RULETTI PYÖRII, PANOKSET NOUSEVAT - KUKA MAKSAA?

Euroalueen arvuuttelu on nousussa - eikä ihme, isoja jenkkipankkeja on kovasti laittanut vetoja sisään PIGS-maiden ja Irlannin romahtamisen puolesta. Mikä tietysti antaa aika hyvää käsitystä siitä, että mikä koko systeemissä on pielessä. Tervetuloa superkasinoon - kaikki halukkaat (ja haluttomat) on laitettu pelaajalistalle (ja panoksiksi). Kuka ei suostu peliin, saa siirron kaatopaikalle.

 

Viime vuosi oli myrkkyä jälleenmyyjille - mitenkäs suu pannaan kun alkaneesta vuodesta on tulossa jo suolahapon tapaista drinksua? Montako pankkia jenkkilässä tänä vuonna nurin? Hyvä kysymys, tässä arvioidaan että 2x viime vuotiseen. Veikkaan, jotta tuo on itkettävän/naurettavan alakanttiin - 50? Miten olisi 1000? FED'in toimia voimme myös "ihailla" jatkossakin, nyt kun korot on lätäkön takana survottu maan sisään, aletaan mitä ilmeisimmin ostamaan kaikkea minkä pystyssä pysymisen katsotaan illuusion pönkittämiselle välttämättömäksi.

Koko tämä sirkus tietysti ohittaa sellaisen pikkuseikan kuin, että pääsisimme kulutuksen nousuun (joka on nykymenon jatkumisen edellytys) niin ihmisten pitäisi alkaa kuluttamaan enemmän kuin aikaisemmin. Tuon edellytyksenä tietysti on, että mm. a) pankit alkavat lainaamaan (saahan sitä toivoa) b) asuntojen hinnat kääntyvät nousuun (ne ovat olleet jenkkilän säästöpossuja) c) osakemarkkinat kääntyvät nousuun jne. jne. Tuollaisia Lasarus-temppuja ei kauheasti ole näköpiirissä: osinkoja leikataan kaikkialla, firmoissa miehitysten leikkaukset ovat riittämättömiä - leikataan siis lisää jne. jne.

Maailman eläkerahastoilla takkiin viime vuonna 5 bilj. US$a. Ja suuntahan on? Hmm, ehkä tilannetta auttaa zombie'n pumppaaminen - sitähän tämä USAn asuntoluottofirmojen syöttäminen on. Toimiiko se - saatte arvata yhden kerran... Itseäni huvittaa kun riskirahastot syyttelevät pankkeja osakkeiden putoamisista - se on vähän kuin Al Capone ja Lucky Luciano syyttelisivät toisiaan viskin myynnistä.

Jatkoja ajatellen osakkeiden hintojen laskut ja muut ovat pientä - miten käy ruoan kanssa on sitten jo toinen juttu (pitänee tänään katsoa YLE1:n ruokaraportti 22:00, jos vaikka siellä olisi jotain uutta ja ihmeellistä >sarkasmi<). Tuota linkitettyä juttua lukiessa on hyvä todeta, että näitä suoria vaihtokauppoja voi pitää yhden aikakauden loppumisen alkulaukauksina - tosin itse löysin vastaavia juttuja jo ainakin 2007. Mitenkähän noiden uutisointi vaikka valtakunnallisissa uutisissa? Hmm, olisikohan liian pelottavaa? Paperirahat tulevat tiensä päähän, mutta murros vie vuosia (ehkä kymmeniäkin). Sitä odotellessa kasvipuutarha, kalastus, marjastus, sienestys ja metsästys tulevat olemaan kova sana.

Toinen mihin moni "edistyksellinen" länsimaa tulee kompastumaan on terveydenhuolto. Jenkkilä on tietenkin se missä tavan kansalaisilta kovin, kovin usein lääkärilaskut vievät pohjan elämästä - mutta kun talous kuristuu, niin siinä moni muukin valtio joutuu myös miettimään terveyshuoltoaan. Itse olettaisin, että plastiikkakirurgeista vapautuisi jonkun verran lääkäreitä muualle, kun puskurien ja muiden silikonointitoiminta laskee, mutta saa nyt nähdä. Vanhusten hoitaminen kotioloissa tullee yleistymään - minkä pitäisi auttaa palauttamaan ihmisten käsityksiä elämästä ja elämisestä realistisemmiksi. Vaikka siinä piipii ja poopoo lentää, niin luulen että se auttaa jatkojen kannalta paljonkin. Nöyryyttä tarvitsemme kaikki tulevaisuudessa - vaikka sitä ei ehkä valtamediasta kuulekaan.

En voi kuin ihmetellä näitä talousnerojen toimintaohjeilta (lisää rahaa pankeille, kun eivät edellistäkään jakaneet markkinoille) kasvavien ongelmien keskellä. Kaikkein kummallisinta (tai no, ehkä olen vähemmistössä) on tietenkin, että samoja kavereita kuunnellaan ja nostetaan johtotehtäviin vaikka ovat olleet väärässä jo sata kertaa (parempiakin olisi - jopa pankkiireissa). Niin, ehkä he onnistuvat arvaamaan tietämään oikean vastauksen nyt 101. kerralla... Harva pysähtyy miettimään, että mitä sitten jos kun nämä rahan pumppaukset eivät toimi. Sehän ei voi olla mahdollista - vai voiko?

Mietitäänpä hetki - vipujen käyttäminen sijoituksessa, joka on sitten vivuttu uudestaan toiseen kohteeseen hyvin nopeasti nostaa pyramidin kärjelleen (ja sitä nykytalous on hyvin konkreettisesti). Muutama hassu prosentti alkupääomaa tukee koko yläpuolella kytevää pommia. Jos kokonaispotista haihtuu se pohja eli 5%, niin loppu tavara muuttuu vähintäänkin hytisevän jellyn kaltaiseksi. Nyt sitten kun mietitään, että kuluneena vuonna finanssimaailma, osakkeet yms. yms. ovat kaikki raportoineet kymmenien prosenttien laskuista, niin väittäisin että talousmaailmassa liikkuu zombeja enemmän kuin eläviä... Ei siis ihme, että meteli on "lisää rahaa" pankeille/liian-isoille-kaatumaan -firmoille jne. raikkaa kaikkialta "tärkeistä" ja "asiat ymmärtävistä" lähteistä.

Tanskassa vienti on romahtanut vuodessa - Saksaa lukuunottamatta (eikä Saksa tänä vuonna pärjää muita paremmin). Siinä olisi oppia myös suomi-poliitikoille, vienti ei pelasta moneen, moneen vuoteen - jos koskaan. Mutta sehän ei tietysti ole este "vientiä on tuettava", "kun kysyntä kasvaa", "kilpailukyky" yms. puheilla selitettävälle vientifirmojen tukemiselle. Seuraavan kymmenen vuoden suunnitelma pitäisi olla - omavaraisuus ylös, kaikki muu sen jälkeen - mutta sen myyminen tulee olemaan sika-vaikeaa, kun vienti on puolet BKT'sta.

Ah, olin jostain syystä ohittanut tuon Sveitsin frangin valuuttasijoituksena, sehän on tunnetusti myös ongelma-aikoina hyvänä pidetty kohde - jos siis joku haluaa näillä valuutoilla pelata. Punta, noh - punta on itselleni lähinnä "viihdyke"-seurattava, se taitailee melkoisen rotkon reunalla. Kanadan dollarilla on hyvät luonnonvarat tukenaan, mutta riskinä on "demokratisointi" etelästä käsin - ja tietenkin maan omat taloustoilailut, joiden seurauksena Vancouver'in olympialaisista on kovaa vauhtia tulossa melkoinen rahareikä.

Deflaatio - kohta voit ostaa taidetta halvalla. Peak Oil - Peak talous - Peak populaatio - peak se - peak tämä... mutta "onneksi" yhdestä ei ole tulossa pulaa - ihmisen halusta uskoa parempaan. Se tosin johtaa siihen, että halutaan tehdä mitä tahansa nykymenon jatkamiseksi. Joka tietysti puolestaan johtaa siihen, että yhteiskunnan/talouden johtoportaille valitaan valikoituu/nousee kaverit jotka lupaavat leipää ja sirkushuveja.

Minullekin joskus on heitetty, että hae politiikkaan - mmm, noinkohan selviäisin ensimmäisestä puhekerrasta elossa ajatusteni ja ehdotusteni kanssa? Valitettava fakta taitaa olla, että yli 90% ei halua kuulla näistä, teknologia pelastaa, tuollainen masentaa jne. Mistä pääsemme tietysti kysymykseen, että onko ihmisellä lajina toivoa?

 

SeeNoEvil

 

 


28.01.2009 09:26 |