USAn TALOUDEN PELASTUSKULUT KASVAVAT AINA VAIN - ??? BILJ. US$a?

Kesällä ei ollut hätää, syssy tuli ja 700 Mrd US$a tarpeen, nyt 1 bilj. US$a lisää - joka voikin olla 2 bilj. US$a? Ups, kirjoitusvirhe - 4 bilj. US$a... Mmm, olenko huomaavinani tässä jotain jatkumoa? Bittiavaruudessa alkaa löytyä näitä "pelastuspaketit eivät toimi"-möläytyksiä muualtakin - mutta miten pankkien ongelmat pitäisi poistaa? Tästä (.pdf-file, s.22) kun kampaa, niin JP Morgan, BoA ja Citigroup ovat melkoisessa suossa - eikä Wachovia ja HSBC ole kaukana. Kaikilla on moninkertaiset vastattavat derivatiiveissa vs. omat pääomat: JP Morgan 87 bilj. US$ vs 1,8 bilj. US$a, BoA 38 bilj. US$ vs 1,4 bilj. US$ ja Citigroup 35 bilj. US$ vs 1,2 bilj. US$. Tuo vimosin arvio 4 bilj. US$n apupaketista on auttamattoman alakanttiin siis - paitsi tietysti jos derivatiivien alamäki loppuu tasan nyt. Itse en löisi sen puolesta kuollutta kastematoakaan...

 

Ei siis ihme, että nyt alkaa tihkua ajatuksia BoA menossa nollaan (tässä ja tässä). Mutta nuohan eivät tietenkään estä pankkien pörssikurssien nousua - tällaista on elämä mielikuvitusmaailmassa. Vaan kevät, kevät kun koittavi...  FED on käynyt korkojen alennustien loppuun, nyt siirrytään - niin mihin? Shoppailemaan sitä sun tätä - ja kehutaan, että ei hätää. Kuinka kauan illuusio pysyy kasassa?

Jenkkilässä itsemurhaa ajattelevien tukipuhelimet ovat menossa tukkoon., taustalla kaiketi mm. eläkkeiden haihtuminen (yli neljännes viime vuonna, entä alkavana?) jne. Uusien asuntojen myynti laskee ja laskee. Työttömyysluvut jyrkässä nousussa. USAn symboli, Starbucks vähentää 300 pistettä lisää. Seuraava askel: osavaltioiden pelastus.

UKn alamäki samoin saa mielenkiintoisia piirteitä - maa on tähän asti ollut IMFn siivellä aina vaatimassa talousongelmaisten maiden uudelleen organisointia. Se on poikkeuksetta tarkoittanut julkisen sektorin sahausta velkojen maksamiseksi - kuinka nyt kun saarivaltio on itse saman edessä? Virallisissakin luvuissa asuntojen hinnat 1/6 alas vuodessa. Kaikissa arvioissa puhutaan muutamien prosenttien laskuista - entä sitten kun mennään kaksi-numeroisiin?

Ilmakuljetukset kaikkialla kutistumassa. Jenkkilässä maantiekuljetukset ovat kääntyneet melkoiseen kierteeseen. Kyllä, ollaan palattu vuoteen 2000 eli eihän tilanne NYT ole niin paha - MUTTA näköpiirissä ei ole mitään joka pysäyttäisi kehityksen. Sama käppyrä vuoden kuluttua -50% vuodesta 2000? -75%? 90%? Minä luulen, että -50% olisi hyvä tilanne... Samaa kun arvuutellaan Eurooppaan, niin moni rekkamies voi joutua "ihailemaan" kuljetuskalustoaan seisomassa. Kuinka Suomessa?

 

USkuljetukset

 

Tässä on listattu 5 seuraavaa mahdollista Islantia: UK, Latvia, Kreikka, Ukraina ja Nicaragua. Tuttuja maita - ja lisää voisimme samaan kasaan heittää, eh? Niiden korot tulet olemaan mielenkiintoisia seurata, kun pohja putoaa valuutan luotettavuudessa, niin mitä tapahtuu koroille? Islanti saattaa antaa aavistuksen tulevasta, 18% on ja pysyy virallisena. Samasta jutusta on hyvä katsoa muitakin prosentteja - odotukset ovat, että BKT laskee 10%a ja työttömyys pysähtyy 11%in...

Humptidum - nyt tinahattua päähän (seuraavat lähteet ovat vähän yksipuolisia) eli vähintään kummallisia möläytyksiä. Jutut taitavat olla "hieman" kierrätettyä tavaraa yms. mutta niiden mukaan Professori Van Crevel Israel'ista "kehuisi", että Israel voisi pyyhkäistä Euroopan pääkaupungit ydinaseilla - ikään kuin Holocaust'in jälkeisinä tai jotain. Asian tietenkin tekisi mielenkiintoiseksi, että miksi tällaista pitäisi puhua julkisuudessa - ja nyt? Olisiko noin, että Gazan operaatio ei ollut sellainen menestys kuin oli toivottu. Tekstissä on mm. "capability to take the world down with us" eli jos Israel'ia ei hyväksytä, niin he!vettiäkö sitä muillakaan. Myös Wikipediassa on maininta noista sanoista vuoden 2003 haastattelussa.

Ennenkuin ohitatte äijän seinästä reväistynä pösilönä, niin hänen kirjansa "Transformation of War" on nykysotakouluissa luettua tavaraa. Jokainen asioita ymmärtävä lienee jo vuosia tiedostanut, että Israel'illa on ydinaseita, mutta harva on ajatellut niitä suunnattuna Eurooppaan. Ajatuksena tällaisessa optiossa kai olisi varmistaa, että Israel'ia ei liikaa haukuttaisi/uhkailtaisi/yms. sen omia hommia puuhaillessaan. Itse kiinnostuin tällaisista tuumailuista pari vuotta sitten, kun yksi asiaa käsittelevä sivusto poistettiin netistä varsin liukkaasti julkaisunsa jälkeen. Joka tapauksessa on aikasen kornia lukea miten Israel jaksaa vinkua Iranista - tietenkin kaiken muun ohittavana ongelmana.

Itse olen vähän ihmeissäni, kun isoissakin lehdissä on "maailmanloppu" -juttuja. Hmm, onkohan tauti alkanut tarttumaan? Eilen katsoin nauhalta keskiviikon "kenelle riittää ruokaa"-dokumentin - sen valossa nämä vaihtokauppauutiset ruoasta eivät lupaa hyvää paperirahoille. Ruokkimisongelma? Peak Kala: Japanissa kalan kulutus 67kg/nenä/v eli 127 milj. ihmistä tekee 8,5 Mrd kg/v. Kiina on muuttanut tottumuksiaan 1970: 850 milj. ihmistä 3,6kg/v ja 2009: 1,3 Mrd ihmistä 27kg/v. Kulutus siis 3 Mrd kg/v on kasvanut 35 Mrd kg/v - jatkossa? Pitkä possu ruokapöydälle?

Samaan syssyyn tietenkin voidaan laittaa nopeasti kasvava protektionismi, joka ei tietenkään kehuttuun vapaaseen kauppaan kauheasti kuulu. Palaamme siihen mistä joskus on ollut puhetta - sääntöjä muutetaan nyt ja jatkossa tyyliin "nimet on muutettu suojataksemme syyllisiä syyttömiä". Tässä vähän lisää Venäjän moitteita - "meillä on kokemusta, että valtion ohjaus ei toimi". Mutta hei, ne olivat ne hölmöt kommarit kun sitä yrittivät - eihän se ole ihme etteivät ne toimineet! Näistä olen varsin samaa mieltä - US taala on iso ongelma (tässä ja tässä), mutta sen romahdusta en odota kovin pian. Sitä vastoin moni muu valuutta näyttää erittäin huterolta.

Öljyalaa on surullisen huvittavaa seurata - OPEC lupaa nostaa öljyn hinnan yli 50 US$n, Shell'llä on tappiot katettu ylimääräisillä myynneillä - ja kulutus laskee/nousee väännöstä ei tule valmista. OPEC'in kasassa pysyminen tulee olemaan tiukoilla - erityisesti kun öljytuloista riippuvaiset valtiot joutuvat seuraamaan tulojensa laskua (Angola -50%?). Sarjassamme kummallisia julkaisuja on tämäkin - CIAn aluepomo vei työt kotiin ja on syytettynä raiskauksesta Algeriassa. Jotenkin olisin olettanut, että CIA saa pidettyä vastaavat itseensä kohdistuvat ikävät paljastukset piilossa päivänvalosta - ehkä kaveri on lipsunut jostakin ohjeistuksista ja tarvitsi näpäytystä?

Dubai'ssa näkyy viime vuosien pikarakentaminen myös vähemmän mairittelevalla tavalla. Hiekkarannat väärällään jätevesiä aina vessapaperista alkaen - sanotaanko ääneen? Boom ja bust. Ketähän siellä tullaan syyttämään, järjellä ajatellen ei kukaan olisi laskemassa 1,3 milj. ihmisen jätöksiä SUORAAN mereen, mutta nyky-business on sitä: halvin on parasta ja lyhyen ajan ajattelu kantaa. Davos'in kokous menee kuten kansainliitto aikoinaan - leirit syyttelevät toisiaan (nyt Kiina-Venäjä vs USA), milloin alkavat liittojen repeämiset?

Sonyn tulos vimosella vuosineljänneksellä -95% alas... ei tainnut Playstation 3 ollakaan niin hyvä juttu? Ford poltti 5,5 Mrd US$a samana aikana - ja etsii uusia rahalähteitä. Samaan taitavat Wall Streetillä joutua tänä vuonna - viime vuoden bonukset vielä onnistuivat (18,4 Mrd US$a), mutta jatkossa veronmaksajat noiden maksajana saattavat nostaa äläkän. Toivon ainakin, mutta saattaahan olla että ihmiset ovat jo niin lyötyjä että menee joku pikku miljardi ohi huomion. Varsinkin jos kun apupaketit ovat paisuneet kymmeniin biljooniin US$eihin 2009 lopussa. Se tulee tapahtumaan - jos systeemi pysyy kasassa.

Yksi juttu mitä kannattaa miettiä - se mihin on tultu, on ollut mahdollista vain ja ainoastaan halvalla rahalla eli luottohanojen oltua suoraan sanottuna levällään vimoset 5-8 vuotta (riippuen maasta). Mikä olisi paras tapa päästä ongelmista eroon on keskusteltavissa, mutta väittäisin että lisää rahaa systeemiin kuplaan pumppaamiseen ei auta. Wanha toteamus - "kun huomaat olevasi kuopassa, lopeta kaivaminen" sopii tähän erinomaisesti. Mutta tuotahan tässä kaikki johtoporsaat yrittävät kuin viimeistä päivää - ilmassa on suorastaan maailmanlopun meininki. Kysymys kuuluu, kuka johtohahmoista on valmis myöntämään sen julkisesti.

Ei tämä vielä mitään - allekirjoittaneen lausahdus vuosien takaa alkaa saada varsin synkän sivuvivahteen... Lukijoiden kannattaa pitää mielessä, että tämä taloustitanic ei vajoa päivässä, viikossa eikä kuukaudessakaan. Sitä vastoin jos et nyt mieti jatkoja vuosiksi eteenpäin, niin pian voit olla tilanteessa, kun toimintamahdollisuudet ovat nykyisesti RAJUSTI rajoitetummat. Vuodessa tulemme erittäin todennäköisesti näkemään jo sellaista mitä en voisi nyt uskoa tai kuvitella - ja minulla on erittäin hyvä mielikuvitus.

Tässä on pari meikäläistä huomattavasti painavampaa kaveria puhumassa ääneen eri epäkohdista nykyisessä taloudessa - olkaa hyvät, herrat sijoitusnero Soros ja entinen Saksan liittokansleri Schmidt. Jokainen tekee omia päätelmiään. Yhtä olen miettinyt - miten saisin lukijoita kommentoimaan keskustelupalstalle?

 

Päivän kevennys :-) hakkerit Texas'issa muuttivat elektronisten tieviittojen tekstit - "Zombiet tulevat, juokse!".

 


29.01.2009 22:49 |