuitenkin aikasen lailla nyky-yhteiskunnan selkäranka.

Itä-Euroopan kupruilu menee vielä suht hillitysti - vaikka ei se ehkä siltä hallituksista aina tunnu. Tässä tietenkin tarkoitan hillityllä sitä, että ihmisiä ei ole kuollut. Tavaran hajotus mellakoinneissa on väistämätöntä, kun herneet menevät nenään isolla voluumilla (kuinka pian?). Iso kysymys on ovatko hallitukset valmiit valtuuttamaan (kuulostaa tietenkin siltä, että syy ei ole hallituksen) poliisin/armeijan ampumaan tarpeen mukaan kansalaisia "äärimmäisessä tilanteessa". Kiinassa ja Venäjällä tuo tuskin ovat iso vaikeus (muista Aasian ja Afrikan maista puhumattakaan). En myöskään usko, että Itä-Euroopassa kynnys on mahdottoman korkea, mutta länsimaissa voi tulla mielenkiintoisia tilanteita valitettavan piankin.

Mutta ennen kuin tuohon päästään (tai no, en ole varma), niin tänä vuonna menee monta ihan toimivaa ja hyväkuntoista firmaa vasaran alle. Yksinkertainen selitys on rahahanojen kuivuminen ja paniikkireaktiot, jolloin nopeat myyntipäätökset tulevat vetäisemään maton monen alta. Voin jo kuvitella mikä vinkuminen siinä tulee osakesijoittajien suusta, kun paperit ovatkin yhtäkkiä yhtä tyhjän kanssa - nyt menossa oleva napottaminen on vain pientä esimakua.

Jenkkilässä harkitaan koko pankkisektorin kansallistamista - kuinkas muuten pankkien myrkylliset paperit saataisiin siirrettyä pois valokeilasta? Vaan ei kansallistaminen ole tae pankkien pelastamiselle (erinomaisia käppyröitä). Eikä tilanne ole MISSÄÄN MUUALLAKAAN tuon parempi. Osavaltiot lätäkön takana ovat pahemmassa kuin nesteessä, Kalifornia on kohta maksamassa kulunsa velkasitoumuksilla (maksetaan sitten joskus - heh, uskoo ken tahtoo) samalla kun verotulot ovat jyrkässä laskussa.

Tästäkin on ollut puhetta ties kuinka monta kertaa jo: finanssikriisi tulee mahdollistamaan muutaman vuoden takaiseen verrattuna ihan uskomattoman ympäristön porsastelun. Perustelut/puolustelut ovat tietenkin, että ei ole rahaa - ja siinä, hyvät lukijat on koko länsimaisen hyvinvointivaltion akilleen kantapää. Rahan perässä mennään ja kun sitä on, se antaa kaiken anteeksi. Sinänsä niin kauan kuin meidän yli-herrat jatkavat pippaloitaan (Davos'issa tällä kertaa - tässä, tässä ja tässä) ja keskenään jakavat kakkua ilman, että finanssialaa muutetaan pysyvästi, niin mikään ei muutu.

Kun katsoo netti-ikkunasta ja infotulvasta, niin mikään ei kerro että muutosta olisi ilmassa - pikemminkin päinvastoin. Joku muu on aina syyllinen, pankkiirit pelkäävät työnsä puolesta, kehuttu kvantitatiivinen helpottaminen ei pure, valtiot yrittävät myydä eksponentiaalisesti kasvavaa velkaansa kutistuvilla markkinoilla, valtioiden johdoissa on pikemminkin pyromaaneja kuin palomiehiä, virallisia KASVAVIA tappiolukuja julkistetaan jatkuvasti jne. kasvavasta protektionismista puhumattakaan, niin pitää olla melkoinen optimisti, että JOO, KYLLÄ KESÄLLÄ TILANNE KÄÄNTYY. Mitähän mieltä islantilaiset ovat tuosta? Tai japanilaiset?

Näiden sivujen kautta ehkä tulee mieleen, että annan vinkkejä rahan tekemiseen. Itse ajattelen, että nyt olemme pysyvästi siirtyneet wanhasta RAHAN/SIJOITUSTEN TUOTTO -ajatuksesta RAHAN/SIJOITUSTEN PALUU -ajatukseen. Toisin sanoen useimmille riittää systeemistä poishyppääminen ja ostovoimansa säilyttäminen suurin piirtein. Kuka osakkeita on seurannut, niin kuluneena vuonna on nähty jo lukuisat yli 90% romahdukset. Ja ne, ystävät hyvät, ovat vasta alkusoittoa tulevalle.

Olemme siirtyneet kutistuvaan rahamaailmaan vuosiksi (kymmeniksi) eteenpäin. Tietenkin kun lukee näitä inflaatioriski yms. juttuja, niin joutuu aina vähän arvuuttelemaan, mutta sitä varten meidän jokaisen pitääkin alkaa käyttämään omaa päätä ja unohtaa huippupalkattujen ekonomistien vinkit. Useimmille koulutus saattaa muodostua itse asiassa rasitteeksi. Ikuinen kasvu ja rajallinen pallo kun eivät oikein toimi - eivät vaikka koulutus niin sanoisikin.

Olen myös sitä mieltä, että AINA on osakkeita/sijoituskohteita joiden arvo nousee tai joita voi hyödyntää myös tällaisessa tilanteessa, mutta että niistä pääsisi osallisiksi pitäisi muutaman ehdon täyttyä: sinulla pitäisi olla sisäpiiritietoa ja ennen kaikkea onnea. Lisäksi on täysin odotettavissa sääntöjen muuttamista lennossa, jolloin pieni sijoittaja yleensä on se kun saa hanttikortit tassuun. Lyhyesti: älä pelaa pörssissä/markkinoilla yhtään enemmällä kuin olet valmis hukkaamaan. Oletko maksanut velat? Onko ruoka varmistettu jatkossa? Onko juoksevat kulut katettu? jne.

Hmm, bittiavaruudesta löytyi mielenkiintoinen toteamus: Latviassa puoli vuotta sitten joku pankkikommentaattori vangittiin ja hiljennettiin uhkauksella "valtion turvallisuus". Siinä nähdään nuo terrorismin vastaiset lait sovellettuna käytäntöön, eh? Kuinka käy jatkossa - pitäisiköhän asentaa jollaani pelastusjolla? Varsinkin kun samanlaisia juttuja tulee vastaan satunnaisesti vähän sieltä sun täältä (UK ja USA tietenkin jo ovat näyttäneet mallia tässäkin Isoveli-touhussa ajat sitten).

Tässä on muuten yksi juttu lisää, kun syö EKPn perustaa - Italiassa sikäläinen keskuspankki on tukemassa paikallisia pankkeja vastoin yhdenvertaisuusperiaatetta. Italia valmistautumassa sanomaan hei-hei EU'lle/€urolle? Sellaisen myymisessä paikallisille tulee olemaan tietenkin viennin paraneminen. Sillä kun oma valuutta laskee, niin sitähän tietenkin kehutaan vientiä kasvattavana - katsokaa vaikka UKn uutisointia punnan alamäestä. Saarivaltiossa tietysti pitäisi herätä siihen tosiasiaan, ettei siellä enää valmisteta mitään vientiin - paitsi aseita. Vaan nuohan ovat tietysti kasvava business täältä hamaan tulevaisuuteen. Varsinkin kun ase- ja huumekaupalla voidaan pönkittää myös finanssialaa (mainittu tuolla geopolitiikka-osastolla ajat sitten).

 

Kun nyt laitoin tuon kyselyn tuohon sivuun, niin toivoisin palautetta tuonne keskustelupalstalle. Erityisesti perusteltuja kommentteja jos tekstini ovat puppua alusta loppuun ;-)

 


26.01.2009 21:50 |